Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
Въздухоочистител
« -: Ноември 23, 2020, 01:11:40 13:11 »
Повлиян от видео, реших и аз да си направя подобно нещо.
Набавих необходимите части.

Свързах подходяща букса.

Пробна установка.

Намазах филтъра с везелин за да не залепне силикона, и направих уплътнение от долната страна.

По същия начин уплътних и отгоре. Все пак филтъра трябва да може да се сменя.

При първата проба установих, че съм сложил вентилатора на обратно.  ;D
 Като и да е, след това видях, че явно вентилатора е няма достатъчно мощност так че въздуха да преодолее съпротивлението на филтърната хартия, и излиза в пролуката между перките и корпуса.

Освен това филтъра имаше дунапрен отвътре, който премахнах.

Тестовете продължават...
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Re: Въздухоочистител
« Отговор #1 -: Ноември 23, 2020, 03:36:31 15:36 »
Ехо, вентилатор от стар климатик ;)

Тези са изключително маломощни.
Другия вариант с маломощен вентилатор е да духа през електростатично заредени пластини, които да миеш от време на време.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #2 -: Ноември 24, 2020, 10:12:40 10:12 »
Това с пластините и на мен ми мина през акъла, ама как да ги наелектризирам. Иначе в момента в нас въртят три климатика, та не е толкова важно. Това с тях не може да се бори като дебит. Но за периода когато не се ползват климатици, нека има нещо.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #3 -: Ноември 24, 2020, 11:18:19 11:18 »
Трябва да им пуснеш ток разбира се. Ама не се занимавай с дивотии ако ги нямаш готови.
Въздушния филтър е ОК, ако един спира вентилатора, използвай два. И си купи от ATC колена и евентуално Y-връзка към вентилатора.

Варианта с вентилатор от стар климатик е много добър, защото е мощен и ще раздвижи въздуха в помещението. Слабия вентилатор нищо няма да свърши, защото праха ще си падне спокойно и никога няма да го хване.
« Отговор #4 -: Ноември 29, 2020, 09:45:53 21:45 »
Да използвам темата да дам жокер за очистване на въздуха от микроорганизми с uv-c лампа. Източник на uvc светлина може да бъде стара живачна крушка с премахнат външен балон. Включва се към мрежата задължително през дросел, иначе изгаря. За 20лв. имаме 250 ватов много мощен източник на увц светлина и... огромно количество озон. И с двете трябва много да се внимава. Uvc лъчението е лесно да се ползва безопасно, но озонът от такава крушка е способен да стерилизира апартамент от 90квадрата за 2 - 3 часа.
« Отговор #5 -: Ноември 29, 2020, 09:54:59 21:54 »
Ето това е ефектът на практика. Ползвал съм за по-лесно един прожектор с дросел. 250 вата стерилизират спокойно цяла сграда на не малка местна структура на държавна администрация.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 05, 2020, 09:45:23 09:45 »
Интересна идея.
 Аз продължавам да си се занимавам. Намалих диаметъра от долната страна на вентилатора с още силикон.

Пуснах, обаче усетих, че все още леко духа нагоре. За това намалих диаметъра и отгоре.

Промени си звука, значи съм го натоварил. Оставил съм го да върти сега, да видя дали ще събере нещо. Върти ми се в главата една щуротия с втори вентилатор над този, и евентуално някакъв дифузор между двата.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #7 -: Декември 17, 2020, 08:42:07 20:42 »
По някаква причина започнаха да ми излизат реклами на пречистватели за въздух.

Филипс - 500м3/ч за 1.000 лева
Хиега - 160 м2/ч с UV за около 300

Вентилатора за да има по-голяма сила на напор трябва да има намален вход и увеличен изход за да работи не като вентилатор, а като центробежна помпа.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #8 -: Януари 21, 2021, 01:00:43 13:00 »
Ами намерих си един подходящ фазоинвертор, също и надупчих малко филтъра в горната част с безопасна игла. Вече се усеща, че смуче, но като цяло бих казал че не върши работа.

Дори си мисля да пусна линк към темата в коментарите от клипа в първия пост.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 21, 2021, 01:59:51 13:59 »
Направи ли го входа да е стеснен по външния диаметър, а изхода напълно отворен? Така ще работи като центробежна помпа.

Просто ти трябва по-як вентилатор, има по 150, даже по 300 м3 в час, които с филтъра ще паднат на 100-150. Но това харчи много ток, да знаеш.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #10 -: Януари 22, 2021, 11:39:26 23:39 »
Това беше почти безплатен експеримент. Иначе видях, че има и на 24 и на 220 волта вентилатори. Но руснака във видеото прави точно това, даже аз обръщам повече внимание.
 Да фазоинвертора е като дифузор и е по тесен в тясната си част от диаметъра на вентилатора.
« Отговор #12 -: Февруари 27, 2021, 08:54:57 20:54 »

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 01, 2021, 01:17:45 13:17 »
Измислих го БЕ!

Захранване за компютър, автомобилен вентилатор за парно и автомобилен филтър за купе с всички екстри, поленов, активен въглен и още 1-2. Къстъм алуминиев корпус като на моя вентилатор за баня или пък от порипропилен - оформя се с горещ въздух.

Тези вентилатерчета за тоалетна или компютър са много слаби на смучене или тласкане, те работят само, когато трябва да местят въздух без разлика в наляганията или трябва да е минимална. Такова нещо като циркулация през филтър просто не са в състояние да правят.
Въпросът е как автомобилния вентилатор да работи на по-ниска от максималната скорост без употреба на резистори. И отговорът е: PWM, вече има много прилични модулчета за няколко лева.

Я има и друг вариант, огромен филтър от камион и малък вентилатор от климатик или авто парно. Само трябва да не смуче откъм мотора или ако смуче да се сложат прегради или да се използват два филтъра. Мотора с вентилаторите, които са всъщност центробежни помпи направо вътре във филтъра. Два въздухозаборника и готово. Рисунка:

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #14 -: Март 01, 2021, 03:27:31 15:27 »
Да, това е идея. И аз не съм се отказал съвсем. Мислех си, че ако намеря стари филтри от домашен климатик, те са доста по пропускливи. Просто увивам и готово.