Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Попаднах в интересна ситуация с едни озвучителни тела и имам нужда от идеи и предложения за това, как бих могъл да се справя с една тяхна специфика. Всъщност това реално е озвучителна система 2.2 на доскоро неизвестните за мен Lyngdorf (те иначе май хич не са безизвестни). Системата се състои от 4 ОТ - две подовостоящи, отворен обем за среди и високи (300Hz+) и два суб-а затворен обем, които би трябвало да свирят до към 300Hz. Това са частите на системата, с които разполагам аз. За жалост има още няколко важни части, а именно, DSP с процесор и усилвател + отделен усилвател за басовете. Към системата стандартно върви и измервателен микрофон, който помага да се измерят недостатъците на помещението, в което се слуша и да се направят корекции в DSP процесора. При мен всички тези елементи липсват и съм в голямо чудене, как мога да "изцедя" максимума от тази система. Не казвам, че и така вързани директно към моя усилвател не свирят добре, но имам чувство, че могат много повече и най-вече "преливането" звука от отделните ОТ сякаш нещо куца.

В момента разполагам с усилвател Marantz PM6005 с вграден DAC и през оптика слушам музика основно от PC.

Вариантите, които ми идват на ум на първо четене са следните, но с част от тях не съм сигурен, че бих могъл да се справя сам:

1. Да се направят пасивни филтри за средите и за басовете като единият тип филтри трябва да е low pass, а другият high pass;
2. Да почвам да събирам от закуски и в някакъв светъл момент да се сдобия с въпросният процесор на Lyngdorf, а моят усилвател да остане за басовете;
3. Да мисля събери-чарк решение с някакво DSP (примерно miniDSP) + допълнителен усилвател/стъпало за басовите говорители. Там притесненията ми са - качеството на DAC-а в тези устройства и удобството за ползването му като предусилвател.

Та, с две думи филмът е сериозен, а средите и високите на тези колони не ми дават мира и не ми се ще да се отказвам от идеята. Точният модел на въпросните ОТ е Lyngdorf DP-1 и Lyngdorf BW-1.
Всякакви акъли по темата са добре дошли и ще съм ви много благодарен.
Re: Идеи за подобряване на звука в система 2.2
« Отговор #1 -: Януари 14, 2020, 06:49:03 18:49 »
Малко допълнение: вариант е и усилвател, който би могъл да захранва пасивни синове, но да има възможност да филтрирам какво да пуска към средите и какво към басовете. Ако някой е чувал за подобно животно ще съм благодарен да сподели.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #2 -: Януари 14, 2020, 07:17:18 19:17 »
Категорично мини ДСП или Беринджър DCX2496, това ще ти отвори вратата към невероятно много експерименти и развойна дейност.
Отделен усилвател за бас можеш и сам да си направиш, купуваш кутия, правиш ако захранване -схемата е елементарна и я имаме във форума, усилвателна част купуваш каквато и каквито искаш, можеш да сменяш даже, има купища усилватели с много качествени чипове. Подбери си напрежение, да могат да се свързват мостово и паралелно. Възможностите са без край.
« Отговор #3 -: Януари 14, 2020, 09:35:39 21:35 »
Това е вариант, към който и аз клоня. Или поне вариант за близкото бъдеще. Евентуално си мисля на първо време да им измисля филтри, за да не се натоварват излишно говорителите да свирят неща, които няма нужда, а при първа въможност да добаввя DSP + още един усилвател.

Проблемът с това miniDSP е, че ме притеснява дали DAC-a му е достатъчно читав (поне близко до този на маранца да кажем), а друг (за жалост по-скъп) вариант, който открих днес е miniDSP с цифрови изходи. Така мога въобще да не ползвам неговия DAC, но пък и парите са доста повече.
« Отговор #5 -: Януари 15, 2020, 02:03:31 14:03 »
Работата е там, че не намирам готови решения за това, което ми е даже странно. Съответно трябва да си направя някакви, а не знам от къде да започна. Нямам опит с изграждането на филтри. Единствено в DIY телата, които бях правил ми трябваше BSC филтър, понеже бяха с един широколентов драйвър.

Някакви идеи към какъв тип филтри да се насоча? За high-pass и low-pass, доколкото виждам има RC и RL варианти на филтри. Какво е важно за един филтър, за да не се отрази на качеството на звука?

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #6 -: Януари 15, 2020, 05:00:04 17:00 »
По въпросите, които задаваш виждам, че активните филтри с потребителски интерфейс са единственият ти шанс.

Дай да видим снимки.
« Отговор #7 -: Януари 15, 2020, 09:11:23 21:11 »
Привет,
Бих могъл да съдействам на Сашо за филтри, като временно решение. Колеги сме, работим заедно.
Предполагам втори ред пасивен, ще свърши работа.

Ако предположим, че събуфера е само кутия и говорител, без допълнителни елементи по електрическата част, може да се снеме импедансната характеристика и да се сметне филтър и може би Зобел верига.

За друго тяло (ОБ със средно и високо честотен) оразмеряването и монтирането на филтър, не знам дали може да стане без разглобяване. Това май не е добра идея :) Със сигурност има филтър между средни и високи, а вероятно и някакви коригиращи вериги. Поради това мисля, че филтър не може да се монтира пред цялото тяло и ще е безполезно да се измерва импеданса му. По скоро ако може да се замери импеданса само на средно честотния и да се закачи филтър някъде, между коригиращите вериги (ако ги има) и говорителя. Без да застава на пътя на високо честотния. Трябва да се види дали е възможно такова решение.

Както разбрах, фабричното активното разделяне е на 300 Hz. За тази честота предполагам, че бобините ще са огромни. Възможно е да се направи и малко по високо, да речем 500 Hz. Ще спести от жица и съответно по-малко правотоково съпротивление.

Поздрави,
« Отговор #8 -: Януари 15, 2020, 09:13:29 21:13 »
Прикачил съм няколко снимки, но не блестят като качество.

Определено ще движа в посока активни филтри. Днес ги послушах повече време и като са така вързани определено няма баланс в звука. Ниските се губят а средите и високите идват в повече. За пояснение, не съм някой бас маниак. За пример - слушалките ми са отворени ортодинамични и моделът не се слави с кой знае какво количество бас, а ми е предостатъчно и са ми много любими.

Проблемът е, че вчера се натъкнах на тема с измервания на miniDSP 2x4 HD, към което сякаш се бях насочил и резултатите не са много добри. Бюджетен DAC, шум и рязко затихване, ако не се лъжа, след 18,7KHz. Имат един модел miniDSP SHD Studio, който е с два цифрови изхода, но в Европа е 1200 евро  :-\ . Съответно стандартния процесор на Lyngdorf втора ръка в чужбина е пак такива пари, та скъпото miniDSP май не си заслужава много, а с евтиното не се знае какъв ще е резултатът...

И тук идва и следващото чудене - за някакво активно решение вероятно ще трябва да почакам известно време. Въпросът е дали е ок пускането на full-range сигнал към средите, предвид че са отворен обем (някъде в нета четох, че производитят не препоръчва) и има ли бързо/лесно/безболезнено решение за този проблем? За момента решавам проблема със слушане на по-ниски нива.
« Отговор #9 -: Януари 15, 2020, 09:18:29 21:18 »
Привет,
Бих могъл да съдействам на Сашо за филтри, като временно решение. Колеги сме, работим заедно.
Предполагам втори ред пасивен, ще свърши работа.

Ако предположим, че събуфера е само кутия и говорител, без допълнителни елементи по електрическата част, може да се снеме импедансната характеристика и да се сметне филтър и може би Зобел верига.

За друго тяло (ОБ със средно и високо честотен) оразмеряването и монтирането на филтър, не знам дали може да стане без разглобяване. Това май не е добра идея :) Със сигурност има филтър между средни и високи, а вероятно и някакви коригиращи вериги. Поради това мисля, че филтър не може да се монтира пред цялото тяло и ще е безполезно да се измерва импеданса му. По скоро ако може да се замери импеданса само на средно честотния и да се закачи филтър някъде, между коригиращите вериги (ако ги има) и говорителя. Без да застава на пътя на високо честотния. Трябва да се види дали е възможно такова решение.

Както разбрах, фабричното активното разделяне е на 300 Hz. За тази честота предполагам, че бобините ще са огромни. Възможно е да се направи и малко по високо, да речем 500 Hz. Ще спести от жица и съответно по-малко правотоково съпротивление.

Поздрави,

За суб-а и аз не мисля, че има нещо друго по веригата. Та там може би са по-ясни нещата, но и проблемът е една идея по-малък, понеже притесненията ми са до голяма степен за средите. Страх ме е да не ги прецакам докато стигна до момента за решение с активни филтри.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #10 -: Януари 15, 2020, 10:30:52 22:30 »
Картината рязко се промени!

Средата е ОБ.

Съответно със сигурност филтъра не е само филтър.

300 херца вече ми звучат логично, ама не са 300, а реални 500, които се удължават надолу от наслагването на предната и задната вълна обусловено от разстоянието около бафъла.

Пробвай 40-50 мФ кондензатор, това е първи ред филтър и трябва да работи на бафъл с такива приблизителни размери. Аз имам такива горни бафъли за с един и високи.
Суба трябва да е качествен щом е за тези колони.

Активен процесор 100%, който ще ти развърже ръцете за години напред DIY! Беринджър DVX2496, май беше 500 лева. Няма алтернатива. Мартин Кинг го използва. Трилентов е, приема цифров сигнал, прави всички познати на човека филтри, стръмности, завали, Q-та и т.н. контролира гейна на всеки канал и е еквилайзер ако искаш Херц по Херц.
При желание може да се модват даковете както искаш и има огромен опит с него.
« Отговор #11 -: Януари 15, 2020, 10:43:01 22:43 »
Варианта с този Beringher е добър, особено ако е изпитан като качество. Аз проверявах и след първата препоръка за него, но съм попаднал на някаква LE версия, която няма цифров вход (иначе пък е по-евтина).

Ще поръчам още утре кондензатори, за да пробвам как ще е.
« Отговор #13 -: Януари 16, 2020, 10:05:14 10:05 »
Телата са по 4ома всяко по спецификация. Тогава други ли трябва да са кондензаторите? Аз поръчах 47uF, но предполагам все още мога да сменя поръчката.

Ето това са:
https://www.hifiengine.com/manual_library/lyngdorf/dp-1.shtml
https://www.hifiengine.com/manual_library/lyngdorf/bw-1.shtml
« Последна редакция: Януари 16, 2020, 11:12:09 11:12 от astoinov »
« Отговор #14 -: Януари 16, 2020, 12:59:01 12:59 »
Ако правилно съм разбрал писанията и калкулаторите тук http://www.bcae1.com/passxovr.htm, то за 4 ома тела ще е по-добре да вържа по 2 кондензатора от 47uF паралелно на колона, за да ги срежа на около 430 Hz. Прав ли съм или съм далеч от истината?