Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6567
    • Профил
Путин интервю за Тъкър Карлсон
« -: Февруари 10, 2024, 11:45:51 23:45 »


Трябва да се слуша внимателно и да се тълкува.

Есенцията за мен, е че Путин демонстрира, че е силен и че ще постъпва по начина, който смята за оправдан и правилен.

Отново и вече десет години не акцентира на истинските причини за войната, но този път ги обясни твърде подробно. Всички очакват и се надяват Русия да се разпадне, обаче ако брутални щурмове на редовна армия срещу цивилни области населени с руснаци останат без отговор, тя вече трябва да се е била разпаднала през 2014 г. - преразказ по смисъл.
Отказва да се занимава с глупости или да говори излишно по прагматични причини, отделно защото спазва етикеция и демонстрира възпитание.
Прагматичните причини са, че ако вземе много да злослови, това първо ще се изтълкува като слабост, а второ ще послужи за повод за усилване на помощта към противниците на бойното поле.
Обяснява какво е Украйна, куп безспорни факти.
Нещо се пооплете в периода на втората световна война, едва ли не, че Полша и Украйна са я предизвикали.
Това от мен да го знаете: Сталин си е отглеждал Хитлер за да разпали война от която да се възползва... То това е и станало, само детайлите са, че яйцето е опряло до гъза малко повече и освен това е било щраусово.
Останалите факти са така до един. Даже за Крим не знам защо продължават да премълчават основните факти, че има 10 конституции, приемани от народното събрание на Кримската конституционна автономия и отменяни под натиск от Украйна. Референдума пък е трети, п едишните два със същия резултат игнорирани от Русия, за да не се излагат, че думата им не струва.
Около 2004-та има мащабни проучвария поръчани от ОССЕ и ЕС за Кримската автономия и етническите руснаци страдащи под украинско иго... Периода в който ЕС се донабълбуква с руски газ...
Крим можеше да се присъедини и към Монголия, Япония или Австралия, те са по същество република, а Украйна в старата си версия беше федерация между Украйна и Крим.

Както и да е.

Путин отбелязва още, че Русия е първа икономика в Европа и 4-5-та в света. - което е вярно по данни на МВФ. Един вид благодари за санкциите.

Вещае упадък на американската империя. Бърз при това. Което вещаят и почти всички останали.

Загатва за държавата, семейството, децата, но не споменава джендъри.

Споменава Иля Московски... С добро.

Въобще е много над нещата. Войната й се види края.

Твърдението, че е готов за преговори по всяко време за мен означава, че е готов да си вземе всичко до Днепър, плюс Киев и цялото черноморие с Херсон и Одеса на по-риска цена в жертви.

Мой коментар: колко да му е скъпа войната, когато разполага с 30.000 танка и 18.000 със сигурност, от които 12.000 Т72, от които поне 6.000 все още относително модерни? Не говорим за супер машини като Т80/81/82/84 и т.н., а за Т72. Т72, както и съвременните танкове са изпята песен.
Украйна е последното място, където тези железа плод на труда на дедите на руснаците могат да бъдат обменени и конвертирани в нещо полезно и със стойност. Огромната флотилия от стари танкове ще се превръща във все по-непотребно бреме. В Украйна има недостиг на джавелини, но в целия останал свят всички се тъпчат с техни аналози и аналози на ланцетите.
Руснаците сменят марките за долари и евро в последния момент. Същото се отнася за гигантските им запаси от чугунени бомби ФАБ с крилца и без крилца, апропо, тях ги пестят, както и за снарядите, които са с изтекъл срок на годност, а също и за безбройните типове ракети и ракетни снаряди за залпов отън.

Карлсон беше безкрайно полит коректен към западния политически естаблишмънт обаче.
Аз бих попитал за огромните концесии раздадени от Янукович на Шел, Ексон и Шеврор за доказаните в Украйна огромни запаси от газ и нефт, колкото на Норвегия. - тук е най-подозрителната част от всичко свързано с тази война. Да си представим, че услужливите западни елити правят майдан в Украйна за да изгонят концесионерите и да услужат на Путин да остане монополист.
На Путин апропо и Байдън му е в джоба - стотици милиони от търговия с газ в Украйна, а по това време в Украйна друга газ освен руска не е имало. И Обама му е в джоба, дето държа два мандата петрола скъп, та Русия се натъпка с оръжие и то не това, което хаби сега. Та Обама е разоръжавал Украйна от излишвото й оръжие, което трябвало да се утилизира, но накрая се озовало в Русия срещу отписване на дълг за газ. Обаче гранта от сената и конгреса за няколко десетки милиона долара за утилизация не е върнат... Преди Обама и други сенатори са разоръжавали Украйна по същата схема.
Да споменем отново и Мъск, когото руските военни извикали да му се подиграват, а не да му продадат ракета носител... А той си тръгнал с празни ръце, а сега строи космически и въздухоплавателни средства от неръждаема стомана. Дето ако Лакхийд можеха да я проектират и заваряват нямаше да се мъчат с лигавия титан.

Тъкър Карлсон не попита Путин нищо от това.

Да си продължа мисълта.
Янукович дава концесии, ще изважда украйна на картата на производителите на газ и нефт.
ЕС правят майдан в услуга на Путин, гонят Янукович и концесионерите.
Путин обаче прави още една крачка, точно как не е ясно, но не е невъзможно. Както самият той отбелязва, кой иска и кой може.
Следващата крачка е правилните майданаджии да направят правилните глупости, например за забранят руския и да започнат да тормозят руснаците. И не го правят с първия закон от първото заседание на парламента след майдана. Донецк и Луганск започват да се вълнуват, а също и Одеса и Запоражие...
Отново правилните майдановци уреждат щурм от редовната армия, а дезорганизираните руснаци като никога са готови и спират настъплението на украинците едва ли не инкогнито и с подръчни средства.

Que Bono?
Е аз не виждам друг главен бенефициент освен новата руска империя.
Крадливите ЕС бюрократи винаги са на печалба, просто сега временно е по-голяма.

Ако обаче няма такава дълбока и сложна конспирация, тоест майдана не е целенасочено вдигане на топката, а обикновена простотия, то в голяма степен отгово а и целите на руснаците са оправдани и легитимни. Както Путин отбеляза, щурм с авиация и артилерия на цивилни области пълни с руснаци, ако не отговорят, трябва да няма Русия и да се е вече разпаднала.
Неочакваното е друго, това, че стигнаха до Киев и че се опитаха да направят контра преврат в Украйна.
За Донбас мисля, че всички се бяха спазарили и примирили. Явно те малко са попрекалили и са го поизлъгали и той да не остане по-назад.

Путин добре ги мисли нещата, особено като за монарх на такова нещо като РФ с дадености като сегашните.
Проблема на Путин е да си намери, отгледа, обучи и възпита приемник или приемници. Играта, соято играе е много скъпа и дълга, а и той по някаква причина я играе бавно. Хубаво посочва, кои са важните неща и основните ценности, но някой трябва десетилетия да имплементира този завет и това по биологични и обясними причини няма да бъде той.
Обичайния провал на диктатурите и монархиите, е че те не се самовъзпроизвеждат добре. Дори комунизма е пример за това - строен от царски възпитаници, комун4зма постига целите си в много отношения, например равни човешки права, безкласово общество, индустриализация и образование. Белята е там, че второ-трето поколение комунистите вече не са кадърни царски възпитаници и въобще н3 са мотивирани да се борят залудо за някакви блянове, химери и сбъркана идеология. - тези вече работят за себе си. - резултата всеки от нас го е видял и продължава да го вижда.
Така че Путин като за техните условия добре ги мисли и прави нещата. Може би. Но до колкото може би и ако в историята няма, факта, че му напраскаха санкции, а тоя задмина Германия и Япония е достатъчно показателен.
Въпросът е кой ще бъде следващият невъзмутим и непоколебим путинист и възможно ли е да има такъв? Путин като най-нов и най-силен диктатор-император може да го е измислил. Би трябвало поне.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6567
    • Профил
Re: Путин интервю за Тъкър Карлсон
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2024, 07:56:54 07:56 »
Междувременно нашите политически ръководители явно ни мислят за идиоти.
Искат да цензурират Туитър за език на омразата и да махнат интервюто от Ютуб.
За да не ни стане нещо като го гледаме.
Какво да ни стане? - Путин да ни надума против тях ли?
Едно време цензурираха Блек Сабат по подобни съображения. Те поне бяха наркомани с нехигиеничен външен вид пеещи някакви подтискащи неща. - на мен ми действат положително и ги намирам за мелодични, но явно други са били по-неустойчиви. Метъла е като ковида, всички да се заразят, не малко ще оцелеят, защото са плешиви и държат на ежедневната хигиена.

* * *
Но да се върнем на войната и сказките на Путин.

При липса на информация, а в случая тя е много остра, няма как мшслещите хора да не измислят варианти на хипотези.

Ето Ви един куп хипотези, които не са отхвърлени по никакъв начин. Тоест, няма данни, които да им противоречат.

1. Ставащото в Украйна е унищожаване на държавата им по всеобщ сговор.
- Европа взема милиони белички и красиви жени и деца, културни, грамотни, образовани, възпитани, работоспособни и работливи.
- Путин и Русия вземат още повече население и територии.
- Русия остава енергиен монополист и гарантира сигурността си.

Това е едно възможно обяснение, защо система от импровизирани бетонни бункери спира червената армия вече две години. Армията на СССР от 1980-та би прегазила това поле много по-бързо. Очевидно не су използвят нужните тежки бомби.
Че Украйна е тежко укрепена по линията на фронта, която едвам мърда се разбра, но все пак.

2. Същото като 1, обаче руснаците са ги излъгали и са ги вкарали в капан. В началото на войната се разбра, че Кремъл е очаквал Украйна сама да падне при нахлуването. Може и действително да е имало такива настроения, но когато нямя категорични победи на бойното поле народа играе на сигурно.
Тоест, подлъгали са ги да влязат в капан и са извадили джавелините и модерна система за управление на огъня на артилерията.
Припомням, че руски бронирани машини влизаха по булевардите на Киев... За да бъдат безмилостно унищожени.

Странното, е че руснаците отидоха с Т72А, което е базов вариант за вътрушни войски, едва ли не учебен, много стар и морално остарял.
Също е много странно, че като направиха задръстване от танкове на магистралата не направиха отцепка от 2-3 км с БТР-и и пехотинци. Войниците си стояха в камионите и БТР-ите на топло, а украинците се упражняваха с джавелините?! Какво? Руснаците не знаят как се кара БТР но нива с половин метър сняг? Не заеха височини и не направиха отцепка.
Русия стана най-големия донор на оръжие на Украйна, като по брой пленени и изоставени танкове и други въоръжения може би води на запада и до сега.

3. 1 и 2 в някаква мешавица. Все пак добрата конспирация е между малко на брой хора.
Привидната импотентност на руската армия може да се дължи на насищане на територията с ПВО и други контра мерки, които не са очеведни. Затова може да се налага да се трепят и колят почти като в наполеоновите войни. И да си пускат гранати на главите от дронове. - нещо с което и двете страни активно се занимават и е особено гнусно.
Достатъчно странно е че битката за Славянск-Краматорск все още не се е състояла, а боеве все още се водят в предградията на Донецк.
Първоначалната изненада беше именно, че се разтеглиха на огромен фронт чак до Киев, а не натиснаха в Донбас. Може би искаха за отрежат снабдяването и укрепените части на фронта там да паднат сами.
Странно е и как се снабдяват тези т.н. укреп-райони вече две години.

Представям си ако такава война водеха САЩ, дали лиха допуснали да вървят непрекъснати конвои от камиони със снабдяване. Нали тези камиони трябвя да менат през Днепър и след това да стигнат до предградията на Донецк например. От Днипро, Полтава и Кременчуг до Донецк са като минимум 300-400 километра, с 80 км/ч това са 4 часа. Хиляди и хиляди камиони са минали по този път за две години. Защо още има мостове? Защо още има пътища? Къде спират тези камиони за да разтоварват и защо нищо не ги уцелва.

Странна работа!

Затова и хипотезата, че това е процес на екстерминиране на украинските съпротивителни сили нямя как да не стане очевидна. А дали е вярна е друг въпрос. Тайните около тази война са много и поне аз не съм срещал добро обяснение как Украинците поддържат снабдявяне толкова време. Тоест, как са неутрализирали руските оръжия, които могат да им попречат.

4. Има и четвърти вариант
Безспорно и очевидно, е голяма част от западните политичедки елити са получавали облаги по пътя на газта.
Путин ги е понатиснал колкото е можал или дори те сами са се сещали, че спре ли газта, спират и парите.

Цялата операция заедно с последствията и изгодата е планирана от Кремъл. Тук включваме и обстоятелства като изкачване на Русия на първо място в Европа по БВП или поне по PPP и прогнозите, че тази година ще изпревари и Япония с която сега са наравно. Отбелязвам, че около 30% от руската икономика е сива, едно на ръка и второ, че е полу-планова, тоест руското богатство ще се окаже доста голямо. Гонят 6 трилиона официален БВП без другите условности. С тях стават 8-10 трилиона. А по отношение на войната, снарядите например при тях са над 10 пъти по-евтини.

Вариант "4", е че руснаците умишлено бавят войната. При допускане, че след войната всички ще бързат да се сдобрят с тях и да купуват енергоносители и суровини и да се наместят на големия руски пазар на ново.
Както казва Витанов, рускине фирми в момента растат като гъби в освободените пазарни ниши.
Подбуждате майдан? - Мизерствайте сега със скъпа енергия! Арабите подпират с ограничаване на производснвото на петрол. Европейците карат с китайско и индийдко гориво произведено от руски петрол. Арабите препродават руски газ. Предишната сделка от 2022-ра за 50 милиарда долара се изхарчи бързо, сега има нова.
Защо Русия да бърза с войната?

Междувременно Европа се опитва да си съсипе земеделието и животновъдството. Резултатът от това, е че ще трябва да ни изхранва Африка. Обаче Африка е в орбитата на Русия и Китай.

Точно този сценарий не виждам какво може да му попречи освен още по-голяма война. И каква ще е тази война? Русия и Китай заедно с Иран, Индия, Бразилия и ЮАР в най-добрия случай неутрални.

Русия се била изтощавала с войната в Украйна?! Да бе! Те не ползват всичките си типове ракети и се правят на ударени, естят авиацията. От какво да се изтощят? Направиха си пълна чистка и естествен подбор в армията, де що тарикат и измекяр имаше ги наритаха, ликвидираха, отстраниха и т.н. Че щели да загубят 2-3-5.000 50 годишни танка, дето иначе трябва да ги режат ли? Ми те имат 30.000, имат и капацитет да произвеждат нови.
Варианта, че ни наиграха, като ни оставиха да се самонаиграем все повече ми харесва. Щото нещо си бяхме помислили, че с търговски марки, организации за колективно упражняване на авторски права и дребни евтини интриги с пропаднали политици в провалени държави можем да управляваме света.

Отново ще се върна на руското БВП. До 2014-та следях процесите там с огромен интерес, защото Путин беше въвел система за социално подпомагане с годишен бюджет от 50 милиарда долара с кжято постигна първия положителен демографски прираст в бяла християнска държава за светка на народотворния етнос.
Тоест, 2013-та русназите започнаха да се множат повече отколкото измираха. Нито една друга бяла християнска държава не го е постигнала и до сега.
2013-та Русия имаше официално БВП от почти 3 трилиона долара, по време, когато САЩ, Китай и ЕС се въртяха около 15 трилиона.
САЩ са с два пъти по-голямо население и по официална статистика бяха над 2х по-богати на глава от населението.
ЕС с 550 милиона жители е три пъти и половина по-голямо, съответно ЕС е бил 1.5х по-богат от руснаците на глава от населението.
Китай е с десетократно по-голямо население, съответно е бил около 2х по-беден от Русия на глава от населението.
После дойде 2014-та, сбиха се в Донбас, а Руснаците си отмъстиха в Сирия, като спасиха Асад и спряха главорезите. - за последното аз им се възхищавам и съм благодарен.
Всъщност, дали не се намесиха в Сирия, а да им устроиха тази гадост в Украйна за отмъщение и за да им отвлекат вниманието?

Тъкър Карлсон е много велик журналист, а не личи да може да събере 2 и 2. - Защо нямаше такъв въпрос? Щото Украйна освен трън в гъза на всички, че е голяма, богата и устата, друго освен роля на парий в ЕС и спрямо САЩ не може да й бъде отредено, особено при наличие на нелицеприятни радикали и тежки олигарси. Смазването на Сирия от друга страна би имало пряка полза за запада, газ, нефт, преминаване на още газ и нефт през нейна територия, което Асад и до сега не разрешава. Докато украинския чернозем никога не може да спре да работи и все ще трябва продукцията да се продава. Никой не е приритал за машиностроенето и останалия им производствен и кадрови потенциал, който и за война не става, защото е под гъза на стратегичуския противник Русия, съответно ще бъде унещожен в първия ден на войната.

Украйна трябваше да остане неутрална и сама да реализира потенциалите си и да печели и богатее от човешкия си капитал и природните ресурси, все щеше да се продаде продукцията. Апропо, Украйна съсипа машиностроенето и металургията в България, продаваха евтино. Отделнопземеделието и животновъдството, не са останали без пазари. Обаче това прави корупцията, в крайна сметка води до смърт и разруха.

Да устроиш ти майдан при раздадени концесии за нефт и газ колкото на Норвегия - държава с над един трилион кеш пара резерв, отделно от другите резерви.
От Янукович по-лошо никой не го е набил на Руснаците, да устрои реален конкурент при това по-близо до Европа. Само че не успя.

Така че при тези дадености, не виждам за къде да бърза Русия. Всички ги подкрепят, защото запада е компрометиран. Самокомпрометиран.

По отношение на войната на чужда територия, все едно американците спечелиха някоя война. Нито биха талибаните, нито либийците, нито иракчаните. Навсякъде оръжието от складовете им отиде при враговете им. Да, сринаха няколко държави. Така че в тази светлина не е толкова учудващо, че руснаците пъплят. При положение, че явно имат интерес да го правят.

Отново за БВП. Както им беше 3 трилиона, след 2014-та взеха да им го броят 1.8. Примерно. Санкции, санкции, 5.8, гонят 6, при 1/3-та подценяване и планова икономика на ресурсите и стратегическите отрасли. Първи в Европа, четвърти в света?! Ай сиктир бе! Дайте ги тези санкции насам!