Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Рокенрола и Чалгата са една и съща болест. Аксел Роуз на сцената надига геройски билков чай от бутилка за уиски. Повечето му фенове не са пили билков чай от времето, когато ги е гледала баба им.
Мик Уол от Керанг си заслужи Get In The Ring, защото едновременно описва, че са продуцентско отроче като Спайс Гърлс, но и за какви лицемери и мърлячи става въпрос.
Членовете на Металика живеят природосъобразно в гигантски ранчота, феновете им, които ги издигнаха носят по десет години една рокерия и съвсем не живеят природосъобразно. От милионите дали лепта в превръщането им в почти олигарски, мижав процент днес могат да си позворят вип билети за тузарските частни шоута на групата, която не се гнуси да изпълнява и политически поръчки.
Ози Озбърн и Мик Джагър доживяха 70+ на тежки наркотици, за разлика от милиони техни фенове.
Същото се отнася за окопалите се в мишовини с различна степен на луксозност Милена Славова и Васко Кръпката.

Пример за някой поставил живота си в рамките на собственото си изкуство е Музикантът Буги Барабата, бог да го прости! ...

За чалга не ми се говори, обаче е същата измама на рано наловени фенове от юношеска възраст, докато издържат или поумнеят. И двете са лайфстайл, идеология, морален код, социални отношения, консумация и експлоатация.

Еднакво вредни и опасни!

П. П. При малкото ми посещения в чалга клубове винаги ми е правило впечатление, че момичетата са видимо по-здрави, добре гледани, охранени в хубавия смисъл. Излъчват здраве и плодовитост. Мамини селски хубавици, червендалести, спретнати и наконтени.
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #1 -: Март 23, 2024, 11:18:46 23:18 »
Чувствам някаква горчивина в думите ти.
Погледнато от комерсиалната страна на музиката, всеки един продукт не би могъл да съществува, ако нямаше консуматори. Няма лошо и е нормално да има много и различни стилове музика. Аз интуитивно си ги приравнявам на шарката и други такива болести, които всеки трябва още като дете да преживее и да придобие имунитет. По-опасно би било, ако на петдесет все още си зациклил на метъла или чалгата например:) Приемам за себе си, че рано или късно в своето музикално развитие нормалният човек все ще стигне до джаза. А той е наистина една безкрайна река, която никой не е преплувал :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #2 -: Март 24, 2024, 09:47:41 21:47 »
Правилно си доловил.
Правят се на идоли и кумири, но феновете им ги приемат точно за такива.
Музиката сама по себе си е почти винаги хубава. Това покрай нея не е.
Например, намирам Блек Сабат и Ози Озбърн за мелодични, а продрусаните им членове съжалявам, но минимално, защото са тежки милионери с измислени проблеми. По никакъв начин не бих им подражавал.

Много хора, не само музикантите и изпълнителите обичат да имат драматична история започваща от детството им, обясняваща всичките им грешки и пороци и невъобразимия им талант и всичко случило се до днешни дни. Всъщност те са едни талантливи същества попаднали когато и където трябва, които не могат много да обяснят. Някои са просто странни откачалки, някои са над средно интелигентни, но на никой от тях не трюбва да се подражава.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1461
  • Профил
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #3 -: Март 26, 2024, 03:25:49 15:25 »
Аз съм на мнение, че за всяко време, място, или настроение си има музика. Всяка крайност и зацикляне не са добри. И сега не ме е срам да кажа, че мога да се веселя на чалга, но няма да си пусна чалга докато работя пътувам, или си почивам.
 Ето и един не типичен чалгар.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #4 -: Март 28, 2024, 06:56:26 18:56 »
Ти си зрял и пълнолетен.
Колко албума, стрийминг песни или концерта на съществена структуро определяща група си купи и посети през живота си?
Подражаваш ли на изпълнители, имитираш ли лайфстала им, дрес кода, поведението, хранителните и пиянските им навици?
Става дума за деца, тинейджъри и младежи, а не за възрастни хора. Еле пък пишещи във форум.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1461
  • Профил
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #5 -: Март 29, 2024, 09:26:51 09:26 »
Ти дърт ли ме нарече.  ;D
 Иначе да, повечето звезди са пияници, и/или наркомани. Наскоро гледах биографичен филм за Рей Чарлз, ами и той е бил така. Не че е модерно сега, от по древни времена си е.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #6 -: Март 29, 2024, 02:33:09 14:33 »
За музикална култура и сетивно и естетическо изживяване насочете се към джаз, Селин Дион - всички албуми, Глен Милър, Гершуин, стар рок и блуз, музика и записи от 50-те.
Всичко от Елвис Пресли насам е поп пошлотия за развлечение (от какво?!) и забавление. Това си личи и по записите, които са от скапани, по-скапани. Защо записите от 50-те са по-добри, отколкото по-новата шумотевица? Не се сещам за свястно записана рок група, включително Битълс.
Майкъл Болтън пък е записан като хората. Всичко му се чува.

Щото попа и тук слагам от чалга до метъл и рап е направен за дръжкофони и понякога за дискотеки, но не и за Хай-Фи, акцента е шоуто, а не музиката, затова тези всичките не са музиканти, а шоумени.
Да, Цепелин и Пърпъл имат някои попадения, но категорично нямат нито един албум годен за слушане целия.
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #7 -: Март 29, 2024, 02:36:37 14:36 »
Наскоро гледах биографичен филм за Рей Чарлз, ами и той е бил така. Не че е модерно сега, от по древни времена си е.
Не знам как е бил. Във биографичния филм. Като зрял човек, интересуващ се от музика, би трябвало да си чел "Братко Рей" :-)Преди 20-30г.А иначе, да. От древни времена е. Абе вавилонците са виновни. Персийци ниедни. И ония голите, от Спарта. Ако не бяха те..... Виж ся каква стана тя. :-)
different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #8 -: Март 29, 2024, 06:34:50 18:34 »
Има се предвид фенско-подражателното развлечение, което се пробутва на крехки младежи в ученическа възраст.
Това е лесно смилаем развлекателен шоу продукт претендиращ да е изкуство, т.е. нещо хубаво и полезно, а всъщност представляващ безполезно шоу държащо потребителя в пасивен, сетивен ступор при който не се изискват по-нататъшни действия, като танц, социализация, запознаване с основни положения, развиване на умения, придобиване на знания и т.н.
Попа от чалгата до метъла е едно зрелище за очите и ушите, даващо стимулация по най-примитивен начин.
Нищо в сценичното облекло и поведение на изпълнителите не кореспондира с никоя дори теоретична хипотеза на социалния живот. Никой, никога, никъде не изглежда по начинът по който изглеждат хората на сцената. Нито на модно ревю, нито висша мода, нито прет-а-порте (годно за ежедневна употреба), нито официален етикет, нито спорто-елегантно, нито курортно облекло.
Начинът по който изглеждат рок звездите и подражаващите им фенове е една ефектна (относително) небивалица, която не се е състояла никога и никъде. Тези облекло и поведение, този морален код не означават нищо, това е една приказна легенда и една въображаема социална роля на потребител на алкохол, наркотици и развлечения с нулева художествена стойност. Чалгаджийките тук-там и понякога изглеждат като в прелюдия на филм за възрастни. - в това отношение те са относително по-адекватни.
Re: Чалгата и рокенрола са една и съща болест
« Отговор #9 -: Април 01, 2024, 07:28:12 19:28 »
Донякъде мога да се съглася.Тези, които бяха откровени и стиховете им, начина на живот, светоусещането им не бяха куха поза, отдавна не са между живите.Джим Морисън е достатъчен пример, макар да са цяла плеяда 27 годишни.

different is easy, better is a lot more difficult