Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Поръчах за линкълна (3.0тт екобууст - 406 коня надуващ на поне 1.3 бара) рутениеви свещи NGK, това била най-новата и най-добрата технология. По-стабилна искра, по-добра възпламеняемост и много по-голяма дълговечност и издържливост.

Основната разлика, която виждам, е че страничния електрод е редуциран (скъсен) и от него стърчи малко парче платина. Централния електрод е с класическата медна сърцевина за добра топлопроводимост и рутениев накрайник, метал, който е роднина на иридия и волфрама, но се оказва по-издръжлив и по-лесно отделя и приема електрони.

Отворения страничен електрод позволява на пламъка да не губи ценни милисекунди да го заобикаля, а направо да се разпространи в горивната камера при това по повърхнина по-близка до сферичната. Това ми говори, че запалването може да става малко по-късно, съответно ефективността на целия двигател ще се вдигне поради намалените загуби от сгъстяване. Това е разлика, която се усеща. Най-добрия бензин е бързо горящия, но устойчив на детонации, какъвто не съществува. Горивата са стандартни. В такъв случай при едно и също октаново число, бързото горене трябва да си го организираме сами.
При по-пълно, плавно и силно запалване се получава и по-плавно и добро горене, което използва горивото по-добре.

Хубавото в случая, е че четох отзиви, че тези свещи са изпробвани на много екобууст фордове, включително 3, 4 и 6 цилиндрови 2.7 и 3.0 и се усеща не хомеопатично подобрение.
Склонен съм да вярвам, защото самият аз се доверих и експериментирах с Бош Ir Fusion, които пък са с ПВМ - повърхностна въздушна междина, тема във форума: http://penkiller.com/index.php/topic,808.0.html . Сложих ги на Лексус GS-300, което е с двигател 2JZ-GE. Наистина двигателя стана по-мазен, разхода падна и се усети по-добро вървене всичко в надхомеопатични дози. Това поколение автомобили са почти класики, отличават ги 4-те клапана на цилиндър и ВВТ-то на смукателния вал, съответно харчи долу-горе като стар 6 цилиндров Мерцедес, тоест много. 15-16 в София общо взето не му стигат в оригинал, 18-19 не са нещо скандално. По 2JZ-то съм правил общо взето четри модификации: 1. Изгни 6-2-1 тръбата, смених я от 55 на 60 мм - усети се и вървеж и разхода падна с 1.5 литра, 2. Спортен панелен филтър - доказани на дино 8 к.с. на колелата, разхода пак падна, 3. Карал съм го само с естерно 0-40, което може и да е грешка, защото естерите не са трайни и цапат, предполагам обаче, че дава вървене и нисък разход и 4. Сложих му въпросните Бош Ир Фюжън, които се усетиха отвсякъде, по-тихо, по-мазно, върви повече и харчи по-малко. Като това е и последната модификация и пак се усети. С тези елементарни дейности кола харчеща 17-20 в града и 11-12 извън града (ако караш с до 20 над ограничението) започна да харчи твърдо около 15/100, да върви повече, а извън града твърдо слезе на 9 и в краен случай 10. Да не продължавам да разводнявам темата, убедил съм се, че изброените елементарни неща се усещат много на автомобилите да речем до към 2005-та - 2010-та.
При по-новите автомобили обаче нещата не изглеждат така. На джетата няма какво да й подобриш по изпускателнята система, защото за 1.4 - 150 коня е огромна, примерно 55-60 мм с гърнета с голям обем. Турбото е ново поколение, едновременно е пропускливо и тръгва от рано. Линкълна има две доста пропускливи турбини с голям дебит, тръгва от много рано, толкова рано, колкото в ерата на Калибра Турбо, Ланча и другите 2.0 турбо коли не сме сънували, изпускателната система и всичко останало са такива, че няма какво да им се подобри. Задното гърне е с обем над 100 литра - напречно от край до край на колата. Това е и най-мощния 3.0 литра турбо двигател, който се произвежда в момента, като абсолютна мощност е по-мощен от Порше Карера 991 (355 к.с) и Карера S (406 к.с.), едното е 3.4, другото е 3.8 литра, а като специфична е много по-форсиран. Всъщност форда има по-висока специфична мощност от всички поршета без ГТ-2 и ГТ-2RS. Същевременно надува от малко над 1000 оборота. Няма никаква спортна или перформанс версия, но направо върви колкото Карера. Ако приемем за тунинг софтуера на Ливърнойс, който се ползва масово, то с него върви повече (4.2 до 100 и средни 12-ки) от Карера S и почти колкото 911 трбо (до 100)… По тази кола буквално няма какво да се прави. Могат да се направят три неща, масло (Равенол DXG - буквално невероятни характеристики), спортни филтри и свещи. Като без софтуер остават две неща - масло и свещи. Едното намалява триенето, другото подобрява ефективността без да променя коефициента на пълнене, което е важно, защото двигателя няма дебитомер и се управлява по МАП.

Цялото това лирично отклонение е за да Ви опиша и да Ви убедя в две неща, първо съвременните двигатели са много добри и ефективни и второ, маслото, свещите и поддръжката не са дреболии, а са фактори изразяващи се в литри на 100, десети и секунди по-кратко ускорение и повече удоволствие.

Още нещо, съвременните коли имат смущаващи сервизни интервали, на линкълна му дават 100.000 мили с едни свещи, което е несериозно. На джетата обаче й дават 4 години или нещо от сорта на 40.000 километра. Самите свещи са много специфични специално за Джета 1.4 16-17 и по мнение на тукашни специалисти са само ментета или по-точно некачествени еквиваленти създаващи проблеми. От проучването установих, че по този парт номер излизат поне три вида свещи, два от които са ментета, едните с нормален централен електрод като за Москвич, другите с правоъгълен страничен.
Истинските са със страничен електрод завършващ като трапец, тоест намален в горния край, вероятно по същата причина като рутениевите свещи.
Големия сервизен интервал е при някакви идеални условия. При всички други условия свещите ще се износят и ще се състарят по-рано, съответно ще влошат параметрите на двигателя. Което е обаче по-важно, ще започнат да не хвърлят искра в определени режими и заряда ще се разрежда в бобините, което ще ги повреди и ще трябва да ги сменяте. което е по-лошо от това ще пострадат и катализатора, турбото, ламбда сондите, маслото и дори цилиндрите, буталата и сегментите. Въобще всичко.
Изведнъж ще започнете да карате стара и неизправна кола, която ще Ви тормози на първо място с влошените си показатели и потребителско изживяване и не на второ, а пак на първо с нужда от ремонти, пари и главоблъсканици какво й е всъщност.

От всичко най-неприятни са ми автомобилистите икономисти пресмятащи всяка стотинка. Колко им излизала поддръжката, можело по-евтино масло, по-евтини свещи, интервалите трябвало да се спазват и т.н. Отврат!
Бате, хванал си се на хорото, караш парна машина с вътрешно горене, няколко хиляди части, мазилна система и въобще няколко системи работещи едновременно, които работят най-добре на първия ден, айде не като излезе от завода, а като се разработи.
Затова и харесвам електромобилите и чакам деня в който нещо като добре остъклена Тесла ще ме вози по пътя София-Пещера-Доспат-Девин, а аз ще се въртя с креслото напред-назад вътре и ще зяпам и ще се наслаждавам на возенето.
До тогава обаче ни се налага да караме топлинни двигатели и да бъдем реалисти.
Реално, само до преди 15-20 години свещите на колите, които карахме тогава се сменяха с маслото.
Реално и сега в тази карантина и това рехаво движение в София, при положение, че ходя на работа и на вила, брояча за живота на маслото върви със скорост, която ми говори, че ще се извърти на 8.000 километра (ъпдейт: брояча чувствително се забави, сега се движи като да изкара 15.000 километра, че и повече, може би е натрупал изследователска информация, стана по-топло, ходих до морето, в интерес на истината карах доста бързо, но явно за тази кола не се брои, и дневно карам по 30-40-60 километра из относително рехавото движение на София.) - най-доброто масло, което някога съм виждал - почти 260 градуса пламна температура и т.н. - всички параметри са му в този дух.
В книжката обаче пише, че ако се кара в прашна среда, а нашата е прашна, или на къси разстояния в Африка и арабския полуостров маслото трябва да се сменя на 5.000 километра.
Пише още и че ако не се намери точната ама идеално точната спецификация на Форд и се сипва хубаво API SM или SN с точния вискозитет 5W-30, маслото трябва да се сменя на 1.800 мили или 3.000 километра! Разбирайте, че 95% от автомобилистите в България трябва да сменят масло на 3.000 километра, особено през лятото в София, Плвдив и други мръсни, прашни и горещи места със задръствания и малки разстояния.
Над 8.000 километра можете да сменяте само ако ходите на работа, внимание: в равнинен терен по магистрала с до 120 км/ч на поне 20-30 километра в посока... при умерен климат (канадско лято)!
Наздраве!

Да се върнем на свещите. Веднъж сипах 95 на мустанга, при това някакъв гаден, бях млад и глупав. Първо ми даде ниска ефективност на катализатора на едната редица... но диагностиката хваща най-добре при градско каране с около 1.500 оборота, което в случая с моя мустанг е почти никога. След половин-една година чудене и по-твърда и груба работа най-после си призна: Coil COP "D" и я идентифицирах и смених. Понеже не бях сигурен точно коя може да е D т.е. 4, смених средните 4 бобини, понеже един път са 1-8, като лявата редица са 1-4, а дясната 5-8, втори път ги броят 1-8 с ляво дясно, трети път с букви, четвърти път по ред на палене... буламач. - поредна цигания, че не смених 8-те.
Друг път на 1999 S500, още известен като дедото му сипахме пак някакъв лош бензин, или просто си беше лоша партида. като пристигнахме на морето леко притрисаше, което при S- класа е все едно на нормална кола да ти излезе биела през блока, тоя 8-мак да притриса е абсурдно... историята се доразплете години след това, сменяхме свещи, а те са 16 и т.н., оказа се бобина. Защо скапания бензин е прецакал бобина? Защото свещите не са били достатъчно добри - и това ти отравя живота за години. мустанга първо е по-кекав, второ сигурно нещо съм си играл със софтуера, свещите си му бяха сменени. А и не  за 95.
Сега само си представям нещо подобно да ми се случи на 3.0 екобууст или 1.4тси, ще ми се окепази живота за години напред.

Още един принцип - чета книжките на всички коли и ако са подобни на колата с по-дълги интервали прилагам по-кратките интервали от книжката на другата кола. Или прилагам най-краткия интервал. В книжката на линкълна пише, че при каране в Африка или в тежки условия (мръсен студен и горещ хълмист град с кратки разстояния и лошо гориво - София) маслото на скоростите, раздатката и задния диференциал не е доживот, не се сменя на 150.000 мили, нито на някой от по-кратките интервали, а на 40.000 километра. в книжката на джетата не пише подобно нещо, но няма причина Айсин 09G да е с нещо по-различна от 6F55.
Обратното, в книжката на джетата пише, че свещи се сменят на 40.000 км или 4 години. Няма причина много подобния екобууст с много подобен горивен процес и температурен режим да не иска нови свещи след същия интервал, при положение, че и едните и другите са медна сърцевина, иридиев централен електрод и един страничен класически. даже форда тегли повече тегло с един цилиндър, цялата кола е по-тежка, а двигателя е по-форсиран като к.с./л. По каква причина фордовата свещ ще изкара 4 пъти повече? По никаква!

А да не отплесвам сега за смяната на спирачки и накладки и нужните консумативи, части, смазки и процедури, че стана като статия за 168 часа.

Прилагам снимки както следва: рутениево NGK, свещи Моторкрафт и свещи Фолксваген, които всъщност са Бош за Фолксваген #04E905612C от които има три вида, два от които са чисти ментета, а третия се дели на качествени и некачествени все пак съвместими, оригинални две нива на качество и супер оригинални за първично вграждане, каквито предполагам, че си купих аз. У нас цените на първо и второ качество от съвместимите започва от 35 лева с отстъпките, ако ги намирате по-евтино, не са те. В щатите са на скандалната цена от 15 долара в Рокауто, където рутениевите за екобууст са 7 долара, а нормалните 2.50.

Поддръжка, пак поддръжка и още поддръжка и наистина най-добрите консумативи, защото иначе е първо неприятно, второ скъпо и трето карате стара кола. поддържането на кола по този начин гарантира, че над 200.000 километра ще запази усещане и потребителски качества на нова.
Затова и не трябва да се купува стара кола на над 100.000 километра от скъпернически и измекярски държави, защото не е пипана и дори да я "обслужите" с 10.000 лева, нещо което все повече малоумници правят, пак няма да стане като поддържана, защото всичко по нея е уморено и състарено от немарливост.
Джей лено съветва кола да се купува от член на клуба на марката, по възможност с тема за поддръжката, макар и по-скъпо се знае, че е гледана и не е изпусната и ще може да Ви служи както трябва. Не просто от член, а от фанатик полагал религиозна грижа и изпадал в детайли.
Или събирайте за електромобил.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
След още малко ровене в каталога установих, че този дизайн с намален страничен електрод е само за турбо моторите, атмосферните са с нормален страничен, който обаче надолу завършва с накрайник огледален на централния.

Интересно. Тоест, атмосферните пак са нов дизайн и пак правят по-голям фронт на пламъка.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Свещите дойдоха.
Оцелели са при транспорта, всички междини да еднакви.
Изглеждат много добре направени.
Да видим кога да ги сменя, че оригиналните се водят за 250.000 километра.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Много интересна статия: https://www.enginelabs.com/engine-tech/ignition-electronics-efi/the-great-spark-plug-debate-separating-fact-from-opinion/

Оказва се че рутениевите свещи имат всички екстри, като намален страничен електрод и са по-отворени към камерата.
Вероятно един от ефектите е като от 1 градус повече аванс.

Да не забравяме обаче и Бош с повърхностна въздушна междина (surface gap), които са състезателна технология за цивилна употреба. - има линк към темата по-нагоре.