Размера на говорителя няма никакво значение. Даже напротив, по-малките диаметри имат проблем с най-дългите честоти и от определена дължина на вълната надолу започват да се куплират все по-лошо с въздуха. Така че, обратното, 12-ка е по-добре от 10-ка, 15-ка е още по-добре, натам две 15-ки, 18-ка, 21-ца...
Напълно съм съгласен, че системата трябва да има бас като бас, като чуваме 20-20 и системата да може да ги възпроизвежда и то без безобразни групови закъснения, шумове и възможно най-линейно с възможно най-добра импулсна характеристика.
При наличието на Линквиц Трансформ и/или ДСП струващи джобни пари, аналоговите езотерики и алхимии са просто едни химери.
Тоест, разговора започва от ДСП и Линквиц трансформ нагоре. Не си губете времето. Налял съм ужасно много пари за да го разбера, не всеки има възможност и нерви, нито пък е на подходящата възраст между 20 и 30 години да се трепе и да налива пари в такива знания. Все едно днес да си запишеш детето да става инженер ДВГ.
Да, имам ОБ система с 18-ки, която е напълно пасивна и има бас, линейна е и е с прекрасна импулсна характеристика. Имаш ли къде да побереш ОБ с 18-ки? Днес ще струва поне 2.000.
Да, имам уж пасивна система 4.5 ленти с бас във вентилирана кутия и надстройка с 2 12-ки на ОБ... общият й обем е около 700 литра. Т.е. 2х700 литра. В днешно време ще излезе между 5 и 10.000.
Това е без да броим оборудването и инструментите.
Вкарайте си по едно ДСП в системите и по един 6 канален усилвател с 6 входа и всеки чифт колони ще Ви излизат цената на говорителите, ватата и изработка на кутии при дърводелец, което е 300 до 500 лева. Ако можете правете си ги и сами. Евтиният вариант е с най-скъпия материал - брезов шперплат, лепило, няколко скоби и колани, оберфреза и отвертка.
Тази мъка да се учиш сам или някой да ти обяснява от нулата изкуството на настройката на пасивна колона със сбирщайн говорители е просто абсурдна. И не дава добри резултати, нито особено развива форумната дейност, нито хобито се разраства сред повече хора.
Цал ден бодем носове в телефони и компютри.
Повтаряйте отначало по един посредствен проект да усетите кое какво е. Втора стъпка - ДСП. Казваш му коя лента как да е отрязана с какво ниво и какво закъснение да бъде, каква фаза. Получава се нещо фантастично, стерео картина, естествен звук. Даже качествено изправени колони с FIR могат да бъдат и с евтини говорители. Еднаква АЧХ означава почти всичко еднакво.