Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« -: Ноември 12, 2021, 02:11:47 14:11 »
Бездействието ме мъчи, а мисленето не! Големи писания и детайлни обеснения прочетох в НЕТА по темата. Никъде не прочетох най-важното. С две думи най-често срещаните говорители са електродинамични, тоест - двигател с възвратно постапателен механичен момент. Съгласно теорията на електрическите машини идеалният начин за управлението им е генератор на ток. Токът създава потока. При генератор на ток магнитният поток е 2,7 пъти по стабилен за къси времеви интервали. За всички лампови усилватели от 10 вата нагоре базов елемент за стабилност на тока - потока, е изходният трансформатор. Селектроника се занимавам от 53 години. Правил съм достатъчно лампови и транзисторни усилватели и на тази база мога да твърдя, че без значение на активните усилвателни елементи важният компонент е изходният траф.
Неграмотността е основен источник на доходи за едни хора. А това става с активиране на мерака. Важно е да върви бизнеса! ЧАО!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6659
  • Профил
Re: ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« Отговор #1 -: Ноември 13, 2021, 06:22:49 18:22 »
Привет, информацията обаче се съхранява и интерпретира в напрежение и по-точно амплитуда на напрежението във времево то измерение.

Това би трябвало да ти е много интересно: http://penkiller.com/index.php/topic,2738.0.html

Аз не се занимавам с усилватели, но пък разбирам от акустика и озвучителна тела.

Управление по ток или пък с токова обратна връзка водят до изменения в АЧХ.

По-надълго ще пиша. Ти дай отзиви за темата. Не съм професионалист, но се опитай да вникнеш.

Неактивен Simeon Petkov

*
 • Обрало си е лайката...
 • *
 • 9
 • Шемет
  • Профил
Re: ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« Отговор #2 -: Януари 30, 2024, 11:04:47 23:04 »
Не знам дали Петър Хараланов е във форума, но той има невероятни познания и опит на тема говорители, филтри, изработка, дизайн и точно възпроизвеждане. Общо взето е една ходеща библиотека и не е от шарлатаните хай-ендаджии които чуват посоката на предпазителите  ;D Ако можете някак да го дръпнете, да налива акъл във форума, ще има гигантска полза. И ако още му се занимава де.

Неактивен lordoff

*
 • ****
 • 213
 • Кирил
  • Профил
Re: ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2024, 10:08:32 10:08 »
Не е много по темата, но
хората, занимаващи се с аудио и имащи истински високо ниво в България,
не са много приказливи и склонни да предават опит публично.  Броят се на пръстите на едната ръка.
Аз се сещам за трима, четрима, като включвам и Toshko в това число.
Ще се повторя, в България!
Има своето обяснение и не е странно това.
Хора като Троелс, Линквитц, Мартин Кинг, Пас и още поне десетина личности са изключения в световен мащаб.


Аз бих отворил нова тема за лампи (твърде общо е това), че напоследък освен всички бръмбари,
жужи и една муха :-) За предусилвател с DHT триод или пентод. Топология тип Аle Moglia. :-)

different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Simeon Petkov

*
 • Обрало си е лайката...
 • *
 • 9
 • Шемет
  • Профил
Re: ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2024, 02:42:05 14:42 »
Всички си пазят опита в тайна за да се чувстват като нещо повече и да не би някой да им вземе хляба, щото те са единствените, разбираш ли... Тъжното е, че така се закопава още повече аудиото в България. На 26г съм и не познавам някой друг на моята възраст с опит и желание. За по-младите да не говорим... Просто като измрат всички дърти и отнесат всичката полезна информация в гробовете си, аудиото тук ще залезе, а разните ширпотребни боклуци ще са над всичко. Туй то чалга културата...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6659
  • Профил
Re: ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« Отговор #5 -: Февруари 05, 2024, 12:33:30 12:33 »
Просто нямат какво толкова да споделят, но Ви/ни карат да си мислим, че имат кой знае какви тайни, знания, мъдрост, опит, а всичко е гола вода и кал по гърба. - буквално и без преувеличения.

Има си правило за креативните и гениалните хора - бързат да се похвалят, първо за да получат критика и обратна връзка и да се развият още, второ, защото шило в торба не стои. Затова и Линквиц, Кинг, Гравесен и т.н. непрекъснато бълват съдържание. Мартин Кинг колко пъти се пенсионира, отказва, спира с Маткада, изгониха го от DIYAudio, обаче не се е спрял, даже е пуснал нови версии. Линквиц милия до последно даваше интервюта, беседи и обикаляше по експота.

Така че просто трябва да стоим далече ат негативни ментърджии и търгаши.

Хараланов преследва собствените си пристрастия и мании. Няма как да правиш ново със старо, когато ново старо вече няма. Нито пък можеш да игнорираш законите на природата и акустиката, физиката или механиката. Факт, че с гигантски и необосновани усилия успява да събере някаква система, която звучи не лошо с милион компромиса, особености, нокът от жаба и люспи от кокошка, нали, пръст от риба... Тоест неговото е лична мисия, а не точно наука, тоест негодно да прави сбъдващи се предсказания.

Лампите са за осветление по принцип. В смисъл толкова са криви и оцветени, че е безпредметно да се занимаваме с тях. Че са и хилави, кекави и маломощни. Претенциозно.

Има си толкова прозаична и лесна рецепта за звук даваща и АЧХ и ФЧХ и кеф и всичко от почти какви да е колони и говорители, почти какви да е, почти... Вземаш DSP-то и приключваш. С малко мисъл и внимание се получава бързо и икономично.

Неактивен lordoff

*
 • ****
 • 213
 • Кирил
  • Профил
Re: ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« Отговор #6 -: Февруари 05, 2024, 04:48:27 16:48 »
Лампите са за осветление по принцип. В смисъл толкова са криви и оцветени, че е безпредметно да се занимаваме с тях. Че са и хилави, кекави и маломощни. Претенциозно.

Има си толкова прозаична и лесна рецепта за звук даваща и АЧХ и ФЧХ и кеф и всичко от почти какви да е колони и говорители, почти какви да е, почти... Вземаш DSP-то и приключваш. С малко мисъл и внимание се получава бързо и икономично.
Със всичко друго съм съгласен и не мисля да си губим времето да го потвърждаваме,но с това в цитата за лампите.... Изпаднал си в дълбоко, дълбоко заблуждение. Неясно как, при факта че си много трезва и мислеща натура.Да, непрактични са, да, скъпи са, да с куп условности и какво ли не, но използвани на място и със знание, са несравними. Просто физика и електроника. Факт.Нямам какво да защитавам лично аз. :-)DSP-то повярвай, не е панацея. Поне не винаги.
different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6659
  • Профил
Re: ЛАМПОВИ УСИЛВАТЕЛИ - НЕ КОМЕНТИРАНИ НЕЩА
« Отговор #7 -: Февруари 12, 2024, 06:42:46 18:42 »
Четох някъде тема или мнение за лампите и токовото управление... отново.
Пак ще го кажа, амплитудата на налягането на звуковите вълни се кодира и записва по големина по напрежение, от микрофона, през всичката апаратура и в цифрова и в аналогова среда.

Какво означава управление по ток? - Това не е прерогатив на лампите, напротив, те са слаботокови и с високо напрежение. нито пък е свойство на изходните трансформатори.
Напреженовата или токовата обратна връзка е особеност на схемата.
Само, че самото понятие токова ООВ е оксиморон, защото това означава конвертиране на напреженовия сигнал на входа към големина на тока. - това пак става по напрежение. - нали? Говорителите нямат линейност по мощност, а по логаритмично отношение ход-честота-звуково налягане. Тоест, те могат да бъдат линейни, когато се управляват по напрежение. Не само могат, ами са и линейни, има пасивни и прости колони изпънати по конец, както и отделни говорители. Как да направим токова ООВ? И защо?
Да съобразим филтрите и говорителите с наличието на напреженова ООВ и да си направим услуга, като разтоварим/намалим големината на тока от самоиндукция, това вече е друга приказка.

Самият факт, как правим записи с линейни физически устройства и линейни усилващи елементи по линеен начин на линейни носители (с изключение на грамофонните плочи, които апропо също биха могли да бъдат линейни) и възпроизвеждаме с линейни усилватели в линейни озвучителни тела. - та този факт не е напълно обяснен от науката. Ако попитате физик или друг учен, защо е толкова лесто, ще Ви гледа много тъпо. Бих отговорил като Айнщайн: Явно Господ е меломан. Разбира се, Господ е професионалист във всяка една професия в най-висока степен на качества и умения. - това пък е по Тома Аквински.

Но ако се върнем на неуместното намесване на лампи в хай-фи, то дълбал съм в този кладенец и крайното ми заключение, е че е необходимо захранване на усилвателя, което да позволява удвояване на мощността с намаляване на импеданса наполовина и обратно, намаляване на мощността наполовина с удвояване на импеданса. Класическа ООВ не прекалено дълбока, тоест толкова, колкото е необходимо за да получим нужното ниско ниво на изкривявания. Има достатъчно говорители с линеен импеданс, никой не ни спира да ги купуваме и ползваме.

Източникът на нелинейност между микрофона и озвучителното тяло е диаграмата на излъчване на озвучителното тяло - тук се получава измамата. - Не излъчват днаква енергия в децибели на всички честоти и това е което е нереалистично. Токовото управление няма да допринесе по никакъв начин за изправянето на такъв недъг. Освен това не облъчват еднакво цялата предна полусфера. А имат и проблеми по вертикала, неминуемо при това. - това отново е нерешимо с никакъв ток.
Тоест, трябват ни говорители с широка диаграма и линейни по оста и извън нея.