Опа, един прототип е готов...
По принцип трябваше да са просто ОБ надстройки, които електрически не виждат нищо под минимум 100-150 херца.
Само че with the POWER OF DSP бате, бате се изкушихме и ги изпънахме до 50 херца.
Габаритите са в. 42 см., ш. 30 см.
Изкривяванията над 150-200 херца са под 1% до края.
Максималното звуково налягане е ограничено, но в домашна обстановка правят детска дискотека без проблем. По-точно казано, прави, защото образецът е само един.
Звука е отворен, чист, ясен и много приятен.
Разделителна честота: 700 херца.
Пластмасовата капачка на ВКН1035 пречи нагоре, а и с BL около 5 при Ммс 14 грама като че ли не му достига ускорението за да свири адекватно нагоре. При дадената честотна лента и интермодулациите му идват в повече нагоре. Отначало го слушахме и с разделяне на 500Хз, което прави една декада за мидбасчето.
Резултат: много добри колони за десктоп. Ако бюрото Ви е голямо, тези колони ще ви дадат аудиофилско качество.
Проекта е кажи-речи за 5 лева.
Време за проектиране:
Аз: 5 часа на Баста и Едж;
Инж. Янев: 1 час сваляне на характеристики и мерене на АЧХ, 1 час настройване на DSP и филтри и пак мерене.
Изпълнение: външен доставчик по чертеж, който направихме за 10 минути и пратих ме по мейл. Напълно изпълними са на домашна фреза.
Говорителите и бафъла са достатъчно линейни за да има DSP-то прост пасивен еквивалент, макар и с големи стойности, съответно скъпи.
Пасивната версия на филтъра ще струва колкото два двуканални усилвателя с DSP и тяхното захранване, които грубо са 250 лева.
Въпросните 4 канала с DSP обаче могат да подкарат буквално всичко и да се използват в продължение на десетилетия. Сещате се какво ви намеквам.
* * *
Сега за звука.
Звука е ясен, чист, много (но не свръх) детайлен, приятен и въобще много хубав.
Не сме ги изпъвали по фаза.
Всъщност, това, което ме накара да скоча и да направя проекта, е че като пуснах сумарната ачх в Баста на разделителната честота видях 50+ дб дупка, а като обърнах поляритета на ШЛ ачх се изпъна, което говори за много добро сглобяване. Другото, което ме привлече, е че тази форма ми позволи да изпъна ФРС5Х надолу до под килохерц, той е около 82 ДБ около 1 кХз и 86+ над 3 кХз, съответно бафъла го запълни и изпъна идеално, а това е възможност, която не трябва да се изпуска.
По оста и +/- 30° звучи много добре, при по-голям ъгъл показва нормални изменения с изключение на плавна бабуна 9 ДБ на 3 кХз. Мен това не ме притеснява, Инж. Янев се намръщи.
Излъчването отзад доста прилича на това отпред, Инж. Янев обаче не го хареса заради липсата на честоти над 8 кХз, съответно според него реверберацията ще звучи по-гадно от директния звук. Това е общ проблем на ОБ с широколентов без диполен ВЧ или без два огледални ВЧ.
Самият факт, че успяхме да направим почти пълноценна система от нещо, което по никакви критерии не може да бъде такава много ме радва.
Реално още два канала с клас Д и ДСП могат да позволят включването в системата на голям бас 15-18 инча и да се получи пълноценна система, ама наистина пълноценна, за под 1.000 лева заедно с усилвателя.
Разбира се може да се направи и бас в затворен обем. Но ако имате пространството за тази ОБ надстройка ще имате и пространството за ОБ бас.
П. П. Апропо, ДСП усилвателите модули имат блутут и музика се пуска и от телефон.
ВКН1035 са перфектната смесица между долнопробен говорител и лукса на хай-едн, нещо което само западащо примитивно производство може да създаде.
Плюсове: хубава хартиена мембрана, окачване акордеон, линейна АЧХ.
Минуси: долнопробен мотор, пластмасова капачка, малко малък ход, сглобка, която те кара да се чудиш кога ще се разпаднат.
Съществен минус е че според мен правят съществена компресия на мощност и импеданса им се покачва доста стръмно, което за пасивно филтриране ще е проблем.
Да не забравяме, че ги претоварваме много яко обаче.
Поздрави!