Въобще не знаех, че ХЕ-то е било Stratified charge oт преди VW да бъде FSI, аз си мислих, че този Sequential Fuel Injection е само за единично последователно впръскване на инжекторите, за разлика от повечето системи, които са пръскали по двоики в онези времена. Ето за това имам интерес към този форум
По темата за свещите, това което го пишеше в каталога на Brisk излиза невярно, конкретно за моят двигател. По мое усмотрение си взех модел, които не го пише да става, но по размери, резба и всичко останало пасна на колата - Premium LGS, DOR15LGS модел. Изглеждаше 1:1 като размери с моите NGK BCPR7ES и реших да я пробвам. За първите 20км се усети една много готина плавност в ускорението, все повече този двигател се приближаваше към плавността на 6 цилиндровите

Обикновенно при много студени първи стартове около 0 градуса, колата има дупка в ускорението между 2500 и 3000 оборота. Това нещо намалява, като загрее двигателя и при пълна работна температура изчезва, усеща се само как в тези обороти двигателя си дърпа малко от аванса и след 3000 оборота следва пълно ускорение. С тези свещи Brisk Premium LGS дупката изцяло изчезваше и това много ми хареса в тях. Само че на няколко пъти забелязах как при пълна газ, стрелката на оборотомера играеше между 4-5 хиляди оборота, подскачаше. Това беше лош знак, защото това обикновенно се случва, като има кофти маса на ECU-то (3 от масите са му на горивната рейка и съм сигурен, че са наред, понеже ги проверявах наскоро). Минаха още 2-3 километра каране и колата вече почна да прекъсва. Пак беше зацапала свещите.
Реших да премеря съпротивленито, просто ей така да видя какво става:
NGK BCPR7ES - 3.9 kOhm
BRISK DR15SXC - 8.10 kOhm
BRISK DOR15LGS - 6.10 kOhm - точно на тези последните свещи супер много играеше съпротивлението и варираше между 6 и 9 kOhm.
Тези съпротивления са на вече работили свещи, тоест малко мръсни за NGK и доста мръсни за BRISK.
Почвам да си мисля, че моята запалителна система не е чак толкова мощна, че да се справи с тези стоиности и може би от там идва проблема, конкретно за тези свещи. Бобината е със следните спецификации, каквито са сметнати да бъдат с използването на ignition box, който аз имам:
Brand MSD
Emission Code 1
Inductance 8 mH
Maximum Voltage 45,000 Volts
Peak Current 140 mA
Primary Resistance .7 OHMs
Product Type Coil
Secondary Resistance 4.5K OHMs
Spark duration 350 uS
Turns Ratio 100:1
В крайна сметка имаше препоръка за Beru ПВМ свещ и я изпълних, за да пробвам какво ще стане. Беру UXF79P са спрени от производство или нямат наличности на много места, казаха ми че новият заместителен модел е Ultra X Titan с код UXT3. Поръчах комплекта и чакам да пристигнат и да ги пробвам. Реванола SSL пристигна, филтрите също, така като гледам първо ще сложа свещите и след това маслото. Смятам, че ако Беру-то са с по-ниско съпротивление около 5 kOhm ще има много добри резултати.
Имам въпрос за инжекторите. Съмнява ме, че на моменти като не карам колата 2-3 дни, затварят и задържат на затворено положение, това е без значение от кои свещи ползвам

Имам общо 8 броя кремави инжектори и 4 броя от сините (те са с по-висок дебит от кремавите). Има ли смисъл да си оставям старите за почистване или при условие, че няма new old stock от кремавите инжектори, направо да си купя нови китайски?