Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Народопсихологията на българите и останалите народи

За да обичаме себе си трябва да се познаваме и да дефинираме хубавото в народопсихологията ни, а то съвсем не е малко.

Това, което ще разкажа тук е мое лично мнение и лични усещания.

Когато СССР се разпадна за това нямаше нито една предпоставка, огромен БВП, огромни богатства, положителен демографски прираст, младо население, висока степен на грамотност и образованост, обаче магазините празни, повсеместна апатия, липсваха им цели, не знаеха към какво се стремят и защо правят всичко, което прават, нито какво друго да правят или да не правят. По тази причина по същество най-богатата и най-голямата държава на света просто престана да съществува.

Днес кандидатът за президент на САЩ със странно име и от индийски произход казва същото за САЩ. Всъщност той възпроизвежда почти 1:1 изказванията на Юрий Безменов, все едно мнимата диверсия на КГБ към западните ценности и морал е била осъществена на 100% и западняците са напълно морално деградирали. Разбира се, слушайки Безменов, а сега и американецът от индийски произход, аз чувам иносказателни сказки, че САЩ се саморазрушава по-ефективно отколкото дори КГБ би могло да го разруши и в най-смелите си мечти.

... следва продължение...

Тезата, която смятам дя развия, е че хората и народите са различни.
Българите, за които много дълго време никой не се е грижил, а може ли и просто никога са най-близо до американците по манталитет, ние се стремим да имаме жилище, собственост, собствена прехрана от производство, търговия или работа на заплата и разчитаме много малко на държавата. Това, че не разчитаме на държавата се дължи на няколко обективни фактора:

1. Феодалния строй никога не се е развил напълно у нас, тошли са турците;
2. В състава на турската империя сме живеели напълно самостоятелно и сме плащали малко или един прост данък, съответно сме задоволявали всичките си нужди сами с работа за себе си.
3. По царско време тук е бил пълен либерализъм в стария смисъл, капитализъм с минимална държавна намеса.
4. По комунистическо време беднотия, час пром, кражби, оскъдица и корупция.
Милеещите за старото време масово им е мъчно, че вече не могат да си "вземат" каквото им трябва, бензин, зеленчуци, продукция, инструменти, часпром на държавните машини.
5. Днешните неуредици отново поставят българина в положение да се грижи сам за себе си.

... Следва продължение...

И така, разбира се сравнението ще бъде между българите, американците и руснаците, плюс малко европейци, но те ще са в толкова негативна светлина, че няма да ги назовавам по националности.

От всички хора най-много се възхищавам на американците. невероятно свестни хора живеещи по морални принципи комбинация от естествена доброта, логичност, прагматичност, грамотност, работливост и съвсем не на последно място християнски ценности и религиозност.
Грамотните, образовани и добре възпитани американци са уникални хора. Имат страхотен подход към всичко, планират и изпълняват проектите си, много независими и продуктивни. С този тип американци, които са гръбнаха на Америка, а биха били и на всяка държава се работи, общува и взаимодейства много приятно и ефективно. Една от причините, е че те по убеждения се доверяват на другите хора и не са мнителни. Някой да ти вярва е изключително полезно и плодотворно за съвместната Ви работа. Трябва обаче да си даваш сметка. Освен това са изключително търпеливи и не дребнави, не прехвърлят вина и не търсят вина, напрягат се и полагат усилия да се преодолеят трудностите.
Накратко, не случайно САЩ е най-богатата и най-великата държава в момента. Очевидно САЩ е школа за американци, която възпроизвежда тези класически личности.
Един съвет, пред американци не се хвалете със знания, излагате се. Знаят много повече отколкото казват при това нещата, които знаят ги знаят на ниво на което повечето други хора не са в състояние нито да ги преподадат, нито да ги усвоят. когато някой започне да Ви обяснява колко са прости американците, направете си изводите. Школата за американци им дава една интуитивна съобразителност и маниер на общуване, където много голяма част от фактите се подразбират и вземат предвид, а те общуват само в горните 5% до колкото засяга конкретната работа с която се занимават. Ако ги заговорите не за нещата от 95 до 100%, а за тези от 0 до 5% ше им се доспи, ще започнат да да-кат и да се изненадват от гениалните Ви прозрения. Това го правят не от лицемерие, а от възпитание. Друг по-високоефективен вид общество и хора са.

Българинът е най-близък до американците по базов манталитет, но все пак е европеец и то от източна Европа... Мрънкащ и обясняващ се роднина на американице. Като базово светоусещане и самостоятелност обаче сме много близки. Проблемът у нас, както и в цяла Европа, е че сме толкова омешани, че всеки възприема останалите като средно аритметично идиоти. Понеже от време на време ще попаднеш на начетен и работлив, но през повечето време попадаш на недочели или направо не чели, възприемаш есеистичен и многословен модел на общуване, увод, действие (факти), кулминация, заключение, извод. Нашенския шаблон на общуване няма версия за запознати читатели навътре в тематиката, естествено в определени колективи се разбират с по-малко думи. Обаче винаги подозираме, че си имаме работа с идиот или дилетант, а често дори сме прави.

Руснаците по отношение на разбиранията си за общество, икономика и държава все още чакат на батюшка царь!
Тези Петербургчани и Московчани, които мрънкат против ВВП те не са либерали (според значението на понятието от преди 25 години) или демократи. Макар и популистите, които се опитват да разчитат на тях за евентуална революция или избори да им вменяват, че са прогресивни и про европейски настроени, това ще продължава или докато се самоопознаят или докато окончателно ги излъжат да доведат на власт нов батюшка цар от съвременен либерало-клептомански тип, който да им разгони фамилията.
Ако се вгледаме внимателно в настроенията и оплакванията на руснаците от двата големи града ще осъзнаем, че те смятат не че държавната намеса в икономиката е прекалена или, че трябва да има повече пазарна икономика и по-малко планова или държавна, не, нищо подобно! Те смятат, че ВВП и приближените му управляват неефективно и крадат много, затова нямат достатъчно социални и въобще бюджетни придобивки. Те искат да им е още по-безплатно, да имат уж някаква по-голяма свобода. Ако биха могли рускините биха живели в луксозна комуналка, биха изпращали децата си в безплатното държавно училище и безплатните държавни спортни съоръжения, но същевременно биха работили високо платена работа и биха делили мегдан с най-фасонестите европейски мадами по Париж и Крушевел. В интерес на истината и сега във всеки блок в големите градове на Русия работи денонощна сауна, ходят на 50 метрови олимпийски басейни, каквито има във всеки квартал, в 11 вечерта, училищата и медицинските грижи са безплатни, а енергията им е почти без пари, държавата непрекъснато строи нови общински блокове и настанява там нови семейтва срещу символичен наем, а старите събаря и строи нови по-хубави. - обаче това е малко, а батюшка цар трябва да дава повече. - поиграйте си с гугъл стрийт вю в Русия. Обиколете големите градове, също и малките. Ако искате минете по оста Урюпинск - село Бор, което се намира, където Подкаменская Тунгуска се влива в Амур и стигнете до Владивосток. - ще се сдухате в каква кочина живеем и какви градове са си построили руснаците. дори летището за хеликоптери на село Бор е с нова ламарина на покрива и балатум без дупки, а ламперията направо свети. До село Бор се ходи с кораб по Амур - има пристанище или с пътнически хеликоптер - има редовна линия. Разгледайте и далечния север, ако искате прости села, ако искате селата - общежития на различни промишлености. Така живеят руснаците. Като не вярвате на мен, хванете Гугъл, има всичко.

У нас единствените наистина милеещи по комунизма, съответно русофили от катилски алогичен тип са тези, които са могли да крадат бензин, ГСМ, части, селско-стопанска продукция или направо от складовете, както и тези, които са могли да бичат часпром на работното място. За съжаление разправят тези идилични истории и на децата си и не малко от тях също милеят за соца по точно тези конкретни причини. Тук имаме напълно неадекватна версия на типичния руснак. Неадекватна, защото живота при батюшка цар изисква Русия отново да ни окупира и завоюва, да ни вземе под крилото си и да започне да ни захранва със суровини, енергоносители и технологии, като си затваря очите как крадем. Апропо в СССР са крадяли даже по-лошо и от тази класа мошеници идват много от проблемите и у нас и при тях.
Извън класата на крадливите на материално отчетническа длъжност, а и на каква да е, всеки вменяем и тук и там не милее по соца. За руснаците разпадането на СССР е голяма трагедия не заради соца, те са безобразно богати и със и без соц, а заради загубите от разпадането на по същество царската руска империя.
Всичко това е всъщност продължаващата трансформация на руската империя. съответно в нея живеят поданици на текущия цар и искат по-справедливо разпределение на държавните блага. Блага има много. Не ми е известен сериозен утопист или дори леко луд политик, който сериозно да разсъждава над идеята за същинска приватизация на добива на суровини и енергия. Както вървят нещата в света, май скоро ще започне да се възприема реална научно обоснована граница между здравословната обществена собственост и частната такава. Русия и Китай, а и други държави практикуват пазарно стопанство с държавна собственост или контрол върху стратегическите отрасли и свободна собственост и инициатива за всички граждани и фирми извън тези отрасли.
Да се върнем на темата малко по-нагоре. У нас социализъм от типа между 1945-та и 1989-та е напълно невъзможен и по такива въпроси не трябва да се разсъждава. Също така е невъзможно да имаме придобивките, които имат руснаците, особено руснаците живеещи в относително големи градове. Ние сме една средно голяма европейска държава.

Защо не трябва прекалено много да подражаваме на европейците?
Например, защото не толкова отдавна, тоест не в античността или някогаси, една европейска държава е изклала всичките си цигани.
Друга европейска държава за 200-300 години на няколко пъти е избила няколкостотин хиляди евреи, между 200 и 400.000 и това е преди нацистите.
Много европейски държави са гонили и подмятали евреите по същество без никаква причина, а на практика, защото не са хритсияни и по никаква друга причина, може би, защото са разпънали Христос, а може би просто така, защото са различни.
Циганите са били поробвани при това от 15-ти до 19-ти век.
Много водещи европейски страни са били с напълно неграмотно класово разделено общество до много късно. Да не говорим какви войни са водили, как са се клали в граждански войни и помежду си и че са поробвали, изклали или убивали милиони с глад включително през 20-ти век практически в целия свят. Такава невероятна диващина отпреди средновековието практически до съвремието. Вижде историята на северна Африка и Виетнам от средата на 20-ти век. не мога да разбера тези точно на нас какъв морал могат да ни четат?!

Всичко това го пиша, защото исторически ние нямаме вина за нищо и към никого. Включват ни в турската империя и губим държавата си заради кекавата наченка на феодален строй. След това ни включват в съветската империя абсолютно насилствено и без да сме го предизвикали с нищо.
София е бомбардирана и са избити хиляди мирни граждани спящи по домовете си от съюзнически бомби просто така, единствените бойни действия в които участва българската армия през ВСВ е да гони нацистите до Унгария.
Включването ни във Варшавския договор и СИВ е напълно насилствено без повод, воля или желание от наша страна.

Всичко, което маркирам може да бъде прочетено допънително.

Точно на какво отгоре европейците са ни хванали за канарчета и ни казват как да живеем?
Кого изклахме?
Кого поробихме?
Каква идиотска гражданска война водихме да се убиваме едни други?
Кого мразим? Чернокожите, циганите, евреите и всички останали даже са ни интересни и симпатични. Негър не е обидна дума, а просто дума.

Ние сме грамотни, самостоятелни, цивилизовани хора, които живеят в мир с останалите хора и народи!

Да си набиват в собствените глави толерантност, явно имат нужда! Доказано имат нужда даже!
Ние към кого бяхме нетолерантни?!

Най-голямото дело на ЕС? ИТЕР? - ИТЕР са го зарязали, хвърлили там 50 милиарда, кой знае толко разсипани и изпооткраднати.
Съсипват енергетиката, селското стопанство, транспорта.
Карат се с всички. Буквално с всички, като не си мислете, че не се карат със САЩ! Просто САЩ намират начини да въздействат и да си прокарват интересите, но това съвсем не значи, че сме в добри отношения.
С кого точно не сме скарани?
Най-голямото дело на ЕС, очевидно от бюджета и разходите, е войната в Украйна. Която те самите подстрекаваха по собствените им думи - вж. изявленията на ЕК за Янукович ("от утре работим с опозицията, защото е търгаш, който ни сблъсква с приятелите ни Русия") и на Меркел за минските споразумения - дават време на Украйна да се подготви за война. Няма втори сценарий. Война!
Най-големия харч на ЕС в историята му е войната в Украйна. Това е най-важното нещо. Предишното им велико дело беше фалита на Гърция за който помогнаха дружно. Още по-глупавото, е че голяма част от разходите надхвърлящи доходите на Гърция се дължат на покупки на оръжие от САЩ за да могат да противостоят на Турция, която също е в НАТО. Независимо защо им трябва голяма и свръх оборудвана армия, накрая ЕС плати сметката за огромен флот от американски самолети. Обаче сега сметката е по-голяма и ще става още по-голяма и накрая ще има бакшиш няколко пъти сметката.
Всичко е точно! Сега понеже не е прилично да ходим да ограбим африканците, южноамериканците или азиатците ще се самоограбим, то е същото. Няма монарси, има олигарси. Понеже не е прилично да се колим помежду си, а сме и позабравили, да се трепят там руснаци и украинци, накрая ще стане същото.

По какво българите приличат на тези?

Българина оставен на спокойствие си огражда един периметър от който излиза за да продава каквото е произвел и да купува каквото му е необходимо. Ние сме изолационисти по природа, но сме и истински либерали, насилието като държавна политика ни е противно. Имаме си култура и традиции, които се моля да оцелеят и насред текущия буламач.
От всеки народ накрая става едно и също. Китай винаги се превръща във високотехнологична бюрокрация с висока производителност. Русия в царство с корупция, ако не беше корупцията царя нямаше да падне, просто са крали много. Европа винаги накрая го обръща на някаква абсурдна изродщина. Австрийците в Алпите живеят като пет пари в кесия. Българите лесно се отказват и много се водят по чужди акъли и се карат с хората без нищо да печелят от това, а само губят. Обаче много ни бива да се ограмотяваме и да развиваме като култура, което се дължи на прекрасния ни език. Мечтата ми е да остискаме още малко в относително спокойствие да се замогнат и просветят повече хора и да не ни управляват пълни ненормалници и чуждопоклонници. Да заприличаме повече на работливите и образовани американци.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Пример за институционализъм, плурализъм, контрол и как цялата система в САЩ е конструирана така че да предполага висок морал и професионализъм, а даже и да е конструирана така че да не може да работи без тези качества.

https://williamtoti.com/the-exoneration-of-captain-mcvay/?amp=1 - какво всъщност е станало разказано от капитан на подводница.

Съвременен жорнализъм, хи-хи, ха-ха, шестокласник павлик морозов, ПР версия: https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/charles-mcvay-iii-uss-indianapolis.html
Откривай си блог и ги пиши тези неща там, където може да имаш реални читатели и последователи!Тук сме аз, ти и още няколко полупасивни читатели. Пилееш се.

Ти ТРЯБВА да бъдеш четен!!!

Това е което мога да кажа и се връщам да си дочета, препрочета и доосмисля!
Принципно, такива са и моите виждания, но поради една или друга причина, не смятам за нужно (или възможно) да ги споделям с някой.Въпрос на нагласа вероятно.

different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Благодаря ти, приемам го за комплимент!
Това е по-скоро личен дневник.
Самите писания са написани набързо, не съм направил целенасочено самостоятелно проучване, нито съм се старал особено.
Все пак не подценявай Гугъл и останалите търсачси, ще бъде прочетено от достатъчно заинтересованите.

Нямаше да споменавам европейски държави, ама англичаните нали напуснаха ЕС.

Алан Тюринг: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing

Велик учен, математик, дешифрирал е не просто Енигма, а телетипа на Лоренц, който е много по-сложен, баща на изкуствуния интелект и половината компютърни науки.

Арестуван и съден за хомосексуализъм през 1952-ра и осъден на затвор или химическа кастрация. Избира химията. Умира през 1954-та от отравяне с цианид, обявено за самоубийство, но според специалисти обстоятелствата са консистентни и със случайно отравяне.

Какво да кажем? През 1952-ра у нас терора продължава, Сталин е жив и подозирам, че нито един хомосексуалист не е бил кастриран химически, още по-малко велик учен и герой от войната.

Работата е там, че българинът леко нехае по тези въпроси. До колкото някой с възприето за а-морално поведение не извършва съпътстващи престъпления, то на нас не ни пука и то на генетично ниво. Ние имаме народопдихология на автентични либерали.
Да, в НРБ имаше затвор за хомосексуализъм до който се е прибягвало в крайни случаи по субективни причини.
Какво да кажем за държавите прилагащи евгеника до края на 70-те години на 20-ти век? Залавяне на грозни или глупави хора и особено жени и насилствената им стерилизация! Някои европейски народи режат глави до края на 70-те.

Списък на масовите гладни смърти:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_famines
Зловещата дума famine.

Докато из Европа върлува глад, ние гледаме животни, обработваме земята, тъчем и плетем чорапи, които се продават от руската империя, през близкия изток чак до Европа.

Обърнете внимание на събитията на масова гладна смърт след 1800-та година. Не пропускайте и 20-ти век!