Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
Здравейте,

Моля ви за помощ. Искам да си направя 4 субуфера за домашното ми кино. Като малък с приятел от улицата експериментирахме със различни видове Благоевградски говорители и Български тонколони + кутии. В последствие изоставих хобито си, но в последно време пак се запалих.... Сега чета където каквото ми попадне като информация на тема diy home theater subwoofers. Все още съм далеч от истината в познанията ми по акустика, но тук се надявам да срещна съмишленици с опит, които да ме ориентират или да споделят, как да си направя субуфер, който да възпроизвежда 20 херца в домашни условия. Моля ви, помагайте с идеи за говорители и размери за кутии и филтри. Ще съм истински щастлив ако предложите и идеи за DIY моно усилвател, който да си купя и сглобя от някъде. В момента разлгеждам опциите от AliExpress на Class D платките... Предполагам, че трябва да търся 12 инчови или по-големи говорители.

Предварително и най-сърдечно ви благодаря!

Поздрави, Десо :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
За 4 суба задължително бюджет.
Най-лесно, а бих казал и евтино - затворени обеми и компенсация с Линквиц Трансформ. - прочети в Гугъл и на страницата на Зигфрид Линквиц.

12 е добър калибър за маломощно корабно оръдие.
От 15 нагоре гледай. Виж AE Speakers и Dayton.

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
Продават ли ги тези говорители в България?

Продавали се активен кросоувър Линквиц Трансформ в България?

Нужен ли ми е Линкв.. Тансф, въпреки че, планирам да вържа субуферите към LFE изходите на Ресийвъра ми?

В момента разглеждам този варианд за моноблок усилвател за всеки от субуферите >> https://www.aliexpress.com/item/4000259362238.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.36ce44270hK3cF&algo_pvid=4656eec3-99e6-48ac-9d06-b4dc61aa0f45&algo_expid=4656eec3-99e6-48ac-9d06-b4dc61aa0f45-1&btsid=0ab50a5715895363971582382e1c91&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Имате ли опит с подобни усилватели? Бихте ли препоръчали други подходящи варианти?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
С плейт ампове нямам опит.
Нищо не се продава у нас. Линквиц Трансформ мога да те пратя да ти направи инженера, който ми направи на мен.
Трябва ти, защото хубавите НЧ говорители искат голяма кутия. Поставени в 50-60 литра няма да имат достатъчно ниски, просто защото малкия обем ще вдигне системната резонансна честота.

Задължително посочи бюджет, защото аудиото е скъпо удоволствие. Посочи и квадратура и обем на помещението, защото 4 суба може да са ти много, което е свързано и с бюджета.

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
Стаята ми е 5м. дълга, 3.6м. широка, 2.8м. висока.

Има хубав дебел персийски килим; задната 1/3 та е с хубава холна секция в която има книги и пасва перфектно както на интериор така и за акустична обработка. За прозорците - в момента се снабдявам с плюшени завеси. Ако се наложи имам каменна вата и на 100 кила на кубик и ще направя и акустични панели. В предните 2 ъгъла зад ТВ/Екран ще имам 2 секции предназначени за Бас Трапове. В средата на стаята - холна масичка и хубави 2ка и 3ка дивани с много дунапрен, високи и плюшени облегалки.

Колко струва изработката на филтъра?
Дайтоните ми харесват като визия и горе долу като пари...

Целта ми е да не минавам 500 лева на субуфер, защото в противен случай си мисля, че по-добре да ги купувам от магазина... (може и да греша) :)

Относно кутиите - не ме притесняват размери и обеми, защто къщата си е моя, нямам съседи и мога да направя каквото си искам :) Целта е с разумен бюджет да докарам добро качество и безпроблемно възпроизвеждане на 20 херца + /- 5 херца  :D

Дали ще успея не знам, защото не съм инжинер и съм сравнително нов в науката...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
4 субуфера в толкова малко помещение е абсурдно. Ако ще сам да живееш там ще те дразнят и ще завземат цялото пространство.
Трябват ти просто две относително големи хубави колони.

20 херца за 500 лева, успех! Не ти трябват 20, а 25-30 на 0 и с прилично ниво. Тоест гледаме 12 инчови говорители.

Ето пример: http://penkiller.com/index.php/topic,481.0.html

За тях ми направиха и усилвател с активни филтри 4-ти ред на 85 Хз. и Линквиц Трансформ еквализиращ 12-ките до 25Хз@0 дб

Басовите секции са съвсем скромни 50 литрови и могат да се използват както Сървин Вега 12-ки, така и ВКН 12211.

Отгоре ако искаш 360 градуса излъчване ще си купиш хубави големи широколентови и хубави ВЧ и случая приключва.

Филтрите и корекцията да кажем, че струват 200 лева. Останалото може да бъде всякакво. Клас Д усилвател за НЧ и АБ за СЧ/ВЧ. Отгоре може и лампи, но ще избираш широколентови с реална чувствителност от поне 94 дб.

Щом даваш 500 лева на теб, това е бюджет от 2.000 само за субове, което може да ти стигне всъщност за всичко.

Като ти омръзне да бъдат 360 градусови, ще им направиш ОБ по подобие на Линквиц Орион.

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
:) Уж гледам на запад редят по 4 и повече субуфера, за да били изравнявали звуковото налягане в помещението или поне аз така ги разбирам.... (може и да се бъркам)?

Лично мен ме устройва и да са два. Обаче не ми става ясно, защо да не успеем да постигнем 20 херца? И защо можем да постигнем 25-30 на 0 децибела?

Между другото, имам два 12 инчови VKN 12211 ми седят от около 15 години и прашасват. С тях ще можем ли да постигнем 20 херца, въпреки че по паспорт ги дават 25 херца?

Гледах и в сайта им размери за кутия - Тонакс 10, затворен обем... там обаче по измервания ги дават че почват от 40 херца.

При мен казусът е, че съм фен на филмовото изживяване. Обичам да слушам музика, но ми се иска да си направя такъв subwoofer, който истински да пресъздава всики най-ниски честоти записани от тон режисьорите и да ме вкарва мощно във филма :)

Навит съм и да поръчам от твоя човек такъв филтър на линквиц трансформ, ако успея да намеря точните размери на кутия за тея български говорители, докато открия откъде от Европа мога да си взема Dayton UM15-22 15" Ultimax DVC Subwoofers. Според теб, колко би ми излязло да направя Линквиц филтри и заслужава ли си да ги правя за Българските говорители?

За средночестотни и високо честотни, си имам 3 лентови ОТ, които са ми вързани на основните канали на ресийвъра. В момента ги слушам на Front Large, Center Small, Surround Small. Вадят звук, но друго си е като се сложи Subwoofer и се прати целия нискочестотен сигнал към него през LFE out-a.

За усилвател - избрах си платка Клас Д от АлиЕкспрес. Хвалят я много.... Харесах си и пре-амп с корекции за субуфер, който да добавя към платката. Нямам никакъв опит и там. Това ще ми е първия... като пристигнат и ги сглобя, ще споделя мнение и за тях.

Иначе, това което успях да прочета до този момент за Линквиц е.... меко казано - ЗАБЕЛЕЖИТЛНО... човекът е бил велик инжинер.... На този етап съм далеч от изтънченото стерео възпроизвеждане... Там също са прекалено много нещата и има път да извървя, докато разбера за какво идва реч.  Та, на дневен ред ми е да създам поне 2 субуфера... Имам ги тея ВКН 12211, имаш ли идея каква кутия да им направя за да ги накарам да свирнат възможно най-ниско? Аааа, да! Имаш ли идея и дали ще ми трябва Lo Pass филтър за всеки от тях, следкато им пускам сигнала през крос оувъра на ресийвъра? 

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Отговарям ти само на началото.
Изисквания изтласкван обем за един цикъл на мембраната нараства в геометрична прогресия към ниските честоти.
За 20 херца ти трябват говорители тласкащи поне 1 или над 1 литър за цикъл, което е от 15 инча нагоре.

25 херца е постижимо, 30 със сигурност.

Забрави 20-те херца.

12211 са идеални в 50 .игра затворен обем със средно вата и точно копие на моите Линквиц Трансформ и активни филтри.
Отгоре можеш да сложиш и сателити с хубав звук ;) без да се мъчиш да си правиш колони. Просто ги тураш там и ги слушаш.

Обмисли вариантите източник-ресивър с активни филтри - Линквиц Трансформ - плейт амп-суб.
Или източник, активен филтър и два стерео усилвателя или стерео плюс два плейт ампа.

Моя човек прави и страхотни усилватели за не големи пари.

Кутиите за Линквиц Трансформ + ВКН 12211 са 50 литрови със средно вата, нямат точни размери, каквито ги направиш стига да не са прекалено издължени или сплескани. Вече съм ти дал линк, има измервания, симулации и всичко.

При твоя бюджет най-умно ще бъде да си направиш два такива суба с наличните говорители.
Даже бих те посъветвал да не вземаш готови активни филтри, а да си купиш DSP от сорта на мини DSP или аналогичен процесор. Хубав транзидторен ресивър за домашно кино също е важен елемент.
Другия вариант е източник-процесор-два стерео усилвателя и корекция. Процесора ти развързва ръцете за всякакви проекти, особено ако е 6 канален, тоест с 3 ленти, ще можеш да правиш всичко бързо, лесно и евтино.

Нали разбираш, че Линквиц Трансформ е специална еквализация, която отчита параметрите на системата, параметрите на говорителя и еквализира сигнала да е равен до някаква честота към ниските.

*Прочетох ти цялото мнение*

Скачай на ВКН-тата в 50 литра и искай копие на моя трансформ. Трябват им и кутийки и захранване, така че ще можеш и да си поиграеш. Ако са ти слаби се заменят директно с 12 инчови Сървин Вега WOOH203 или друга подобна 12-ка, поиграй си с бас бокс по данните от моята тема, кактово съвпада с LUK12211 в 50 литра със средно вата ще съвпадне и с трансформ корекцията. Вегите влизат и в същите дупки.

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
Здрасти Тошко,

Безкрайно съм ти благодарен за помощта, съветите и активното участие. Не знам защо, но явно темата ми не е много интересна за други фенове на музиката...

Но, съм много щастлив, че все пак ти се отзова и даваш полезни и важни за мен съвети.

Тези три почивни дни ще сглобят кутиите. Мисля да ги направя приблизителен куб и ще спазя 50та литра. Само, моля те кажи, да слагам ли двойна предна стена... там където ще ми е говорителя?

Четох доста за mini dsp. И много приятно ме изненада, че го сподели, защото така или иначе щях да си го поръчвам. Моят ресийвър е 5.1 и ще ми трябва. Нямам кк да му вържа по друг начин 2 или 4 субуфера. Ресийвърът ми вече е доста остарял, но на този етап с него съм - pioneer vsx 712d. На него ще закача 5 те колони и ще го сетна да са на Small. От настройките за субуфер, мога да пращам 100, 150 или 200 хера към басовете. Предполагам, че на 100 или 150 ще ги отрежа.

Относно захранването на бъдещите субове- имам Sony D505 отново стар усилвател, който горе долу добре дрънка. Имам и sony str de 335. Той е значително по-мощен и ми харесват и касовите му корекции и има bass boost, предполагам някъв lowdness се явява като настройка, която добавя доста децибели към звука.. пак на слух май ще го карам.

Искам да поръчам от ако експрес онзи усилвател дето ти казах и споделих линк за него по-горе в темата. Хем да го видя дали става, хем да си имат собствени усилвател и, щото от всичко дето четох за прецизност и ниски честоти освен размера и вида говорител, трябвало и мощно стъпало. Уж е клас д 500 и нагоре вата.

Обаче не успявам да вляза в ликовете, които казваш че си ми дал. Давам ми грешка и ме кара да се регистрирам. Аз ли не правя нещо както трябва?

И последен въпрос, кой може да ми направи линквиц като твоя? Имаш ли идея колко пари ще е и за колко време се прави?

За да се подготвя и да поръчвам идните дни...

Сърдечно ти благодаря! Почвам кутиите. Ще качвам снимки тук. Чакан от теб инфото за предниците, линквица и дали тея две сините на първо време ще вършат работа докато дойде китайския усилвател.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Човека за линквица е Никола Николов: 0887243062
Стената зависи от материала.

Предполагам, че трябва да направиш 15 мнения за да виждаш разделите за регистрирани.

Може ти да се разходиш по разделите.

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
18 милиметра от стари гардероби. Даже е с фурнир :)

И друго се сетих... Брейсинг да им правя ли? Ако, да, според теб трябва ли да ги смятам с 1 литър отгоре и да ги разкрия малко по-големи?

По ъглите да им сложа ли от старите триъгълни первази?

Утре ще звънна на Никола. Хъм... това за мненията не го знаех ... Мерси за инфото!

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1471
  • Профил
Привет, аз на моите колони съм сложил и первази, и по две разпорки, и са тапицирани с вата. По спомен мисля, че бяха около 70 литра затворен обем.

п.п. Нещо не мога да си открия темата.
Нема начин да нема начин!

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
Интересно се е получило! Това по стените залепеното от каква материя е? Каква му е плътността?

ОТ-то ми прилича на едновремешните респромски ОТМ 1-12. Но май си сменял говорителите в кутията?

Защо в горните ъгли не си сложил первази?

Какво се получи като краен резултат от тези интервенции? :)

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1471
  • Профил
Това по стените е вид тапицерска вата, има я по разни стари дивани. Рехава е.  ОТ-то е по скоро ОТГ 1-12, говорители не съм сменял. Первази сложих по близо до баса, ей така да има дет' се вика. Нали не е добре да има ръбове.
 Като краен резултат съм доста доволен 30-35 херца са си съвсем чуваеми, според тестове от тубата. То реално 20 по скоро се усещат, едва ли ще чуеш нещо кой знае какво.
Нема начин да нема начин!

Неактивен DeCo

*
 • **
 • 18
 • Home Theater Fen
  • Профил
Мега якоо! И аз имам един чифт такива. :)

Ще ги пипна и аз малко. Бях срещал тук тема относно подобряването на точно този модел и по спомени се описваше, че филтрите могат също да се подобрят, като резултатите били впечатляващи. Ще копирам и този експеримент да видя какво ще се получи :)

Сърдечно ти благодаря за инфото.