Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Тест на летни гуми
« -: Май 22, 2020, 02:43:11 02:43 »
Видео:


Гледах го заради Фалкен и се убедих, че това са гумите, които ми трябват.
Първо, това е тест на UHP летни гуми. Гуд иър в моя размер са само рън флат и са Асиметрик 2, отпадат автоматично. Мишелин са на потресаващи цени и въобще ги няма в Маргел, освен това са по-шумни, друсат и харчат повече.
Континентал в моя размер са до Спорт Контакт 5 и Премиум контакт, тоест нищо общо, пак са по-шумни, друсат и харчат и са на потресаващи цени.
Кумхо, Кумчо, не мерси.
Вредщайн, самото звучене ме отблъсква, а и са по-назад.
Тойо също са по-назад.
Единствените, които ги имаше и ги обмислях сериозно са Пирели P-Zero PZ-4, но те са оплюти от всичси имали досег с тях.

Така че Фалкен печели едновременно по три критерия:
1. Комфорт и тишина, безспорно са най-добрите;
2. Конкурентите му в теста ги няма в моя размер или на нашия пазар или и двете, тоест Мишелин, Континентал и Гуд иър в този размер и на нашия пазар и не са ултра Хай перформанс;
3. Цена. С над 100 лева на гума по-евтини от модели с по-лоши характеристики и на една цена с Пирели.

Отделно от това, изглежда са най-технологични като смес и конструкция, износват се равномерно, возят, имат много технологии. Технология за равномерно разпределяне на натиска върху пътя, първо повече сцепление, второ по-дълъг живот. Зона за комфорт в борда. Специална адаптираща се нано силициева смес. Три различни смеси гума в протектора отвън, посредата и отвътре. Високотехнологични влакна в протектора вместо изцяло стоманена оплетка. Специална шарка на протектора. И други.
От конкуренцията единствените, които имат нормално дълъг живот са Гуд Иър.

От много време съм забелязал Фалкен, печелят много тестове, когато са срещу гуми с аналогична цена без добавки в търговското име като супер спорт* включително срещу изброената т.н. света троица на гумите. И пак от много време искам да ги пробвам. Изглеждат ми като най-обоснования разумен избор в момента.

Още едно видео за Фалкен, кои са и какви са:


Произвеждат ги Sumitomo наред с още 8 марки гуми, които не се споменават, били да едно цяло с Дънлоп и Гуд Иър съвсем до скоро.

*Супер спорт и аналогични имена наред с влошения комфорт означава и че вместо гума с 8 мм грайфер получавате чисто нова почти износена гума с 5-6 ММ дълбочина. Причината уж било в по-голямата устойчивост на блокчетата на протектора и въздушното съпротивление.
Нормалното износване е около 0.1-0.15 ММ на 1.000 километра. 3-те липсващи милиметра грайфер са едни 20-25.000 километра по-малко и като се има предвид, че гуми с 3 мм грайфер не приличат на нищо, то Ви продават гуми с живот 15-20.000 километра в най-добрият случай. Общо взето за един сезон са свършили на мощна кола.
P-Zero са с нормална дълбочина на грайфера, но са с threadwear 280, което е по-ниско от общоприетото 300 и е известно, че се износват неравномерно.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re: Тест на летни гуми
« Отговор #1 -: Юни 15, 2020, 10:35:58 10:35 »
Фалкените вече ги карам. Наистина са тихи и комфортни и въпреки, че по евро етикет разхода на гориво е "Е", не само че харчат по-малко, то се и усеща, че колата върви по-леко и има по-добра инерция. В сравнение с Гуд Иърър Игъл всесезонни с 5 мм грайфер, които ми направиха поне 10 аквапланинга от тунела до София, тези за сега не са направили и един.
Всъщност всичко, което пишеше за Фалкен се оказа вярно:
1. Три различни смеси гума по ширината на протектора, отвън, посредата и отвътре, съответно с различно сцепление и триене;
2. Протектор и бордове със специална конструкция на орлетата позволяваща разпределяне на натиска по цялата ширина на гумата, което:
а. Води до еднакво износване в комбинация с 1;
б. Прави сцеплението винаги максимално, отново в комбинация с различните смеси от т. 1.
3. Специалните примеси в каучука и специалната оплетка водят до по-малко нагряване при търкаляне и по-малка промяна в налягането. - доказано, Гуд Иър, които са с тредуеър 500 качват от 2.7 бара на 3.1-3.2 по магистралата в не много горещи дни - карал съм ги до 24-25° на околната среда. Фалкен на до 28°С трудно стигат 2.9-3 бара. А тредуеър рейтинга им е 300, тоест значително по-мек каучук.
Комфорта на Фалкен е чувствително по-добър, независимо, че борда им е значително по-твърд.
Японци. Sumitomo Rubber Industries историята им е много интересна. Накратко: огромна фирма, дълго време произвежда гуми за топ премиум брандовете, някъде преди 30-40 години си навива на пръста да произвежда гуми. И то не премиум, скъпи, спортни или за печалба. Подхващат нещата от вратата за краката: Най-добрите гуми, които един нормален шофьор би искал. Нещо като Тесла. Те нямат за цел да бъдат по-Порше от Форше и по-Мерцедес от Мерцедес. От бял лист правят "автомобил", който има за цел да бъде Вашият най-добър личен автомобил за пътешествия е ходене на работа. За тази цел той няма нужда да се сравнява и равнява, а да бъде много добър автомобил. Без значение е дали някое Порше ще върви повече (с 1-2 десети от секундата) или някой Мерцедес ще вози по-добре по дупки. Автомобила не е нито няколко десети, нито каране по дупки, което и в Ролс Ройс е неприятно.
Ако си купя Тесла ще я карам с Фалкен.
Хубавото на Фалкен, е че е леко алтернативен, също като Тесла или Линкълн. Хората ги гледат и казват, а Фалкен, те не са лоши. Същото казвам аз за Барум и Ханкун и Нанканг... и го мисля. Само че разликата, е че това дето го пише на сайта на Фалкен е вярно, даже в дребните подробности, усеща се и е измеримо. Например като да ти падне извънградския разход с 2/100, както докладвах в съседната тема. По същият начин и Линкълн а не е лош... При анонс на производителя FoMoCo за ефективен живот от 200.000 мили или 20 години... Много малко автомобили имат такива анонси, например Ленд Круизър 100 при който заявката е за четвърт век без да се посочват километри.

Лошото, е че си поръчах гуми баш когато избора беше най-малък.
Сега са излезли Бриджстжун Туранца, които по евро етикет са Гориво "B", вода отново "A" и шум отново "69" дб.
Има ги и в размер 255/40/20.
Всъщност най-много съжалявам, че не се престраших да кача размера от 245/40 на 255/40, а имам всички основания за това.
Линкълн Континентал има фабрични 255/45/19, които са с диаметър 713 мм на 8J джанти.
20 инчовите джанти са 8.5J и диаметъра с 245/40 е 704 мм.
255/40/20 са с диаметър 712мм и щяха да застанат идеално на 8.5J, като със сигурност комфорта щеше да се подобри заради повечето височина и издуване.
245/40 на 8.5 стоят почти като стреч със само 29 мм разлика между ширината на гумата и джантата. 235/55 на 8J стоят идеално прави за сравнение, а разликата е 32 мм.
255 на 8.5 щяха да застанат идеално с лек балон заради разликата от 39 мм.
И щяха да могат да се карат на 2.5-2.6 бара вместо на 2.7.

Та сега имам лек зор да навъртя 30-40.000 км и да си взема 255/40/20, по възможност Фалкен до тогава да са догонили рейтинг "B" за разход, ако не, Бриджстжун.
А което е още по-гадно, е че Фалкен Азенис 510 в 255/40/20 е разход на гориво "C", докато в 245 е "E".

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re: Тест на летни гуми
« Отговор #2 -: Май 11, 2021, 04:17:01 16:17 »
Нов тест на гуми, намирам го за много релевантен, защото обхваща всички добре представени марки на нашият пазар:Фалкен продължават да се представят много добре.

Пълната информация от теста: https://www.tyrereviews.com/Article/2021-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm

Малко ми е странно понятието UHP, като то живя доста кратко и благодарение на него сега вече има Спорт, Супер Спорт и т.н.
Днешното UHP да се разбира от по-старите шофьори като нормална хубава лятна гума.
Типичните представители са Гуд Иър Игъл Ф1, Фалкен Азенис 510 и Мишелин Пилот 4. - тоест това са днешните нормални хубави гуми.
За по-малки колела около 15 инча за по-стари или по-малки автомобили в момента хубави летни гуми са Дънлоп Спорт Blue Response и подобните на тях, тихи, спират изключително добре, включително на мокро и имат ниско съпротивление. Всички останали показатели са напълно ирелевантни за гуми в размер 195/65/15.

Преди година Мишелин нещо бяха в криза и точно започваха да си оправят името с Пилот Спорт 4, към днешната дата са вариант, който трябва да се разглежда сериозно. Подчертавам PS4, а не PS4S, които от гледна точка на нормалните хора имат всъщност влошени характеристики.
Хубаво е да живеем в свят в който Мишелин са отново кандидат № 1 за гуми на всеки автомобил.
Фалкен са изключително добра бунтарска алтернатива за някой искащ да пробва нещо различно без да прави компромиси и все още да е доволен от избора си. Друга също толкова добра гледна точка за това какво е важно за автомобилите и шофьорите.
За съжаление при маслата положението отдавна не е такова с Кастрол и Мобил-1, там вече или ОЕ оригинално или Равенол, други алтернативи практически няма. - това в случай, че искате да получите това най-добро, което получаваха шофьорите до края на 90-те.

Защо обръщам такова внимание на избора на гуми и други консумативи?
Защото в автомобила прекарваме много време и той е средството с което стигаме навсякъде, на работа и до приятните места до които ходим на екскурзия или разходка. От гумите в изключителна степен зависи дали ще стигнем свежи и в добро настроение, защото от тях зависи да ни е тихо, комфортно и най-важното безопасно по пътя. Не всички пътища са идеални особено в нашата клета държава.