След 5-10 години ще има 300 коня електромобили с живот 25 години и каросерия от три отливки за 20.000 Евро.
Аз не съм съгласен, че новите мотори изкарват по 200к. Изкарват, когато се обслужват на 30к. Макар че имам колега, който ново Ауди А4 Олроуд 2.0тди-170, тоест баш най-гадни, го кара в сервиза на марката и на 150.000 смени маслото за 5-ти (пети) път! После му изтече гаранцията и ни разказа какво що и го хванах ме ние

сега обслужва на 8-10.000 със скъп Мотул, Равенол или оригинално. И колкото и да е странно, още върви.
Новите мотори металургично са много добри. Горивния процес пази маслото (освен с прецакан ДПФ).
Нали следя реалната температура на 3.0EB, за 500 км вчера един път стигна 90 градуса на водата, 86-87-88, до 180 не е в буст, даже до 200, 145 е с 2.700 оборота, а е и с ролерни кобилици. Какво да му стане? В тегави сезони му сменям Ravenol dxg с пламна температура 258° по Целзий на 6.000 км заради градското, реално 7.500-8.000 го карам само ако му се съберат повече от половината извън града.
Новите мотори от които ме е страх са примерно Фиат мулти Еър, които единия вал им е на ролери, а другия на пулове. Пуловете карат 200.000 и като ги изчакаш да се разтракат стружките минимум минават през маслената помпа да ги хване филтъра, а пътьом горе посвършват някоя и друга работа, ако има верига и от там минават...
А ако се изрежеш на студено да отвори байпаса на масления филтър става съвсем хубаво.
Колко потребители знаят, че мотор с пулове трябва да се отвори на 200к?
Друг колега си взе Рено Меган 1.33тце, първо, прекрасен автомобил, момент от ниско като електрична, тегли както теглеха 8-ците 90-те. Второ, от Рено му казват че ще му сменят ПЪРВОТО масло на 30к. Човека си направи екскурзия до Одрин и си записа час в Рено Одрин да му сменят маслото.

на 10к аз бих сменил първото на 1500-2000.
Трето, Рено RNV-17 май се казваше го няма в България, има май някакъв Кастрол с плана температура 200-210°С и още няколко шир потреби от 15 лева литър, оригинално няма, даже и съответния Равенол го няма у нас. Същата трагедия като с ILSAC GF-4 за Мустанг като го взех. Само оригинално и отказват да ти го продадат преди 30к. На 20к сигурно ще поръчваме от ато24.де.
Те зорлем чупят колите на хората.
Друг пример е 1.8тси новото. Прекрасен мотор. Гледахме преди година три пасата върнати от лизинг от Лудогорец на по 55-58к км. Бяха с по една смяна на масло на по 30к км... Ужас! Че го правят и на 2 години! А 1.8тси е по-лига с маслото от всеизвустните мазди, които запушват а канали в сегментите. Само че това се почупва на още места, докато маздите се промиват и се оправят.
В щатите същото проблемно 1.8тси със смяна на 5-7.500 км не се чупи.
Съвременен двигател е почти невъзможно да счупиш. Ако го обслужва като не съвременен.
Немците тарикати на всичко въртят по 300.000,защото знаят как се поддържа.
Тъста ми също го сапунисваха да сменя на 15 или на 30к на Кодияк 2.0тди,той постави условие при покупката да му го сменят когато каже

сменя си го на под 10к.