Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6434
  • Профил
405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви, когато го гледахте за първи път и коя година беше това?

->Не пускайте видеото, а си спомнете и споделете.

-> Не четете и коментарът ми по-надолу.*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

И така.
Първо, струваше ни се фантастично и невъзможно бързо.
Автомобилът изглеждаше като космически кораб. Опитвахме се да отгатнем дали е 4х4 и как и защо се пързаля. Опитвахме се да отгатнем колко надува по буст метъра на таблото.
Струваше ни се извънземно всичко, както и страшно опасно.
Аз лично имах големи опасения дали няма да се счупи. Нещо да се откърти, да скъса полуоска, да прегрее, как се охлажда. Въобще всякакви такива въпроси.

По-интересното, е че ни се струваше, че никога не можем да караме така. Екстраполирахме усещанията и опита си зад волана на шосейни автомобили от 80-те към това каране.

Тоест, били сме/бил съм по-слабо информиран, но и по-голям реалист.
Естественото ни вътрешно разбиране за автомобилите много ясно е разграничавало машините, които използваме за задоволяване на транспортните си нужди от чисто състезателни пилоти в чисто състезателни автомобили. Имали сме по-трезва представа и за собствените си възможности.

Та за какво говорех.
В днешно време е напъплиха една паплач от самозванци, експерти можачи и значи, обикалят по медиите и каналите, "тестват", "съпоставят" и дават експертни заключения, коя от коя шосейна кола е по-утра твърда, директна, мега бърза и завиваща и т.н.
Автомобилните запалянковци масово си вярват, не че са Ари Ватанен, а че са Марио Андрети, като седнат в БМВ-то.

То тежи два тона на гуми 35-та серия, които дават адекватни петно, геометрия и сходимост по магистралата при +/- 2° отклонение за завиване.
Развлекателната индустрия и автомобилната мода страшно се извратиха, а заедно с тях и публичното възприятие за автомобил.
Запомнете: уличните автомобили на улични гуми завиват с до 1g, важи за Тойота Ярис и за Порше 911 и за Мустанг.
Автомобилът за по пътищата трябва да бъде комфортен, което включва и тих, да можеш да чуваш своите и чуждите мисли, мощен, относително бърз и приятен за каране, не на последно място икономичен и ефективен за класа си или реално приемлив точно за Вас. Трябва и да не се чупи.
Средната възраст на автомобилите в ЕС и САЩ е 12-14 години, средният годишен пробег е 12-14.000 км, а едни от най-дълго задържащите се при първият си собственик автомобили постигат 10.5-11 години.

Следователно, ако вземем критериите отзад-напред, то тестовете трябва да се провеждат на като минимум 8 до 11 годишни автомобили, за да знаем дали този автомобил ще ни позволи да го експлоатира ме и да му се радваме  колкото ние желаем. Съответно за новите модели това е невъзможно, затова трябва да се тестват не от 0 до 100.000, а от 120-140.000 нагоре, което съответства на десетина години семейна употреба. Ами ако след 10 години искаме да използваме колата си на 175.000 км още толкова? Все пак тя струва колкото една вила.

Задължително трябва да се знае колко износоустойчивост е вградена в изделието автомобил.
След това идва икономията на гориво, която трябва да бъде реално приемлива. За един 9-12 или 12.5 общо средно 100 октана е супер, друг се мръщи на под 5 с 95 остана и леко съжалява, че не е взел дизела... Реален тест с реално нормално каране за лична употреба.
Комфорта в днешно време трябва да бъде на супер високо ниво. Съвременна кола да Друса и подскача е недопустимо, както и да шуми по какъвто и да било начин.
114, 123, 124, Ауди 100, Опел Рекорд и Сенатор и дори Волга бяха уважавани и харесвани автомобили не за друго, а защото возеха добре и вътре имаше място. Скоростта беше някакъв добавен бонус, който не беше много важен, качването на бул. Черни връх с 80 беше събитие от ранга на лунапарк. По магистралата се караше със 120-130. Хубаво беше колата да може да изпреварва движещи се с 60-80, защото каращите по-бързо не ги изпреварваха. То и сега е така.
Возия, място в купето, удобни седалки, багаж, тишина. Шибидах. Шибидаха беше нещо супер яко и то не защото е климатик за бедни, а защото е супер яко. Прозрачният покрив също, особено като се отваря.

Тази простотия да се ползват пътищата за имитиране на състезателно каране, да се лети и да се тероризира с мигане в лявата лента не съществуваше в разбиранията на нормалните автомобилисти. Даже такова поведение беше скандално и немислимо.

В крайна сметка и в днешно време, меренето на ключове се извършва в кръчмата.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1423
  • Профил
Re: 405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви?
« Отговор #1 -: Юли 06, 2022, 11:48:10 11:48 »
Мислите ми бяха подобни, само че за Делта интеграле, Ауди S1, Селика. Ето и едно видео, много добре споделя Филип накрая сравнението с много мощните тунингколи.
https://youtu.be/lnxTtzH5GAc?t=1425
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6434
  • Профил
Re: 405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви?
« Отговор #2 -: Юли 06, 2022, 12:22:29 12:22 »
Тунинг и шосейните коли са баламска работа.

Много се кефя на тази статия:
https://www.caranddriver.com/reviews/comparison-test/a40399204/2022-bmw-m240i-vs-2021-ford-mustang-mach-1-vs-2023-nissan-z-vs-2022-toyota-gr-supra-30-compared/?src=socialflowFBCAD&utm_source=facebook&utm_medium=social-media&utm_campaign=socialflowFBCD

Мустанга ги би в теста... С гуми 305 отпред и 315 отзад  ;D
По-веселото, е че при тегло от около 1.8 тона, дори тези гуми не влизат в параметрите за площ и дължина на контактното петно и за сплескване на борда, например като на по-лека кола с по-малки джанти и повече борд на гумата. За параметри като на бегачката от твоя клип не говорим.
И победителя от един куп сериозни спортни коли прави... 1.06g в завой... Само че това е кръгово, а не динамичен завой, където като му се заклати туловището и...
Тойота Ярис на хубави гуми и с малко по-твърди пружини също ще направи 1.06g, както естествено и моя Мустанг с повечко гуми, че той е толкова твърд, че възмущава собственици на АМГ-та.
Още като излезе Нисан ГТР Корвет и Вайпър набързо се преобуха и го напляскаха на змейка, кръгово, спиране и ускорение до 200. Както и един Мустанг и едно Камаро, които набързо се качих на 305 гуми.
И шосейните коли са до тук.

Бегачките правят по 1.8g, а някои и до 3, говоря за автомобили, които все още приличат на коли.

Карай, цели пътя и се вози!