Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6535
    • Профил
В обществото битуват вярвания и страхове, както от анти-пиретиците, така и от антибиотиците. Обосновани ли са екстремните схващания да не се дават хапчета за температура, защото организмът така се самолекувал или пък да не се дават антибиотици защото били вредни? - колко да са вредни?

Внимание: това са мнението и знанията ми на родител без медицинско обрязование, но основани на прочетено от авторитетни източници и личен опит. Яко се съмнявяте в нещо, потърсете други източници в Интернет и гледайте те да са сайтову като ncbi.gov, стандартите на СЗО или издания на университети.

1. Антипиретици


Децата са много реактивни. Вдигат температура изключително бързо! Ако мерите температурата буквално непрекъснато, можете да си поиграете на лечение "по овчерската"! Ако измерите един-два пъти и оставите детето с около 38 то за минути тя може да стане 39-40 и т.н.
Един от въпросите на психолози и психиатри е дали лицето е получавало гърчове от температура като дете. - на това ли искате да си играете? Или на това искат да си играете даващите безотговорни съвети по нета?
Освен това, не можете да измерите един път, да видите 37.8 или 38.1, да кажете "аха, добре" и да си мислите, че това е температурата. Трябва да направите поне 3-4 измервания за час и след това по веднъж на час за да знаете каква е тенденцията. Почасовите измервания се записват в таблица и така се получава температурен профил. Един 24 часов температурен профил може да помогне много за точна диагноза ако го покажете на опитен лекар. В температурния профил се записват часовете на прием на антипиретици, както и дозата. Показва вирус или бактерия и понякога и какви.
Важно: болното дете трябва да Ви бъде винаги пред очите! - по описаните причини. Не трябва да ляга да спи без антипиретици, а през нощта трябва да се направят поне 1-2 контролни измервания. Здравото болно дете има енергия почти колкото не болно. Умърлуши ли се - 39+, давате антипиретик и отивате на лекар веднага, детето е много болно. Това може да трае и няколко часа или ден, но размишленията по въпроса са отново хазарт.
Видите ли над 39, къпане с хладка, не студена вода, компрес, антипиретик, лекар!
Отново: децата много бързо вдигат температура, така че докато измерите 39.5, тя може да е вече над 40!
Също така ако вечерта детето има над 37, но не над 37.8, което вече е фебрилитет, но не знаете дали тенденцията е за понижаване или повишаване и детето е болно от скоро, то аз бих дал антипиретик за да не вдигне детето опясно висока температура докато спи.

2. Антибиотици

За въздържанието от антибиотици...
Действително децата са много силни и здрави, когато водят нормален начин на живот, ходят на градина, хранят се пълноценно и т.н.
Вярно е че антибиотик не трябва да се дава току-така.
Обаче, пълния отказ от антибиотици, например при ангини и други остри бяктериални инфекции е много опасен. И въобще отказа от лекарства за които има показания и са предписани.
Причината за това е че активираната при остра инфекция имунна система може да атакува ставите, съединителна тъкан и по-рядко други тъкани. В резултат на това, могат да се изработят антитела против някои клетки на ставите. Тези клетки и тъкани са много подобни на тъканта от която е изграден клапния апарат на сърцето. По тази причина има състояния като "артритно сърце" и други при които страда сърцето заради нелекувани инфекции, дори организма в крайна сметка да се е преборил сам. Същото се отнася за бременни например с ангина или пневмония, ембриона е заплашен по същият начин от повреди на клапния апарат.
Затова трябва да се спазват правилата и стандартите за лечение. Да се ходи на лекар и да се изпълняват предписанията.
Правилото е че колкото по-малко боледуваме, толкова по-здрави сме. Особено това се отнася за тежките инфекции, които са по-вредни от леченията за тях.
Хапчето е по-малко вредно от състоянието което лекува. Иначе няваше да се нарича лекарство.
Много болнавите трябва да вдигнат хигиената, личната и на пространството, да усилят диетата и да се каляват подходящо облечени на открито. Само дишането на студен въздух е достатъчно за да се създаде нужния стрес и контраст за да де усили имунитета. Ако от най-малкото се рязболява, то значи има инфекциозни агенти опортюнисти, които само чакат. - обратно в т. 1. - хигиена.

Вместо заключение: Повечето вегани, както и повечето не използващи лекарства и антипиретици, а бих казал и повечето бегачи и маратонци над подходящата за това възраст, всичките изглеждат на видима възраст значително по-висока от действителната. - това вече са лични наблюдения, но все пак съм на 41 с активен социален живот.

Да изглеждаш млад или поне на действителната си възраст е признак на добро здраве. Млади и добре изглеждат тези, които не боледуват, поддържат хигиена, хранят се пълноценно, почиват си и са щастливи.