Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5943
    • Профил
Периодичен реглаж на клапаните на Тойота Ленд Круизър 100 4.2TD 1-HD-FTE 24V SOHC

Вижте как се счупи предния диференциал на същата кола: http://penkiller.com/index.php/topic,579.0.html

И така, оказа се, че 24-те клапана задвижвани от един разпределителен вал през кобилици с ролери на Toyota 1HD-FTE се нуждаят от периодична поддръжка.
Клапаните трябва да се регулират на всеки 40.000 километра до следните луфтове:
Смукателни - 0.17-0.23 мм; и
Изпускателни - 0.47-0.53 мм.

Естествено ние се намираме в България, където Тойота е гръцка и освен, че никой не ми каза, че сферите на хидро-пневматичното окачване се сменят на 160.000 км или 8 години (аз го закъсах на 190.000 и 7 г.), никой не е*ава да ти каже, че клапаните на кола за 1@#$%0 евро се регулират и то редовно.

Както и да е, 221.000 километра звучи като добър пробег да сефтосаме капака на клапаните и да направим един реглаж.

За всичко съм чел западни форуми, защото в българоезичния Интернет няма капка информация!

И така, според специалисти, процедурата в сервиз на Тойота отнема 1.5 часа, а на любител за първи път 3 часа.
Закарах джипа на моите плиятели от HPS Иво и Асен, които извършиха процедурата по техните думи с огромно удоволствие. Казаха също и че са изключително впечатлени, както от солидната изработка като на камион DAF, така и от невероятната чистота в моя двигател и пълната липса на следи от работа. Забележете говорим за следи от работа на 220.000 километра, а не за износване!

Резултати:
- от 24 клапана 21 броя на и около долната граница на допуска... (Да, ако не знаехте с времето луфта намалява, защото леглото се подбива, а клапана малко се износва по уплътняващата повърхност. Мит е че с времето клапаните започват да чукат ако повдигачите са механични, това е възможно само ако карате с лошо масло позволяващо на газоразпределителния механизъмпда се износва интензивно и даже да се руши в точката на триене между гърбиците на разпределителния вал и повдигачите или кобилиците.);
- 2 броя изпускателни доста под долната граница;
- 1 брой с още по-малък луфт.

Внимание: прекалено малкия луфт на клапаните ще ги остави отворени при загрял двигател и те ще изгорят от което двигателя ще загуби компресия и мощност, а може и да се повреди главата.

Имайте също така предвид, че аз много внимавам, ако е горещо и температурата е над 30 градуса не карам с повече от 120, а по принцип не го карам с повече от 150-160. Максимална скорост съм развивал не повече от 10 пъти за всички тези километри (удря прекъсвач на най-горната предавка, което е малко над 200)!

Невероятно чист двигател за който може да се спори, дали изобщо е работил!

Причината, е че винаги съм карал с най-добрите синтетични масла 5W40 и 5W30.
Използвал съм Мобил-1, когато беше внос от западна Европа, Мотул само серия 8100 и то най-силните като смазващи свойства според лабораторни анализи и Кастрол само най-високия клас, никакви Магнатеци и други подобни, пълна синтетика, FST, titanium, Edge, TXT softec и т.н., веднъж съм сипвал Хаволин (Приста) 5W-40 купено от Тойота заради отстъпка на части, което изхвърлих след 3.000 к.м. и веднъж естерно Мотул 300V Power Racing 5W-30, което изхвърлих след 0.95 хиляди километра, защото с него двигателя се държеше мудно все едно е пълен с грес.
Обичайно съм сменял маслото между 8 и 12.000 километра, като предписанието е 20.000, а двигателя събира 12 литра.
Напоследък го сменям винаги под 10.000, все пак горивната система старее и горивните процеси вече не се управляват толкова прецизно, съответно и маслато няма как да се запази толкова дълго при по-мръсни горивни процеси.

И така, насладете се на снимките и не забравяйте да регулирате клапаните на своя Land Cruiser 100 4.2TD с 1HD-FTE на всеки 40 до 80.000 километра!