Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дискриминация срещу нециганите.
« -: Май 06, 2011, 04:10:06 16:10 »
 Възможно ли е да заведем дело и да поискаме безплатен транспорт до и от училищата и за децата на нециганите?
Вижте в линка решението на СОС за транспорт на "деца на роми" до и от училище. http://www.vbox7.com/play:1cef8410

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6009
  • Профил
Re: Дискриминация срещу нециганите.
« Отговор #1 -: Май 07, 2011, 10:39:36 10:39 »
Трябва да се види текста на самото решение и как са се мотивирали в доклада.

По начало не съм Циганофоб, напротив смятам, че това са хора живеещи извън периферията на обществото, при това в крайно мизерни условия. Дори бих казал, че мизерни не е правилната дума, защото начина им на живот по никакъв начин не прилича на начина по който живеят съвременните хора.

Че трябва да бъдат интегрирани и че трябва да се полагат усилия за тяхната интеграция, е безспорно!

От друга страна, това може и да е обикновена демагогия в типично политически стил, защото идват избори http://penkiller.com/index.php/topic,185.0.html - ето една тема в която съм се занимавал с въпроса за политическата демагогия.

Естествено нищо не пречи, това да е и демагогия и дискриминация.

Ако човек иска да бъде наистина обективен, трябва да може да влиза и в ролята на адвокат на другата страна. Аз като адвокат на общината бих отговорил, че циганските махали са зле свързани с мрежата на градския транспорт и са далеч от училищата. Поради тази причина, СО вместо да отваря нови линии на градския транспорт, които иначе биха били излишни, за да отговори на нуждите на гражданите живеещи в тези райони, просто отделя средства за транспортирането на децата от тези райони до училищата, което е по-евтино и по-целесъобразно.
Следователно за да бъде отправен упрек, който издържа на проверката на логиката и закона, той трябва да е аргументиран по начин, който да преодолее горния аргумент.
Например същата практика с извозване на деца към училище има вече по почти всички отдалечени селски райони.

Проблема с образованието на циганите е постоянен и стар, спомням си, че съм виждал директора Цурев на 135-то СОУ да обикаля Факултета и да провежда агитационно-разяснителни кампании за ходене на училище.

Ако качите текстовете на двата документа - доклад и решение, ще може да се направи някакъв по-задълбочен анализ. Според мен освен за дискриминация, трябва да се внимава и за политическа демагогия, некадърност и евентуално правене на далавери. То за тия неща трябва да се внимава и във всеки един случай в който ставят някакви необясними, необмислени или дори излишни неща!

Например в близост до Факултета се намират 123-то СОУ, 17-то СОУ 28-мо СОУ, 135-то СОУ, 92-ро ОУ и сигурно изпускаме нещо. Има със сигурност и два техникума, единия е срещу 92-ро ОУ, а другия е на Суходолска и проф. Вайганд. Най-далече от факултета е 135-то СОУ, като е на не повече от 10 минути пеша! До колкото знам и насред Факултета има още едно училище.

Отделен въпрос е младите роми дали ще отидат на училище ако не ги закараш. А па като ги закараш колко ще стоят и колко ще учат?
Re: Дискриминация срещу нециганите.
« Отговор #2 -: Юни 08, 2011, 12:39:45 12:39 »
 Решението на СОС тук под номер 10 http://sofiacouncil.bg/?page=sessions&id=236
Re: Дискриминация срещу нециганите.
« Отговор #3 -: Юни 08, 2011, 01:06:31 13:06 »
Драги Тошко,

Очевидно е, че тази наредба на Общината е именно расова дискриминация срещудецата от нецигански произход, обяснявам защо:

1. В нея не е написано "деца от райони, отдалечени от училища", а "деца от РОМСКИ произход" - следователно привилегированите с безплатен училищен транспорт са подбрани на база ЕТНОС.
2. В района на Факултето има достатъчно училища, да не говорим, че в самата махала също има училище.
3. Безплатен училищен транспорт няма, доколкото знам дори за БОЛНИ трудноподвижни деца, които самного по-нуждаещи се.


Казваш - т.нар. "роми" трябвало да се интегрират... и как ще стане това - като научат още от малки, че имат привилегии заради етносът си ли? казваш, че трябвало да се образоват... а какво пише в Конституцията, че образованието е задължително до 16-год. възраст? Трябва да им се МОЛИМ да учат ли, или трябва да ИЗИСКВАМЕ да учат?

Да не говорим, че транспортът на циганетата до училище се плаща от Българите, чиито деца зиме мръзнат по спирките на градският транспорт, за да отидат на училище !!!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6009
  • Профил
Re: Дискриминация срещу нециганите.
« Отговор #4 -: Юни 09, 2011, 12:44:20 00:44 »
Предполагам, че ако си ми прочел мнението, си забелязал, че посочвам кои контра аргументи, които биха били на разположение на общинарите, трябва да се преодолеят за да може да се твърди, че решението е необосновано и ненужно.

Дали е дискриминационно?
Ами, изглежда като такова. Но според мен дискриминацията е страничен ефект за който общинарите нехаят  ;)
Едно такова допълнително перо в бюджета, първо дава възможност за злоупотреби, второ евентуално ще насочи пари към фирми близки до общинарите и трето и най-важно е явна политическа демагогия.

Държа да подчертая още нещо! Вие си бъдете циганомразци  :D но точно това решение няма как да бъде допълнителен аргумент за оправдаване на чувствата, които хранят циганофобите към циганите.
Защото например на заседанието не видях нито един ром (циганин/мангал) и няма данни циганите да са искали въпросната привилегия!
Тоест цялата заслуга за тая глупост си е на общинските съветници, които наистина харчат нашите пари за глупости и пътьом фаворизират (поне на хартия) деца от един етнос дискриминирайки всички останали! Щото в София има и арменчета и еврейчета и турчета и русначета и арабчета и либийчета сигурно има освен българчета!

Още нещо, сърдейки се на циганите по този леко афектиран начин, вие си погаждате номер сами на себеси  ;) вие (тоест ние всички софиянци в случая) имате проблем с тиквите в общинския съвет, които си правят каквото си искат и харчат нашите пари с оглед наближаващите избори, тоест за собствени цели. А като си насочвате вниманието към циганите, пропускате същината на проблема!

Дискриминацията щеше да е налице с абсолютно същата сила и ако бяха гласували транспорт само за синеоки деца или само за негърчета или само за афганистанчета!  ;)
Разликата, е че негърчетата и афганистанчетата не произхождат от голяма група хора, които могат да решават избори  ;)

Ся тука идва един забавен въпрос (всъщност е трагичен), защо циганите, които не са чак толкова много, могат да решат изборите в София?
Ами например, защото българите са отвратени и поради това аполитични.
Също така, защото избора отново ще е отвратителен и отново ще гласуват само българи склонни да избират "по-малкото зло" у когото и да го припознаят това по-малко зло. Това а най-грешният начин за гласуване!
И защото в политическата практика е установено, че така избори могат да се печелят!

Въпроса не е дори, защо не излъчваме по-читави кандидати за политици...

Всъщност всяко второ решение на ОС е някаква подобна тъпотия и безобразие, обаче понеже сме загубени като цяло ние реагираме само на драмите с циганите  ;) а на бас, че така както си гласуваха да има транспорт за циганите, така тоя транспорт ще е проформа или въобще няма да го има. А парите къде ще отидат? Ми мислим вариант е част да откраднат а с друга част да бъдат купени цигански гласове за изборите.

Въпроса, е че върху политиците няма обществен натиск, защото обществото е като кон с капаци, който вижда само каквото му кажат политиците! Защо не реагирате на кражби на земи, на кирливите процедури по възлагане на обществени поръчки, на тъпата политика? - Това всичкото става с вашите пари  ;) и понеже се изразходват по такъв начин, после болниците са порутени, лекарите бягат, лекарствата са скъпи, пътищата са с дупки и т.н.

Ами полицията? И тя освен да отнесе някоя псувня вечер в компания, общо взето се радва на пълен комфорт, редовно е с висок процент одобрение и т.н. Тая полиция е обществената полиция за която всички плащат! Ако всеки ден полицая го дърпат по 5 бабички да го пипат защо не ги защитава и защо не взема мерки срещу кварталните хулигани, той или ще трябва да се съобрази с изискванията на обществото или да се преквалифицира...

С две думи, нещастните цигани, които аз наистина намирам за нещастни в случая са също толкова потърпевши колкото и всички останали, защото с тия пари можеха да им назначат участъков лекар или ДжиПи и да им осигурят лекарства например - нещо наистина необходимо и което наистина им липсва за разлика от лесния достъп до училища. Можеха да се платят курсове за квалификация, защото наистина са група в неравностойно положение. Могат да се измислят поне още 100 смислени и не дискриминационни начина за харчене на пари за цигани, които щяха и на тях да са им от полза!
Обаче багеристко/бензинджийския манталитет е по-силен от всичко!

Поздрави!

Неактивен rado84

*
 • *
 • 10
 • НЕПРИЕМЛИВ ТЕКСТ ПРЕМАХНАТ ОТ АДМИНИСТРАТОР!
  • Профил
Re: Дискриминация срещу нециганите.
« Отговор #5 -: Юни 17, 2011, 04:18:19 16:18 »
По начало не съм Циганофоб, напротив смятам, че това са хора живеещи извън периферията на обществото, при това в крайно мизерни условия. Дори бих казал, че мизерни не е правилната дума, защото начина им на живот по никакъв начин не прилича на начина по който живеят съвременните хора.

Че трябва да бъдат интегрирани и че трябва да се полагат усилия за тяхната интеграция, е безспорно!

Мнението е премахнато, потребителя е наказан, личният му текст под аватара е принудително променен!
Причина: Мнението съдържаше опити за разпалване на расова, междуетническа и религиозна омраза!
Повече информация:
http://penkiller.com/index.php/topic,290.msg839.html#msg839
« Последна редакция: Юни 18, 2011, 12:49:30 00:49 от Toshko »