Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бандпас
« -: Юни 14, 2021, 02:03:26 14:03 »
Не видях да има тема за такова решение за ОТ възпроизвеждащо свръх-ниските честоти. Смятам че подобно пренебрежение не е оправдано, защото бандпас позволява сравнително лесно и евтино да се построи субуфър с впечатляващи характеристики.

Ето какво дава симулацията със SpeakerShop за бандпас решение от 4-ти ред с обеми 40 и 10 л. съответно и фазоинвертор настроен на 30 Hz с благоевградски говорител ВКН10311, който струва в момента под 50 лева.

За сравнение, на втората графика, са показани и АЧХ на стандартно решение в затворен и обем 50 л. със същия говорител в розово и пак 50 л. с фазоинвертор, настроен на 30 Hz, в синьо-зелено.

Считам, че що се отнася до събуфърите, бандпас е едно добро и необосновано пренебрегвано решение. И за да не бъда голословен, ще добавя, че преди десетина години собственоръчно правих бандпас субуфер за автомобил с 4-омовата версия на същия говорител (ВКН10211, поради липса на параметри в сайта на производителя ги снемах сам), като реализацията се оказа доста сполучлива. Не съм сигурен, че съм запазил чертежите, но самото тяло си е живо и здраво.

Симулациите с ВКН12211 дават още по-впечатляващи резултати - долна граница 20 Hz по ниво - 6 dB, гладка АЧХ в диапазон 30-60 Hz и спад с 3 dB на 80 Hz, разбира се при по-голям обем - 50 + 100 л и фазоинвертор настроен на 43 Hz.

Допълнително предимство на решението е и по-високият КПД.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6640
    • Профил
Re: Бандпас
« Отговор #1 -: Юни 14, 2021, 04:14:13 16:14 »
Здравей, резултатите ти са интересни.
Аз лично нищо не разбирам от банд пас. Макар че изглежда доста добър избор за суб под оупън бафъл. Голям плюс, е че порта може да се намира на всяка от страните.

За ВКН чисто емпирично съм се убедил, че 4 омовите версии са много по-добри за бас. Даже има и научно обяснение, че черпят повече ток по-лесно.

Ще преместя темата в аудио раздела, да не се чудиш.
Re: Бандпас
« Отговор #2 -: Юни 14, 2021, 05:50:01 17:50 »
И ти не боледувай,... може на 'ти', надявам се?
Аз опитах в аудиото, обаче не ми даде, вероятно защото съм кандидат (майстор на спорта).
Бандпасът е много интересна материя, от която хората се страхуват, защото битуват митове, че бил сложен за настройване, което е полуистината. Трудни за настройване са тези, от високите редове, където има по два фазоинверторни канала, докато този от 4-ти ред, с един, за който аз пиша, не е драстично по-сложен от един обикновен фазоинвертор.
Би могъл да опиташ в своята суперсистема, да пробваш за суббас по един такъв, например със сдвоени (една срещу друга 12211-ки). Само трябва да се снемат параметри за сдвоения говорител, защото само с изчисления е трудно... Още повече, че като обем и тегло, вероятно ще се получи съвсем търпимо. Отгоре на всичко не иска и филтър... пък и 20 Hz на -6dB са си 20 Hz на -6dB, нали?
Ето я картинката от симулацията за тяло 100+50 л с единична 12211-ка и фазоинвертор настроен на 43 Hz.

Лично на мен ми се върти в главата, засега чисто умозрително, системка с 12211 в бандпас за суб-бас, 12211 или 10211 мидбас и нагоре вече каквото сабя покаже... но с разделни усилватели за всеки диапазон. В един руски ресурс гледах една интересна разработка за кросове с ОУ на три ленти. Човекът го е довел до комерсиален продукт, но е публикувал (уж) всичко по проекта и уж е решил, практически, всички проблеми.
Лично аз смятам, че правилният път е честотно разделяне на ниво линейни входове и разделно усилване по честотни диапазони, като всеки усилвател си работи директно със своя си говорител (групата еднотипни говорители).