Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

passive radiator ?
« -: Март 04, 2020, 06:52:23 18:52 »
Здравейте, бихте ли обяснили кога се ползват пасивните мембрани ( ако така се казват на български)? Какво представляват, предимства и недостатъци. Благодаря

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6208
    • Профил
Re: passive radiator ?
« Отговор #1 -: Март 04, 2020, 10:21:00 22:21 »
Едновременно прикачена маса, но и излъчваща площ със съответните механични свойства Qms.
На цената на допълнителна работа и известно групово закъснение вади още бас от малка кутия.

Отваряй коя да е симулираща програма и сумулирай познат на теб бас с намерен в нета пасивен излъчвател. И ще видиш.

Какво имаш предвид?
Re: passive radiator ?
« Отговор #2 -: Март 06, 2020, 07:53:16 19:53 »
Здравейте, причината да питам за тия мембрани е че попаднах на това https://youtu.be/v6K759IHXk8 . На една тонколона ако ФИ бъде заменен със ПМ дали промяната ще бъде положителна? Ако говорителя трябва да бъде във вентилиран обем пък е поставен във затворен със ПМ какво се случва и как може да се симулира това? Със bassbox може ли да се правят подобни симулации.
Re: passive radiator ?
« Отговор #3 -: Март 07, 2020, 01:47:29 01:47 »
Bas Box има в менюто за вида на кутията passive radiator. Може да се симулира. Накратко пасивната мембрана е същото като бас рефлекса. Вместо да се движи въздуха в тръбата се движи мембрана със същото съпротивление. Ефектът и поведението на говорителя, както и обема на кутията е същия. Същите са и груповите закъснения и съответният звук. Предимството на пасивната мембрана е при малка кутия, където няма как да се набута порт с голям диаметър и съответната голяма дължина, а за мембрана има предостатъчно място. Затова и там ги слагат най-често. Може да ги видиш в по-хубавите саундбари за телевизори или блутут колонки за смартфони. Например JBL BOOMBOX, JBL XTREME, JBL CHARGE. Те се срещат най-често защото имат китайски копия. Едва ли ще останеш очарован от звука. Не е там истината.