Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6640
    • Профил
Еволюцията по руски
« -: Август 28, 2020, 12:23:14 12:23 »
Страхотна статия: https://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Zashto-gubim-mozak-i-zashto-otceliava-naj-glupaviiat_155319.html

Има няколко спорни и направо неверни момента:

- Мозъка намалява от 30.000 години, защото се оптимизира и става по-бърз. Броя на клетките, връзките и невроните е същия или увеличен, намаляват разстоянията и консумацията на енергия. Мислим по-сложно и по-бързо. - измислете си ключови думи, има достатъчно материали по въпроса.

- Къде е хипотезата на патриархат, когато най-умния е и най-силно и въобще случаите в които умния се окаже и силен.

- При шимпанзетата наблюдаваме по-слабите и ниско в йерархията да примамват женските тайно със социални умения и пак да ги опъват. Отритнатият умен също може да прикотка женска.

- Иначе не става ясно дали статията е хипотеза или теория, по-скоро първото. Но е много добра хипотеза. При това с либерален и конкурентен привкус. Ако действително се наблюдава естествен подбор чрез напускания на различните по-шумни, то представете си колко трудно е било това, съответно колко умен трябва да си за да го съобразиш. Възможно ли е умните да са зарязвали глупавите да да не ги носят на гърба си?
По-големият мозък е пряко свидетелство за по-богата на протеини диета, а при запазване на пропорциите и за по-голям ръст.
Да не се окаже, че точно естествения подбор в полза на умните, съответно способните ги е правил и по-едри, формирали са се класи и касти в обществата и висшата каста е напускала тъпата и неспособна нисша такава.
Re: Еволюцията по руски
« Отговор #1 -: Февруари 13, 2021, 11:18:18 23:18 »
Савелиев е култово име , има доста издадени книжки и   една негова теория за церебралния сортинг - нещо което аз лично не възприемам за толкова напредничаво както го представя . Изгледал съм и прочел почти всичко което е публикувал . В еволюционно отношение оцелява по приспособимия а не по силния . Хомо сапиенс сапиенс ...това е съвременния доминиращ вид на планетата . Слаб физически , с лошо зрение , лошо обоняние , не защитен от климатичните условия ....но развил изключителни когнитивни способности чрез които компенсира това което му липсва .
Re: Еволюцията по руски
« Отговор #2 -: Февруари 26, 2021, 05:00:41 17:00 »
Горната статия не знам как са я скалъпили , личи си че е от тук от там копнато . Не виждам никаква теория формулирана , освен това Савелиев е пенсионер вече и никакъв ръководител на отдел по ембриология не е . Съмнява ме че този цитирания  институт съществува още . Това дали  човешкия мозък намалява е лесно проверимо чрез методите на антропологията , най вероятно е така . Това намаляване обаче не може да бъде свързано така директно с интелекта , през средните векове хората са били значително по дребни от днес . Съответно обема на мозъка е бил и по малък при такива маломерни индивиди . Човека на 21 век е с по голям мозък от този преди 2000 години . Означава ли че процеса е обърнат вече ? Всичко това са усреднени резултати обаче , без задълбочени познания по произхода на човека с които науката не разполага за момента ..... Другото което е важно  за еволюцията е че оцелява най приспособимия а не най силния и най умния . Това е еволюционна догма . Савелиев твърди че хората оглупяват прогресивно защото нямат нужда да мислят , това е задната му мисъл . Изключен е основен еволюционен фактор - оцеляването . Всичко това обаче може да се твърди ако хората са еднакви и с еднакви интелектуални способности ,  а те не са такива . Самия Савелиев твърди че мозъка има изменчивост която може да достига 2.5 пъти разлика между два отделни индивида . Това означава единствено че и в миналото е имало много умни и способни хора както и днес има такива . С други думи гениалноста е сред нас откакто човек съществува изобщо , и никакъв мързел не може да я унищожи  ;D.