Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Прозрение за ВКН на Благоевград
« -: Януари 23, 2023, 06:34:00 06:34 »
Хем са отчайващи, хем имам сантименти.
Като че ли като събирах колекцията си идвадих късмет и то с доста ново производство ~2005-2010 г.
Отчаях се от тях, когато си купих 8-ците с лято шаси.

Някои казват, че са пъргави...
Не съм съгласен, че са пъргави обаче, точно обратното. Няма пъргав говорител с нисък Qms и нисък BL, ако ще и да е лек.

Имат прекрасни мембрани, линейни са и звучат приятно.

От там нататък имат абсолютно нестандартен набор от параметри.

Правил съм какво ли не и имам да кажем общо четири сполучливи проекта, малък ТЛ по класическа схема с 09360/370, огромен ОБ с по 2х12311 в 1.5 ленти, Барбарон - малък ОБ с DSP, но има прост пасивен еквивалент, макар и скъп и сега това с ОТГ в U-рамка. А не е като да не съм им обръщал внимание. Факт, че нямам успешен бас рефлекс с каквото и да било ВКН, но просто не харесвам бас рефлекс или просто не му разбирам. Направил съм общо два читави бас рефлекса с 10ГД30Е и с 15-ки Дайтон. Като с руския говорител е по-скоро МЛТЛ.

Особения набор от параметри изисква такива усилия, средства и време, че може би не си заслужава, защото един прост 6-8 инча ТБ или Фостекс ще ги надсвири с 2-3 елемента и една кутийка.

И накрая имаме парадокс, 12-ка, резонанс 25 херца,  не ще да дава бас ако не построиш кучешка колиба, а силата й е че има приятни среди, но понеже е 12-ка се връзва най-добре към 4 инча на до 700 херца, тогава защо свири до 4 килохерца? Същевременно струва 60 лева и се чупи лесно.
Същото обаче важи и за 8-ците на Благоевград, даже те звучат най-добре ако се отрежат докъм 500 херца, тоест още по-надолу, при това отгоре съм пробвал много непретенциозни неща като ТБ871 и ФРС5Х. Даже с 871 12-ката се преборва до 1250 херца.

Истината, е че са красиви и секси, като Форд Мустанг. Мустанга не е най в нищо, но е по от всичко, което не е спортна кола с форма на изтребител и хората си го купуват за да се мъчат с него.

Оригиналните алнико 12-ки, които се водят до 2.500 като че ли имат вложена малко повече мисъл.

Обаче в този завод или има някакъв зъл гений или някакво стечение на обстоятелствата, защото от Qts под 0.4 до 0.55, от BL 7 до 9, Qms 1.6 до 2.4 и Fs от 24 до 31, всичките дават 25 херца на -15 в 50 литра :lol: това е някаква прокоба. И всичките не свирят особено като 12-ки в 130 литра настроени на около 30 херца.
На ниски нива стари 09360 вадят повече бас в 30 литра :lol:

Това особено за някой начинаещ става да си го бие в главата. Накрая да му навие корекциите и да го скъса.

П.п. 12350 са друго нещо, понеже нямат нисък резонанс са лишени от прокобата на неоправданите очаквания и са много приятни. Ако измислите какво да ги правите.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Re: Прозрение за ВКН на Благоевград
« Отговор #2 -: Януари 25, 2023, 09:23:08 09:23 »
Да се похваля, че с колегата Техноарт се наиграхме здравата.
Купихме едно китарно кубе с 4 12-ки... две за него, две за мен... Какво може да стане?  ;D

Шаситата са по-нови от старите за двойните намотки, клемите са мъжки кабелни обувки. Кобалтови магнити, криви отливки до един. Една крива междина в магнитната система.
Намотки на алуминиева основа и върху нея наистина вестник работническо дело, може и да се чете. Трептилките отлепени.
До тук с фабричните гнусотии.
Два от говорителите пренавити на каптон с къси намотки.
Всичките говорители със сменени шапки, махнати хартиените и сложени по-големи метални.

Такива боклуци не бях виждал.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1423
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 25, 2023, 02:12:49 14:12 »
Лошо, ами другата обява още стои.
Нема начин да нема начин!
« Отговор #5 -: Януари 25, 2023, 03:23:13 15:23 »
За мен ценното в старите български дванайски е алнико магнита и алуминиевото шаси, поради това, че вече почти няма говорители с такива магнити. Ако попадна на обява с добра цена, бих ги взел с цел ремонт, но не и да ги използвам в оригинален вид. Най-малкото са на 30-40 години... Дори и след ремонт, крайния резултат пак е неизвестен  8)
« Отговор #6 -: Януари 25, 2023, 06:16:47 18:16 »
Тошко, не можа да се въздържиш.... Резил. За моралното право няма да говорим  :) Само Работническото дело си струва.

Златко, аз съм по-зле от Тошко. Това ми е втора греда за годината. Другата обява още стои, не знам кой я намери, ама аз ще я пропусна.Ако искаш да се възползваш от нея.....

Милене, купихме си котка в чувал.  Какво ще излезе, ще разберем след като ги отремонтираме. Предполагам, че стъпят на цената на нов монакор или Танг Банг, но няма да могат да минат фостекс-а. За крайния резултат - ще свирят, няма къде да ходят. Тези дни заминават за ремонт в ръцете на добър майстор.

Както е писано в старите книги, нека хвърли камък, който е безгрешен. Ако накой от Вас има 100% успеваемост в покупките втора ръка, шапка му свалям. Съмтаимс уин, съмтаимс люн, ако цитиран един голям българин и титан на мисълта ... Здрави да сме, другото ще се оправи.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #7 -: Януари 25, 2023, 11:53:56 23:53 »
Бе върти ми се една идиотщина  ;D

Да намотаем новите намотки от медно фолио... получава се многократно, над 10 пъти повече сечение на проводника в междината, но и много нисък импеданс.

Само че ниския импеданс е отигран с ленти, лентови слушалки и т.н.
Трябва просто един съгласуващ траф 8:0.1 ома. ще се получат брутални говорители. Като ще е гавра. Ама може и да не стават за ОБ.

При тел 0.2 мм в междина от 5 мм има сечение от 141.372 мм3.
При фолио 0.03мм дебело в същата междина има 600 мм3 сечение...
Това вдига BL 4.25 пъти.