Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6208
    • Профил


Смята се (и е доказано), че винила (грамофонната плоча) има разделителна способност колкото 96 кХз/24 бита със забележка, че баса е моно, в противен случай би изхвърлил иглата от браздата.
Същото се отнася за всеки касетофон или магнетофон при които обаче баса е стерео.
От друга страна има DSD формати, които записват в семпиражи честоти 2.8 до 5.6 мегахерца (въпреки че това са 1-ци и 0-ли).

Ако въведем термина хистерезис например, веднага става очевидно, че никой магнитен "четец" (pickup) не би могъл... да "прочете" малка вариация, която семплиращата честота от 96kHz би пропуснала. Апропо, магнитната глава не би могла да запише такава вариация на първо място. Но да кажем, че ако някъде има някакво звукче, което 96 килохерца семплиране би прескочило, то в аналоговият запис то би се записало по някакъв начин като се прибави към нещо друго. Естествено такива микро детайли ще бъдат дълбоко погълнати и погребани в шума на аналоговите устройства. Крайният изходен сигнал ще бъде интермодулирана средна стойност на всички записани звуци. Всъщност, те са били записани по същият начин - като крайна сумирана комплексна форма на вълната.

Като споменах за хистерезис, той се комбинира много добре с пропускливост (permeability) и други термини отнасящисе до свойства на моторите на високоговиртелите, което води до друг факт: нито един говорител с феритна магнитна система не е в състояние да предаде дори детайлите на CD с 16 / 44.1 Red Book над 1-2 kHz. Необходими са Ви или редкоземни магнити, или AlNiCo, за да се възпроизведат детайлите дори на обикновен компактдиск над няколко kHz. И тогава ви трябва лентов драйвер със споменатите магнити, за да преминете към споменатите във видеото 200 kHz.

Между другото, напълно съм съгласен с всичко казано в това видео :) - без ирония. Описанието и обяснението са напълно точни.

Темата обаче ме връща към много старите ми размишления за многоканален запис и многоканално възпроизвеждане при които стерео картината ще се получава от допълнителен синхронизиран миксиращ файл, който ще определя закъснението към всяка точка на възпроизвеждане, както и относителното ниво между левия и десния канал в който се подава даденият канал.

Група като Бийтълс може да се възпроизведе от общо 8 канала, което със съвременните технологии за пренос на данни, цифрови процесори, говорители и усилватели не е никакъв проблем. Трябват Ви две колони с по 4 прилични широколентови говорителя, които могат да бъдат и доста малки по обем и габарити. Еквалицазията по амплитуда и фаза не е никакъв проблем с FIR. Така или иначе всяка прилична озвучителна система използва 4-канални колони в които всеки говорител струва по няколкостотин долара. Електроника за още няколкостотин долара ще Ви позволи да чуете музиката по напълно нов начин без никакви интермодулации, изкривявания или загуба на качество.

По-нататъшно четене, аргументи, измервания и пояснения: https://www.realhd-audio.com/?p=1598