Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5795
    • Профил
Тежък и агресивен автомобил. Дори дебел. Изглежда като състезателна кола с тази пропорция между колелата и купето, която е възможна единствено с двойни носачи в предното окачване между другото. - това да не се изненадате, когато във производствената версия разстоянието между предното колело и капака се увеличи и колелата се смалят.
На пътя ще внушава арогантност обаче.
-> Ако се вземе силуета само от височината, където обикновено са дръжките на вратите обаче може да се получи много елегантен автомобил, тоест от фаровете и стоповете нагоре.
Последното обаче навежда на въпросът, какъв е този голям и диспропорционален обем под линията на прозорците. От пропорциите на човешкото тяло знаем, че за да попада погледът на пътниците на правилното място през предното стъкло, раменете на пътниците трябва да стоят над линията на страничките прозорци. Това със сигурност е така, съответно задниците им ще попаднат някъде около горният край на вдлъбнатината в страничната линия на автомобила. - типична поза за седене в джип или СУВ. Само че при високопроходимите машини има причина за това, голямата скоростна кутия е прибрана над линията на пода, а под него има изпускателна система, надлъжните лонжерони на шасито и т.н. Въпросът е какво има в тези 40-50 см от долната част на това туловище.
За пропорция да вземем колелата, които са видимо много големи. Едно стандартно колело за съвременна голяма кола е 700-720мм - тук попадат колелата на всичко от S-класа през Линкълн Континентал до Ауди А8 или всичко между 245/50/18 и 265/40/20, видимо колелата на този прототип са по-големи, съответно ръста на автомобила е 150-160 см при малък пътен просвет като показания. Това оставя 150 см между дъното и тавана, което е страшно много. Вертикално седнал човек с над 190 см ръст заема има-няма 100 см, а в типичната поза в която шофира дори 90-95 см с малко въздух над главата за комфорт.
Автомобилната седалка в лек автомобил не е много по-висока от 30 см.
Всичко това означава, че автомобилът има дъно дебело 30-35 см в което има разни неща. (допускам нискотехнологично оборудване и батерии, както стана типично напоследък за германските производители)
Към това допълвам и основателното подозрение, че това просто е платформа, която е предвидена и за СУВ модели, съответно в този седан ще се стои като в СУВ или иначе казано, това е снижен СУВ със сменени ламарини.

Линк: https://www.techradar.com/news/the-audi-a6-e-tron-concept-is-bold-and-bonkers