Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6567
    • Профил
За нивото на технологиите и мира
« -: Януари 25, 2023, 11:07:24 11:07 »
Тази година правителството на САЩ се кани да му свършат парите около месец юни. Обикновено парите свършват към септември.
Обмислят да направят един брой платинена монета с номинал 1.000.000.000.000 - един трилион долара или повече за да закърпят положението, защото тавана на дълга е вързан към наличните пари в обръщение и резервите.

Днешното ниво на технологиите и обществените отношения* не позволява на една държава да има всичко едновременно.
Или гражданите ти живеят добре, или имаш армия. Например.
Армиите по света сега са джуджета в сравнение с преди 83 години. - когато населението на света е три пъти по-малко.
Относителната ефективност е спаднала. Един днешен танк струва много повече от един 80 годишен танк.
М26 Пършинг е най-тежкият американски танк от ВСВ, пуснат в производство 1944 г. на цена от 83.000 долара равняваща се на 1.4 милиона днес. M1 Абрамс струва около 8 милиона долара.
Първият Форд Мустанг е продаден за 3.500 (33.000 днес) долара на начална учителка, днес кабрио V8 струва не по-малко от 50.000 долара. И т.н.
Казвам относително, защото ако днес произведем '44 Пършинг и '64 Мустанг те ще струват по-малко от 1.4 и 0.033 милиона долара.
За сравнение средният годишен личен доход на мъж през 1964-та е 4.900 долара, а средният на домакинство е 6.600 долара (46 и 63 хиляди днес). Днес същите данни са 54.000 и 78.000 долара.
Покупателната способност се измерва по потребителска кошница, която явно не включва танкове и мустанги, защото много от изделията днес струват между два и осем пъти повече.
Средното жилище в САЩ струва 19.000 долара през 1964 (182.000 днес), докато днес средното жилище струва 350.000 долара. Обаче средната къща през 64-та е с площ от 115 м2, а днес е около 230м2, дворовете предполагам, че са същите, а цената на м2 е същата.
Погледнато така нещата не изглеждат толкова зле.
Само че средният годишен доход през 1964-та е няма и три пъти по-нисък от цената на нова къща тогава.
Днешният среден годишен доход е близо близо пет пъти по-нисък от средната цена на нова къща.
Покупателната способност на м2 с дохода на домакинството или семейството през 64-та е бил 40 м2 годишно.
Днес е 51 м2 годишно.
През 64-та годишният доход на домакинство е купувал два Форд мустанга без проблем, сега също купува два нови мустанга без проблем.

Черпиха дивидент от мира, решиха че им стига.


Да се върнем на темата.
Днешните армии не са достатъчни да наситят с хора и оръжие театър на бойните действия с размерите на средно голяма държава като Украйна. Или да кажем, че са достатъчни, но до там.
Европа разполага с всичко на всичко буквално няколкостотин модерни бойни танка от последно поколение.

Демократите капиталисти трябваше да вземат поне два урока от комунистите (режима установен от терористите болшевики над половината свят между 1917-та и 1991-ва) и това е манията по технологии и индустриализация и стратегическите резерви от суровини, стоки, храни и т.н., но и резервни стратегически производства и вериги за снабдяване.
Понеже комунистите са по дефиниция и параноици, нямаше комунистическа държава без стратегически резерви от всичко и работещи производства за всичко от първа и втора необходимост.

Днешният свят се управлява безотговорно. На много места говорят за съкращаване на работното време, намалена работна седмица, гарантиран минимален доход. Истината е че не че не трябва да се работи повече, а няма какво. Ако имаше какво щяхме да работим повече и да получаваме по-големи възнаграждения. Само че очевидно възнагражденията стоят на едно място, а реално дори намаляват. Видимо по PPP доходите 60 години са едни и същи спрямо така подбраната потребителска кошница, но спрямо цените на имотите, автомобилите и други подобни доходите са по-ниски.

Тогава откъде да се вземат пари едновременно за да живеем добре и да имаме голяма и силна армия? Няма откъде. Парите едва стигат за поддържане на масов нормален стандарт на живот. Инфраструктурата се руши и става по-лоша и в ЕС и в САЩ още много преди Ковид и сегашната война.

По тези теми е необходим световен консенсус. Необходимо е и общо усилие за намиране и преследване на смислени цели.


*нормирано работно време, а експлоатацията е забранена