Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Наскоро си купих два диска Брембо за колата. И вътре изненада, голяма листовка с картинки и доста подробно упътване.
Четете надолу...
Настоящата тема е продължение на поне следните две теми:
http://penkiller.com/index.php/topic,2375.0.html - дискове и накладки
http://penkiller.com/index.php/topic,2632.0.html - биене в дисковете се оправя така, а не с машина...

Обиколили сме* над половината сервизи предлагащи услугата престъргване на дискове с машина докато са на главината. Знам за още два където не сме ходили.
*ние сме, аз приятели и колеги.

Защо практически 100% от нашите автосервизи не са в състояние да сменят спирачни дискове?
1. Реномиран сервиз #1, по време на престъргване на дискове на колата ги питаме може ли след процедурата да сложим индикатор за да видим какво се е получило.
- Отговарят ни, че това го правят предватително срещу заплащане за да се види дали биенето е от криви дискове.
?!? Тоест в 99% от случаите престъргват на сляпо.
Въздържанието от употребата на индикатор се наблюдава абсолютно навсякъде. Престъргвали сме дискове в поне още два сервиза.
2. Реномиран сервиз #2, питам ги може ли да сменим задни дискове, като ги стегнем с гайки до усилието с което се стягат джантите и да измерим с индикатор. съответно да го направим в няколко положения, да маркираме и да си записваме и да ориентираме дисковете спрямо главините в положението в което имат най-малко биене.
Първо, нямат индикатор, второ ме гледат като някакъв ненормален все едно чета форуми (а аз всъщност ги пиша) и говоря глупости. Трето, нямат гайки 14х1.5, още по-малко пет еднакви шайби.
*-> А какво и защо всъщност искам.
В кашона на дисковете дойде лисковка с размерите на вътрешна страница от вестник от 90-те. В тази листовка с картинки и подробен текст е описана задължителната процедура по монтаж. Показано е и как точно се слага индикатор. Задължително се монтира и стяга без джанта и се мери, съответно се върти по главината и се избира положението с най-малко биене.
Имайте предвид, че тази елементарна листовчица в кашончето е възможният минимум от знания за да монтирате спирачен диск. Ако случайно някога сте разгръщали сервизно ръководство, там има много повече изисквания, материалознание, процедури и проверки.
Освен това, ако си направите труда да измерите, отбележите и запишете данните като хората, ще намерите средното нелуво ниво, най-високото и най-ниското, съответно ще бъдете в състояние дори да изберете страната от която да монтирате диска. Евентуално всички тези данни могат да Ви насочат просто да зачистите главината или определено място от нея.
Едни дискове се карат между 50 и 250.000 километра, така че 2-3 часа отделени при монтажа им ще се изплати в дълги години безпроблемна експлоатация. Така или иначе съвременните коли са много надеждни и не се нуждаят от постоянно сервизиране. Освен ако разбира се не се наденете на вибриращи спирачки - нещо, което повечето хора лекуват между 1 и 3 години с много мъки и разходи. Защо? - Защото сервизите са неграмотни.
Ще пусна тема вв форума със снимки.
П.П. Комплекта гайки и шайби от най-скъпите издържащи стягане 220 н.м. струва 7.50 лева. Динамометричен ключ струва под 100 лева, индикатори също се намират за под 100 лева.
Тоест, сервизите нямат оборудване струващо колкото един комплект евтини дискове. Комплекта от смазки и консумативи за смяна на части по спирачната система струва 200 лева и стига за десетки автомобили, но и него го нямат.
каква "услуга" извършват тези хора всъщност?

п.п. всъщност не виждам как машина/струг базиран на фланеца на диска към джантата ще го изправи към равнината на спирачния апарат - накладките при положение, че между шенкела на който се държи апарата и диска ила лагер-главина и още една монтажна равнина. Точно затова индикатора се базира на шенкела или амортисьора и мери биенето именно спрямо тази равнина. Някъде мернах друг модел струг за главина, който изглежда се хваща за точките на монтаж на апарата. Струва ми се доста по-адекватно. най-добре е да се мери, да се върти и при нужда да се използват подложките против биене, които са много тънки и нищо не променят.

П.П. Отделно, че от мерак да докаже, че дисковете ще ги има и в Европа, инж. Митко обърна с краката нагоре всички каталози и верно намери. Само дето бяха за шпилки 12.5 с отвори 13.7, а не за 14х1.5 с отвори 14.5, на ги разпробивахме и отворихме работа на бай стругар. (Около 5 минути) важното е да е весело.

Очаквайте снимки на въпросното упътване с картинки.
С индикатор съм мерил със сигурност криви дискове, кривина не хващам,това няколко пъти.
Меря в няколко различни диаметъра по външното лице, защото вътрешното на място няма как да се измери на 90%от автомобилите и всичко е в допуски.
Сменям дисковете и проблема изчезва,понякога завинаги, понякога за 3-4-5000км.
Вероятно в сервизите където колегите стържат дискове на място са се уверили и те като мен че няма смисъл от мерене, което отнема 5 пъти повече време и накрая според замерването на страната която можеш да измериш всичко е в допуск. Почваш да се чудиш как да измериш задната страна, и то в повечето случаи е невъзможно,по метода описан от теб.Да не говорим че повечето дискове не се кривят ами получават петна които предизвикват тресене при спиране, много трудно за хващане с индикатор, а за да е максимално гадно тези петна и кривини на студен диск много често ги няма.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Ето го и прословутото упътване.
Както виждате, това е няколко абзаца текст с 14 пиктограми, повечето от които банални.
Макар че няма нищо банално в това да напомнят кое къде се смазва и че гумените водачи трябва да се движат свободно и да са смазани и ушите на накладките също да се смазват.
Съвсем не баналното е стягането на диска, така че да се симулира, че джантата е монтирана и меренето, както на диска, така и на главината и евентуалното преориентиране.

Заповядайте въпросното апокрифно четиво, което софийските авто сервизи никога не са чели.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Две видеа на измерване с индикатор, което съм правил преди повече от 7 години:
Аксиално:

Радиално:

Отделно новите дискове, които разпробихме (вж. първото мнение) измерихме с микрометър, който установи, че дебелината им е абсолютно еднаква по целия диамътер.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
С индикатор съм мерил със сигурност криви дискове, кривина не хващам,това няколко пъти.
Меря в няколко различни диаметъра по външното лице, защото вътрешното на място няма как да се измери на 90%от автомобилите и всичко е в допуски.
Сменям дисковете и проблема изчезва,понякога завинаги, понякога за 3-4-5000км.
Вероятно в сервизите където колегите стържат дискове на място са се уверили и те като мен че няма смисъл от мерене, което отнема 5 пъти повече време и накрая според замерването на страната която можеш да измериш всичко е в допуск. Почваш да се чудиш как да измериш задната страна, и то в повечето случаи е невъзможно,по метода описан от теб.Да не говорим че повечето дискове не се кривят ами получават петна които предизвикват тресене при спиране, много трудно за хващане с индикатор, а за да е максимално гадно тези петна и кривини на студен диск много често ги няма.

Не бях видял отговора.
От всичко изчетено и изгледано по въпроса знам едно нещо за петната. Когато диска е монтиран на неравна повърхност и стегнат неравномерно се получава малко измятане, което отначало не се усеща.
Това измятане обаче с времето са самоусилва. Когато диска се върти между накладките, изметнатата му равнина постоянно осцилира наляво-надясно между двете накладки. Обикновената логика подсказва, че би трябвало да се самоизправи, но диска всъщност извъшва такова движение, че само акцентира/задълбочава още повече вече наличното измятане. Следващото, което става, е че определени зони от диска са подложени на много леко и високоскоростно постоянно триене и нагряване, което променя структурата им локално и прецаква геометрията на целия диск. Така се получават и въпросните петна, които са както структурни, така и геометрични особено при нагряване. Предполагам различната структура се постига заради определен повишен температурен режим, който е постоянен. В даден момент метала постига температура, която го пренася през различните структури, решетки и състояния и после си остава така, закален, откален, отгледан и т.н.
Тоест, сервизът трябва да измери главините, фланците и дисковете, да се увери, че апаратите са в ред, да сравни с допуските по ръководство, ако трябва да смени или ремонтира някои неща, да смени спирачната течност и целия спирачен хардуер и тогава да монтира спирачките. И тези спирачки да карат години без да се пипат, като евентуално ушите на накладките се прегресират два пъти годишно и спирачната течност се сменя на две години.
Аз питам само, как да стане това, като българина не е научен, че лагер главините не са вечни, не им ги е завещал дядо им и те няма да ги завещаят на внуците си.

Защо всичко това е важно и защо не трябва да се отказваме от стриктното мерене и съобразяване със спецификациите, като това прябва да се прави в комплект с религиозно обслужване включващо подачи, пластини, плъзгачи, греси, смазки и т.н. и не на последно място смяна на спирачна течност. Общо-взето едно обслужване на спирачки трябва да струва поне 1.000 лева в части и труд, но да изкарва поне 70-100.000 на нормална кола. Аз се сещам за поне две коли, които сменят предни накладки на 100.000 и това са Шкода Фабия и Пежо 308, а като тях са много. Мустанг с който се ходи на работа също без проблем изкарва 70-80.000 километра. Това са между 4 и 10 години каране. При качествено сервизиране не виждам проблем обслужването да струва и над 1.000 лева на всички спирачки и пак да е изгодно.
Типичната употребявана кола у нас на незнайни километри съм 100% сигурен, че харчи повече от 1.000 лево по спирачките за 100.000 километра ПЛЮС това през цялото време е неприятна за каране, а което е по-лошото и опасна.

Тоест, трябва да се мери и то трябва да се мери внимателно.
5 стотни биене е в границите дори по това ръководство на Брембо. Но ако се види внимателно какви и къде са тези 5 стотни, може да се окаже, че геометрията на биенето е такава, че много скоро 5-те стотни ще започнат да се усещат.
това за което говориш е точно това за което и аз говоря, геометрията не е плавно накъдрена, а е на 8-ца, като дългите страни са плоски именно заради ефекта на задълбочаване при въртене. - мисля че затова колите с фиксирани апарати с бутала от двете страни страдат по-малко. Плаващите апарати са по-зле в това отношение.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Накрая ще навържем всичко в система от знания, която обяснява и позволява да се решат всички проблеми.
Оказва се, че равномерният слой феродо по дисковете е много важен: http://penkiller.com/index.php/topic,2745.0.html
Леко кривите дискове отначало не се усещат, но съвсем скоро започват да вибрират и да стават все по-криви.
Това е така, защото филма феродо не се отлага равномерно по диска и се получават различни коефициенти на триене. Отначало тресе именно по тази причина, на английски се казва jitter.
Съвсем скоро обаче различният коефициент на триене води до различни температурни режими на различните части на диска и той вече става съвсем крив, което води до всякакви видове вибрации.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1489
    • Профил
Ами да споделя и аз. Дискове TRW на около 30 000 клм. Започнаха от време на време при около 120 км/ч. при леко натискане на сирачката да ми треперка на волана. Интересно, че не го правеше всеки път. След като взе да зачестява, реших да хода да ми ги престържат на място.
 Отидох на К.Величков, помолих човека първо да сложи един индикатор да видя за какво става въпрос. Ами единия диск изглеждаше маалко по зле от другия. Сложи индикатора от външната страна, на няколко места мери, 5-6 стотни биене. Зачудих се дали въобще да ги стържа, но така и така бях отишъл, пък и имаше доста ръжда от задната страна на малкия диаметър. Апаратите са в добро състояние.

Ами освен, че от задната страна излезе петно, и деруги, които на индикатор няма как да се хванат. Накрая ги зашлайфа малко с шкурка. Услугата ми струваше 80 лева, да видим тия дни какво се е получило.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Да не би да ги е стегнал на 10 кила с болтовете?
Защото, ако да, то това е единственият сервиз с тази услуга, който го прави. А не се ли направи, нищо не правим. Другите стягат едва-едва с един фалшив фланец.

Аз даже си имам отделни гайки и шайби специално за тази цел.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1489
    • Профил
По принцип на тази кола дисковете се стягат с болтче. Иначе болтовете ги стега с лула.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Не мога да разбера, как цилиндрови блокове се хонинговат и разстъргват с плоча имитираща главата (torque plate), като там говорим за по-малко от хилядни разлика, а спирачни дискове, които само от стягане измятат стотни и даже до 1 десета за добър ден, се стържат хлабаво.