Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте. Преди няколко месеца попаднах на стари колони в мазето на мой приятел. Нямах идея за марката и модела но младежа ми ги натовари в багажника с думите "Виж там, може поне кутиите да стават за нещо..." Взех ги с огромен скептицизъм. Нямах никаква идея дали изобщо ще ги ползвам, но...все пак. Информацията в интернет не беше много. Най-пълната информация за говорителите намерих тук. За което съм много благодарен на целия форум.Оказа се, че съм попаднал на ГАМА 111 но в кутия от брезов шперплат (оригинално знам, че са имали и мраморна) Така се роди нещо като самоделен проект за реставрация и съживяване. За жалост не съм особено опитен в това с което се захванах и още по-лошото е, че навсякъде ме посреща скептицизъм: "Махни ги тия говорители, те не стават"
Но... едно по едно. Ето състоянието в което взех тонколоните а след малко ще опиша и докъде съм стигнал. :D
« Последна редакция: Юни 06, 2021, 09:53:26 21:53 от petrashkov »
Започнах мисля за ремонт на говорителите. От завода в Благоевград ми казаха, че нямат ремонтен комплект за ВКН 1231 което много ме натъжи. Започнах да търся варианти и допитването ме отведе до инж. Красимир Неделчев. Басите имаха нужда от нови бобини, мембрани и гофри. За жалост оригинални гофри не намерихме и се наложи да ги заменим. Куполите на високочестотните бяха здрави, само единия говорител беше прекъснал но проблема не беше сериозен и се реши почти без интервенция. Средите бяха върнати в първоначалната си фирма (понеже бяха натиснати) Беше ми казано, че за тях ремонтни комплекти не се намират. И от тук започна веселата част  :D Вече имах относително работещи говорители, но какво правим с филтъра? Стария беше много зле, при едната колона имаше ясни интервенции с неясен резултат  :D Гафер, тел и всякакви помощни средства плюс оголени кабели и безумен терминал за кабелна телевизия. Помолих инженер Неделчев и той направи този филтър:

Нямам постановка за мерене на АЧХ и достатъчно опит, за да се справя сам, затова известен период от време работиха така. Звука беше доста остър и определено се чуваха дупки. Това ме накара да потърся друг вариант. Съответно замерване. За жалост не пазя графиките. Но след известни усилия с един приятел постигнахме това:

С него нещата леко се подобриха но усещам, че и това не е правилната схема за тези говорители. В този ред на мисли ще съм много щастлив ако спомогнете с идея и опит. Ето и графиката с този филтър:

В сряда ще започнем свалянето на параметри на говорителите от нулата, защото явно има грешка и тя не е толкова видима, колкото ясно чуваема.
Ще се радвам ако с ваша помощ успеем да ги върнем към живот. Стига всичко да е наред и кутиите ще бъдат оправени или подменени, понеже в сегашния си вид са боядисани с блажна боя.
« Последна редакция: Юни 06, 2021, 10:12:53 22:12 от petrashkov »

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Леле, мале!
Интересна находка!

АЧХ, която сте измерили е много добра, реално е +/-3дб 40-20.000, а над 500 е още по-изпъната.
Тази АЧХ предполага приятен звук.

За схемата на филтъра Ви имам известни съмнения, но трябва да се симулира внимателно и да се види, какви резонанси кръгове прави и привнася ли някакви изкривявания.

- къде са сложени колоните за прослушване? Нормална домашна обстановка в нормалните места за главни колони или?

Действително трябва да се измерят хубаво и да се разбере източника и причината на неприятните звуци.
Слушат се в домашна обстановка при нормални нива. Не съм фен на високите децибели. Опитвах различни височини на стойките но звука има дразнещ металически привкус. Предполагам че е продиктуван от наслагване на честоти във филтъра.
Определено звука натоварва

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Може и да не е това обаче.
Заслужава си да се направят няколко итерации по учебник. Т.е. да направите просто учебникарски филтър на ВЧ на някаква приемлива честота, от 3.5кХз нагоре, вероятно ще иска трети ред и да го чуете сам, съответно и да го измерите със същата програма.
Дори да няма ремонтни комплекти, Краси има достатъчно талант и майсторство да оползотвори магнитните системи с къстъм намотки и мембрани от нещо друго.

Тоест, трябва да се направи корелация между чутото и някаква причина за него. - първа задача

Второто нещо, е че Вие се намирате в началото на един доста дълъг път. Може и да не е дълъг, има хора, които за три месеца постиган ниво на преподаватели по Френски без да са знаели френски, има хора завършващи право задочно с отличие за 2-3 години.
И този път е основно четене. Отначало безразборно - нещо като артилерийска вилица, а след това вече като се понатрупа и се корелира чуто, измерено, предсказано, симулирано, пробвано, насоките за четене започват да се фокусират и стесняват.

Конкретно българските колони в днешни дни могат да бъдат голям оксиморон. Първо, някои просто не са добри, независимо, че са със скъпи части.
Второ, което е и по-важно, те са слушани и настройвани (евентуално) по стари усилватели, дали Респром с чипове Саньо, дали по германиеви транзистори или по нещо друго, като източниците са определен набор магнетофони, касетни декове, радио приемници или грамофони. Може да се окаже, че ако ги вържете на един 18 ватов Пионер от 70-те с германиеви транзистори с нисък дампинг фактор и малко умишлена корекция на АЧХ ще станат меки, приятни и с повечко бас. - просто пример.
Тоест, това не са бош универсални изделия.
Това са потомци на Дека-Кели и разни други образци от 60-те, някои цилензни, някои копирани, някои наподобени, а някои говорители са просто събрани от каквото е имало.
Независимо от това, тези говорители са винтидж хай-фи с достатъчно добър потенциал.
За да Ви объркам тотално ще Ви посоча, че жълтите китайски полипропилени са доста хубави, но имат нужда от доста дълго разработване, защото отначало звучат метално във високите. Аз давах за ремонт усилвател Респром - пълно освежаване + хубава вата и такива кондензатори в едни респромски 8 инчови колони с 3 ленти, ами не станаха по-приятни от оригиналното състояние. Малко повече бас, да, от хубавата вата и подобреното захранване и т.н. в усилвателя, малко повече високи - може би, от по-добрите кондензатори. Но цялата системка не стана по-хубава, обратното, стана от хубава и мека стара система, на лоша по-съвременно звучаща. Затова му казваме Art and Science... Изкуство е да накараш тези бабуджери да ти извадят приятен звук. Да, обаче, това са просто много дърти скромни трилентови колонки с 20 ватов усилвател Респром. Някой си е играл, настройвал и се е мъчил много в лаборатория за да ги накара да звучат не супер, точно или хай-Фи, а просто добре, внимание: с наличните през 80-те в Респром материали! Тунингованата Голф 1-ца се подобрява в тунингованите параметри, но се влошава във всички останали.
В днешно време всеки се цели в звучене на супер система. И много успяват. Повече, отколкото може да се очаква от любители аматьори. - за да се случи това обаче трябват съвременни говорители, съвременен дизайнерски подход и съвременно изпълнение. - т.е. да влезеш в широкото клише на съвременният DIY, което не е никак лошо.

1. Двата полипропилена ги сменете със същите стойности МБГО и прослушайте. Сивия кондензатор е безупречен. МБГО-то може да е мътно, но не и да звъни и да кънти.

2. Резистора паралелно на средата от една страна демпва, от друга дава всички противо ЕДН токове на късо, съответно връща всички възможни изкривявания и ги реализира.

3. Прехвърлянето на високи с кондензатора 2.55uF е добра идея, но пробвайте с 1uF или без него, просто за да видите дали звъненето ще намалее.

5. 4.55мХ и 12.8uF е голям mismatch в 8 ома, кондензатора работи по-скоро като зобел... сложете му един резистор между 7 и 12 ома към минус да работи направо като зобел и да остави завала първи ред. ВКН на 700 херца се филтрира с около 3-3.3мХ и забравих колко мФ, някъде из форума има схема на много подобна на вашата колона, която пък аз съм плавил. И отново, този мъничък кондензатор не прави много повече от това да даде на късо целия високочестотен противо EДН на баса, съответно да му реализира потенциала за изкривявания. Няма да се изненадам ако звъни и накряква от него, ВКН е голямо магаре за филтриране между 500 и 1000 херца.

6. В същия ред на мисли, нацвъкайте всички паралелни елементи във филтъра с по 1-2 ома резистори, отново като мярка за противо ЕДН и управление на неговият ток... а на тия 10 ома паралелно на средата дето толкова ми бъркат в очите може да им сложите една бобинка 0.3-0.4 мХ поне да им ограничите обхвата, другият вариант е и там зобел за изправяне на импеданса на око. Започнете от 7 ома + 10 мФ.

И да, T/S параметри на всички говорители и импедансни криви пак на всички. Щото средата където работи е с доста повече импеданс от 10 ома, та по-добре там да има зобел, ако ще и леко грешен. Колко сда е индуктивна 0.10.3 мХ, DCR ще й измерите и ще си сметнете един Зобел.

Версията със зобели няма да е финална, а просто тест за корелация.

Аз лично на такива бабички бих им праснал едно псевдо токово управление, а всъщност управление на тока от противо Е.Д.Н., съответно, средата отдолу псевдо трети ред с паралелен елемент разтоварен с резистор, ВЧ отдолу също така, навсякъде по една последователна бобина, включително на ВЧ и екнализацията с честотни вериги дан индуктивноста. - така ще им пресъздам естествената им среда на обитание с висък дампинг фактор. Заслужава си да се прослушат и на усилвател клас Д - дампинг фактора им пада около 8 към средите и високите, съответно с кабели и бобини, по-скоро почти 1-2, което е идеално.
Ето тази тема за съжаление трябва да я прочетете цялата внимателно: http://penkiller.com/index.php/topic,2738.0.html към края има симулации и конкретни примери, които съм пробвал и звучат прекрасно. Четете и линковете в нея. накрая има пример как може да се вкара еквализация в АЧХ на цели две места, например ако използвате вълновод или ако друга причина го налага. Или пък как можете да си усилите високите и въобще как капризен говорител да работи идеално. Колкото и да е странно и колкото и да е чудно - само с последователни елементи. С минимални изкривявания.

Поздрави!

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
Честито, интересна находка. Тошко ти е дал доста съвети. Обаче и аз да се включа малко. Във сегашните кутии има ли някаква вата. Ако не планираш скоро да правиш нови кутии, облепи ги от вътре с нещо меко. Аз ползвам това, намира се по стари мебели.

Хубаво е да има разпорки на поне две стени от кутията. Накрая сложи малко вата вътре.
Нема начин да нема начин!
Честито, интересна находка. Тошко ти е дал доста съвети. Обаче и аз да се включа малко. Във сегашните кутии има ли някаква вата. Ако не планираш скоро да правиш нови кутии, облепи ги от вътре с нещо меко. Аз ползвам това, намира се по стари мебели.

Хубаво е да има разпорки на поне две стени от кутията. Накрая сложи малко вата вътре.

Здравейте и благодаря за съвета. Сложили сме вата по стените на кутията (тези дни ще чака снимки)

....явно изначално подхода ни е бил грешен. Имам чифт Braun LS80 и там замяната на кондензаторите с МКП и резисторите с  метал-оксидни имаше благотворен ефект. Тук обаче...не ми стигат и опита и знанията.   В сряда ще се постарая да измерим всичко от нулата и с малко помощ от приятел да последваме съветите ви.  Така или иначе вече съм вложил доста труд и време. Иска ми се да постигнем някакъв ефект.
Смятам да ви държа в течение.

Колкото и да е странно и колкото и да е чудно - само с последователни елементи. С минимални изкривявания.

Поздрави!

Първоначалната ми идея беше за прост филтър но след измерванията ме попариха, защото импеданса на озвучителното тяло падал твърде много, което пък от своя страна е проблем за усилвателя

Аз дори обмислях да направя нови кутии от МДФ и с увеличен обем. Но ми се иска да реша въпроса с филтъра, за да знам че си струва усилията
« Последна редакция: Юни 07, 2021, 05:15:38 17:15 от petrashkov »

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Три говорителя номинално по 8 ома няма как да паднат под 8 ома дори с първи ред филтри. Така че спокойно.
По старите български колони има ужасни изпълнения. В завода сложили каквито части им попаднали. Или кит сглобяван от любител, 6ойто недоразбрал или го въ цяло, сложил каквото хванал, или просто ужасен дизайн. Така, че какво сте намерили вътре не е критерий.

Кутията я бройте, че няма кутия.

Най-лесният път е активна система с би-ампинг. Трябва да направите само филтър между СЧ и ВЧ. Останалото ще стане идеално.

Според мен с филтъра трябва да започнете просто отначало с трети ред даже на 5-7.000 за ВЧ. Допълнение: алтернативно разделителни честоти 700 и 3.500 - за СЧ и ВЧ се получават 2 и 1/4 и 2 и 1/2 октави, което е доста добре.
Баса ще трябва да работи в прекалено много октави - 4 и 1/2, тоест трябва още една лента, както винаги е трябвало апропо...
 Търсейки информация в интернет днес попаднах на тази схема. Беше прикачена към обява за говорителите в ebay

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Схемата е супер! Мисля че я имаме качена в раздела за регистрирани, който скоро ще можеш да виждаш.
Ако я няма, моля да я пуснеш и там.

Кутията със сигурност съм я виждал.

Вашата има ли порт?
Схемата е супер! Мисля че я имаме качена в раздела за регистрирани, който скоро ще можеш да виждаш.
Ако я няма, моля да я пуснеш и там.

Кутията със сигурност съм я виждал.

Вашата има ли порт?

Моята кутия е затворен обем. Бих могъл да я доработя и да направя порт. Но е малко по-голяма като размери. 70/44/30 . Това разбира се са външните размери но вероятно фазоинвертора няма да е съвсем точен.
Иначе по схемата ме тревожат две неща:
1. Не са дадени поляритетите на говорителите.

2. АРТ инсталацията при високочестотния говорител. Доколкото разбирам схемата тя е вид защита за говорителя (ако бъркам моля да ме поправите)

Прикачам снимки на моята кутия и на ватата която сме ползвали понеже обещах на колегата.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Проблема на всяко начало, е че липсва необходимото натрупване на всякакви неща, от опит до материали. В частност във вашият случай липсва кашона с части да съберете и пробвате филтъра от схемата за половин час. Съветвам Ви обаче да го направите.
Дайте една снимка на СЧ отблизо, че нещо ми се струват странни.

Кутията и тя няма нищо общо. Фазоинвертора от проекта не е баш фазоинвертор. 70-те са едни мътни години в които старите физици и математици автори на оригиналните основи на акустиката и електроакустиката още работят активно. Кутията от проекта е нещо като BVR, BR, TL и апериодик едновременно. Съответно - Big Vent Reflex, Bass Reflex (Helmholtz), Transmission Line и апериодична кутия, тоест дишаща с много контролиран импеданс. - Всичко това си личи и от филтъра. Филтъра апропо трябва да е бил кит с готови серийни части, защото двете 3mH са всъщност една 1.5 mH с по-дебел проводник. Т.е. схемата е съвсем стандартна.
Защитата е напълно излишна, тя е необходима при употреба с вече споменатите винтидж 18 ватови усилватели, които много лесно могат да изпаднат в клипинг според сигнала и усилването, съответно да изгорят високите. - затова и темата "отделни ОТ според музикалната епоха" представляваща ретроспекция на записите и технологиите е толкова важна.  ;)

Тези кутии можете просто да ги изхвърлите. Като направиш 15 мнения ще видиш и чертеж на много прилична класическа ТЛ, която можете да използвате. Има отделна камера за СЧ, където можете да направите част от лицето снемаемо и да експериментирате с различни СЧ и различни говорители. А може просто да направите директно кутийте от проекта.
Аз лично с МДФ не се занимавам, 21мм брезов шперплат и оркестъра да свири! Готови финиширани, ако искаш масло, ако искаш байц и лак, каквото искаш. Поръчват се с точни чертежи от Лесоцентър Бургас, идват по Еконт или на тяхната база в София. Скъпо, но хубаво.

Поздрави!
Проблема на всяко начало, е че липсва необходимото натрупване на всякакви неща, от опит до материали. В частност във вашият случай липсва кашона с части да съберете и пробвате филтъра от схемата за половин час. Съветвам Ви обаче да го направите.
Дайте една снимка на СЧ отблизо, че нещо ми се струват странни.

СЧ са странни понеже се наложи инж. Неделчев да изправя натиснатите куполи. След разговора с него стигнахме до решението че така са по-близо до оригинала, отколкото ако ги бяхме заменили, защото при замяна щеше да се получи тотално различен говорител. Намотките фабрично са навити с профилиран проводник и тъй като са здрави бях посъветван да не ги пипам.
Част от частите за филтъра ми липсват, липсва ми и време но ще ги реализирам скоро(близките две седмици) и ще ви държа в течение. В този ред на мисли мисля да закупя една макара бобинажен проводник 1-ца и да помоля Неделчев да помогне с навиването на намотките. Кондензатори мисля че имам налични.

п.с. За кутията....за момента смятам да ползвам тази докато експериментирам с другите неща, ако резултата е близък до задоволителния ще реализирам някой от препоръчаните от вас проекти. С това нямам проблем да се справя.