Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Реших да спретна едни прости колони с широколентов ВК 0832. Имам тези говорители от известно време и реших да ги оползотворя за нещо. Направих кутии от 18мм пдч с външни размери 43х17х19, около 7-8 литра вътрешен обем запълнен със синтетична вата около 100-110 грама. Едната страна все още не е залепена докато тествам.

Снех АЧХ-то и направих симулация с XSim. Сложил съм BSC и Зобел с пробни елементи. Коригиращата верига е с бобина 1mH (две последователни по 0,5 - само за пробване), резистор 8,2 ома и кондензатор 2 uF. За сега пробвам само с едната колона. Звучи прилично, като за такъв говорител. Мисля да оставя елементи с тези стойности. След като се снабдя с бобини от по 1mH ще ги довърша - лепене, боядисване и т.н. :)

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6402
    • Профил
Re: Малък широколентов ВК 0832 в затворен обем
« Отговор #1 -: Април 24, 2023, 04:06:47 16:06 »
Аз лично се изкефих! Особено високите среди и високите са разкошни, има си и накакъв фундамент не лош въобще.
Не знам как ще издържиш да не пробваш примерно по-дълбока корекция и по-малък кондензатор. ;)
Или същата дълбочина, но по-голяма индуктивност. Например да им мушнеш едни сърцевини. Имаш уред до колкото си спомням.
Re: Малък широколентов ВК 0832 в затворен обем
« Отговор #2 -: Април 24, 2023, 07:56:26 19:56 »
Имам и бобина 1,6 mH. Първоначално пробвах с нея, но ми се сториха малко слаби средите на слушане. Може да направя и другата колона с по-голяма бобина, ако намеря части, и да ги сравня.

За резистор пробвах и с 9 и с 7,5 ома. Реших да го оставя с 8,2. Предполагам, че след като ги залепя, ще дадат допълнително бас. Ще видя как ще се отрази още малко вата в кутията.

Ще пробвам и с 1,5 uF кондензатор.

Мисля да ги оставя затворен обем. За ТЛ имам нужда от още знания и опит. Предходните колони, които правих с ТЛ имаха недостиг на бас. Линията се оказа прекалено тясна. След като веднъж се направи кутията промяната на линията е много трудна. За тях предстой да ги преработя с бас рефлекс, вече ги правя, когато имам готовност ще пусна тема. След време мисля да направя двулентови в ТЛ.