Айде и аз се обзаведох за тази зима.
Алутек Тормента 8х19 ЕТ55 - 735 кг на джанта.
Дънлоп Спорт 3D 235/50/19 99H, диаметър - 719мм
Диаметър на сегашните колела 245/40/20 - 704мм
Диаметър на опционалния размер 255/45/19 - 713мм
Долу-горе не съм прекалил...
Поръчах си и 4 датчика за налягане, универсални обучаващи се. Четат моите и обучават новите на място. Надявам се да са със сменяеми батерии.
Видео с технологиите на гумите, доста стар модел са, надявам се и да са ги ъпдейтвали малко, но и да не са, гумите са много добри:
При тези технологии, средната част е по-силно насочената към зима, сняг и лед, съответно малко по-високо от измисленото налягане само ще помогне. Например 2.45-2.5 вместо 2.4 бара.
Предния мост го дават максимално 1368 кг - 684 кг на колело, задния е 1218 кг.
Тоест, разпределението на теглото при пълна кола е 52.9% на 47.1% огпред-отзад, което никак не е лошо. Интересно колко е с двама души, пълен резервоар и багаж.
Новото, което научих, е че тегловния рейтинг на джантите винаги е даден с конкретен размер гуми и налягане, а не сам по-себе си. В каталога всички гуми са по-малък диаметър от 235/55/19 и на налягане не по-високо от 2.4. Тоест, с тези гуми колелата ще имат дори още по-висока товароносимост. Казаха ми също, че дори носимостта да е 1:1 пак имало резерв.
Стягането на гайките е на бруталните 220 н.м., които на повечето динамометричен ключове даже ги няма.
Гумите не блестят с параметри, гориво Е, дъжд C, но са много тихи - 68дб. На сняг и лед са много добри. Имат над с едното ниво на технологии. В средата блокчетата са по-леки и при натоварване се разминават и с ламелите формират по-голяма площ на ръбовете към пътя. Каналите са самопочистващи. В края ламелите и блокчетата са по-стабилни и се самозаключват.
Общо взето ако искаш да имаш зимни гуми не трябва да ги юркаш на гол асфалт, защото ще им се заоблят ръбчетата.
Надявам се да возят по-добре от летните. При височина на борда на летните 98мм с налягане 2.7 и на зимните 118мм с налягане 2.4 всички предпоставки за возия са налице.
Не посмях да си играя с ЕТ и останах на оригиналните 55.
Имало такъв параметър scrub radius, това е разстоянието от мястото върху пътя в което се проектира оста на въртене на колелото и средата на контактното петно. Scrub radius-а може да е 0, отрицателен и положителен.
Положителен е с по-изнесени колела - по-малко ЕТ и създава съпротивление, които отваря сходимостта в движение. Което е по-лошото може да започне да тегли при странични наклони или разлика в сцеплението на настилката - локви, сняг, лед. Управлението е по-нервно, износването е по-неравномерно.
Отрицателния scrub radius пък е по-неутрален, създава сили затварящи сходимостта. Тогава управлението се усеща по-апатично. Може донякъде да се компенсира със по-отворена сходимост и прецизна настройка на страничния наклон.
Много малко автомобили имат точния scrub radius, който дава прецизно управление и неутрално поведение. И линкълна е една от малкото такива коли. Голямо удоволствие е да се кара по завои, магистрала и дори в града. Много точен, мек, прецизен и приятен. Волана не дърпа, а е 2060-2600 кг кола на предно-4х4 с големи колела и отворена статична сходимост. (Като всяко предно/постоянно 4х4) Увеличаването на ЕТ ще прецака финниь баланс между отворената сходимост и силите, които я затварят/изправят в движение (теглителната сила при задна рейка прави точно това - мести носачите малко напред). Тамън съм постигнал равномерно износване отвътре и отвън.
Резултатите от този инцидент с брутален продължителен аквапланинг в дълбока вода ме убедиха, че точно това шаси със сегашната настройка не трябва да се пипа:
https://penkiller.com/index.php/topic,2653.0.htmlСега чакаме джантите и гумите да пристигнат.
П.П. който има да купува нещо от Маргел на симеоновско, да ми се обади или да ми пише, че вече съм им доста симпатичен (обувам 4 коли при тях) и ми дават не скандални, но доста приятни отстъпки от и без това най-ниските каталожни цени на пазара (доста неща са им под цените на Гуми-7).
П.П.2. за първи път си купувам нови джанти, гуми и датчици при това за голяма кола и от една страна е приятно, от друга изобщо не е приятно... (Никога не съм сменял размер джанти нагоре, сега по принуда го правя надолу)
Точно 5.4 пъти по-скъпо от да обуеш Джета със същия клас гуми Дънлоп и не употребявани стоманени джанти (като нови). Пет пъти и половина. Докато разликата в цената на колите не е чак такава. Джета не върши по-лоша работа от Линкълн.
П.П.3. Щом у нас цените са доста близки до немските, зора трябва да е голям:
https://www.felgenshop.de/alutec-tormenta-diamant-schwarz-frontpoliert-19-zoll-tmt80926b63-1/ излиза по-евтино от тук, отколкото от там с доставка. Магазина за джанти е много добър и има много снимки.
Сайт на Алутек:
http://www.alutec.de/en/ има много сертификати и документи, товароносимост, размери и т.н.
Трябва да пусна една тема в която да обобщя правилното налягане в гумите, настройките на окачването, scrub радиуса, зжантите и размерите гуми.
От сега предупреждавам, че накрая ще се окаже, че трябва да карате 1000 кг кола с гуми поне 245 с борд поне 100-120 мм на ниско налягане