Здравейте,
Попаднах в интересна ситуация с едни озвучителни тела и имам нужда от идеи и предложения за това, как бих могъл да се справя с една тяхна специфика. Всъщност това реално е озвучителна система 2.2 на доскоро неизвестните за мен Lyngdorf (те иначе май хич не са безизвестни). Системата се състои от 4 ОТ - две подовостоящи, отворен обем за среди и високи (300Hz+) и два суб-а затворен обем, които би трябвало да свирят до към 300Hz. Това са частите на системата, с които разполагам аз. За жалост има още няколко важни части, а именно, DSP с процесор и усилвател + отделен усилвател за басовете. Към системата стандартно върви и измервателен микрофон, който помага да се измерят недостатъците на помещението, в което се слуша и да се направят корекции в DSP процесора. При мен всички тези елементи липсват и съм в голямо чудене, как мога да "изцедя" максимума от тази система. Не казвам, че и така вързани директно към моя усилвател не свирят добре, но имам чувство, че могат много повече и най-вече "преливането" звука от отделните ОТ сякаш нещо куца.
В момента разполагам с усилвател Marantz PM6005 с вграден DAC и през оптика слушам музика основно от PC.
Вариантите, които ми идват на ум на първо четене са следните, но с част от тях не съм сигурен, че бих могъл да се справя сам:
1. Да се направят пасивни филтри за средите и за басовете като единият тип филтри трябва да е low pass, а другият high pass;
2. Да почвам да събирам от закуски и в някакъв светъл момент да се сдобия с въпросният процесор на Lyngdorf, а моят усилвател да остане за басовете;
3. Да мисля събери-чарк решение с някакво DSP (примерно miniDSP) + допълнителен усилвател/стъпало за басовите говорители. Там притесненията ми са - качеството на DAC-а в тези устройства и удобството за ползването му като предусилвател.
Та, с две думи филмът е сериозен, а средите и високите на тези колони не ми дават мира и не ми се ще да се отказвам от идеята. Точният модел на въпросните ОТ е Lyngdorf DP-1 и Lyngdorf BW-1.
Всякакви акъли по темата са добре дошли и ще съм ви много благодарен.