Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Re: Зимни гуми.
« Отговор #30 -: Ноември 25, 2019, 10:09:33 10:09 »
Сигурно са им меки блокчетата, а може да има и фабрично защитно покритие, което пада за 50 километра.

Рикен ги виждам вече под път и над път, сигурно имат 10-20% пазарен дял. Ще кажеш дали е цена, атрактивен дизайн или наистина са хубави.
Дажетъста е купил на единия служител 17-ки - прилагам снимка.

Следващите снимки са на някакви гуми Бото (Boto), които се продават в Бриколаж. 99 лева за 225/45/17.
Пипнах ги, доста са меки. Ламелите са много и са хубави остри и тънки.
Скоро гледах тест на Нокиан Snowproof 205/60/16 срещу популярна куче марка. Нокиан естествено са по-добри, обаче куче марката спря по-добре на лед. Което не е никак малко. Струва ми се, че гума като това Бото, каквото и да е то, ще се държи добре на лед, а вероятно и не лошо на сняг.
Проверих ги, чисто китайски.

Колегата с Е39 523 си нови на пръста, че иска единствените зимни гуми с рейтинг по етикет А на дъжд. Това са Nokia WR D4, които са спряни тази година и са заменени със Snowproof. И късмет! Всичко до 18 цола на Нокиан се правело в Русия - Санкт Петербург. Търсихме навсякъде, не могат да ни кажат, нито Дот, нито страна производител и повечето вносители по някаква причина имат този размер с етикет C, B и 69дб, а ние искахме с А на дъжд. Отидохме в Мотоексперт на Симеоновско шосе, те били представители на Нокиан. Освен това работят с много Тойоти и доставят оригинални части за Тойота.
И хоп, джакпот! ДОТ хх19 и made in Finland! Същия си взе и Ravenol SSL 0W-40 за БМВ-то, ще пиша в темата като го сипе. Да видим дали ще утихне и ще спре да харчи масло. До сега караше с Мотул X-cess 8100, ама то стана 14 лева... Подозрителна цена дори за 2000-та година... Равенола е 28-30 лева литъра, доста по-вдъхваща доверие цена. А и SSL е с всички екстри.
« Отговор #31 -: Ноември 25, 2019, 07:54:50 19:54 »
Какво му шуми на колегата с 523ката и колко масло гори?
Вижте клапан картерна вентилация от там може да пипа масло.
Тея Бото даже не съм ги чувал.
Днес пак имах извънградско с Рикените,няма грижи само дет колата е много кашкавалена с тея високите балони ,а и задните амортисьори са взели да мазнеят вече,ще ги сменям скоро.
Вчера в Бургас беше ужасен дъжд,порой направо и аз си карах със страха от миналогодишните гуми,но нямаше за какво да се плаша :)

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #32 -: Декември 03, 2019, 10:16:12 10:16 »
Масло поне 1-2 литра са излипсвали. Според мен нищо не му шуми. Като запалил след няколко дни престой в първия момент чувал нещо. Това трябва да е обтегач на верига.

Ето ги нокианите WR-D4 - единствената зимна гума с А за дъжд.
Визуално са 1:1 с 225/55/16, даже ми изглеждат една идея по-тлъсти във височина, а са 205/60/16.

Тук пък са монтираните на боядисани джанти Дънлоп Winter Response 2 195/65/15: http://penkiller.com/index.php/topic,2508.0.html

Тествахме Нокиан и извън града на сняг и лед и по уличките около офиса. Те не могат да превърнат на сняг, киша и лед. Даваме рязко газ и даже настъпваме и задържаме, едва едва превърта един оборот.
При паркиране миналата година го бутахме, сега се качва на паркинга като на сухо. Спира, завива, всичко прави.
Размера за кола с габаритите на петица е 205/60/16! И това са гумите. С всичките отстъпки, една от които е -3% за редовен клиент (аз) в Мото Експерт на Симеоновско шосе взехме гумите на под 160 лева бройката. От сервиза сме много доволни. Аз винаги съм бил доволен, правили са ми много неща и по мустанга и по тойотата и даже по лексуса. На тойотата даже са ми рециклирали рейка и алтернатор, които ги карам вече години. Правят реглажи на всички наклони без да мрънкат, че нещо е клеясало.
« Отговор #33 -: Декември 04, 2019, 12:09:25 12:09 »
Вчера слагам на моето голфче,вече собственост на родителя ми, зимните гуми.Клебер HP3 съм му купил миналата година и въобще не съм се усетил.Дъртанян ще се ергенее втора зима с тея гуми :)
Ще ги пробвам тея дни колко пък невероятно се държат на мокро ;)

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #34 -: Септември 29, 2020, 08:43:43 08:43 »
Айде и аз се обзаведох за тази зима.

Алутек Тормента 8х19 ЕТ55 - 735 кг на джанта.
Дънлоп Спорт 3D 235/50/19 99H, диаметър - 719мм
Диаметър на сегашните колела 245/40/20 - 704мм
Диаметър на опционалния размер 255/45/19 - 713мм
Долу-горе не съм прекалил...
Поръчах си и 4 датчика за налягане, универсални обучаващи се. Четат моите и обучават новите на място. Надявам се да са със сменяеми батерии.

Видео с технологиите на гумите, доста стар модел са, надявам се и да са ги ъпдейтвали малко, но и да не са, гумите са много добри:

При тези технологии, средната част е по-силно насочената към зима, сняг и лед, съответно малко по-високо от измисленото налягане само ще помогне. Например 2.45-2.5 вместо 2.4 бара.

Предния мост го дават максимално 1368 кг - 684 кг на колело, задния е 1218 кг.
Тоест, разпределението на теглото при пълна кола е 52.9% на 47.1% огпред-отзад, което никак не е лошо. Интересно колко е с двама души, пълен резервоар и багаж.

Новото, което научих, е че тегловния рейтинг на джантите винаги е даден с конкретен размер гуми и налягане, а не сам по-себе си. В каталога всички гуми са по-малък диаметър от 235/55/19 и на налягане не по-високо от 2.4. Тоест, с тези гуми колелата ще имат дори още по-висока товароносимост. Казаха ми също, че дори носимостта да е 1:1 пак имало резерв.

Стягането на гайките е на бруталните 220 н.м., които на повечето динамометричен ключове даже ги няма.

Гумите не блестят с параметри, гориво Е, дъжд C, но са много тихи - 68дб. На сняг и лед са много добри. Имат над с едното ниво на технологии. В средата блокчетата са по-леки и при натоварване се разминават и с ламелите формират по-голяма площ на ръбовете към пътя. Каналите са самопочистващи. В края ламелите и блокчетата са по-стабилни и се самозаключват.
Общо взето ако искаш да имаш зимни гуми не трябва да ги юркаш на гол асфалт, защото ще им се заоблят ръбчетата.

Надявам се да возят по-добре от летните. При височина на борда на летните 98мм с налягане 2.7 и на зимните 118мм с налягане 2.4 всички предпоставки за возия са налице.

Не посмях да си играя с ЕТ и останах на оригиналните 55.
Имало такъв параметър scrub radius, това е разстоянието от мястото върху пътя в което се проектира оста на въртене на колелото и средата на контактното петно. Scrub radius-а може да е 0, отрицателен и положителен.
Положителен е с по-изнесени колела - по-малко ЕТ и създава съпротивление, които отваря сходимостта в движение. Което е по-лошото може да започне да тегли при странични наклони или разлика в сцеплението на настилката - локви, сняг, лед. Управлението е по-нервно, износването е по-неравномерно.
Отрицателния scrub radius пък е по-неутрален, създава сили затварящи сходимостта. Тогава управлението се усеща по-апатично. Може донякъде да се компенсира със по-отворена сходимост и прецизна настройка на страничния наклон.
Много малко автомобили имат точния scrub radius, който дава прецизно управление и неутрално поведение. И линкълна е една от малкото такива коли. Голямо удоволствие е да се кара по завои, магистрала и дори в града. Много точен, мек, прецизен и приятен. Волана не дърпа, а е 2060-2600 кг кола на предно-4х4 с големи колела и отворена статична сходимост. (Като всяко предно/постоянно 4х4) Увеличаването на ЕТ ще прецака финниь баланс между отворената сходимост и силите, които я затварят/изправят в движение (теглителната сила при задна рейка прави точно това - мести носачите малко напред). Тамън съм постигнал равномерно износване отвътре и отвън.

Резултатите от този инцидент с брутален продължителен аквапланинг в дълбока вода ме убедиха, че точно това шаси със сегашната настройка не трябва да се пипа: https://penkiller.com/index.php/topic,2653.0.html

Сега чакаме джантите и гумите да пристигнат.

П.П. който има да купува нещо от Маргел на симеоновско, да ми се обади или да ми пише, че вече съм им доста симпатичен (обувам 4 коли при тях) и ми дават не скандални, но доста приятни отстъпки от и без това най-ниските каталожни цени на пазара (доста неща са им под цените на Гуми-7).

П.П.2. за първи път си купувам нови джанти, гуми и датчици при това за голяма кола и от една страна е приятно, от друга изобщо не е приятно... (Никога не съм сменял размер джанти нагоре, сега по принуда го правя надолу)
Точно 5.4 пъти по-скъпо от да обуеш Джета със същия клас гуми Дънлоп и не употребявани стоманени джанти (като нови). Пет пъти и половина. Докато разликата в цената на колите не е чак такава. Джета не върши по-лоша работа от Линкълн.

П.П.3. Щом у нас цените са доста близки до немските, зора трябва да е голям: https://www.felgenshop.de/alutec-tormenta-diamant-schwarz-frontpoliert-19-zoll-tmt80926b63-1/ излиза по-евтино от тук, отколкото от там с доставка. Магазина за джанти е много добър и има много снимки.
Сайт на Алутек: http://www.alutec.de/en/ има много сертификати и документи, товароносимост, размери и т.н.

Трябва да пусна една тема в която да обобщя правилното налягане в гумите, настройките на окачването, scrub радиуса, зжантите и размерите гуми.
От сега предупреждавам, че накрая ще се окаже, че трябва да карате 1000 кг кола с гуми поне 245 с борд поне 100-120 мм на ниско налягане :D

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #35 -: Октомври 07, 2020, 10:13:12 10:13 »
Най-тежко е да се чака.  ;D
Потърсих 235/50 на 8х19 поне да видя пропорциите.
Определено това, което видях ми харесва, повече ми пълни окото от 245/40 на 8.5Х20

Дънлоп 3Д са много интересни гуми. И ще са чувствителни към налягането. Налягането трябва да бъде такова, че на сухо и мокро да не подволява усукване или приплъзване. Гумата е конструирана със две части на средната секция, които са с меки блокчета с ламели, които при пробоксуване или приплъзване настрани се разместват и изваждат множество ръбчета, които да увеличат сцеплението.
За да не се случва това ненужно и ръбчетата да се износват ненужно, двата външни края на протектора са с по-стабилни блокчета, които на твърда и суха настилка (или мокра) държат целия протектор синхронизиран с пътя.

Тоест, тези гуми на сняг ще се държат малко по-добре с малко повече налягане, което да избута навън средния сектор.
И обратно, на сухо и мокро ще са по-добре с малко по-малко налягане, което да позволи на петите да стъпят на пътя и да блокират работата на средния сектор.

Струва ми се, че двете налягания са 2.4 за сухо и мокро и 2.45 за сняг. Доста близо. 2.4 е оптималното налягане при което гумата ще работи като фабричните размери за колата - сплескването, дължината на контактното петно и т.н. ще бъдат същите като на 255/45/19 и 245/40/20.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #36 -: Октомври 28, 2020, 12:25:07 12:25 »
Дойдоха.
Направиха ми и датчици за налягане TPMS, прочетоха старите и обучиха новите по тях. Всичко работи.
Ето ги хората с датчиците, марката е Хаматон:

Идват с два куфара оборудване. Четец, програматор. При нужда могат да влязат и в системата на колата и да обучат и нея. Не се наложи. Много свестни типове.
Цялото нещо струва 90 лева на датчик с монтаж, които ти ги фактурира сервиза.
Аз без датчици за налягане повече не искам да карам. Изключително ценна информация. Включително подсеща, когато е студено и въздуха се свие. Можеш да познаеш, кога имаш вода в гумите. Виждаш ако по магистралата налягането започне да става опасно високо.

Понеже запазих ЕТ55, геометрията на окачването не се промени, колата се кара по същият начин, което е много важно.

Возията е малко по-добра, но по-малко отколкото очаквах.
Все пак разликата във височината на борда на Фалкен Азенис 245/40/20 и Дънлоп 3Д 235/50/19 е точно 20 мм.
Явно Фалкен са много добри и целия списък с технологии не е просто колкото да напишат нещо.
Любопитния факт, е че борда на Фолкените е по-твърд и от на Гуд Иър, които замениха и от на зимните, а возят по-добре от Гуд иър и не особено по-зле от Дънлоп.
И то при положение, че летния размер се помпа на 2.7 бара на студено, а зимния на 2.4-2.5.

Обаче тия дънлопи са уникално тихи.

Важно: да не се бърка рейтинга за сцепление-триене на мокро със съпротивление на аквапланинг, две различни неща са. Това, че дадена гума е А на вода означава, че има висок коефициент на триене в европейския тестов цикъл за мокро сцепление, който представлява теглене на ремарке с определено тегло и скорост по мокър път и прилагане на различни усилия върху тестваната гума. Съпротивлението на аквапланинг е нещо съвсем различно и според мен по-важно за него можете да разберете от сайта на производителя, като изчетете данните за всички модели гуми в размера и сезона, които Ви интересуват, съответно съпоставите различните видове суперлативи. Тестовете са най-важни, четат се по няколко.
Специално за Фалкен данните и твърденията на производителя ги имаше на сайта и са достатъчно убедителни, че са се постарали и са внедрили реални тегнологии, които запазват управляемост дори при аквапланинг - нещото, което всъщност ви интересува, защото с над 80 км./ч така или иначе колата Ви ще изпадне в аквапланинг.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #37 -: Октомври 09, 2021, 07:52:24 19:52 »
1. Цял ден е 6°С, тоест нощеска ще е по-студено. Летните гуми особено т.н. UHP изложени на ниски температури не трябва да се карат 24 часа след това, иначе ще се напукат.

Заваля сняг по планините, очакват се слани. Баща ми казва, че средата та октомври си е валяло сняг навремето.

Кога ще слагаме зимните гуми?

2. Звъни ми днес колега и ме пита какво мисля за зимните гуми Лауфен.  :o ;D
Отговорих му да не се подиграва, първо със себе си, второ с мен с такива въпроси.

Търси зимни гуми за чисто ново Рено Мегат тце автоматик с всички екстри. На 2-3.000 км и 2 месеца. 16-ки.

При положение, че топ оф дъ топ Дънлоп, Гуд Иър, Бриджстоун и т.н. са по 150 лева.
Бюджетни гуми само Ласа, които като чисто зимни гуми са на нивото на най-добрите, ако не и по-добри.
« Отговор #38 -: Октомври 19, 2021, 07:21:29 19:21 »
Рано е за зимни гуми, съсипват се излишно. Онзи ден минах Беклемето и да, валял беше снежец, но но само отстрани по тревата имаше следи от него. Времето се затопли малко и подозирам, че ще се закрепи така за по-дълго.
Само ако летните са пълни галоши, тогава е оправдана смяна сега...