Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Calibra C20XE повече тяга
« -: Януари 16, 2023, 05:32:02 17:32 »
Привет на всички във форума!
Това е първата ми тема с много въпроси относно прочут двигател, с който много хора са запознати, а на мен ми се иска да науча нещо от техният опит.
92-ра година Calibra C20XE 2.5M
Имам колата от почти 8 години и след кърпенето й дойде време за ремонт на двигателя. Преди ремонта няколко човека караха и се возеха в колата и казваха "абе нещо не върви, ХЕ-тата вървят повече". На мен ми беше най-мощната кола на времето и подозирах, че като за неотворен при мен двигател има какво да му се прави. От любопитство я оставих при едно приятелче майстор да й замери компресията и резултатите на студено бяха следните:

Цилиндър/ бар
1: 9
2: 7
3: 11
4: 5

Ето защо не вървяла  :D

Последва основен ремонт на двигателя. Главата не беше крива (KS глава с преправена маслена магистрала, запушена по средата и изкарана на края на главата при 4-ти цилиндър). Не помня гарнитурата на главата в какво състояние беше. Нови бутала комплект KS в стандартен размер, нови биелни лагери, основните лагери светеха и не бяха за смяна. Ревизия на главата и контролен шлайф (това й е второто шлайфане за 7 години). Двигателя беше събран с нови гарнитури и като цяло останах доста доволен от ремонта. Колата живна още преди да се разработи хубаво и нямах търпение да мина тези 2000 километра до 4000 оборота, за които ми беше казано. Всичко се разви много добре, минаха километрита, почнах да давам повече газ и да усещам легендарният вървеж. Наистина има много хубава тяга този двигател, особено от 3000 оборота нагоре, дърпа силно, постоянно и му харесва да седи в диапазона до 6000 оборота. След това просто му отнема малко повече време да се покатери до 7000, но не обичам да го мъча до там, особено в по-високите предавки.

Въпросът ми е следният: има ли какво да се направи за това, да се развие малко повече допълнителен въртящ момент? Усещам че колата дърпа, но все си мисля че с изпускателен колектор или много леки валове, ще има още повече нютони. Дори четох на няколко места, как едва ли не само с колектор и ремап този двигател правел 175 коня. Целта ми е още малко повече тяга, със запазване на стандартната електроника, надеждност на двигателя, да може да се кара нормално градско.
Питах няколко човека за алуминиева шайба на коляновият вал, май беше около 700-800 грама на фона на 1.6 кг стандартната, ама ми казаха "по-добре не, ще ти се разбие маслената помпа".
Какви са вариантите според вас?
Двигателят е абсолютно стоков с изключение на 3 неща: горивен регулатор на 3 бара от М2.8, MSD Blaster 6 AL и MSD Blaster 2 бобина.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6534
  • Профил
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #1 -: Януари 16, 2023, 10:30:32 22:30 »
Хубаво е да изясниш за себе си, дали търсиш тяга/момент или мощност.
Каквото и да правиш с 2.0 атмосферен мотор на 1.300 кг купе, разликите ще ги има, но ще са една идея повече от хомеопатични и всичките във високи. В ниски можеш само да започнеш да губиш.
Около 195 н.м. е ХЕ-то, което са 100 н.м./л. от двигател преди 90-та, при положение, че доста след 2000-та повечето двигатели извадиха по толкова н.м./л. Мицубиши 4г63 е 175 н.м. всичко на всичко.
Съвременно ефективно турбо, тръби, кулер, инжектори и ремап. Друг шанс нямаш.
Или просто да си харесаш някакъв друг автомобил, например Джета 1.4 тси, която на 1.400 оборота има 250 н.м. но при същото тегло във високи не върви колкото ХЕ-то, само че разликата е над 5000 оборота, където се кара 0.1% от времето. Затова пък под 3.000 върви повече от С30SE, а под 2.000 повече от АМЦ4.0 от Чероки...

Единственото, което може да ти изкара повече момент в ниски е повече сгъстяване без да питаш валовете от което може да се спъне във високи, защото застъпването на фазите ще бъде недостатъчно.

Нямаш полезен ход.

Апропо... разрови форума, съвсем скоро публикувах в тема за свещи.
Най-добрия хартиен филтър, новите ПВМ свещи, масло Равенол подбрано много внимателно, 100 октана и може би къстъм гърнета могат да ти дадат именно лекотата от още 5 коня и 10-20 н.м. под 2.000 оборота... да не кажа и че в максималната мощност може да се спечелят и над 5 коня.
Последния абзац не е шега или преувеличение.
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #2 -: Януари 17, 2023, 10:04:22 22:04 »
Търся повече тяга/ въртящ момент. Нямам интерес от повече мощност, тъй като в повечето случай това е свързано с развиване на по-високи обороти, а аз не искам да се занимавам със смяна на сгъстени бутала и другите такива нужни неща, не ми се сваля пак главата от блока.

Съгласен съм, че ХЕ-то изважда много добри нютони за времето си, но по-интересното ми беше как 20ХЕ има близо 205 н.м. Предполагам заради липсата на катализатор и от там съвета за къстъм гърнета. А още по-изненадващо е Кадет Супербос от ЮАР - 228 н.м. при същите 4800 оборота, като стандартният двигател, но там са сменяни изпускатели (странно с 4 към 1, а не 4-2-1) 276 градусови валове Schrick, по-висока компресия и ECU чип. Това ме кара да мисля, че с леки валове до 276 градуса или дори по-малки и с хубав изпускателен колектор, като Lexmaul нераждъвейка, има какво още да се изкара като нютони. За това ми е интересно да разбера какво мислят хората от форума.

MANN класира ли се като хубав хартиен филтър или да търся нещо друго?
Преди 7 години бях пробвал BRISK PREMIUM ZC, наистина за първите 30 километра колата не беше вървяла никога така, ускорението беше плавно и постоянно. После не знам дали нещо им стана на свещите или нещо се случи с електрониката на колата, подозирам че е имала проблеми с датчика на коляновият вал или комутатора, но със свещите на BRISK започна да пали много трудно на студен старт. Въртеше сигурно по 10 секунди, докато запали. Но може да е било от друг проблем. От тогава четох доста за свещи и винаги съм бил фен на NGK. Дори в момента ползвам NGK BCPR7ES отворени на 1.0 мм разстояние на електрода. Успях да намеря и поръчах BRISK Premium EVO, да видим с тях дали ще има разлика  :)
Какво масло на Равенол би препоръчал? До сега не съм ги ползвал и нямам идея кое да избера от тяхната гама.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6534
  • Профил
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #3 -: Януари 18, 2023, 09:16:12 09:16 »
Манн са супер. Щом фабричните филтри на щатските фордове и VW са Манн, значи са добри. Другото, което използвам е Хенгст.

Равенол PAO синтетика по технология USVO и с волфрам, молибден и OFC, гледам че по препоръка ти дават SSO 0W30 и SSL 0W40, което е супер. SSO наливам и на ленд круизър 4.2тд и на джета 1.4тси. SSL е единственото, което почти спря харча на масло от Е39 523 на един колега.

Аз съм ползвал ПВМ свещи Бош, които са доста по-обикновени от новите Бриск.

Ако продължим по същата линия на разсъждение... Антифриза е почти два пъти по-плътен от водата, а е с по-ниска топлоемност, просто не замръзва, не кипи и спира корозията...
Хубавите антифриз във възможно вай-малка пропорция, да речем 30-35% ще охлажда по-ефективно с по-малкж кавитация, горещи точки и съпротивление и ще бъде по лек, съответно водната помпа ще се товари по-малко. Има няколко коня скрити и в това.
Същото се отнася за маслото в скоростната кутия.
Гуми от сорта на Дънлоп Спорт Блу Респонс или Фалкен Зиекс 310 или дори Континентал Еко Контакт, освен че харчат по-малко гориво и са тихи, правят колата по-пъргава и то точно при леки движения на педала.

Не на последно място един урок от историята.
20Е 9.4:1 160 н.м. и 110 к.с., 30Е, 9.4:1, 248 н.м. и 180 к.с., като се усеща даже малко повече. И двата са с еднакви валове по 302°.
Разликата е че 30Е има 2° закъснение на вала и по-твърди пружини. Вярно и 1/3 повече площ на дросела.
Еднакви глави, еднакви портове, всичко е еднакво.
Другата разлика е изпускателната система.
Със съвсем малко усилия може да се направи изпускателна система, която да ти позволи примерно 2° закъснение, тоест да ти отпуши средните и високите още, а в ниски да ти скъсява изпускателна фаза и виртуално да намалява застъпването. - както са настроени повечето коли с катализатор апропо.
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #4 -: Януари 28, 2023, 08:48:24 20:48 »
Навъртях почти 170 километра на свещите ПВМ Бриск, ама днес категорично колата показа, че не ги харесва.
Ето това е снимка на старите NGK BCPR7ES отворени на 1.0 мм разстояние на електрода:

Сутринта колата имаше проблеми с паленето, добре познатото въртене на студено. След близо една минута въртене, колата успя да запали. Викам си "от 2 дни не е палена, сигурно трябва да подкачи малко горивно налягане." Погледнах манометъра и видях, че е на 3 бара.
Покарах извънградско и магистрала и на няколко пъти усетих придърпване в диапазона 2-3 хиляди оборота и то на междинна газ, първоначално си помислих, че е от кофти V-Power Racing или че са останали някакви боклуци от старият бензин. В момента в който трябваше да тръгвам от светофар, усещах как колата прекъсваше на самото тръгване, даже съвсем тихо припукваше, едва ли не като на откачен маркуч за моторче на празен ход. Реших да проверя свещите и явно този модел просто не е за този двигател. Чудно ми е от какво така се озорват и почерняват, а NGK-то седят бели и то на нестадартно увеличен гап.

Имате ли представа от какво може да се получава това?

Ще сменя маслото на края на другият месец и ще пробвам Ravenol. Даже ми се иска 0-30 да сложа, ама ме е страх да не му дойде прекалено тънко на този мотор, то и без това с 10-40 тече малко от гарнитурата на капака на клапаните  :D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6534
  • Профил
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #5 -: Януари 28, 2023, 10:51:32 22:51 »
Явно са студени... какво им е числото?
Като чисто нови как ги усети?
Странна работа. Явно са прекалено изкелеферчени и му идват студени и се цапат.
Те и NGK имат, както и беру и Бош. На каквото сме ги сложили работи по-добре. Тези обаче са малко по-различни.
Не знам дали написах, обаче Бош IR Fusion съм сложил и на косачката и на мотокултиватора... вече три години.
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #6 -: Януари 28, 2023, 11:18:38 23:18 »
Като нови ги усетих добре, пак нямаха добрият студен старт като на NGK, но запалиха с 1-2 оборота въртене отгоре на студено и развъртаха равномерно.
Аз също си мисля, че идват студени, самите свещи са малко по-къси от старите на колата. Технологията ми харесва и ми е интересно да ги пробвам.

Намерих информация от сайта им:
Моделът е DR15SXC, като ги водят за Tuning, аз просто ги избрах тях, защото съм пробвал ZC варианта и реших да разнообразя.
Числото им е 15, като гамата върви от 19 18 17 16 15 14 12 11 10 09 08.
                                                                Горещо   <-------------------> Студено

15 на модела от каталога им отговаря на 5-то най-топло число, имат модел DR17SXC, който е с число 17 и може би ще се понесе по-добре. Даже това е най-високото число, което предлагат за Premium Evo, но по каталог дават DR15SXC за XE- то.
Даже за М2.8 нямат тунинг вариант и не ги препоръчват, аз съм с 2.5 и проверих от любопитство.

Накратко за тези, които имам в момента DR15SXC  сместа идва прекалено богата и не могат да я възпламенят ефикасно?

Поздрави!       

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6534
  • Профил
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #7 -: Януари 29, 2023, 12:49:51 00:49 »
Не е това. Тези свещи палят всичко.
Студени са и се цапат.

Апропо, на 3.0ЕБ така изцапах едни свещи и ги смених заради неравномерен празен ход.
Оказа се, че т.н. canister purge valve е прецакан и обърква сместа и работата на празния ход и това цапа свещите. Това е отдушника на резервоара, който смуче парите. Клапанчето е от сорта на 15-20$ и се сменя от време на време.
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #8 -: Януари 29, 2023, 01:51:38 13:51 »
Да, идват й доста студени явно. Чудно ми е на кой модел му е нужна толкова студена свещ, че я предписват за ХЕ-то.
Дори по каталог дават DR17SXC (по-топлите) за Astra OPC X20XER, а за LET мотор дават друг модел, но пак с топлинно число 17.
Нещо са объркали по каталога, конкретно за C20XE според мен. Ще поръчам нови по-топли и ще се разбере със сигурност, а до тогава ако някой има нужда от тези студени свещи, мога да му ги подаря  :D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6534
  • Профил
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #9 -: Януари 30, 2023, 12:56:12 12:56 »
Я дай да потърсим дали ХЕ не е скаран с такива свещи. Това е един от първите двигатели с разслоен заряд в някои режими (stratified charge) и има завиден въртящ момент за технологията си.

Сега гледам в каталога на Бриск, че на по-новото ХЕ 92-94 му дават Премиум Ево за стандартна употреба, а за състезателни цели премиум без Ево...
На по-старото ХЕ 90-92 за стандартна употреба няма ПВМ свещ, а за състезателни цели само Премиум...

Твоята катое 92 от кои е? Разликата май беше точно в запалването, едните имаха бобина с wasted spark, а другите бяха с делко...
Да няма някаква грешка там? Твоята коя е?

Апропо, не е лоша идея да им напишем е-мейл... няма никаква информация из интернет ето тук дават някакви сравнения и печалбата се изразява именно в това, което търсиш, няколко коня и малко повишена ефективност: https://www.magnumtuning.com/en/detail/performance-spark-plug/lada/100-2110-gti-2-0l-16v-with-c20xe-opel-engine-serial-nr-
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #10 -: Януари 30, 2023, 05:36:44 17:36 »
Моят двигател е старият вариант, с делко, палец и капачка. Прав си за уточнението, защото 92-ра година ги има и двата модела май, та в една година може да има две разновидности. Старият вариант като моя с делкото е М2.5, след това на C20LET пак е с делко и там е М2.7 а последните ХЕ-та са М2.8 с wasted spark бобина.

Това не го знаех за разслоеният режим, как точно трябва да работи той? Дава по-къс dwell на бобината в ниските обороти и го увеличава във високите ли?

Доколкото виждам от посоченият сайт, всички свещи са Brisk, само този златният модел не мога да го разпозная, иначе точно с тази цел искам да ги пробвам.
Не се ли водят тези 3 модела, които ги дават по каталог ПВМ? Говоря за Premium EVO, Premium ZC/ZS? Даже в pdf-a им за сваляне, намерих Premium LGS с точните параметри, като моите свещи, но тях не ги пише в търсачката или каталога за всички коли, конкретно за Калибрата. Говоря за DOR17LGS, има и по-студени, няма по-гореща свещ от тази.

Мисля, че намерих вносителя на Brisk в България и там цените са поне двойно по-евтини, отколкото през магазините за авточасти.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6534
  • Профил
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #11 -: Януари 30, 2023, 07:32:43 19:32 »
Дай насам вносителя... спокойно качи линк.

Тъкмо можеш да ги заприказваш и да пуснете запитване нагоре по веригата.

Твоя бриск последно кой е?

Като гледам пише Ево, дето не го дават за делкото.

Разпитай ги хубаво вносителите и им разкажи какво е станало. Аз ги прегледах на сайта на Бриск какво препоръчват.
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #12 -: Януари 30, 2023, 07:43:58 19:43 »
Има ги в каталога тези свещи, които ги взех: DR15SXC. Тоест по каталог видях, че ги дават за колата. Просто в pdf-a са най-вдясно в колоната Tuning под Premium Evo. Иначе в търсачката излизат по-лесно.

https://inmaravto.com/index.php?route=product/category&path=59_60&sort=p.price&order=DESC&limit=100

Ще ги питам вносителите, да видим те какво ще отговорят. Благодаря  :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6534
  • Профил
Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #13 -: Януари 30, 2023, 10:14:51 22:14 »
Виж каталога на сайта на Brisk.

Иначе трябва да ти търсим ето тук:
https://m.avtochastionline24.bg/beru/7519752

За е39 523 2.5 взехме такива или денсо или ngk, бяха еднакви.

Не би следвало този тип делкото да ги бърка, слагали сме на голф 1 1.8.

Апропо, как са ти делкото и палеца?

Re: Calibra C20XE повече тяга
« Отговор #14 -: Януари 31, 2023, 11:55:09 11:55 »
Благодаря за препоръката за Беру, виждал съм го този модел по каталозите, ама на пръв поглед ми приличаше на обикновенна 4 полюсна свещ и за това бързо я прескачах като вариант  :D

Ще питам вносителя на Бриск какво ще препоръчат и ако ми кажат "ами няма нищо за този двигател" ще пробвам Беру-то.

Палеца го смених с нов Бреми преди 6000 километра, точно след основният ремонт. Капачката е Intermotor, може би на 5 години и по-малко от 15000 километра. Контактите са добре, нямаха нагар, бяха само наполовина износени и за това не я смених, като сменях палеца.

Това си мислих за свещите, на някои модели с по-силно запалване като пакет бобини или бобина на цилиндър дават едни модели свещи, които иначе не се препоръчват на коли с капачка и дистрибутор, но ми изглежда странно как в същото време предлагат по каталог силните свещи Brisk Premium LGS на Civic 5-то поколение D15B4 пак с капачка и дистрибутор.