Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mpm

*
  • *
  • 8
    • Профил
Re: Стари колони + Китайски усилвател или.....?
« Отговор #15 -: Април 15, 2021, 03:17:19 15:17 »
Извинявам се за неучастието, но трябваше да преборя един корона вирус.
Трябва да си призная, че сблъсъка с това нещо поразклати психиката ми и притъпи малко ентусиазма около няколко проекта от различно естество. Включително и към този.
Нооо, Продължаваме напред както се казва.
Тошко, Поразмишлявах малко около тези "open baffle loudspeakers" и бас 15-18".
Проблема е, че нямам обособено помещение с приличен обем за слушане на музика. Стаите ми са много, но са все малки. Не мога да си позволя колоните да са на голяма разстояние от стената (а до колкото разбирам отстоянието при този тип е от значение). Бас 15-18" също ми е половин хладилник.
Та в този ред на мисли ми се иска по скоро класически тип колони.

Оказа се, че някой е сменил ВЧ на Акая с ВК0634 и за това са липсвали високите. Купих първите които ми се откриха в Радимекса за проба. Почти ми паснаха на отворите едни 70х70мм. 15W, 8 omh, 96dB, 3.5-20kHz.
Вероятно са боклуци, но звука с тях се подобри драстично. От към високи естествено. Не знам, дали не може да се подобри още ако сменя кондензатора . В момента високите са през кондензатор 2,2uF 30V.
Средите ми идват повечко и ми се изка да ги срежа малко, но не знам как. В момента са през 16uF 50V. Други филтриращи елементи в колоните няма.
Ниските ми идват малко, но там вече е ясно. Не знам с по-големи кутии дали няма да добавят още малко удар.
И пак стигам до тънкия момет. Заслужава ли си да хвърлям време и нерви в експерименти с тези говорители за които нямаме никаква информация. Всъщност за Японските знаем, че са 5W 8 omh. За българските и толкова не знаем.

Понеже нищо не разбирам и ще разчитам изцяло на вашата помощ за обем на кутии, фазоинвертори, бас рефлекси, пасивни радиатори и бог знае още какво,....... предпочитам да се придържаме към отиграна схема и говорители с известни характеристики за които сме сигурни, че ще работят що годе качествено.
Просто експериментирането ще отнеме много време и ми си струва, че ще ме изнерви.

Мисля си за класически вариант 2-3 лентови колони. Елегантни (според моите разбирания, тесни и високи) което ще рече не повече от 8" говорител.

Хрумна ми вариант за интегриране на авто говорители в кутии за домашно аудио и разгледах не малко такива реализации.  След разглеждането в главата ми изплува следното.

Идеята е да се направят два обема в общ корпус с нещо като превключвател. Целта е, басовите говорители от колоните да имат възможност за подвързване към 2.1 усилватели (какъвто е моя в случая)

Разбира се, не е задължително гаворителите да са точно тези. Може вие да знаете за по-добри в долу-горе същия ценови диапазон.

Говорители:
HERTZ DSK165.3 https://www.hertzaudiovideo.com/car-audio-systems-dieci-dsk165_3/
HERTZ  ES 200.5  https://www.hertzaudiovideo.com/car-audio-subwoofers-energy-es200-5/
VISATON W200S  https://www.visaton.de/en/products/drivers/woofers/w-200-s-4-ohm

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #16 -: Април 15, 2021, 10:44:31 22:44 »
От сегашните ти говорители ценни са 8 инчовите български нискочестотни.

Щом си хоби дърводелец, направи това дето ти нарисувах и симулирах. Поне един прототип, до колкото разбрах ще ти отнеме половин ден.

Не знам защо реши, че колона с три ленти е нещо по-просто.
Човек, 6ойто не разбира да се хване с три ленти, това ще е зашеметяващо фиаско  ;D при три ленти имаш страшно много проблеми. Първо, баса е -6 дб спрямо очакваното заради повдигането от лицевия панел, тоест субективно 4 пъти по-слаб.
Второ, средночестотния говорител вещи да се филтрира, ти го режеш на 500 и 5000 да речем, той свири от 200 до 8000, като някъде посредата се засилва и крещи пронизително, защото повдигането от предния панел го хваща, плюс средната лента от три винаги има усилване. Баса и него го режеш на 500, той свири до 1000, ВЧ шъшка и дъска, че и кряка.

Домашната 3 лентова система евентуално финишира така: баса оставен с някакъв филтър свири докъдето си иска, доста над теоретичната си лента, СЧ убит изпорязани и пак кряка, ВЧ мъчен десет пъти накрая с един кондензатор, свири от 10 килохерца, преди това дупка, автора на изделието се кълне, че бате, бате така свири най-добре!

На баир лозе с две думи.

Не случайно ти предложих ОБ.
На ОБ има метод да се съчетаят две ленти така че да стане хубаво и равно.

15-ката в Н-рамка можеш да я сложиш където си искаш в стаята. Тя е просто суб за най-ниските, няма да можеш да разбереш къде е.

Ако искаш кутии, с тези говорители единственият шанс е с българските НЧ едни класически трансмисионни линии, ще намериш чертежите в раздела за регистрирани. Отгоре в обема за СЧ ще сложиш ФРС5Х с вълноводите. За това мога да ти направя рецепта. И филтъра ще е поносим като сложност и цена.
3 ленти за да свирнат в конвенционална кутия, това е голям напън. Не си заслужава с авто говорители, или с половинчати усилия.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #17 -: Април 15, 2021, 10:49:57 22:49 »
Първия Херц е просто ужасен, даже не е бас.
Втория Херц е по-лош от ВКН.
Визитата е еквивалентен на ВКН. Съответно ако ти тръгнат добре ТЛ с ВКН можеш да ги направиш със сменяем преден панел и да минеш един ден директно на тази Визатон, който не е никак лош.

Повтарям, рецептата с бас/мидбас и тия вълновидни с ФРС е изключително музикална, евтина и лесна.

Не отписвай ОБ ако ще и за експеримент за да си чул за какво става въпрос и да си направиш критерий за звук.

Подготви се психически за цените на филтрите.

Комисар е тегаво копеле! Честито, че си го изкарал!