Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стая за музика?
« -: Август 09, 2023, 10:46:55 10:46 »
Здравейте!
Тук се обсъжда най-много как да си направим сами хубави тонколони. В друг форум чоплят усилватели. Никъде обаче няма хубава тема за самото помещение, в което ще слушаме музика. Как би трябвало да изглежда то? Размери, височина, форма, после разположение на тонколони, усилвател, слушател, заглушители, отражатели и разни други неща?
Споделете снимки, видеа, идеи!
Макар че според това, което съм прочел най-подходящото място за слушане е на полето ;)
Re: Стая за музика?
« Отговор #1 -: Август 09, 2023, 02:10:29 14:10 »
В "презрения тук" bgaudioclub форум има цял раздел "Акустика" с няколко много хубави теми.
Отделно от това, аз лично черпя идеи и вдъхновение от профи форуми и Линквитц.
Особено от него. Може би щото ме устройва напълно :-)
https://gearspace.com/board/studio-building-acoustics/
Тук също е любопитно https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?forums/room-acoustics-and-general-speaker-discussions.9/


Инак това, което питаш за помещение, размери и т.н. са теоритични основи и има инфо и предписания, достъпни онлайн.
Потърси публикации по темата. на BBC, AES или EBU, Floyd Toole също...
https://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3276.pdf

В REW има нагледен room simulator.

different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6435
    • Профил
Re: Стая за музика?
« Отговор #2 -: Август 09, 2023, 04:37:41 16:37 »
БГ аудио клуб вече е доста по-различно място, като няма 3-ма пишмана гаражни майстори обикалящи по всички теми да обясняват колко са велики, съответно предизвикващи скандали и обиди.

Независимо от това, всяка стая е за музика.

А още по-независимо от това, ОБ колоните минимизират ефекта от помещението. Така че ОБ би следвало да бъде първи избор за всеки начинаещ.
Ако си базово грамотен и елементарно дисциплиниран и здравомислещ, набора от проблеми и компромиси при конструиране на ОБ е най-малък.
У нас, понеже повечето не излизат никога от детската градина разбира се всеки тръгва да изобретява колелото, то се оказва триъгълно, но на него не спира да му се иска да добави балатум и други подръчни битови материали за да подобри звука, избира си каквито си иска разделителни честоти, защото ти ли на мене че ми кажеш, то всеки сам си преценя.  ;D :D

Извън това най-малката ОБ, която среща долния край на средата с горния край на баса е най-доброто акустично решение за всяко помещение.
Не ОБ колони трябва да си прави само този, който желае да ползва супер хай-енд драйвери, които например не стават за ОБ, но има намерение да им направи наистина правилните оформления, които не са ОБ.

Акустичното оформление на помещението е непрактично, неефективно, грозно, невъзможно, скъпо и т.н.
По-добре качествен суб и два малки качествени сателита на стойки на колелца да си ги издърпваш на 2м пред слушателското място и да слушаш уникално стерео. По-хубаво сам няма да го докараш.