Фалкените вече ги карам. Наистина са тихи и комфортни и въпреки, че по евро етикет разхода на гориво е "Е", не само че харчат по-малко, то се и усеща, че колата върви по-леко и има по-добра инерция. В сравнение с Гуд Иърър Игъл всесезонни с 5 мм грайфер, които ми направиха поне 10 аквапланинга от тунела до София, тези за сега не са направили и един.
Всъщност всичко, което пишеше за Фалкен се оказа вярно:
1. Три различни смеси гума по ширината на протектора, отвън, посредата и отвътре, съответно с различно сцепление и триене;
2. Протектор и бордове със специална конструкция на орлетата позволяваща разпределяне на натиска по цялата ширина на гумата, което:
а. Води до еднакво износване в комбинация с 1;
б. Прави сцеплението винаги максимално, отново в комбинация с различните смеси от т. 1.
3. Специалните примеси в каучука и специалната оплетка водят до по-малко нагряване при търкаляне и по-малка промяна в налягането. - доказано, Гуд Иър, които са с тредуеър 500 качват от 2.7 бара на 3.1-3.2 по магистралата в не много горещи дни - карал съм ги до 24-25° на околната среда. Фалкен на до 28°С трудно стигат 2.9-3 бара. А тредуеър рейтинга им е 300, тоест значително по-мек каучук.
Комфорта на Фалкен е чувствително по-добър, независимо, че борда им е значително по-твърд.
Японци. Sumitomo Rubber Industries историята им е много интересна. Накратко: огромна фирма, дълго време произвежда гуми за топ премиум брандовете, някъде преди 30-40 години си навива на пръста да произвежда гуми. И то не премиум, скъпи, спортни или за печалба. Подхващат нещата от вратата за краката: Най-добрите гуми, които един нормален шофьор би искал. Нещо като Тесла. Те нямат за цел да бъдат по-Порше от Форше и по-Мерцедес от Мерцедес. От бял лист правят "автомобил", който има за цел да бъде Вашият най-добър личен автомобил за пътешествия е ходене на работа. За тази цел той няма нужда да се сравнява и равнява, а да бъде много добър автомобил. Без значение е дали някое Порше ще върви повече (с 1-2 десети от секундата) или някой Мерцедес ще вози по-добре по дупки. Автомобила не е нито няколко десети, нито каране по дупки, което и в Ролс Ройс е неприятно.
Ако си купя Тесла ще я карам с Фалкен.
Хубавото на Фалкен, е че е леко алтернативен, също като Тесла или Линкълн. Хората ги гледат и казват, а Фалкен, те не са лоши. Същото казвам аз за Барум и Ханкун и Нанканг... и го мисля. Само че разликата, е че това дето го пише на сайта на Фалкен е вярно, даже в дребните подробности, усеща се и е измеримо. Например като да ти падне извънградския разход с 2/100, както докладвах в съседната тема. По същият начин и Линкълн а не е лош... При анонс на производителя FoMoCo за ефективен живот от 200.000 мили или 20 години... Много малко автомобили имат такива анонси, например Ленд Круизър 100 при който заявката е за четвърт век без да се посочват километри.
Лошото, е че си поръчах гуми баш когато избора беше най-малък.
Сега са излезли Бриджстжун Туранца, които по евро етикет са Гориво "B", вода отново "A" и шум отново "69" дб.
Има ги и в размер 255/40/20.
Всъщност най-много съжалявам, че не се престраших да кача размера от 245/40 на 255/40, а имам всички основания за това.
Линкълн Континентал има фабрични 255/45/19, които са с диаметър 713 мм на 8J джанти.
20 инчовите джанти са 8.5J и диаметъра с 245/40 е 704 мм.
255/40/20 са с диаметър 712мм и щяха да застанат идеално на 8.5J, като със сигурност комфорта щеше да се подобри заради повечето височина и издуване.
245/40 на 8.5 стоят почти като стреч със само 29 мм разлика между ширината на гумата и джантата. 235/55 на 8J стоят идеално прави за сравнение, а разликата е 32 мм.
255 на 8.5 щяха да застанат идеално с лек балон заради разликата от 39 мм.
И щяха да могат да се карат на 2.5-2.6 бара вместо на 2.7.
Та сега имам лек зор да навъртя 30-40.000 км и да си взема 255/40/20, по възможност Фалкен до тогава да са догонили рейтинг "B" за разход, ако не, Бриджстжун.
А което е още по-гадно, е че Фалкен Азенис 510 в 255/40/20 е разход на гориво "C", докато в 245 е "E".