Хем са отчайващи, хем имам сантименти.
Като че ли като събирах колекцията си идвадих късмет и то с доста ново производство ~2005-2010 г.
Отчаях се от тях, когато си купих 8-ците с лято шаси.
Някои казват, че са пъргави...
Не съм съгласен, че са пъргави обаче, точно обратното. Няма пъргав говорител с нисък Qms и нисък BL, ако ще и да е лек.
Имат прекрасни мембрани, линейни са и звучат приятно.
От там нататък имат абсолютно нестандартен набор от параметри.
Правил съм какво ли не и имам да кажем общо четири сполучливи проекта, малък ТЛ по класическа схема с 09360/370, огромен ОБ с по 2х12311 в 1.5 ленти, Барбарон - малък ОБ с DSP, но има прост пасивен еквивалент, макар и скъп и сега това с ОТГ в U-рамка. А не е като да не съм им обръщал внимание. Факт, че нямам успешен бас рефлекс с каквото и да било ВКН, но просто не харесвам бас рефлекс или просто не му разбирам. Направил съм общо два читави бас рефлекса с 10ГД30Е и с 15-ки Дайтон. Като с руския говорител е по-скоро МЛТЛ.
Особения набор от параметри изисква такива усилия, средства и време, че може би не си заслужава, защото един прост 6-8 инча ТБ или Фостекс ще ги надсвири с 2-3 елемента и една кутийка.
И накрая имаме парадокс, 12-ка, резонанс 25 херца, не ще да дава бас ако не построиш кучешка колиба, а силата й е че има приятни среди, но понеже е 12-ка се връзва най-добре към 4 инча на до 700 херца, тогава защо свири до 4 килохерца? Същевременно струва 60 лева и се чупи лесно.
Същото обаче важи и за 8-ците на Благоевград, даже те звучат най-добре ако се отрежат докъм 500 херца, тоест още по-надолу, при това отгоре съм пробвал много непретенциозни неща като ТБ871 и ФРС5Х. Даже с 871 12-ката се преборва до 1250 херца.
Истината, е че са красиви и секси, като Форд Мустанг. Мустанга не е най в нищо, но е по от всичко, което не е спортна кола с форма на изтребител и хората си го купуват за да се мъчат с него.
Оригиналните алнико 12-ки, които се водят до 2.500 като че ли имат вложена малко повече мисъл.
Обаче в този завод или има някакъв зъл гений или някакво стечение на обстоятелствата, защото от Qts под 0.4 до 0.55, от BL 7 до 9, Qms 1.6 до 2.4 и Fs от 24 до 31, всичките дават 25 херца на -15 в 50 литра :lol: това е някаква прокоба. И всичките не свирят особено като 12-ки в 130 литра настроени на около 30 херца.
На ниски нива стари 09360 вадят повече бас в 30 литра :lol:
Това особено за някой начинаещ става да си го бие в главата. Накрая да му навие корекциите и да го скъса.
П.п. 12350 са друго нещо, понеже нямат нисък резонанс са лишени от прокобата на неоправданите очаквания и са много приятни. Ако измислите какво да ги правите.