Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6208
    • Профил
Бъдещето на тунинга
« -: Ноември 30, 2020, 03:02:35 15:02 »
Каквото и да си говорим, тунинга на ДВГ няма бъдеще. Абсолютно никакво бъдеще.
На що-годе приличен съвременен двигател няма какво да му се тунингова. Не че не може, може и е лесно със софтуер. Двигателите вече са и много по-здрави. Но от Хюндаи 1.6 дизел, през VW и Рено 1.4 и 1.33 чак до 3.0тт Di Форд, Ауди, Мерцедес и БМВ, всички автомобили предлагат между предостатъчно, много и чак до прекалено и неприятно ускорение. - това едно на ръка.
Второ, електромобилите не идват, а са тук. При това с 400-500 коня, мълниеносни реакции, невероятно ускорение и супер висока ефективност. Излишно е да споменавам здравината и липсата на поддръжка.

Няма какво да се лъжем, всяка инвестиция в тунинг на ДВГ днес е намаляване на първоначалната вноска за електромобил утре. Разбира се, Вие може да сте потомствен аристократ или абстрактно мислещ милионер, тогава тази статия не се отнася за Вас.

Реших да пусна тази кратка публикация след разговор с приятел, който ми разказа, че негов приятел чакал вече 7 месеца доставка на някакъв си GLE-450 от тукашния представител на Мерцедес. Първо, представям си колко струва нов автомобил на който втория комплект 21 цолови джанти му струва 11.000 лева - колкото резервна батерия за Тесла. Без гуми. Намерили с 300 зора на старо джанти за 6.500.

Мисълта, която веднага ми дойде, е че щом е чакал толкова и явно ще чака още и докато я нагласи и подкара ще мине още повече време, то можеше спокойно да изчака Ривиан или Лусид, които са 100%EV или да намали малко културния шок като си купи прост Линкълн Авиатор Хибрид. Сигурно всички изброени щяха да му излязат по-евтино.

Темата обаче е за тунинг. Да, колите станаха много добри, да EV идват. Обаче какво да правят малко по-артистичните личности с лек излишък на пари, набор от непотребни в ежедневието им знания и умения и желание да създадат автомобил по свой вкус?

Разбира се, че в настоящият момент единственото смислено и оправдано нещо е да се започне проект за EV конверсия. Моят набор от критерии диктува това да бъде нещо старо и много голямо по ред причини, но и защото голямата кола позволява по-лесно присаждане на каквото и да било в нея и позволява да се инсталират повече батерии. Не на последно място голямата кола е точно това - голяма, тоест вътре ще Ви бъде широко. Не познавам човек, който да обича да му е тясно.
EV китовете са на прага, а до няколко години, буквално 2-3 смятам, че фирмите предлагащи батерия, управление и предна и задна полу-подрами с мотори, трансмисия, управление и частично окачване ще започнат да никнат повече отколкото в момента новите EV производители. Аргумент за това е и факта, че самият Елон Мъск декларира желание да се развива в тази посока, като доставчик на комплекти хардуер.

В момента най-лесният, но и доста скъп вариант е да се ожени с шаси от Тесла Модел S купето на Форд LTD, като най-скъпият вариант е Galaxy LTD от 60-те, следват класическите LTD от 70-те и Линкълните от същият период. Модел S има междуосие 2960, Форд и Линкълн варират от съвсем малко под 3 метра до най-много 3070 мм, тоест достатъчно близко за да се получи с лекота. Проблемът, е че трябва да платите цяла Тесла. Другият недостатък, е че само около 100 киловата батерия не е страшно много особено с по-лоша аеродинамика, а и въобще, така че вместо да плащате цяла излишна кола, можете за същите пари да вземете удвоен капацитет на батерията, който да разхвърляте като модули по многото и големи празни пространства.

До няколко години би трябвало да има комплекти от задвижване, управление, батерия и HVAC с термо помпа, плюс приборно табло и инфотейнмънт табло, плюс камери, радар и датчици, както и интегриран АБС и управление на спирачките с отчитане на регенериращата сила. това нещо ще трябва просто да го налеете в един стар или какъвто искате автомобил. Видимата къстъм работа ще бъде единствено монтирането на двата екрана в таблото. С останалото могат да се справят достатъчно много сервизи дори у нас.
Около 500 коня и 4х4 би трябвало да са достатъчни за абсолютно всеки.

Има и втори вариант, EV хибрид върху базата на кола с предно предаване. Задният мост става задвижващ, добавят се електромотор и задвижване, контролер, батерия и по-голям генератор за ДВГ. Най-просто е задните спирачки да са хибрид, тоест при спиране първо да се използва регенериране. Контролера ще трябва да следи датчиците на АБС и отдавания момент от ДВГ за да синхронизира електродвигателя. - доста лесно със съвременните ОБД системи, които постоянно имат супер точни живи данни. Такива китове също трябва да се появят доста скоро.

Това е смисленият проект днес. Поне според мен няма никаква логика да се харчат пари за каквото и да било друго.