Краун Виктория на Пантер с 5.0 от Мустанг имаше баща ми през 90-те. Тъмно син със едри златни перли, джанти със спици и половината таван кожен... вътре син копринен плюш. Точно последния модел с 4 квадратни фара. Ама до колкото си спомням като му дадеше под 30/100 градско и особено под 25 ме водеше на сладкарница. Извън града по-поносимо 13-15.
Полицаите спираха движението по кръстовищата да минем, защото си мислеха, че сме американския посланик

Не искам да те кандардисвам ама е кола да си е*е майката! Истинско удоволствие, красива, ако имаш това мислене елегантна, ако имаш другото - сутеньорска, а ако имаш третото - посредата

Говоря за континентала на удължена и разширена платформа Форд CD-4 (на която са още Експлорър, Наутилус, Авиатор и още няколко модела и е пра-роднина на платформата на S80 по права линия и на тази на S-90 по съребрена), а не за Мондео със сменени емблеми. тия кретени от Перник с помощтта на Дизи Райдърс създадоха най-голямата влогърска излагация в българоезичния Интернет на която съм решил да посветя тема и видео. Във видеото по сценарий имаме сценка с отворени каталози за части и линкълна качен на подемник с множество реплики "Къде виде Мондео бе олигофрен?!".
Виждам, че си запален автомобилист, но не се занимавай с глупости.
Седни покарай една Джета 1.4 тси - 150 с 6-степенен Айсин да ти се отворят очите какво е съвременен автомобилизъм и пак ще говорим. на 1400 оборота има 250 н.м. и 50 к.с., върви леко като вятър, стъпва леко като перце, харчи нищо, огромен обем на купето и огромен на багажника. Вътре ядин зад друг сядат мъже по над 100 кила високи 193 и 196 и задния маха с крака и има 5 пръста пред коленете, багажника над 500 литра... потрес! Спира, завива, не се чува, не се усеща, работи между 1000 и 2000 оборота. И после седни да си караш аудито или която и да било 10-15 годишна кола ако ще и тунингована и ще ги заплюеш. седни покарай един нов Меган 1.3тсе 7дсг да видиш чудо, като джетата, ама и комфортно и луксозно и вози още по-добре. Потрес! Отиди на майтап и си запиши тест драйв за такъв Меган Комби или ГТ както там му казват. Ако много те сърби и двете споменати стават 200 коня със софтуер. Струват по 20.000 на 2-3 години +/-.
От тази точка нататък, като осъзнаеш, че сме 2020-та и малките, средните и непретенциозните коли са станали по-добри от тунинг мечтите ни от преди 15-20 години, започваш да търсиш ако ти се налага и го желаеш и имаш нужда, по-голяма кола, която отговаря на state of the art при въпросните да кажем два модела.
И изведнъж! СЕ ОКАЗВА, че големите и премиум моделите са изостанали концептуално и технологично в някаква капсула на времето и НЕ ПРЕДЛАГАТ същия тип перфектен автомобилизъм като модели, които хора като нас иначе биха подминали! - рядко използвам удивителни напоследък.
Подобна лекота има в Ягуар XJ V8 до 2009-та, както и возия. Сред връстниците му аналози обаче няма нищо подобно между А6 и S-500, както казах избирах си кола години и тествах всичко. А и по принцип съм карал много коли и съм подкарвал какво ли не. Тоест, майката му е да седнеш, да пробваш, да покараш и да откриеш ПЪРВО, какви са новостите и да къде са стигнали добрите образци, ВТОРО, кои коли предлагат тези нови концепции и усещания. например наскоро осъзнах защо толкова си харесвам лексуса по принцип - тишината и лекотата ги има, търкаля се и се движи много леко със забележката, че е с 5 скорости и 5-та е леко къса за такъв тип кола, което нито пречи, нито вдига разхода, но ме дразни психически. широк е колкото S-класа, нищо, че е дълъг само малко над 4.80, но по-важното, е че муцуната му е относително къса и е cab forward design - потърси във форума писъл съм много, а и в Уикипедия и в гугъл има много информация по въпроса. Тоест, А-колонката (на предното стъкло) стига почти над предната гума и салона е като удължен надут балон. Дава ти простор и комфорт. Освен това таблото е компактно и прибрано напред и не те "затиска". - само по споменатите показатели трите немски премиум маки се задраскват автоматично, продават дълги предни капаци и дизайн като за колата на Круела Девил, отпред то не са отвори, тоне са хриле, то не са заплахи. За какво?! за да ми е тясно и да им влача капаците да се правя на много важен по улиците, но същевременно тъп. Щото cab forward е изобретен още края на 80-те и всеки автомобил конструиран от разумни хора за разумни хора е по тази схема. Не, Ауди още държат моторите пред предната ос за баласт, обаче опънаха капаците по-дълги от на Мерцедес?! както и да е!
Търси си модерен, съвременен автомобил със stratified charge, задължително директно впръскване, задължително турбо и 4х4, да е тих, да няма вибрации и да не създава проблеми и да е използваем. За мен минимума на изискванията според естетическите ми разбирания, ръста и обема на багажа е Форд Таурус, а по желание и при възможност Линкълн Континентал 2.7, което е прекрасен технологичен двигател. 3.0тт си взех без да искам, защото изпадна. Бих си взел и Ф150 с 2.7 и 10 степенна кутия с голямото купе и по възможност някакъв аеродинамичен похлупак за легена. Казват, че с 90-100 харчи 7-8, а с нормална скорост 9-10. 14 години се накарах на камион, иначе много мислих за Ф-150. Има и старт-стоп система.
И те така!
п.п. говориш за типове и концепции на автомобили, които са технически архаизми и в сравнение с наистина новите коли са по-лоши и по-неприятни не на хартия или на теория, а като крайно потребителско изживяване. Технологията на материалите, пружините, амортесьорите и тампоните се развива много бурно в момента. Буквално с няма и 5 години разлика по-новите коли возят и стоят на пътя драстично по-добре. Отделно скоростните кутии, отделно как се усещат при каране съвременните турбо двигатели с директно впръскване.
Отделно новите коли са много-много по-евтини за поддръжка, колкото и странно да звучи. Първо, въобще не се чупят до 200.000, второ типа на повредите е по-скоро на поддръжка, отколкото на повреди и трето, частите са вече много по-евтини.
Особено ако имаш възможност да поръчваш от щатите.