Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6692
    • Профил
Автомобилите между 1990 и 2010-та
« -: Юни 20, 2021, 04:39:54 16:39 »
Плюл ли съм ги достатъчно?
Че имам силно вдъхновение да избухна силно и обосновано.

Напоследък след като загубих ключа на моя Лексус GS300 1999 г.
Ми се наложи доста да го разглобявам и придобих доста преки впечатления.

Първо малко факти за размисъл.
- пълно е с автомобили за части, често и на по 120-140.000 километра, рядко над 200.000.
- цените на здравите и вървящи автомобили са между 600 и 2.500 долара.
- тези за части са повече от обявите за здрави, повечето пъти и на по-малко километри.
- частите в Мегапартс и на други места често са по 0.20 лв. (Двайсе стотинки), намалени от 5 лева.
- моя спрях да го карам, защото смених спирачките 3 пъти поред без да се оправят, изви лагер, радиото спря да издава звук, гърнето попръцкваше, седалката се скъса, волана стана невъзможен за гледане и дори с чисто ново окачване разви прищракване неподлежаща на диагноза или лечение, цялата кола се захаби. Освен това взе да пищи мотора на абс-а и някаква помпа, като на моменти спираха да работят въобще. На 207.000, като реално трябваше да се отърва на 160.000, колкото е ефективният живот на този автомобил.
- цени на оригинални части: безобразно и безочливо скъпи.
- GS300 до 1997-ма или т.н. S140 струва 48.000$ и не се продава никак добре. Още вървят.
- GS300 от 1998-ма или т.н. S160 струва 37.000$, с повече коне, повече екстри, една предавка повече на автоматика и т.н. Вече никой не ги кара.

- запазвам си правото да допълня този списък.

Сега хубавите неща
- тих автомобил, тихомобил, издава само ти и и приятни звуци.
- много въртящ момент от ниски.
- върви добре.
- развива висока скорост лесно.
- харчи относително малко.
- вози добре.
- държи пътя с много висока скорост доста добре. Хвърчи си с 220-230 по леки завои залепен на гъза на произволна немска кола.
- Красив интериор.

Малко детайли
- супер технологично направен, цялото табло и барчето се разглобяват с 10 мм чрез лесно достъпни не клеясали болтчета и гайки.
- ако на коя да е стара кола таблото се сваля един ден, на тази се сваля за час. Съответно и за толкова се сглобява. Цялото.
- бензиновата помпа се сваля за 5 минути и за толкова се връща обратно - по часовник.
- целият автомобил е супер лесен, технологичен и добре направен.

Лошите неща
В колата няма материал където трябва. Шарнирите са малки. Бензиновата помпа е колкото половин кутия цигари.
Лагерите на главините са слаби.
Спирачките са слаби.
Амортисьорите са сбъркани.
Недозавива както си иска.
Превърта облекчената задна гума както си иска.
Зимата НЯМАШ кола. Минах на 205/60/16 за да може да се движи.
Описаните по-нагоре неща се развалиха почти едновременно между 195 и 205.000.
Повредите от един момент нататък следват една през друга.
До 160.000 само крушки. После всичко. - това е много показателно. И нечестно. Факта, че ги изхвърлят на по няма и 150.000 км трябва да Ви говори достатъчно. Цялото окачване в един момент хвърля пешкира. Дали не ми изви и диференциала вече не помня.
Цялата кола извън това, което се вижда и пипа, че и там, седалката и волана са скарани, е направена от боклуци.
Да, има 2jz - двигател на механични повдигачи... Относително първобитен и прекалено тежък за само 222 коня.
А, да, моторчета на шофьорската седалка за очнаха да вият.

И да, 2002-ра беше космос. Изглеждаше добре...Върху малките си смешни колеленца. Преди да му се вирне предницата. .

Имам да записвам още много.

Купете си съвременен НОВ малък или компактен автомобил, не се занимавайте с глупости! 1990-та до 2010-та трябва да се задраскат с огромен хикс. Апропо, преди това са още по-евтино направени боклуци, само с по-лоши показатели.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1491
    • Профил
Re: Автомобилите между 1990 и 2010-та
« Отговор #1 -: Юни 21, 2021, 11:23:18 11:23 »
Тук мога малко да поспоря. Мойто Рено е 2000 набор на 243 000. Ами като за френска кола се държи доста добре все още двигател F4R.
След като е преминал през това.

Каран е няколко пъти на Калояново.

Завирал съм се с него къде ли не.

Малко поплува.

Доскоро имах малко проблеми, леко се давеше.

Сега с нови свещи, почистени дюзи, сме отново на пътя. Масло 5w40 сменям всяка година на под десет хиляди. Волана ми го направиха с изкуствена кожа за 50 лева, вече близо година е като нов.

Вози доста комфортно, върви приятно все пак е 140 коня на около 1400 кг.
 Естествено има си и минусите. Малко е нестабилен, клати се, около 140 и нагоре е сравнително шумен, френските инженерни решения са ясни. Това обаче касае ремонтиращия, не ползвателя. 
 Така че да теглиш общо чертата, и да кажеш не стават.
Нема начин да нема начин!

Неактивен zlatkoo

*
  • 1491
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 21, 2021, 04:37:10 16:37 »
Колата я имам от 2011 година.

Компесора на климатика го смених от глезотия, че веднъж годишно трябваше да се пълни системата. И съм пропуснал да запиша някъде във времето четири амортесьора. Колата все още няма никъде гнило, вероятно имам проблем с полуоска/вътрешно каре, че се появява едно тресене по някога.

Неактивен Toshko

*
  • 6692
    • Профил
« Отговор #4 -: Юни 21, 2021, 09:18:42 21:18 »
Не са малко ремонтите, но няма и нещо отчайващо.
Какво е "кокал"?

Вибрацията ако ти е при ускорение е щанга/тампон на мотора, който го държи да не се завърти, обикновено е долу назад към купето, но не знам Рено къде са го сложили.
Като не е ОК мотора се завърта прекалено и леко се опитва да изкриви полуоските.

П.п. аз не случайно хваля френските коли. Едно време пред блока немските и японските, да не говорим за руски и американски, все се правеха или бяха спряли. Френските вървяха и вървяха. Рено 11 и Пежо 404 например, вървяха до безкрайност и возеха добре.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1491
    • Профил
« Отговор #5 -: Юни 22, 2021, 09:14:55 09:14 »
Кокала е долния заден тампон, който обикновено прилича на биела.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1491
    • Профил
« Отговор #7 -: Ноември 25, 2021, 02:53:24 14:53 »
Да не пускам нова тема. Интересно видео, как се държат различните автомобили на пистата. Това са съвсем цивилни коли, бусове, по нови, и не чак толкова.

Има един завой със странна чупка и кръпка, който доста подхвърля автомобилите.

Неактивен Toshko

*
  • 6692
    • Профил
« Отговор #8 -: Ноември 26, 2021, 07:45:37 07:45 »
Трябваше да пуснеш нова тема.

До половината съм. Прави ми впечатление, че въпреки, че са "меки" повечето коли имат достатъчно твърди пружини, обаче имат проблеми със:
- Меки стабилизиращи щанги;
- Меки амортисьори, особено задни, особено на разпъване;
- Геометрията и ъгъла на завиване им бягат при големи ходове на окачването, освен на ладата  ;D
- Нямат гуми, нито като модел, нито като размер;
- Нямат правилна сходимост и геометрия, гумите пищят.

Един прост 05 Мустанг ГТ върти старото Калояново напълно безшумно дори с под 1:10, така както е макферсон и цял мост.

Повечето да не кажа всичките с една задна стабилизираща щанга и задни амортисьори ще се променят до неузнаваемост.

Повечето ще имат наръфани или даже криви предни джанти. Това пищене означава несъответствие между ориентацията на петното и траекторията на колата, тоест влачене и приплъзване. Твърде малък диаметър на колелата, не джантите, а цялото колело, даже по-скоро на гумата.

Гума, която не може да се кара на 1.8-2 бара на писта е неправилен размер. Да не кажа и 1.6.

Като цяло не се държат много лошо. Очаквах по-голяма пародия.

Хонди, по-нови опели, Гоуфу и бусовете виж как хубаво минават. Хондата има геометрия, опелите са каруци, Гоуфу е най-голямата каруца, а бусовете са с хеви дюти окачване и става.
А Пасат 4-5 се гъне, щото е още мек и много комфортен, той в горните тампони на задните амортисьори има гума, колкото в цялото окачване на опела.