Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Защо мисля, че Роуан Аткинсън наистина има IQ 178

На много места се обсъжда дали наистина актьора изиграл Мистър Бийн има коефициент на интелигентност съпоставим с този на Да Винчи и Айнщайн.

Господин Аткинсън играе персонаж с поведение на същество между домашно животно и малко дете. Дълги години и много пъти. Брилянтно. Тоест в главата си той има модел на характерните, когнитивните и поведенческите черти на животните и малките деца.
Това е доказателство за свръх наблюдателност и аналитичност позволяващи да се създаде система от практически приложими знания в изключително трудно познаваеми сфери на знанието.
Аткинсън е електро инженер, магистър и доктор на науките. Това автоматично го поставя в горния край на обхвата на интелигентността на възпитаниците на Оксфорд, тоест имаме косвено доказателство за IQ от поне 145.
Знае се, че свръх интелигентните хора често са мултидисциплинарно развити.
Знае се също, че електро инженерите типично имат ниска обща и социална компетентност с малкото изключение, че имат здрава логика и много добре владеят езика и изразяването в собствената си област - последните две се дължат на доброто образование.

Роуан Аткинсън обаче е с IQ поне 145 от специалност предполагаща тясна специализация и относително слаби социални способности и обща компетентност, но е изучил и разбрал когнитивните, социални и поведенчески особености на децата и животните до степен това да е използваема система от знания и е изкачил и още едно стъпало, развил е умението да използва това знание при това съвършено до степен да изгради персонаж с поведение като на несъществуващ биологичен вид и което е много важно, несъществуващо душевно разстройство.
Давам контрапункт, много от комедийните или драматичните персонажи са заемки от психиатрията или криминалистиката. Например Бъгс Бъни е героя от чието име е авторовата реч в стен вестника на една лудница в САЩ. Уорнър Брадърс го вземат наготово от там. Психиатрична адаптация на лекар работещ с пациенти с тежки душевни разстройства.
Царят се играе от всички останали, но не и от актьора, който в ролята на цар. Бъгс Бъни е лекаря адаптиран към лудите и съответно присъствието му във фабулата предполага взаимодействие с персонажи със съответните отклонения.

Мистър Бийн обаче е самостоятелно същество без реален първообраз взаимодействащо по строга закономерност с напълно реален и достоверен свят населен от реални нормални хора. Затова е уникален.

Накратко: Аткинсън е създал и изучил в съзнанието си Мистър Бийн по описаният начин, а на екрана просто го имитира.

Защо Роуан Аткинсън не е изобретил нищо? Защото всъщност е намерил познание в друго измерение. Създал е собствена система от познания, която е използвал и приложил на практика. Това е удовлетворило в достатъчна степен потребностите на интелекта му. Много малко изобретатели или учени могат да се похвалят, че са затворили напърно цикъла до пълно и всеобхватно използване.

Трябва да се отбележи, че Аткинсън има сериозна гражданска и социална активност свързана със законодателството за свобода на словото, изразяването и защитата от дискриминация, като идеите и предложенията му не могат да се причислят към един от двата основни лагера. На фона на горните разсъждения това съвсем не е изненада.

Допълнение, Аткинсън не страда от психично разстройство и никога не е страдал от такова. Тоест, ролята на Мистър Бийн е напълно съзнателен и управляван умствен процес по предварително дефиниран модел включително на моториката. Чете го като от книга. За разлика от Джим Кери чийто персонаж е еклектична компилация от абсурди и отклонения и освен това Кери има психически проблеми.
Re: Защо мисля, че Роуан Аткинсън наистина има IQ 178
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2021, 02:43:12 14:43 »
Темата е интересна , аз лично не съм убеден че гениалноста е равна на високо IQ и интелигентност . Има много примери за това . Ако идеята е разговор за източника на гениалност то първо трябва да се стартира от физиологията на човешкия мозък .

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1468
  • Профил
Re: Защо мисля, че Роуан Аткинсън наистина има IQ 178
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2021, 10:02:53 22:02 »
География на гения, е интересна книга.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6640
  • Профил
Re: Защо мисля, че Роуан Аткинсън наистина има IQ 178
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2021, 11:03:32 23:03 »
Темата е интересна , аз лично не съм убеден че гениалноста е равна на високо IQ и интелигентност . Има много примери за това . Ако идеята е разговор за източника на гениалност то първо трябва да се стартира от физиологията на човешкия мозък .

Много мозъци на гении са изследвани и изглеждат съвсем обикновени. Няма черно вещество - супер високо организираната мозъчна тъкан от мозъците на косатките.

Причините за гениалността могат да бъдат от леко раждане с минимум кислороден град и увреждания, през ранното детство и дори вътреутробния живот, социални фактори и подходящ характер.

В крайна сметка основата на всичко са наблюдателността и любознателността, добрата памет (за важни и интересни неща) и разбира се големият капацитет за осмисляне, креативност и критичност.

Идеята на темата и аз не знам каква е. Няколко пъти за няколко дни попадам на сведението, че Роуан Аткинсън имал iq 178, ама дали, защото защо не бил физик, директор или изобретател. Или поне философ.

Публикацията са моите разсъждения въз основа на неща, които знам по въпроса.

Дайте Вашите.
Re: Защо мисля, че Роуан Аткинсън наистина има IQ 178
« Отговор #4 -: Февруари 15, 2021, 10:46:34 10:46 »
 В основата е човешката физиология . Векове наред са рязали мозъци и са търсели къде се крие интелигентноста и геналноста ...без резултат . Едва през ХХ се създават технологии с които може да се изследва мозъка без разрушаване на целоста .  Томографията днес може да прави разрез на тъканите с резолюция няколко мм , вероятно вече има и технология с под милиетър . Много е дълго това , ще стане монолог но основното се крие във функционалните полета на броудман . Това са слоеве в кората на мозъка с дебелина няколко милиметра . Те са с различна големина при различни хора , оформят се по време на съзряване на организма до около 18-20 годишна възраст . Така че нашата гениарност не е само наследствена и притежания още от люлката , тя се придобива и развива през целия ни живот и особено в годините до около 18-20 когато приключва хормоналната буря в организма .
Големината на мозъка като обем има значение , но ако си просто мегацефал няма значение за гениарноста . От друга страна големината на мозъка е добър показател за нещо неординарно в мозъка което присъства  в повечето гениални хора . Отклоненията в социалното поводение също са признак за гениалност .  Класически е примера със Айнщайн който има маломерен мозък по съвремените стандарти но за съжаление мозъкът му е просто нарязан на парчета без да се направи подходящо изследване .
Re: Защо мисля, че Роуан Аткинсън наистина има IQ 178
« Отговор #5 -: Февруари 16, 2021, 11:18:26 11:18 »
Цитоархитектониката на мозъка получава сериозен напредък с разработването на специална методика от Оскар Фохт в началото на XX век .  По същество това е метод при който мозъка се замразява и със специален апарат се правят много тънки срязвания без да се нарушава структурата . До тогава поради естеството на мозъчната тъкан не е било възможно да се направи такова подрбобно изследване на мозъка . Днес този метод не се използва , работи се със томографи с висока резолюция . Но ако говорим за търсене  признаци за гениалност в подобни изследвания това едва ли е реално тъй като в съвременния либерален свят това звучи прекалено расистко . Човешкия мозък на физиологично ниво е толкова различен при отделни индивиди колкото различни условия на живот и социална адапатация съществуват . Гениалноста не се приема добре по принцип а липсата и се смята за нещо нормално  ;D