Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6435
    • Профил
Задължително Четиво за Лятната Ваканция на Направи си Сам Ентусиаста!

Публикувам тук, а не в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,235.0.html защото статиите наистина са много ценни и много полезни!

Знанието и Информираността са всичко за съвременния аудиофил, колоностроител, направи си сам ентусиат или просто за човек с интереси в областта!

Уикипедия!

Просто четете Уикипедия! Това е съвременен феномен, който става все по-мощен и все по-полезен!

Ето две статии, които трябва да бъдат прочетени от всеки хобист! Дори да не сте домашен майстор, но имате такъв приятел, който ви надува главата с неразбираеми термини и подробности, пак можете да ги прочетете - гарантирам, че ще ви бъде интересно!

Тиле Смол (Thiele Small) Това са двама господа Тиеле и Смол, които в края на 50-те и началото на 60-те взели, че направили единна система обединяваща всички параметри на високоговорителите с подвижна мембрана, по такъв начин, че акустичните оформления да могат да се изчисляват и тяхното поведение да се предвижда само основавайки се на тези параметри.
Системата е изчерпателна. Някои самозвани спецове наричат Тиле/Смол "малосигнални" параметри. Но това просто не е вярно! T/S параметрите могат да бъдат снети при всяко допустимо за говорителя ниво на сигнала без промяна в методиката  ;)
Естествено, че ако ще конструирате дискотечни колони, вие ще се интересувате от поведението на говорителите при сигнали с висока амплитуда. Обратно, ако ще правите домашни колони ви интересува как ще се държат при типичните нива на домашно слушане - 0,1 до 1-2 вата.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thiele/Small - просто задължително да се прочете!

И втората статия, общи обяснения за говорителите и озвучителните тела (колони) (колоните).
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker

Във втората статия ще намерите подробности за конструкцията на говорителите и колоните, засегнат е въпроса с диаграмата на излъчването, повдигането от лицевия панел и някои други аномалии съпътстващи озвучителните тела.

Как ми бяха полезни знанието и информираността конкретно на мен?
Ами ето така:
Принципно всеки е мераклия да си направи супер система за малко пари. - това е естествено състояние за повечето мъже.
Винаги съм виждал доказателства, че това е възможно! Но събирането и обобщаването им не е лесна и проста работа.
Как например да си намерим басов (нискочестотен) говорител, който най-накрая да ни позволи да си направим система с истинска 20-20 характеристика?!? Света е пълен с всякакви изнасилени системи, системища и системки, които използват всякакви изнасилени конструкции и всякакви, ама наистина всякакви говорители, та кевларени ли не щете, та алуминиеви мембрани ли, то не е хартия, то не са бананови фибли, то не са кобалтови магнити, електромагнити (фийлд коил/feel coil) то не са чудеса за малко, много, адски много и дори повече пари... Резултат?!?
 :D :D :D Смех! Това е резултата! Не че аз съм се извисил до степен да се надсмивам над цялото световно говоритело и колно строене! Не! Обаче в ценовия клас от 5 лева до плюс безкрайност - буквално плюс безкрайност (някои слушат системи за по 3-5-10 и т.н. милиона долара: http://penkiller.com/index.php/topic,201.0.html)
Та въобще и по принцип по света като цяло и изобщо системите с реална характеристика 20-20 (бел. за не запознаните 20-20 значи от 20 херца до 20 килохерца, колкото е обхвата на човешкият слух) се броят на пръстите на едната ръка или айде, на двете ръце и всичките са по-към горния край на ценовия диапазон.

Весталке Аудио например проиизвежда ето това: http://www.westlakeaudio.com/Speakers/Hi_Fi_Series/tower_sm-1.html
-442 килограмови 5 лентови монстъри имащи реална характеристика 20-20 на +/- 3 децибела... постигат го с 2 18 инчови баса... обикновено такива колони се продават заедно с активни филтри и усилватели настроени специално за тях... ако на някой му е мерак нека се поинтересува за цената...

Макинтош (McIntosh) пък правят ето тези 2 киловатови монстъри:
http://www.mcintoshlabs.com/us/Products/pages/ProductDetails.aspx?CatId=Speakers&ProductId=XRT2K
6 броя дългоходови 12 инчови нискочестотни говорителя с алуминиева мембрана на колона  :o , 64 средночестотни говорителя и 40 високочестотни (пищялки)
- Честотен отговор: 16 херца до 40 килохерца... продават се и в България от Киров Хай-Енд, на някое експо ако хвана ръка да ги чуя ще бъде чудесно  ;D

Такаа, да се върнем в реалността!

Какво направих аз за да си създам предпоставки да се доредя до шанса да имам 20-20 преди да съм станал на 60 години (и най-вероятно вече оглушал), когато дай-боже бих могъл да си позволя купешка система с митичната характеристика 20-20.

Най-лесния начин (и най-евтиния същевременно) за един нормален човек да получи много добро приближение до долна гранична 20 херца са Н-рамките с ОБ на Мартин Кинг във версията с 18 инчов Голдууд GW-1858: http://penkiller.com/index.php/topic,50.0.html, вярно, че 20 херца не са на -3 дб, но с някой и друг децибел от еквилайзера и подходящо помещение и подходящо разположение в помещението (залече от стени) 99.9% от хората за първи път в живота си чуват толкова ниски честоти!
Проблема с бафълите, е че според едно поверие говорител сложен на бафъл има ефективна приравнена площ на мембраната на говорител в друго акустично оформление с 25% от площа на говорителя в бафъла.
Тоест 18-ките ми с техните 1300 см2 площ на мембраната се равняват по звуково налягане на говорители с площ на мембраните ~325 см2, тоест на 10 инчови басове, а това не е много, когато искаш първата октава от обхвата на човешкия слух! Не е и много малко де, пък и 26-28 херца на 0 дб спрямо общия среден сигнал хич не е лоша характеристика...

Та какво направих?
-Ами замъкнах всичките си басови говорители да ги измерят.
Ето резултатите:
http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html
http://penkiller.com/index.php/topic,270.0.html
http://penkiller.com/index.php/topic,273.0.html
Е не точно всички... само тези на които се надявах да ми отговорят на въпросите...
И жакпот! Отвратителните съветски 8 инчови франкенщайни изплюха ключа от палатката!  ;)
-6 децибела на 20 херца  :D :D :D хо-хо-хо от тия грозници в обикновен бас рефлекс, на всичкото отгоре с идеална АЧХ?!?
А -3 на 23?!? Пхфффф!  :D :D :D
Определено ме радват, но определено не бих се захванал да правя супер система с тях, суперска да, но не и нещо много готино.
Меренето и симулирането на говорители е нещо много полезно, особено ако го правите с говорители, които познавате и сте слушали дълго време  ;) тогава връзката - звук-параметри-условия-кутия става ясна и директна  ;)

От опита, който реално сам си създадох, научих, че за супер система ми трябват нискочестотни говорители, които имат аналогични параметри на 8 инчовите руски говорители  ;)
Забележете, че те имат такива параметри, че при резонансна 29 херца, слизат на - 10 дб на 17 херца - хохохо - не можах да се сдържа!  :D
И това всичкото го правят в не голяма и проста кутия!!!
Принципно такива говорители в днешно време не се правят. Причината е че статията за Тиле/Смол и другата за колоните и говорители очевидно имат не достатъчно на брой прочитания и още по-малко повторни прочитания и осъзнавания!
Момента в който производителите са започнали да се състезават по мощност е бил момента в който потребителя е бил прецакан!
Мощността няма пряка връзка с максималното звуково налягане, нито с най-ниската възпроизводима честота!
Първото е пряко обусловено от изтласквания обем за един цикъл на мембраната http://penkiller.com/index.php/topic,43.0.html
А второто от резонансната честота и параметрите на окачването на говорителя.

Говорители с аналогични параметри на моите руски баси почти няма, а в Европа изобщо няма!
AE-Speakers http://www.aespeakers.com/ правят истински басови говорители слизащи ниско, но не отговарят на изискването кутията да е с поносими размери. - Разбирайте изискване да има пасивна мембрана или кутия от 400-500 литра нагоре. - Пак става ако имаш голяма къща и ги зазидаш в стената например (серията IB - безкраен екран/infinite baffle), но не е това, което търся...
Я да видим леко презряната марка Дайтон (Дейтън/Dayton Audio) какво може да ни предложи?
http://www.daytonaudio.com/loudspeaker/index.htm
И по-точно: http://www.daytonaudio.com/lspeakers/series2_st385-8.html
18,8 херца резонансна, почти 90 децибела чувствителност и Qms=8,3, което при 240 грама подвижни маси е аналогично на Qms=3,5-3,9 при 25 грама на руските говорители  ;) и т.н. Тези 15-ки са като по-голяма версия, с по-нисък общ качествен фактор (QTS) и по-нисък резонанс на руските ми говорители - точно каквото търсех!
Намери ги един американец с когото споделих опита си с компенсиращите вериги и филтрите и пътьом му обясних, че няма да цъфне и да върже с неговите супер говорители JBL2226H от професионалната им серия с резонансна 45 херца...
Човека се оказа оправен, хвана порови из магазините и хоп излезе точно каквото трябваше...

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=295-130 - ето го в Партс Експрес (Parts Express)
Днес си купих два на промоция за по 99 долара  ;D
Това нещо в бас рефлекс между 165-185 литра, слиза убедително под 20 херца с долна гранична -10 децибела на 16 херца!
20 на -3 децибела не са му никакъв проблем! Еквивалентен обем (VAS) 301 литра... - почти колкото на Благоевградска дванайска... Няма друга 15-ка, която да е способна на това! Или и да има, тя ще е на десеторна цена и пак няма да се справи в толкова малък обем!

Ето го и бъдещият проект в който ще използвам тези говорители (след който малко ще мирясам и само ще раздавам акъл):
http://penkiller.com/index.php/topic,276.0.html

На всичко отгоре тези нискочестотни на Дайтон (Dayton) са толкова точен еквивалент на руските ми говорители, че също като тях могат да се използват със забележителни резултати в малък затворен обем от около 50-60 литра, а дори и в 33 литра, като при това обхвата им - 10 дб пак е под 30 херца  :o а завала е много ама много плавен...  ;)
Мисля, че е излишно да споменавам, че за апериодични кутии са перфектни!
Освен това имат Xmax=7,9 мм, което прави общ ход 15,8мм, което заедно с площа на мембраната им дава 1.4 литра въздух изтласкван за един цикъл на мембраната  ;) което както и да го погледнеш е с 400 см3 повече от възможностите на 18 инчовите ми Голдууд, които с техните 3.5мм линеен ход в посока (общо 7 мм) са способни на около 1 литър (1000 см3) за един цикъл на мембраната...  ;)

Да повторим: Без Информация и Знания само се набутвате и си губите времето, без да получавате удовлетворителен аудио резултат! Информация/Информираност и Знания!
- Аз предпочитам да си губя времето като трупам знания и се информирам  ;)


Ако случайно в Пенкилер ви е скучно или ви се чете повече, не правете грешката да ставате жертва на българските аудио форуми! Аз си губя времето в http://www.diyaudio.com/  ;) там намерих проекта на Мартин Кинг и пак там ми намериха тези 15 инчови нискочестотни Дайтон и там много работи... дават и доста полезни съвети за грамофони, което ме подсеща, че трябва по някое време да попиша и за грамофони...

Поздрави!