Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
Re: Помощ за идентификация на говорител
« Отговор #15 -: Март 29, 2024, 11:25:49 23:25 »
Само да ти кажа, че форума има безсрочна функция за редакция на мнения. Така че като се сетиш още нещо, могеш спокойно да си го допишеш.

Сега ще прочета отговорите ти.

Неактивен longo

*
  • *
  • 10
    • Профил
« Отговор #16 -: Март 29, 2024, 11:29:59 23:29 »
ОК Разбрах

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
« Отговор #17 -: Март 29, 2024, 11:35:56 23:35 »
Респект и комплименти за работата в ТЕЦ-овете!

В днешно време хем е по-лесно и резултатите са по-добри, хем е по-трудно, че онлайн всички изкараха по една следдипломна квалификация, магистратура, цяло висше... Много се знае вече и много неща трябва да обхванеш.

Обаче има спасение, като си избереш лесен дизайн. Има вече наистина великолепни широколентови говорители, които с хубав прост филтър и разтоварени от бас свирят точно както трябва. Т. Е. Една проспа двулентова система разделена на 200 до 500 херца може да те докара на 99%, а то повече не ти и трябва за да чуеш каквото трябва и както трябва.

Щом правиш сиките си се запътил баш към въпросните 99%, айде 97.5,че нали са малките.

П. П. Останалите проценти не се знае някой чувал ли ги е... Знае се само, че колони без кусури няма.

Неактивен longo

*
  • *
  • 10
    • Профил
« Отговор #18 -: Март 29, 2024, 11:48:04 23:48 »
Трябваха ми колони за Денона и ... бях забравил за тези. Купил съм си драйверите ( колко по разбираемо е високоговорители ) и кондензаторите. Индуктивностите ще ги направя. Дървениите не ме притесняват ( произвеждах мебели. Правил съм на Ралф Петров апартамента в Горна Баня )...Разбрах че обичаш автомобили.
....Само камбаната не съм бил, но ....други ще го направят за мен. ;D

Неактивен longo

*
  • *
  • 10
    • Профил
« Отговор #19 -: Март 29, 2024, 11:51:18 23:51 »
Може ли да предложиш схема на филтър за този "проект"  8) не съм архитект

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
« Отговор #20 -: Март 30, 2024, 11:21:10 11:21 »
Схемата е същата, стойностите са други.
Филтъра трябва да бъде на 2.500 Херца.
Обаче стойностите на ВЧ филтъра не се връзват с нищо.

Старите ВК са до 2.500 херца, а не до 4.000 като тези след средата на 80-те.

Колко ома е ВЛД?

Апропо, ако го слушаш на нормални нива с качествен усилвател може да се счуша и така. И ако ти звучи приятно.

Пусни един LT Spice, симулирай сегашния филтър и си поиграй с учебникарски стойности за ВЧ. Да видиш разликата.
ВЧ има прав импеданс и кажи-речи линейня АЧХ по оста.

Да кажем, че НЧ филтъра е съобразен с АЧХ и импеданса на говорителя в кутията....

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
« Отговор #21 -: Март 30, 2024, 06:33:32 18:33 »
Намерих симулацията, това си е стандартния филтър: https://penkiller.com/index.php/topic,637.msg3531.html#msg3531
Обаче ме гложди, че съм виждал и други видове.

Както и да е, щом Дека-Кели са 4-ти ред на 2.5кХз., просто направи един такъв учебникарски за 4 ома и си готов. Най-сигурен вариант. Сметни си го с калкулатор.
Препоръчвам кондензатори Вима 1000V PP или поне да са фолийни за относително високо напрежение от 60V нагоре.

Неактивен longo

*
  • *
  • 10
    • Профил
« Отговор #22 -: Април 01, 2024, 09:07:03 21:07 »
ОК Ще пробвам. Сега съм в сеитбена кампания и малко е тегаво. Когато свърша ще пробвам.