Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен detson

*
  • **
  • 88
  • Я да видим туй що все още работи
    • Профил
Руска техника
« -: Март 16, 2021, 08:32:23 20:32 »
Който има запазени фотоапарати от СССР може да ги покаже тук. Старите обективи може да са пренебрегвани ,но при определени условия се получават много добри и екзотични резултати. Първият ми фотоапарат беше Смена - 4. Целият от метал. Правих тогава записи от ВЕФ - 2 на ролков Unitra. Първите ми тонколони бяха от шпертплат с говорители от радиоточка, високите от радио Сокол с 10мф руски кондензатор хартиен ,около 4см ,от лампово радио.Нататък няма да изреждам.Е дейстайте.

Неактивен detson

*
  • **
  • 88
    • Профил
Re: Руска техника
« Отговор #1 -: Март 16, 2021, 09:16:54 21:16 »
Е трябва да съм първи.

Работещи обективи и фотоапарати. Обективите са ръчно фокусни всичките и са с много минуси и плюсове за съвременните фотоапарати.
Nikor 35-105/3,5-4,5 macro ; Индустар 5-2/3,5 ; Helios44M-4 58/2 ; Мир 35/3,5pentakon6 ; Helios44M 58/2 и Sigma 28/2,8 mini wide 2.
Helios44M-4 е преработен да му работи блендата автоматично. В интерес на истината стана ,но лостчето трябваше да го направя от желязо ,а не от медна пластина-изкривява се и ме дразни но нямам нерви и време да го поправям - Pentax-a има т.н. зелен бутон и с него при нагласена бленда като го натисна си наглася точната скорост.

Zenit TTL Имал съм и Kanon с TTL сравнявал съм ги и Съвецкия харчеше по малко батериите иначе работата беше идентична.Вътре има лента и снимам ей така за удоволствие. Преди правехме по 36пози на филм и екскурзиите ги правехме с по5-6 ленти и чак като се прибереш проявяваш и вадиш снимките ,като след две седмици виждаш какви си ги снимал.Брака беше много малко, а сега шракаш 4-500снимки избираш ,следва програма за преработка и те така. Не мога да свикна с цифровите апарати все още,снимам като на лента с максимално ниско ИСО, скорост 125 и бленда 5,6-9.Затова и купих Pentax, много лесна адаптация с ръчнофокусни обективи. Малко снимки с Helios44M.

;    ;    ;    ;    ; 

Неактивен detson

*
  • **
  • 88
    • Профил
« Отговор #2 -: Март 16, 2021, 09:32:44 21:32 »
Да не си помислите ,че нямам светкавица.

Чайка-3, много готина импулсна светка. На батерии и ток. Работеща с нови транзистори и кондензатор за фотосветкавици 330мф/400в. работи с две батерии от 4,5в и на ток 230в. Зарежда за по малко от секунда. Снимаш - зареждаш и пак снимаш ,светката е заредена и пак и пак, супер.
Фед 3 , бойния ми фотоапарат. Буквално е обиколил света с мен, винаги е бил на рамото ми навсякъде.

Неактивен Toshko

*
  • 6402
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 19, 2021, 12:39:40 12:39 »
Фотоапарат Киев в завидно добро състояние.
Снимал съм с него от първолак до къв 12-14 годишен, когато баща ми, ми подари Канон EOS-500, който за България беше като космически кораб. Имах и два обектива 28-80 и 80-200. После разбрах, че е доста пластмасов и че другото му име е ЕОS-Kiss и не бил много топ модел.
Въпреки това на 14 години с варио, светломер, авто фокус и въобще черно устройство работещо с батерии и издаващо пиукащи звуци, кефа и гордостта бяха много големи.
Както и да е, снимал съм едни и същи кадри с Киев и с Канон на едни и същи настройки с една и съща лента. Киев вади по-добри снимки.
Сега чак оценявам, че наличието на бленда 2 е всъщност нещо много ценно и никога не използвано.
Сегментите на блендата са 9.
Ще купя да изщракаме една лента с детето.