НЧ има много прилични към хубави параметри. вариантите с него биха могли да бъдат няколко приблизително еднакво хубави.
Обаче Амфитон е прочут с това, че обладава практически най-лошите среди и високи. - незаобиколим проблем, те просто правят всичко практически максимално лошо и не стават за слушане от хора, може би за аларма или сигнализация да стават.
Понеже знам, че си упорит, едно птиченце ми го подсказа, ще направиш следното, тамън НЧ са 10-тки, ще вземеш директно проекта на първата класическа ТЛ създаден от изобретателя на ТЛ. - тук ключовото не е самото оформление, то е по днешните стандарти ерзац, идва въз голямшко, обаче предимствата му са две:
1. Понеже е голямо свири както трябва и вади ниски, освен това е толерантно към грешки с ватата, докато модерните ТЛ, които са една цяла линия с говорителя на 1/3 от дължината са капризни към ватата и по начало са по-капризни, защото малеят. Като е голямо, естествено изглежда добре.
2. Това оформление, т.е. кутия, има отделен обем на СЧ, който е голям и както казах отделен. Там можеш да побереш както оригиналния филтър, който е бая съоръжение, така и да монтираш СЧ в най-доброто оформление, което е възможно, белким свирне малко по-човешки (не се надявай).
Обаче тук имаме още едно предимство. Модела на Радфорд позволява да си направиш снимаем горен лицев панел на частта за СЧ и ВЧ. така няма да страдам от гузна съвест, че съм помогнал да се изработи нещо, което противоречи на разбиранията ми, защото когато сам чуеш какво правят СЧ и ВЧ в съвремието, ще го смениш с такъв с други СЧ и ВЧ, ще си играеш с филтрите и ще си направиш по-хубави колоните, а за ниските изобщо не се притеснявам, дащото със сигурност ще свирят много добре. И ще продължиш да имаш най-доброто оформление на СЧ - голямо и с много вата.
Ето я темата в раздела за регистрирани:
https://penkiller.com/index.php/topic,1987.0.html - второто мнение, втория чертеж. Ще можеш да го отвориш, когато направиш 15 мнения във форума.
Плюс, дизайна така и така е за винтидж 10-ка, така че всичко ще се върже.
Твоя говорител е тежичък за стара 10-ка, има достатъчно мощен мотор, относително висок Qms или поне достатъчно и относително здрава мембрана, с нисък резонас е и достатъчно нисък Qts.
Във форума имаме тема за реставриране на амфитони:
https://penkiller.com/index.php?topic=2734.0може да питаш нещо или да почерпиш идеи.
п.п. много е важно при монтирането на СЧ да е на тънък и твърд лицев панел със заобляне около отвора, защото СЧ е много затворен и няма да може да ползва обема ефективно.
От сега ти напомням да проектираш такъв лицев панел за СЧ и ВЧ, че да можеш да използваш 6 инчов СЧ/мидбас на по-късен етап, защото свирят добре колоните, които имат ниска първа разделителна честота. Като гледам амфитона колко високо е разделен, 10-та с нисък резонанс няма работа толкова високо. Макар че 550 херца не изглежда висока разделителна честота, много пъти съм се убеждавал, че дори 8 инчови НЧ звучат по-добре разделени около 300 херца.
но това е за втория етап.