Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6683
    • Профил
Тесла P85D
« -: Юли 13, 2023, 01:43:32 13:43 »
Карах Тесла P85D на комшията.

Кара се като нормална кола, ако не ти кажат, че няма ДВГ е все едно караш Линкълн Таун Кар или Краун Виктория, просто безшумен плавно сменящ автомобил, има и такива лексуси. Усещането е за голяма лекота.
Педала на газта реагира напълно естествено.
При доста енергично ускорение преброих поне 6-7 степени на "още газ" от 0 до 100.
Изпреварването от 40-60-80 км/ч е абсурдно бързо. Абсурдно-смешно-двойно-абсурдно.
Ускорението до 100 мога да го сравня само със завой със ски с радуис под 20 метра с 80-90 със захапали кантове, което са около 3g, разликата, е че на ските усещаш как ти слиза кръвта от главата, увисват ти бузите и ти се местят вътрешните органи, а с теслата ни се напряга само вратът по подобен начин.

Разликата с кола със 700 коня с ДВГ е гигантска. Първо, теслата е по-пъргава и бърза. Второ, докато 700 коня кола напряга, натоварва и изнервя, теслата е абсолютно спокойна като Линкълн повдигнат на квадрат. 0-100 за 3 секунди е по-спокойно преживяване отколкото да караш с 90 на круиз контрол.

Най-приятното и най-интересното в Тесла модел обаче не са нито точно ускорението, нито баш доускорението. Пътищата не винаги са пълни с по-бавни автомобили, понякога са празни или със слаб трафик от нормално движещи се. При такива обстоятелства повечето измерими характеристики отпадат и остават не измеримите субективни усещания и преживявания.
1. Теслата има много добро шаси. Чисто нова платформа направена по чисто ново задание. Както купето и много здраво и сигурно, така и геометрията на окачването е много добра. Управляемостта, неутралността на поведението и начина по който се движи са несравними с нищо друго.
2. Теслата не тропа, не скъпца и няма никакви луфтове. Усеща се по-солидна от Ленд Круизър, Лексус, Мерцедес, БМВ, Ауди и т.н. Няма никаква хлабина никъде. От затварянето на вратата, през педалите, седалката, панелите в купето чак до волана, никъде не се усеща нищо хлабаво, лабаво, мотаещо се, мърдащо по нерегламентиран начин. Стронг - Бетон!
3. Теслата вози супер добре. Не е като вълшебното килимче W222 на 18-ки, но пък е около 10 пъти по-малко китайска от именно този Мерцедес, който пък е около 10 пъти по-читаво направен от всичките си скърцащи и лабави конкуренти.
Модел S вози като добре возещо Инфинити Q40 или Нисан G-sedan 37. По равен път само с фуги и отделни смущения е без забележка, по откровени бабуни и кръпки, където трябва да друса, не друса, заобля неравностите много културно и пак вози добре.
4. Тишината май не може да се сравни с нищо друго. Нито гуми, нито вятър. Има някакъв шум, но той е от три децибела и повече по-слаб отколкото в най-обезшумените други автомобили. Като тук електрическото задвижване няма особен принос, има страшно тихи коли с ДВГ, като Линкълн Таункар например. Не, Тесла е просто обезшумена, има кораво купе и много модерно окачване, поради което е ужасно тиха.
5. Конкретната Тесла даже няма меко затваряне на вратите, обаче вратите се затварят по уникално приятен механичен и солиден начин.

Пак ще повторя, като оставим настрана задвижването, Тесла е чисто нова концепция за шаси, окачване и автомобил.
Освен това задвижването й е прекрасно, кара се лесно, интуитивно и много приятно. Всеки може да седне и да подкара и след една минута забравя, че е в нова и непозната кола.

Външно колата е сравнима по размери с Мондео, вътре има повече място от 5-ца и Е-класа, дължината на купето е сравнима само със 7-ца и S-класа къса база, седалките обаче не са чак толкова разкошни, но са много удобни.

Впечатленията са от Модел S P85D 2015 г. на 310.000 км. Което е още по-впечатляващо. Салона не е захабен или изтъркан, а колата е по-солидна от чисто нова немска кола, които на мен са ми доста хлабави, както вече се разбра. На този пробег по нашите географски ширини изброените немски, че и японски автомобили са вече готови за хвърляне, а списъка с поддръжката и ремонтите е просто срамно дълъг и скъп. Теслата има сменени няколко тампона, 1-2 щанги, кара си на оригиналните амортесьори и въздушни възглавници, не пука отникъде и както казах, усеща се по-солидна от чисто нова кола. - включително затварянето на вратите!

Естествено 8 към 9 годишен електромобил няма пробега на моделите от 22-ра и 23-та година, със 120 и климатик на макс може да измине малко над 300 км, със 140 малко под 300 км, а с 90-100 около 400. На мен ми се струва малко, но според собственика от София до всяка точка на морето се стига с едно зареждане.

Днешните Тесли са с кажи-речи двоен на този пробег и още по-хубави.

Поздрави!
Re: Тесла P85D
« Отговор #1 -: Юли 14, 2023, 11:50:29 11:50 »
Значи, много ме кефи какви ревюта правиш.

Идеално според, както точно бих искал да го видя.

Проблема е, че съм скъсан  ;D смисъл такъв имам много мерак за такъв тип автомобил и по тих и издръжлив, обаче нямам капитал...

Общо взето със заем си взех Шкода Супърб, понеже е голяма вътре, за размерите си, има мощност (моята е с жокери)  ;D. и за сумата от към 15к нищо смислено и по ново не можеш да вземеш, особено пък бензин...

Като цяло ми се иска такъв тип Линкълн като твоя, или нещо хибридно от Япония но не с CVT, но пък честно казано изцяло електрички си ме дразнят, аз обичам да чувам двигателя, да пипнеш нещо по него, мен поне ми доставя кеф.

Зареждането, е дразнещо за мен, аз все бързам и искам да стигна за милисекунди, което изключва, такъв тип автомобил да го шофирам, независимо, че е приятен демаражен и т.н, дори на мобилния ми телефон съм си взел 120вата зарядно, че и него не мога да чакам  :D :D.

Може би ако някога има хипер фаст чарджинг с 900kw или повече да се зарежда за 2 мин докрай, може би ще се замисля, но преди това просто няма как...

Честно казано, Теслата съм имал допир до нея, доста неща са недонаправени, луфтовете не са съразмерни, което говори за бърз процес, количество не качество, да наистина интериора не скърца, което мен ме влудява в която и да е кола, но пък някак цялостното усещане е за тип (дайте да спестиме от тук малко от там повече, и общо взето да взмем над 200% плюс от стойността на дори една продадена кола) да вече почти всички го правят, но има малки изключения и модели, които все пак държат фронта...

Както спомена Ес клас W213, W212 Е клас например, твоят Линкълн, екобуста много ми допада, 10 степенния автомат също, Хонда Акорд с 2.0 турбо и 10 степенен автомат също защото и той е с хидро, и се усеща като доста по обемен мотор, има нисък Down Torque и сила във високите, а малко тип малолитражки могат да се похвалят с това.

Всъщност много нови автомобил вървят добре заради кутията, не мотора или купе или диф, но често не бива осъзнавано ми прави впечатление.

Общо взето, бих си взел Plaid тесла с голям кеф, ако имам възможност... но още повече бих си направил ВР6 турбо  ;D ;D с 4х4 и едно ДСГ, което би било доста адекватно, и силно навсякъде.

Общо взето съм напълно съгласен и с теб, че голям процент от автомобилите са ненаправени, голям компромис откъм всичко, и са дразнещи във всичко.

По натам ще пусна тема за Шкодата, ако някой има интерес. :)