Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6475
    • Профил
Защо младите хора милеят за комунизма?
« -: Октомври 26, 2023, 09:16:37 09:16 »
Младите хора не идеализират болшевишкия диктат наречен от болшевиките "комунизъм", а идеята за обществена собственост върху средствата за производство, идеала за високотехнологично общество основано на ценности като стремеж към наука, знания, справедливост, възпитаване на морал, трудолюбие и устрем към прогрес. - не малко от това действително е намерило приложение в пост терористичния период на строя основан от болшевиките. Права на жените, много модерно социално и семейно законодателство и т.н. реални придобивки.

Проблемът на т.н. Комунизъм, е че е основан от болшевики и че в даден момент става безцелен и силно деморализиран, тоест този строй загубва фокус върху цели, технологиите не достигат, науката изостава.

Младите хора не милеят за това, а за декларативните идеали на теорията стояща зад комунизма. Което е нормално за всеки млад човек.
Ако като млад не си социалист, то ти нямаш сърце, ако си социалист като възрастен, то ти нямаш мозък.

Комунизма един ден ще дойде, няма друг начин*. Науката и технологиите ще го наложат. В даден момент знанието и автоматизацията ще бъдат толкова разпространени, че никой няма да има морално право да претендира за предимството на иновацията, съответно да я експлоатира за лична изгода.
В днешно време също има "обществена собственост над средствата за производство". Във всяка държава с над 50% преразпределение през бюджета, производствата са по-скоро обществени. Особено труда. Капиталистите за сега намират начини да плащат под 50% данъци, разбира се докато не се опитат да си изхарчат парите или да реинвестират.
Финландия, Норвегия и други държави са по-скоро комунистически, Швеция Също. Елон Мъск, Цукерберг и Гейтс са за гарантиран базов доход. - този доход идва от извънредната производителност позволяваща да бъде заделен. Това е извънредна производителност на икономиката с която разполага цялото общество.

*Алтернативата на комунизма като крайно състояние на развитие на обществото е описана от Джек Лондон в "Желязната Пета" много добре: победа на олигархията, експлоатация и терор. Болшевишката версия беше основана с експлоатация и терор, но с цел социализмо-комунизъм... Има разлика. Очевидно, е че болшевиките не са правилните хора, нито пък момента е бил правилен в развитието на обществото да се правят опити да се прокарват такива идеи. В крайна сметка т.н. комунизъм има положителен краен резултат като друга гледна точка, път на развитие и огромни социални придобивки разпределени възможно най-равномерно между членовете на обществото. Отново ще посоча социалното и семейното законодателство, които са много по-напреднали и справедливи спрямо т.н. запад, който още не ги е догонил в някои отношения. - примерите са много избирателни права на жените, равни възнаграждения и много други. Расизма, домашното насилие, изнасилванията, експлоатацията и други явления и престъпления и до днешния ден са на много по-ниски нива в бившите соц. държави отколкото в останалия свят.

Обаче времената се менят и едно нещо става очевидно. Имаме огромна олигархия и тя е страшна за обикновените хора. - По тази причина и като се приложи обикновена логика се раждат много конспиративни теории прерастващи напоследък в масова параноя. Вижда се, че технологиите заедно с малки кръгове от технически и научен елит правят големи групи от обществото излишни. Разбира се технологиите и производителността са надценени по много начини, например, че не биха могли да работят ефективно в по-малки мащаби, а работническата класа и маргиналните слоеве на обществото са много подценени.
Независимо от това, много хора си мислят, че олигархията и научно-техническата аристокрация искат да ги убият. - това е неоснователен страх, който обаче може да има полезни последствия, поне така се надявам. Надявам се тези, които се чувстват излишни да започнат да се стремят към знание и умения, така че да не бъдат излишни. Борбата за равенство и справедливост винаги е полезна. Само че се изисква голяма степен на реално приложима грамотност за да бъдат тези вълнения плодотворни.
Не е неоснователно обаче някой ниско квалифициран и на нисък социален статус да се чувства излишен. Обаче този страх трябва да доведе до нещо полезно.