Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5900
  • Профил
Скайнет
« -: Юли 27, 2020, 01:45:29 01:45 »
За нуждата от абстрактни регулации и обществени интернет, социални мрежи, търсачки, изкуствен интелект, квантови изчислителни машини и други

Представете си, че Скайнет е вече активна. Независимо дали това понятие означава кибернетично съзнание - Аз, който желае по някаква причина да се отърве от хората или да направи нещо с тях, или група хора и машини, които имат някакви други цели.
Представете си, че т.н. "Скайнет" е вече в устройствата ни и част от кода му се изпълнява от всеки онлайн процесор, независимо дали вграден там хардуерно от китайците или американците или като софтуер или вирус.
Сигурни ли сме, че хората от брифингите са истински, изобщо съществуват ли или пък мислят, говорят или вършат това, което виждаме, чуваме и четем от екраните на устройствата си?
Сигурни ли сме, че съобщенията в здравните новини са истински? Напредъка на имунологията, ваксините, броя на заразените от различни болести, различни куриозни случаи и терапии.
Сигурни ли сме, че правителството не участва в заговор?
(По принцип има логически експерименти и прости въпроси, които можем да си зададем за да си докажем, че е така, но и те не дават 100% сигурност.)

За сега можем да бъдем сигурни. За днес или за другия месец.

Технологиите, които могат да позволят подмяна на истинските новини или вече съществуват или се разработват или вече са теоретично възможни.
Между нас и денят в който ще бъде възможно всички хора да бъдат лъгани има малко време. Денят след денят в който това е възможно ще бъде денят в който тази възможност ще бъде реализирана за първи път.

Кой гарантира, че изчислителните центрове на Гугъл, Фейсбук и други Интернет гиганти доставчици на услуги не фабрикуват различна действителност? Или, че тези изчислителни центрове не изпълняват алгоритми, които с различни средства манипулират потребителите за различни цели?
Те вече го правят например с благообразната рекламна цел.
Само че ако искаш някой малко да се забави или да избърза, съответно ще му извадиш съдържание, което да го ангажира за известно време или ще прекрати онлайн сесията му за да се забърза. Можеш да му проводиш и директно идеологическо внушение, като му обърнеш внимание на определено съдържание - новина, публицистична статия, научно изследване, нечие мнение.
В определени държави можеш да му продадеш направо оръжие, или определена техника, която ти трябва за да подслушваш него или съседа му или за нещо друго.

Не нямам параноя. Давам свобода на въображението си по темата злодеи, супер свързаност на всички и квантови компютри изпълняващи изкуствен интелект.

Какво липсва за да бъдем спокойни и уверени?

Липсват паралелни обществени удостоверяващи институции, инфраструктура, институти на правото и законодателство. Поименно:
- Етичен кодекс на употребата на лични данни и въобще данни; (GDPR е бюрократичен казуистичен опит лишен от всякаква абстрактност, почти мъртва норма)
- Паралелен обществен Интернет протокол за гарантиран fact check в реално време. Нещо което да придава числена цифрова стойност на смисъла на действителността и да сравнява истината с интерпретациите в потребителските информационни канали;
- Паралелен обществен информационен и комуникационен канал, който да позволява гарантирана връзка между всеки двама души или поне между техните факт чекъри и това, което се намира в публичните им папки. Например президентът на САЩ (а и всички останали политици, общественици, учени и всички хора до един в случай, че желаят да поддържат такова нещо) да поддържа гарантиран и удостоверен архив на публичните си изяви, актове и всяка друга дейност, която намери за добре. Всеки човек на земята да има достъп за fact check. По същият начин могат да бъдат проверени новини и факти свързани с всеки стига той да иска да направи тази информация публична.
- Обществени социални мрежи подчиняващи се на целите на горните механизми;
- Обществени търсачки подчиняващи се на горните механизми;

Интернет не е безопасен и става все по-опасен.

Това, което имаме днес се дължи на факта, че собствениците на Гугъл и Фейсбук желаят днешната свобода на словото да съществува.
Утре могат да си променят мнението. А обществата по света не са готови дори за леко сътресение във функционалността или идеологията на търсещите и социалните услуги в Интернет.
Информационното общество е заложник на волята на трима души.
Тези трима души от своя страна са заложници на технологиите и огромните си многохилядни екипи. Сигурен съм, че самите те не знаят със сигурност дали процесорите на изчислителните им центрове не изпълняват и паралелни алгоритми работещи за постигане на противообществени цели. Винаги могат да се откраднат няколко изчислителни такта без никой да забележи. Злонамереният код може да е скрит дифузно в терабайти стандартен код и да се изпълнява на части, а междинните резултати да пътуват двупосочно по мрежата, като игра на пинг-понг между отделни машини променяща виртуалната действителност малко по малко и пътьом нечия реална действителност малко по малко.

Сигурен съм, че това, което си мисля днес е мислено от някого преди повече от 20 години, а от 15 вероятно вървят алгоритми откриващи такъв тип аномалии.
Само че има много добри инженери способни да вградят невидими краш зони в краен елемент, особено с помощта на добра свързаност, добро познаване на структурата на изчислителните центрове и кодовете и много мощен компютър.

Общественият fact check и обществените мрежи и търсачки трябва да бъдат написани на език и на код не позволяващи манипулации и надзиравани и контролирани от обществени съвети избирани чрез жребий.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5900
  • Профил
Re: Скайнет
« Отговор #1 -: Юли 28, 2020, 12:20:47 00:20 »
Тези мерки ще повишат значително качеството на дописките и публицистиката, а и въобще на онлайн съдържанието.

Така ще се реши проблема с масовите социални мрежи и онлайн платформи, които дадоха възможност за т.н. "самиздат" на всички. По този начин съдържанието се изплъзна на главните редактори на класическите ефирни медии и печатни издания и подивя в лошия смисъл. Всеки е политолог, диетолог, климатолог, лекар, инженер и икономист. Истината, е че не всеки е такъв, а още по-малко са хората в състояние да компилират качествено полезно или поне истинно и вярно съдържание.

Обществените механизми за защита и контрол на съдържанието ще осигурят ранг на сайтовете, авторите и отделните материали по отношение на истинност, позоваване на източници и истинската наука. Механизмите няма да възпрепятстват грамотните да напишат качествени материали по реални проблеми и теми.

Вероятно обема съдържание ще намалее няколко пъти. Лъженауката би трябвало да изчезне. Както и повечето конспиративни теории. Или поне ще останат с нисък рейтинг и ясно посочване, че се касае за лично мнение или интерпретация, а не за действителни събития.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5900
  • Профил
Re: Скайнет
« Отговор #2 -: Юли 30, 2020, 07:19:40 07:19 »
Илон Мъск е на същото мнение:
https://trud.bg/%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BD-%D0%BC%D1%8A%D1%81%D0%BA-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/

Законите на роботиката, етичния кодекс на изкуствения интелект, етичния кодекс на доставчиците на търсещи и социални услуги и уредбата на обществените търсачки и социални мрежи трябва да влязат в международна конвенция между всички държави членки на ООН.
Трябва да има международен обществен орган за контрол, който да контролира, както AI и доставчиците на услуги, така и паралелните мрежи и услуги под обществен контрол. Тоест, органът трябва да разполага със собствени инструменти за контрол, които да бъдат достатъчно ефективни.
Re: Скайнет
« Отговор #3 -: Април 15, 2021, 06:31:18 18:31 »
Филми като Терминатор и Матрицата доста почват да се доближават до един от вариантите за бъдещето... А пък "Идиокрация" е вече на дневен ред :)

Неактивен Bobalan

*
 • Академик
 • *****
 • 22
  • Профил
Re: Скайнет
« Отговор #4 -: Април 22, 2021, 12:00:52 12:00 »
Идиокрация напоследък все по-често се чете в реалността....
55% от американците биха подкрепили Скалата за президент например...