Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6475
  • Профил
Видео Кой не знае закона на Ома...
« -: Септември 23, 2023, 08:53:43 08:53 »
Кой не знае закона на ома, да си ходи дома!Както е известно, отношението на разбиращите от електроника към разбиращите от озвучителна тела е тъй както около 99:1

Разбиращите от електроника правят странни неща, чуват резистори, кондензатори, кабели и т.н. Обикновено това ги подвежда и изглеждат несериозно в очите на тези, които се занимават с озвучаване и акустика.
Моите уважения към всеки усилвателджия, който е в състояние да използва какви да е проводници и резистори в тонколона!

Това видео би трябвало да напълни главата на всеки правяч на озвучитулни тела със сумати езотерика и щуротии.
На мен ми се завъртя а концепции и стратегии от захранването на усилвателя, през кабелите, чак до филтрите, кже как трябва да изглежда след като вече е било уточнено като стойност.
Re: Видео Кой не знае закона на Ома...
« Отговор #1 -: Септември 24, 2023, 08:21:40 20:21 »
Тошко, точно от хората, наистина разбиращи от електроника няма да чуеш нито един аудиофилски мит или легенда. Аудиофилията е маркетинг с три основни идеи:
1. Да излъжеш някой да си купи нещо, което не му трябва.
2. Да продадеш нещо много по-скъпо отколкото струва.
3. Да обслужиш специалните хора от специалната класа с неща направени специално за тях, за да се разграничат от простолюдието. Както има телефони Верту, часовници Ролекс, автомобили Ролс-ройс, Бентли, така има и музикални компоненти за тях.
Което и от тези три неща сработи е добре. Мой приятел се чудеше каква музика да си сглоби. Половин година обикаля из магазини, слуша усилватели и тонколони и накрая съвсем се обърка. Казах му да не се занимава с глупости, а да си вземе едни по-големи активни студийни монитори и да миряса. Намери запазени Yamaha HS80M за 800 лева и вече няколко години е супер доволен.
Който разбира руски, не е бягал от часовете по физика и математика и има някакви базови знания по електроника може да посети този канал. Има какво да се научи. За предпочитане е да се започне от най-старите видеа. https://www.youtube.com/@stalker29218

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6475
  • Профил
Re: Видео Кой не знае закона на Ома...
« Отговор #2 -: Септември 25, 2023, 08:45:00 20:45 »
Не точно аудиофилски...
Първо, факт е че има разлика в звученето на кондензатори, резистори и даже кабели, особено сребърни.

Второ, тока тече бавно, много бавно що се отнася до отделните електрони.

Трето, като има такива феномени, които са извън стандартните параметри, няма как да си затвори очите.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6475
  • Профил
Re: Видео Кой не знае закона на Ома...
« Отговор #3 -: Октомври 01, 2023, 11:29:31 11:29 »
Ето доказателство за наличието на токов градиент върху сечението на проводници с неправилна форма:Доказателството, е че 50-те предпазител по 100 ампера не горят едновременно и освен това изгарят в различна степен.

Тоест, тока не тече както му падне, нито пък му е безразлично как са свързани елементите.
Още по-малко му е безразлично каква е конструкцията на кондензаторите.

Всички тези неща наистина се чуват.

Само че се дължат по-скоро на геометрията на проводниците и елементите, отколкото на материалите или друга езотерика.

Скоростта на придвижване на електроните е милиметри в секунда, особено при малки токове.
Къде имаме малки токове? Във фините детайли.
Какво са фините детайли?
Допълнителни подробности в общата сумирана крива на напрежението ако имаме +/- 2V средно ниво, детайлите ще са +/- 0.02V или 0.0002V, тоест десети, стотни и хилядни от милиметра допълнителна дистанция изминат от електроните за всеки цикъл.
Къкво мислите че става с тази енергия през криви спойки, проводници, шини, кабели, кондензатори, резистори и индуктивности?

Затова и действително кондензаторите и кабелите се чуват.
В общият случай разликите са уж веизме ими по простата причина, че ние мерим на макро ниво.
За адекватно сравнение трябва да сравним един и същи цикъл в записа или един и същи период от време с мащаб на екрана на осцилоскопа миливолти или по-малко. Тогава би следвало да се види разлика.

Естествено трябва да мерим на изхода на филтъра към говорителите или дори с микрофон.

Въпросът е къде да си търсим микро детайлите? Дали в общото ниво на формата на вълната на 1-2кХз или в допълнителни подробности между 3 и 9 кХз, тоест леко различна форма или дори над 10кХз.
Или пък в общия сумират изходен сигнал по всички изброени начини.

Тук става дума за дълбочина на кодиране, а не толкова за честота на дискретизация. - не се заблуждава те, съгласно работата на Фурие и Лорд Келвин, няма разлика между аналогови и цифрови записи. Всички записи имат дълбочина на кодиране - разлика в децибели между най-ниското и най-високото ниво, което може да се изрази и в битове двоичен код, както и всички записи имат семплираща честота - разделителната способност за най-висока възпроизводима рчестота.

Този ефект вероятно може и е измерен като малка "пренебрежима" паразита индуктивност със силна честотна зависимост. - честото зависимо съпротивление, което се влияе и от големината на тока и напрежението. Тоест, при малки токове и напрежение някои детайли просто не успяват да генерират ток във веригата, докато при по-големи скорости на електроните все пак успяват да се преборят с геометричните особености на веригата.

Като порасзъждавате над тази тема ще се сетите за много аудиофилски суеверия и ще ги навържете с реални факти.
Усилвателите свирят най-добре при малка мощност.
Говорителите обаче свирят по-добре при малко по-голяма мощност... - същото като ДВГ, който е най-ефективен при ниски обороти и голям товар. Това е еквивалент на не компресиран запис с умерено средно ниво и голяма динамика. Една 100 ватова система е всъщност усилена до край, когато средното ниво е в рамките на 3 до 10 вата - важи и за усилвателя и за говорителите. Усилвателя едва хваща пиковете, а говорителите едва имат достатъчно ход особено в ниските.

Това обяснява и защо постоянно имаме нужда да вдигаме средното ниво. Музикалните сесии започват под 1 ват и завършват над 3-7-30-70 вата средно ниво с пикове над 400.
Тук роля играят и мускулите в ушите ни, които се адаптират непрекъснато към средното ниво отдръпвайки механичните части на ухото от тъпанчето.

Не случайно аудиофилите толкова много си играят с кабели и интерконекти. Те наистина се чуват, но не по причините по които си мислим.

Друг любопитен факт, е че вътрешното окабельване в колоните е с по-тънки проводници и това е всеобщ консенсус без обяснение.

Широколентовите говорители са фаворити на много аудиофили въпреки многото си недостатъци.

Бананите са предпочитани за кабели за тонколони.

И т.н. Вие ще се сетите за още примери.

Това, което е сигурно, е че колективната лудост аудиофилия има всеобщ консенсус по много въпроси. Вместо да от хвърляме наблюденията е по-добре да ги обясним.
Няма как буквално милиони хора да грешат относно това, което чуват. Може да грешат в обяснението, но че се чува, чува се. Чул съм го и аз, от интерконекти, през сребърни кабели до кондензатори и резистори.