Е трябва да съм първи.
Работещи обективи и фотоапарати. Обективите са ръчно фокусни всичките и са с много минуси и плюсове за съвременните фотоапарати.
Nikor 35-105/3,5-4,5 macro ; Индустар 5-2/3,5 ; Helios44M-4 58/2 ; Мир 35/3,5pentakon6 ; Helios44M 58/2 и Sigma 28/2,8 mini wide 2.
Helios44M-4 е преработен да му работи блендата автоматично. В интерес на истината стана ,но лостчето трябваше да го направя от желязо ,а не от медна пластина-изкривява се и ме дразни но нямам нерви и време да го поправям - Pentax-a има т.н. зелен бутон и с него при нагласена бленда като го натисна си наглася точната скорост.

Zenit TTL Имал съм и Kanon с TTL сравнявал съм ги и Съвецкия харчеше по малко батериите иначе работата беше идентична.Вътре има лента и снимам ей така за удоволствие. Преди правехме по 36пози на филм и екскурзиите ги правехме с по5-6 ленти и чак като се прибереш проявяваш и вадиш снимките ,като след две седмици виждаш какви си ги снимал.Брака беше много малко, а сега шракаш 4-500снимки избираш ,следва програма за преработка и те така. Не мога да свикна с цифровите апарати все още,снимам като на лента с максимално ниско ИСО, скорост 125 и бленда 5,6-9.Затова и купих Pentax, много лесна адаптация с ръчнофокусни обективи. Малко снимки с Helios44M.

;

;

;

;

;