Такова не съм ползвал никога.
Просто малко след като смених сферите я дадох на сервиз за нещо друго и ги помолих да видят наляганията. Бяха високи.
натегнах торсионите 5 оборота, направих примерно 30-40мм подложки с калъп, който ми направиха, измериха я пак и казаха, че наляганията са в долния край на нормата, т.е. малко сме се престарали. Повече не съм пипал, но и сферите вече доста години са на 14 деления. Вози леко стегнато, което със сигурност е от торсионите и подложките, но пък е по-безопасна. Вдига се, сваля се.
287.000 км ако не се лъжа е в момента. Мисля, че го направих на около 200.000 или 210.000 нещо такова.
Абе с две думи автомобил с отвратителна поддръжка. По книга трябва да му се прави еглаж на клапаните, което съм правил веднъж пак тогава, около 2015-та-14-та примерно. Реглаж и гресиране на главини, което никак не е проста работа, защото повечето ги оставят хлабави, а трябва да се натягат. Спирачните апарати отзад заклинват и блокират.
Нищо по това нещо не е просто. Хвърля алтернатори непрекъснато, 4 ремонта на оригиналния и сега съм с нов, т.е. хвърлила е 5 алтернатора за тези километри. Окачването иска и смяна на течност. Ръждясва отдолу, ръчната и тя иска разви части. Тече вода в купето понякога, гори една кутийка, главна електрическа кутия или нещо такова. Може да ти потече вода на релето за мигачите, отваряш, сушиш и се оправя. Ръждясват му такъмите по спирачките. Нов оригинален комплект винове, пружини и ламарини беше 300-400 лева. Списъка е безкраен. Може да изтние така, че да ти падне задната броня. За 18-19 години каране имам чувството, че съм имал МТЛБ или по-лошо БТР-1 от ония с двата газкови двигателя. на 30-40.000 диференциални масла, кутия и раздатка. На 150.000 реглаж на дюзи - това не съм го правил.
На турбото се разцентрова геометрията обаче. Иначе моето турбо не се е износвало, ама покрай геометрията получи и лагери и уплътнители.
Някъде бях направил списък с неща, които се чупят или разхлабват, беше над 20 позиции.
От друга страна, вярно че върви до безкрайност.
Вдигнеш 200 1-2 пъти, протича ти задния диференциал.
Не си мисли и че имаш камион, нямаш камион! Закопай му предните гуми в нещо плътно или в плънет сняг, дай упорито газ да излезе, ще излезе, обаче ще откърти 1-2 зъба от короната... В края на зимата в която го направи в Тойота бяха строени тамън 10 (десет) 100-ци със счупени диференциали, така че не е щото съм карък.
Не че ти намеквам нещо...
Моя има това достойнство, че в последните години мощността е ъпдейтната и е 250 коня, до 2500-2700 оборота върви като по-старите, сред това започва да върви повече до прекъсвач. - това е разликата, все едно включва V-tec и за разлика от тези преди 2005-6-та си обръща километража без проблем и винаги, когато му кажеш. Все пак трябва да е равно и не много горещо, или пък зимата. Т.е. удря прекъсвач на 5-та. Особено ако сгънеш огледалата

А, да, може да му падне шайбата на климатика, а също така да сцепи пластвасомата тръба след турбото, която е в калника и за изплюе един щуцер от нея, който е част от отливката. - на мен ми ги направи двете неща едновременно на магистралата с бебе в колата. Много му бях благодарен на великия автомобил за поредния номер на японката. На мен ми се размина, че навих резба и си направих метален щуцер, който наврях там, на някои други им излиза 500 лева тръба, сигурно вече е 800 + монтаж...
Единствената алтернатива, която виждам е Форд Ф-150 от новите 2.7 или 3.5 и двата ТТ, да се уцели бройка или нов без дефекти с 10 степенния автомат и голямото купе. Алуминиев е целия и тези мотори ако се карат с темпото на крузера са буквално вечни, а цялото изделие е напълно безпроблемно. Нито едно от извращенията на тойотата го няма във форда. Не случайно Ф-150 бие корола по продажби всяка година от 50 години насам... За друга алтернатива като здравина и пространство не се сещам.
Да не започвам сега с лигните около зареждането на климатика и особеностите в работата му.
На всичко отгоре японката усеща и е чувствителна, както към масло, така и към гориво. Натъпчи го със к'ви да е смазки за дизели и камиони и ще ти вдигне разхода 2-3-4-5 литра и няма да върви. Иска си ПАО синтетика САЕ-30 Равенол от най-скъпия и скъпия дизел на Шел... така харчи 14.7 (градско или със 160), както през 2006-та, така и през 2024-та. Всякакви експерименти помежду са доказали, че всичко по-малко води до много повече разход и съвсем умряло вървене.
Сега започват да ми идват спомени за още и още ремонти... Падало ми е шофьорското стъкло, спирали са ми разни копчета.
Колата я имам от нова.
Всяка една бела, която е ставала съм я намирал в IH8MUD - това е форум, също така се е оказвало, че се случва на всички без изключение, а не че аз съм карък. Моя круизър се води за добре запазен и читав откъм механика, по думите на сервизите другите са много по-разбрицани.
Сега съм се законтрил на няколко ДВГ коли, които наливам с Равенол начесто и се ослушвам да мине времето докато дойдат SS батериите или SS-Si-Ca което е солид стейт силиций-карбон, зареждат се за минути и имат между 20% и 1.000% по-голям капацитет. Дали хибрид, дали електричка с 300-400 кВтч батерия още не знам. Но за момента привървящи и здрави ДВГ и ако няма да е Форд не ми се мисли, а и то няма над какво да се разсъждава.
п.п. като направиш пролетно рутинно обслужване за около 1.500-1.600-2.000 лева на правилното място, като се пипне тампонче, биалетка, лагерче, масло, това-онова и става много приятна Г-класата за вишисти... Ама си е БТР-1, беля работа.
А пък колко е чуствителен към гуми, особено като е с 18-ки... Много!!! Купувам само най-меките шосейни гуми, например Бриджстоун Туранца-6, преди това Нокиан Line SUV - рекорда ми за пробег над 60.000 км, одъртяха, напукаха се, но имаха още грайфер, но много некачествени и проблеми с баланса. Удрял съм жестока греда с Дънлоп АТ23, оригиналните ако не се лъжа бяха такива и след време пак взех такива, егати отврата и двата пъти, вторите ги карах на 1.6 бара и пак друсаха. Мишелин Диамарис преди да вдигнат 285/60/18 от 116V на 120V няколко комплекта бях доволен, но пък свършваха отвратително бързо. На зимни гуми случих от раз - Бриджстоун DM V-1, после V-2 и сега съм на трети или четвърти V-2 и не мога да ги свърша, че две зими пропуснах, карах ги първата една и тази, че съм с бебе и лека кола не съм карал постоянно от ноемрви

- това са единствените зимни гуми годни за употреба на лед. Отделно че се качват до Снежанка, както по зелената писта, така и по официалния път... зимата на сняг и хижаря на ресторантчето отзад си удря шапката в земята: "Е те сега, че те дърпа рактрака и ти ше видиш!" и аз видях, как се опита да потъне, ама успя да си тръгне, а на тоя му увисна ченето.
Живи и здрави, налей му пари и ще те заобича

сфери, миене и чистене на така наречените соленоидни блокове/амортисьори, защото това са всъщност амортисьорите, течност, ама тая от ламаринените кутийки, молиш се на Бог да сполучиш и става. Чел съм, че някои хора направо купуват 4 нови двигателя за балкан 50 и се хвалят, че тръгва да вози като нов... Или другия вариант е събираш всички пари за ремонти за 5 години напред, продаваш го, добавяш още малко и някой ти влачи читав Ф-150 от щатите и караш безгрижно. Препоръчвам V-6 би турбо с 10 скорости, почти нов с голямото купе, което е доста по-голямо от на тойотата и закрит багажник. Като имай предвид, че тази кола не я е срам нито от 2 бона напролет за масла и дреболии, нито от 15.000 в Тойота, от нищо не я е срам.