Малко си по-черноглед от мен, а аз и без това минавам за прекалено мнителен и което е по-лошото много познавам. - последното постоянно подхранва вътрешното ми убеждение да си вярвам все повече
Това за което говориш не издържа на бръснача на Окам за по-простото обяснение, а то е колективен интерес в неосъзната група взаимодействащи негодяи и корупционери, средата определя правилата, а играчите ги научават и играят по тях, но заговор няма. вж. - политическите дискусии, ако всички кроежи на Бил Гейтс се сбъднат той ще се вози на брониран влак до края на живота си, а градината ще му я копаят хора в зелени шаечни униформи докарвани с нещо като УАЗ-ка с брезент. Не става. Днешните милиардери са родени в истински допотопен либерализъм изграден по време на златната четвърт от царски възпитаници или възпитаници от викторианската епоха. - очевидно това е пътят към прогрес и благоденствие.
Златната четвърт е световен феномен разпрострял се с еднаква сила върху цялото човечество и от двете страни на желязната завеса. Всички по света милеят за онова време, само че ние погрешно смятаме това за носталгия по болшевишкия соц (защото това не е комунизъм и никога не е било). - има статия в Уикипедия за златната четвърт. (golden quarter)
това трябва да се опитваме да пресъздадем.
Лошото, е че златната четвърт и взривообразния прогрес на 20-ти век са резултат от, както в много документи на ООН се казва: "невъобразимите ужаси на войните и изпадането на големи части от народите в непосилна бедност накарала ги да последват..." - кой когото е последвал... като започнем от най-лекото Евгениката в САЩ и скандинавието, минем през Хитлер и Сталин и стигнем до Тито (последния има на личната си сметка 1.000.000 сърби и югославяни докато въдвори светлата си власт) и други подобни...
Дано тоя път синусоидата тръгне нагоре без подобни уродливи извращения. Сега, че върви надолу е ясно, обяснимо и нормално, упадъкът и прогресът винаги са се редували. Да се надяваме, че забързаното информационно общество на съвремието ще прескочи някои етапи от кривата на функцията без смърт, гадости и мъки.
Само да не стане, момче и момиче гледат облачета, я това прилича на слонче, я това прилича на жирафче, я... това прилича на гъба и свети...