Фазата!
Е така и не успях да разбера кааааак да разбера дали са ми сфазирани средно и високочестотният говорител...
Въпреки, че вече съм събрал няколко колонки, така и не успях да намеря сигурен начин да го установя. Един хубав ден, докато правих промени по филтрите, след няколко дни слушане ми направи впечатление, че едната колонка сякаш свири по-слабо от другата. Търсих проблем по кабели, усилватели, филтри... и разбрах! Едната колонка беше с разменени + и -, на средата, по-силно свирещата! Тогава размених +- и на другия средночестотен и ха! засвириха еднакво! И стоплих, че това е "фазата!
В един клакулатор за андроид - Crossovers се казва приложението, с жълта икона, при избора на ред филтър пише и с колко градуса има избързване/ закъснение. Значи в моят случай говорителите са на едно ниво, 2 ред за средата 4ти за високите, -90 и +180... е пак не излизат сметките...а според мен сега свирят добре колонките. Има ли някакъв лесен начин да разбера по експериментален път дали всичко е точно? Смятам да направя нещо като стенд, единият говорител да е фиксиран, а другият да може да се движи напред - назад и "с уши" да чуя променя ли се нещо...