Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

имам следния казус пред себе си. Купувах през годините като достъпни цитираните говорители и стигнах до извода, че наистина имат голям потенциал като цена/качество, но гофрите им детеорират значително и трудно запазват шпулата в правилна ориентация към ЦПН. Някой от вас има ли идеи могат ли да се поръчат гофри от завода, други аналогични или да се възстановят. Последното ми се струва невъзможно, но...

Ще съм благодарен на дискусия.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Аз си мисля направо да се произведат. Ако някой го начертае мога да осигуря производство на калъп.
Представям си го като плат, може и кевларен, арамиден и т.н. с полиуретан или някаква гума.
Маже се с еластичния агент и се слага в калъпа докато разтворителите изсъхнат.
Бих направил гънките с по-голяма амплитуда, а еластичния агент свръх мек.
Само че ключът от бараката е в трептилката... Трябва ти от старите черни трептилки. Имам правени с NOS трептилки и гофри и са с резонанс 21-22 херца.
Точно със старите трептилки са повечето ми говорители, поне 8 имам такива и те успяват да удържат там фронта, но гофрите (правени ако не се лъжа в завода за престилки и мушами) се предават.
За производството трябва да се мине през вулканизация на гумиращ агент и плат като разбира се профила е важен, добре е да е прогресивен, а не просто трион с три зъба.
Разбира се зависи и дали ще искаме да се ползва нависоко говорителя, за двулентови проекти оригиналното окачване е чудесно, за по-ниска честота основно аз бих ползвал полукръг гумам или дори пяна. Така амплитудата ще е доста по-голяма. Въпроса е гпн дали ще даде използвам xmax за такава амплитуда, но е по-добре да имаме механичен ход във всички случаи.

На първо време мислех да поръчам от някъде, но не знам дали някой продава (завода може би) само гофри като резервна част.
За информация в момента към днешна дата завода не произвежда говорители,не продава резервни части дори на дистрибуторите си.Извършва само ремонти на високоговорители без подмяна на магнити.
Информацията получих по тел. от отдел маркетинг на завода.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
Мегавойс имат дунапренени гофри.
Нема начин да нема начин!
Ако ги използваме Тошко ще ни убие   :D

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Между другото, ако случайно сте чели ретроспективната тема отделен чифт колони за музиката от всяка епоха и сега беседата за управлението на тока на обратната самоиндукция, може би имам рецепта как да накараме ВКН-тата да свирнат като истински 12-ки.
Айде Тошко,моля те дай рецептата или поне кажи мойте 1231 8 ома в какъв омаж да ги пренавия в завода,като мога да ползвам по два баса на тонколона.Имам 6 броя.
Извинявам се,ама не разбрах къде се продават оригинални гофри,освен в завода със задължителен монтаж.
Имам и отг -01 в отлично здраве и вид с влд,ама май трябва да си ги пазя в оригинал защото и без това имам много български говорители за проекти,дори 1031 с алнико магнит.
Тоше,извинявам се ама този термин обратна индукция дъмпинг факторавата спирачка ли значи ?

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
Извинявам се,ама не разбрах къде се продават оригинални гофри,освен в завода със задължителен монтаж.

Ето тук коментирахме понеже и аз издирвам. Обаче за сега ударих греда.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Чалъма е че тези говорители са с нисък Qms и малко странен мотор, правени са за стар тип усилватели.
Съответно за да извадят бас трябва да се адаптират или еквализират по един или друг начин.
Например най-лесно е с BSC, но не е идеално.
Може просто с резистор между 8 и 50 ома - поне ще им чуеш гласа, такъв какъвто би бил с лампов или някакъв винтидж транзисторен усилвател. ВКН с тия около 40 грама подвижна маса, слабичък мотор, нисък резонанс умерен Qts до 0.5 (от дъртите има и с 0.3) и големи загуби в окачването е рядък частен случай на говорител за който усилвател с токова обратна връзка ще е много полезен.

Май ще се хвана да направя един усилвател с LM1875. На който му е мерак да пусне тема със типичните схеми и откъде може да се купи читав чип. И да прочете темата за управлението на тока от EMF.

Да, дампинг фактора в много голяма степен зависи от тока в противофаза, който усилвателя генерира в резултат на back EMF, който получава през обратната връзка.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
Имам напредък с гофрите. Свързах се с К. Рахнев от Девин, обсъдихме на дълго и на широко, проблема, и говорителите. Много разбран човек. Оказа се, че Краси Неделчев от София има калъпи за производство. Та май нещо са се разбрали да опече няколко чифта. Чакам.