Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6197
  • Профил
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #30 -: Ноември 15, 2021, 11:09:00 11:09 »
Ако това е ремонт на амфитона, добре, ако е нови колони, недей.

Трилентови затворени колони (с кутия) не се правят така.

Още по-голяма врътня от смятането на ОБ. Повечето хора, които първо правят кутиите, а после филтрите се оказва, че не могат да ги накарат да свирят.

Говорители, кутии и филтри се проектират едновременно.

Кажи какво си тръгнал да правиш за да ти дам насоки какво да гледаш.

Например Баста и Едж дават повдигане от лицевия панел поради дифракция и на обикновени колони, не само на ОБ и изглежда доста подобно и пак може да е 6-8-10 дб.

Апропо и Бас Бокс дава повдигане от лицето, че и резонанс в порта ако въведеш размери и включиш симулацията.

Та не бързай, а направи изложение на целите и наличните материали.

GF250 е топ говорител, ще звучи супер. Нагоре е не по-малко важно.
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #31 -: Ноември 15, 2021, 08:44:38 20:44 »
Така  . Да поясня  .Амфитоните излезнаха от играта преди седмица когато се сдобих нещо което ми хареса като звук и това са въпросните "червени " ОТ 52  литра , порта е отзад Ф100 визатон  има го по снимките   . За които  не се знае нищо освен,че  не са купешки.Стояли са на влага в мазе и гриловете от  MDF са подпухнали ,затова правя нови .Смених  ватата защото не ми хареса на миризма.В тях са  GF250  , средите са  в собствен обем и не исках да ги разтварям за да видя какви са . ВЧ ги смених с Т+А   има снимка   . Харесва ми какво се чува от тях без да ангажирам  никого с мнението си .Ще си свиря с тях а  русначетата    ще си търсят нов собственик след като минат реставрация . Иначе   събирам  сили за   1250 и не съм се отказал .Намерих от къде да  взема капачки за тях за да не са толкоз грозни.Усвоявам  работата с фрезата и за сега   тези грилове   се получават добре ...тестваме се :)Това което   не мога да избера и да наравя компромис за 1250    е груповите закъснения и  максималното звуково налягане  , знаеш за какво иде реч . Универсална кутия  няма .
« Последна редакция: Ноември 15, 2021, 09:13:16 21:13 от mitqnx »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6197
  • Профил
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #32 -: Ноември 15, 2021, 10:24:31 22:24 »
Ама това били предни капаци, аз реших, че са нови лицеви панели.

Това са много готини говорители, Qms 4.3, Qts ~2.8 и Fs 24 Hz, какво повече.

Има идеална кутия, но тя е голяма колкото пералня. Няма идеална кутия  ;D

Гледат се закъсненията на 30 херца, 8-10-12 м.с. е добре, но за целта порта трябва да ти е къс, а за да е къс, той трябва да бъде малък, но като е малък върши малко работа, порта е като говорител. Ако не искаш да ти е малък, но искаш да ти е къс, тогава логично обема трябва да бъде голям. Кутията е прост хелмхолцов резонатор.
Сега, има и още нещо, за да са ти малки закъсненията на 30 херца, настройката трябва да ти е на 20... Айде пак порта стана дълъг, а кутията голяма и няма никакво щастие.

Затова или перални настроени на 16-17 херца, които на 30 са почти като затворен обем, или затворен обем с малко корекции. Цената, която плащаш е по-ниското максимално налягане. Но пък имаш правилен звук. В малка кутия.

Затова говорители като Сийс L26ROY са идеални, понеже имат огромен ход и стават за компактен затворен обем, реално не се усеща липсата на нясолкото децибела от бас рефлекс. Но пък те си имат цена.

Това дето ти е влязло в ръцете само е супер.

На инфинитито слагай капачки, може и да ги пръснеш отдалече с малко боя да станат дюс. Облепи им гънките със слабо бояджийско тиксо хубаво до вътрешния ръб включително.

Не съм се отказал от простата и евтина ОБ, комбинацията със субовете с инфинитито нищо чудно да свирне и по-добре от тези колони.
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #33 -: Ноември 17, 2021, 03:09:44 03:09 »
Да,   душата в рая  и  онова до края   не може да се получи това е ясно,  освен това и мястото не ми е много  . За експериментите   какво  мисля да направя.Ще скова кутия  с лице външно 440Х440мм- имам налични  МДФ 18мм   , назад   мястото ми е до 500мм  макс  . Отвора за 1250  ще го изместя така, че да имам възможност   да  експериментирам  и с  отвор за  ПВЦ тръба с колена  Ф160- това на етап 2.Започвам  първо със затворен обем с  15-20% вата .   След това ако трябва да си намаля обема  взимам циментови тухли - не се смей не си се сетил  :) и от 93  литра  ще намалявам надолу  докато стигна  някакъв компромис . Накрая  преди да замине всичко в печката   отварям отпред  , заигравам се с порта и  след това го подарявам  на някой да го ползва за  инкубатор за пиленца. Бас бокса го подкарах.
Въпрос .
Бастата май не показва груповите закъснения или аз не знам от къде  да ги видя  ?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6197
  • Профил
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #34 -: Ноември 17, 2021, 07:54:46 07:54 »
"ще скова"!!!  8) 8) 8) това е правилният подход!  ;D ;D ;D не се шегувам!

Има време докато "реализираш"! Сега просто чуй Бас бокс и Баста какво всъщност казват  ;)

Нали знаеш, че порта яде от обема?

А, не съм се сетил  ;D ;D ;D

Като гледам,че си се насочил към Ф160, явно си разцъкал Бас бокс хубаво и си видял, като включиш и порта колко се променят реално нещата, малкия порт има много по-малък ефект.

Говорители на 90% имаш, най-много да докупиш 8-ци и високи, тоест спокойно можеш да наглеждаш битаците или направо Динакорд за Беринджър DCX2496 и да си търсиш кутия, усилвателни модули и захранване...

Има в Баста закъснения и ход на говорителя, включват се отнякъде, дали от прозореца на симулация та или от някъде другаде не се сещам сега, но е лесно.

Айде успех!

Дано ритнат и блъснат добре!

50-60л. Затворен кажи-речи им стигат и стават скопосно. Затворения обем е хубаво да бъде близък до куб, че да няма кутийни ефекти, стоящи вълни и резонанси.

Едно ОБ може аз да завъртя и да ти дам да го прослушаш.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6197
  • Профил
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #35 -: Ноември 22, 2021, 09:01:23 09:01 »
Опа, един прототип е готов...

По принцип трябваше да са просто ОБ надстройки, които електрически не виждат нищо под минимум 100-150 херца.
Само че with the POWER OF DSP бате, бате се изкушихме и ги изпънахме до 50 херца.

Габаритите са в. 42 см., ш. 30 см.

Изкривяванията над 150-200 херца са под 1% до края.

Максималното звуково налягане е ограничено, но в домашна обстановка правят детска дискотека без проблем. По-точно казано, прави, защото образецът е само един.

Звука е отворен, чист, ясен и много приятен.

Разделителна честота: 700 херца.
Пластмасовата капачка на ВКН1035 пречи нагоре, а и с BL около 5 при Ммс 14 грама като че ли не му достига ускорението за да свири адекватно нагоре. При дадената честотна лента и интермодулациите му идват в повече нагоре. Отначало го слушахме и с разделяне на 500Хз, което прави една декада за мидбасчето.

Резултат: много добри колони за десктоп. Ако бюрото Ви е голямо, тези колони ще ви дадат аудиофилско качество.
Проекта е кажи-речи за 5 лева.

Време за проектиране:
Аз: 5 часа на Баста и Едж;
Инж. Янев: 1 час сваляне на характеристики и мерене на АЧХ, 1 час настройване на DSP и филтри и пак мерене.
Изпълнение: външен доставчик по чертеж, който направихме за 10 минути и пратих ме по мейл. Напълно изпълними са на домашна фреза.

Говорителите и бафъла са достатъчно линейни за да има DSP-то прост пасивен еквивалент, макар и с големи стойности, съответно скъпи.
Пасивната версия на филтъра ще струва колкото два двуканални усилвателя с DSP и тяхното захранване, които грубо са 250 лева.
Въпросните 4 канала с DSP обаче могат да подкарат буквално всичко и да се използват в продължение на десетилетия. Сещате се какво ви намеквам.


* * *

Сега за звука.

Звука е ясен, чист, много (но не свръх) детайлен, приятен и въобще много хубав.

Не сме ги изпъвали по фаза.
Всъщност, това, което ме накара да скоча и да направя проекта, е че като пуснах сумарната ачх в Баста на разделителната честота видях 50+ дб дупка, а като обърнах поляритета на ШЛ ачх се изпъна, което говори за много добро сглобяване. Другото, което ме привлече, е че тази форма ми позволи да изпъна ФРС5Х надолу до под килохерц, той е около 82 ДБ около 1 кХз и 86+ над 3 кХз, съответно бафъла го запълни и изпъна идеално, а това е възможност, която не трябва да се изпуска.

По оста и +/- 30° звучи много добре, при по-голям ъгъл показва нормални изменения с изключение на плавна бабуна 9 ДБ на 3 кХз. Мен това не ме притеснява, Инж. Янев се намръщи.

Излъчването отзад доста прилича на това отпред, Инж. Янев обаче не го хареса заради липсата на честоти над 8 кХз, съответно според него реверберацията ще звучи по-гадно от директния звук. Това е общ проблем на ОБ с широколентов без диполен ВЧ или без два огледални ВЧ.

Самият факт, че успяхме да направим почти пълноценна система от нещо, което по никакви критерии не може да бъде такава много ме радва.

Реално още два канала с клас Д и ДСП могат да позволят включването в системата на голям бас 15-18 инча и да се получи пълноценна система, ама наистина пълноценна, за под 1.000 лева заедно с усилвателя.
Разбира се може да се направи и бас в затворен обем. Но ако имате пространството за тази ОБ надстройка ще имате и пространството за ОБ бас.

П. П. Апропо, ДСП усилвателите модули имат блутут и музика се пуска и от телефон.

ВКН1035 са перфектната смесица между долнопробен говорител и лукса на хай-едн, нещо което само западащо примитивно производство може да създаде.
Плюсове: хубава хартиена мембрана, окачване акордеон, линейна АЧХ.
Минуси: долнопробен мотор, пластмасова капачка, малко малък ход, сглобка, която те кара да се чудиш кога ще се разпаднат.
Съществен минус е че според мен правят съществена компресия на мощност и импеданса им се покачва доста стръмно, което за пасивно филтриране ще е проблем.

Да не забравяме, че ги претоварваме много яко обаче.

Поздрави!
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #36 -: Ноември 22, 2021, 10:22:54 10:22 »
Супер проект :)
Ще се радвам да чуя прототипите

Винаги съм искал да направя две неща:
- ОБ проект с БГ 12-ка и ФРС8;
- Затворен обем с 10-инчов бас и компресионен ВЧ с уейвгайд

Мисля,че първото е по-трудното. Особено да се интегрира в интериора на модерно компактно жилище. Но този проект ми дава надежда, че може да стане и да изглежда добре, без да заема прекалено много място.
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #37 -: Декември 28, 2021, 10:54:30 22:54 »
Весели празници .....  за някои кутии не са толкова весели но    със сигурност ще са готови да посрещнат   новата   година  . Малки зверове   МЦМ760.....  на пръв поглед невзарачни  със  своите  китайски 13 сантиметра ... 
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #39 -: Януари 02, 2022, 11:51:19 23:51 »
 Честита  Нова Година! Много здраве  и дървени трици на всички  :)
моите субове   ще почакат  .....имам си бетатестер   . днес  ходих да чуя какво сме направили аз по телефона и човеко с тривоня и брадвата  .Преди да ги изхвърлиме на боклука  китайските  му 15ки  решихме да понаправиме малко експерименти  с тях   . като кутия и  нещо което да наподобява  ОБ...:) днес ходих да понагласиме филтрите и да подкараме  на ухо  мидбаса .За съжаление видеото нямам как да го кача тук поради размера му  , ще сложа линк като намеря начинът .
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #40 -: Януари 02, 2022, 11:57:28 23:57 »
https://mega.nz/file/QERBHCLY#LsOZo7hm5zd_KhiWMO3K6RU50tijhzR3f2SMIM0ODOo    с тоя телефон толкова а  и  ми е за първи път  да  снимам звук  -това като цяло го намирам за  лоша идея  за представяне,ама нали всички правят така :)  .
а да другото   за   МЦМ760.   това са двулентови микроскопични  ОТ  от някакво домашно видео на Филипс  , щяха да заминат в кофата ако не бяха ми препречили пътя  в ръцете на един съсед  . Слушах ги с линквитц  трансформ и ме удивиха   макар и само с една ВЧ леко разлепена и свиреща наполовина  При опита да  махна  предните декоративни фланци за да стигна до  ВЧ   установих, че  лицевата плоча  има малка цепнатина  в свързването с  останалата част на кутията , а бях гледал в тубата същия модел отворен отзад с  челна фреза  . Подлъгах се по тоя луфт и  стана оплескана работа  . Душмановандалско отваряне   но  това стана ясно  след това  :) В крайна сметка  сложих  куполни  ВЧ и с помоща на Ц200 и  едни 100тина килограма  кутията съхне  вече  3 дни в офиса  . След още два ще ида да видя какво се е залепило  :)
« Последна редакция: Януари 03, 2022, 12:10:40 00:10 от mitqnx »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6197
  • Профил
Re: Infinity reference 1250W 12 inch проектиране на кутия
« Отговор #41 -: Януари 03, 2022, 09:11:54 09:11 »
Двата китаеца ако са по 8 ома в паралел (4 ома) искат поне 30мХ траф и 300мФ капацитет за да свирна ниско.
Ония неща отгоре през поне 10 ома, сигурно ще трябва 15-20.