Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Ми, рехаблитация на усилвател У202 и тунер Т202 марка Респром на възраст около 24-25 години.
Списък:
- Сменени са всички електролитни кондензатори;
- всички триещи връзки (пълни са с модули закрепени на нещо като дънни платки с куплунги) са запоени;
- в захранването има 2х2200 мф шунтирани със висококачествени фолийни конзензатори прозрачни за звуковите честоти;
- всички потенциометри са сменени;
- тон коректора е регулиран и действително работи;
- ниво индикаторите за сигнал и изходна мощност работят добре;
- тунера е настроен да бъде по-чувствителен;
- механиката е поправена и напълно функционираща.

Снета е и АЧХ, както и максимална мощност без изкривявания, но не знам къде е листчето, затова ще ги напиша във следващо мнение.

Комплекта се слуша със ето тези колони и звучи страхотно:
http://penkiller.com/index.php/topic,1055.0.html

Звука е станал ясен, звънлив, по-балансиран, може да се усили повече без да криви и има повече бас, просто усилвателчето рита повече!

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Re:Респром У202, Т202 и аферата с кондензаорите
« Отговор #1 -: Май 13, 2014, 09:48:35 09:48 »
Ето и измерените ТТ параметри:

Максимална изходна мощност при
4 ома - 15W sin
8 ома - 10W sin

АЧХ при 0,7 от Pmax
23 Hz - 27 kHz +/- 0 dB
10 Hz - 40 kHz   /- 2 dB

АЧХ при 0,1 от Pmax
19 Hz - 37 kHz +/- 0 dB
10 Hz - 60 kHz   /- 2 dB

Тон Коректор
Ниски   - на 30 Hz + 19,68 dB
Средни - неясна функция  :D
Високи - на 15 kHz + 15,6 dB

Схемата е със заложени изкривявания (THD) от 2%
В момента са около 0,1% за всички мощности до посочените максимални включително.

Между другото, сега свири ушевадно много по-добре, обаче не съм убеден дали ми харесва, преди си имаше неговия си звук. Сега свири като западна техника ама не като скъпа такава... тъй че старото също си има чар, може да е боклук, но свиреше меко и приятно, сега като опъва едни среди, ярки, детайлни, високите са истински, т.е. не плюе а звъни и се чува какво става всъщност, от ватата в кутиите и яките кондензатори в захранването взе и бас да вади напълно задоволителен...
Re: Респром У202, Т202 и аферата с кондензаорите
« Отговор #2 -: Септември 14, 2023, 01:15:22 13:15 »

Привет,

имам такъв стар усилвател, който макар да работи и преди години да озвучаваше чудесно за весели събития на нарочни колони едно място винаги е имал проблем с шум подобен на брум или все едно не добре опроводена маса. При отварянето му не забелязах да има проблемна (спукана) спойка някъде или нещо видимо. Като опитах да захване на DIN конектора външен кабел и го свързах с корпуса шумът намаля, но пак го има.Същия е наличен почти без значение къде е потенциометъра и какъв вход се използва.

Идеята на усилвателя е да го ползвам за хоби работилница/навес в един мой имот и да се ползва за фон с DIY озв тела. Просто този шум в тихите моменти ме дразни.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #3 -: Септември 17, 2023, 09:28:57 09:28 »
Не разбирам от усилватели.
Бих огледал за сигнален или захранващ кабел минаващ покрай захранването или покрай усилващата част или тон коректора.
Другото са главните филтриращи кондензатори, тоест все едно ги няма или са с много малък капацитет.
« Отговор #4 -: Септември 17, 2023, 06:39:18 18:39 »
Ще огледам пак. Аз си мисля, че е от някоя маса някъде, но направата вътре в усилвателя не е така изпипана (бил е евтино изделие) и е предизвикателство всичко да го прегледам успешно. Но и конденззаторите може да са драматични. Той работеше винаги топъл, така че са поизсъхнали.