Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Модифициране Амфитон 50 ас-022
« -: Май 15, 2024, 02:28:00 14:28 »
Здравейте,
Купих въпросните тонколони и искам да им направя нови подобрени кутии и евентуално да променя нещо по филтрите. Идеята ми е да използвам оригиналните говорители и да изцедя максимума от тях. След смяна на гофрите на басите са измерени всички нужни TS параметри за целта. Бих се радвал, ако се включите с интересни идеи за проектирането. Мога да чертая на аутокад и да пускам детайли да се режат на CNC фреза, така че почти нямам ограничения от към формата на кутията.
 Поздрави,
Марин!

Неактивен Toshko

*
  • 6696
    • Профил
Re: Модифициране Амфитон 50 ас-022
« Отговор #1 -: Май 15, 2024, 03:42:49 15:42 »
НЧ има много прилични към хубави параметри. вариантите с него биха могли да бъдат няколко приблизително еднакво хубави.

Обаче Амфитон е прочут с това, че обладава практически най-лошите среди и високи. - незаобиколим проблем, те просто правят всичко практически максимално лошо и не стават за слушане от хора, може би за аларма или сигнализация да стават.
Понеже знам, че си упорит, едно птиченце ми го подсказа, ще направиш следното, тамън НЧ са 10-тки, ще вземеш директно проекта на първата класическа ТЛ създаден от изобретателя на ТЛ. - тук ключовото не е самото оформление, то е по днешните стандарти ерзац, идва въз голямшко, обаче предимствата му са две:
1. Понеже е голямо свири както трябва и вади ниски, освен това е толерантно към грешки с ватата, докато модерните ТЛ, които са една цяла линия с говорителя на 1/3 от дължината са капризни към ватата и по начало са по-капризни, защото малеят. Като е голямо, естествено изглежда добре.
2. Това оформление, т.е. кутия, има отделен обем на СЧ, който е голям и както казах отделен. Там можеш да побереш както оригиналния филтър, който е бая съоръжение, така и да монтираш СЧ в най-доброто оформление, което е възможно, белким свирне малко по-човешки (не се надявай).
Обаче тук имаме още едно предимство. Модела на Радфорд позволява да си направиш снимаем горен лицев панел на частта за СЧ и ВЧ. така няма да страдам от гузна съвест, че съм помогнал да се изработи нещо, което противоречи на разбиранията ми, защото когато сам чуеш какво правят СЧ и ВЧ в съвремието, ще го смениш с такъв с други СЧ и ВЧ, ще си играеш с филтрите и ще си направиш по-хубави колоните, а за ниските изобщо не се притеснявам, дащото със сигурност ще свирят много добре. И ще продължиш да имаш най-доброто оформление на СЧ - голямо и с много вата.
Ето я темата в раздела за регистрирани: https://penkiller.com/index.php/topic,1987.0.html - второто мнение, втория чертеж. Ще можеш да го отвориш, когато направиш 15 мнения във форума.

Плюс, дизайна така и така е за винтидж 10-ка, така че всичко ще се върже.

Твоя говорител е тежичък за стара 10-ка, има достатъчно мощен мотор, относително висок Qms или поне достатъчно и относително здрава мембрана, с нисък резонас е и достатъчно нисък Qts.

Във форума имаме тема за реставриране на амфитони: https://penkiller.com/index.php?topic=2734.0
може да питаш нещо или да почерпиш идеи.

п.п. много е важно при монтирането на СЧ да е на тънък и твърд лицев панел със заобляне около отвора, защото СЧ е много затворен и няма да може да ползва обема ефективно.

От сега ти напомням да проектираш такъв лицев панел за СЧ и ВЧ, че да можеш да използваш 6 инчов СЧ/мидбас на по-късен етап, защото свирят добре колоните, които имат ниска първа разделителна честота. Като гледам амфитона колко високо е разделен, 10-та с нисък резонанс няма работа толкова високо. Макар че 550 херца не изглежда висока разделителна честота, много пъти съм се убеждавал, че дори 8 инчови НЧ звучат по-добре разделени около 300 херца.
но това е за втория етап.
« Отговор #2 -: Май 27, 2024, 01:41:34 13:41 »
За средите и високите ще измисля някакви други. Въпросът е от къде да намеря готов проект за кутиите на басите? Няма ли да е по- добре да ги сметна с някоя програма при положение, че имам TS параметрите на говорителите?

Неактивен Toshko

*
  • 6696
    • Профил
« Отговор #3 -: Май 27, 2024, 02:43:07 14:43 »
Напиши още 12 мнения и ще имаш готов проект.
С наличните данни можеш да провериш дали бас рефлекс със същия вътрешен обем ще даде добри резултати, ако отговорът е положителен, то и ТЛ с този обем ще свири добре.
« Отговор #4 -: Май 27, 2024, 04:23:19 16:23 »
Така и така трябва да пиша мнения. Какви средночестотни и високочестотни бихте ми препоръчали? Високочестотните пак ли да са 16ома, или ще е по- добре да преработя филтрите за 4 или 8?

Неактивен Toshko

*
  • 6696
    • Профил
« Отговор #5 -: Май 27, 2024, 09:16:04 21:16 »
Гледай среди с отворено шаси и възможно най-линеен импеданс и ниска индуктивност, защото ще трябва да ги заглушаваме.
От филтрите няма да се използва почти нищо. Ако някой елемент пасва по стойност, ОК. И ако е хубав разбира се!
Възможно най-ниска разделителна честота, тоест търсиш среди с резонанс под 100 херца до 6 инча диаметър. Фейн (Fane) 6-100 са добър кандидат и за тях имам разработен прост и същевременно много специален филтър.
ВЧ на вкус, купол, лента, възможно най-линеен. Също ще трябва да го затихваме.

Към края на тази тема: https://penkiller.com/index.php/topic,2738.0.html
Има разработен прилично нисък и прост филтър специално за Фейн 6-100.

Определи си бюджет, защото тези колони са си начинание, 3 ленти, голяма кутия.
« Отговор #6 -: Май 29, 2024, 10:11:26 10:11 »
Този модел на Обертон ми изглежда много привлекателен.  :D
OBERTON 6M150

Неактивен Toshko

*
  • 6696
    • Профил
« Отговор #7 -: Май 29, 2024, 11:31:12 11:31 »
Леко кривичко и не можеш да излезеш на глава с него.
Нещо подобно ти трябва: https://exproject-bg.com/bg/govoriteli/crednotonovi/konusni/sb-acoustics-sb12mnrx-25-4.html
Обърни внимание на импедансната крива и ниската стойност на индуктивността Le, тоест лесно ще се филтрира и лесно ще се изравни по ниво с НЧ, отделно колко по-линеен и не насочен е.

https://exproject-bg.com/bg/govoriteli/crednotonovi/planar/grs-pt6825-8.html
А това пък е и среда и високи, на всичко отгоре става за ОБ ако решиш някога в бъдеще. Филтъра ще е прост, втори ред, лесно ще се нагоди към ширината на бафъла. Чувствителността е относително ниска, тоест няма да имаш нужда от BSC, защото НЧ ти е с някаква подобна чувствителност...
Свири и високи. Подлежи на еквализация с прости похвати.
Отделно е нещо много ново, което аз лично търся и чакам отдавна. Все едно да слушаш голям широколентов без повечето дефекти на широколентовите...

п.п. сега видях и колко струват тези обертони, при тази цена категорично хай-фи говорител от сорта на двата ми примера!

Отделно от това, можеш да направиш къде по-икономична, ефективна и хубава система като си спестиш един куп главоболия, а като цена да излезе същото... Баса в отделна кутия, примерно бас рефлекс настроен на 25 херца, каквато ти идва по размер на интериора, само ширината няма да може да бъде произволна, а ще трябва да се съобрази с разделителната честота.
След това GRS-а на ОБ отгоре, ширината се определя според честотата на разделяне.
Купуваш си или мини DSP, или активен филтър, разделяш ги както си искаш и колкото пъти искаш и въвеждаш еквализация на най-ниските и умерено на леките неравномерности.
Спрямо правене на голяма и сложна кутия, купуване на части за филтър, всички мъки свързани с настройването и т.н. е за предпочитане. Ако ще и с 4 моно стъпала с някой LM3886 1875 и т.н., пак е по-добре! Проста кутия/бафъл със само две ленти + mini DSP категорично е по-евтино и по-лесно при много по-голяма гъвкавост.

Неактивен Toshko

*
  • 6696
    • Профил
« Отговор #8 -: Май 30, 2024, 11:41:58 11:41 »
Тези двата налични планарни GRS ги поръчах, че не можах да се въздържа!
Много ми уйдисват на тази концепция: https://penkiller.com/index.php/topic,3418.0.html
Ще наредя от двете страни мидбасчета да подпрат отдолу хубаво и да се получи пак точков източник.
Тук отзивите са много добри:
https://www.diyaudio.com/community/threads/grs-pt6825-8-planar-test-results-300hz-horn.379684/

На други места са ги мерили и тествали, много ниски изкривявания и наистина слизат под 500 херца, а такива говорители аз чакам от 10 години, тези съм ги проспал само с около 3.

Сигурно ще заредят пак.

« Отговор #9 -: Юни 04, 2024, 10:23:01 10:23 »
Пробва ли ги как се представят? Ако са добри направо да си поръчам и аз два броя.

Неактивен lordoff

*
  • 218
  • Кирил
    • Профил
« Отговор #10 -: Юни 04, 2024, 02:38:10 14:38 »
Ако са добри направо да си поръчам и аз два броя.
От soundimport :-)
different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
  • 6696
    • Профил
« Отговор #11 -: Юни 05, 2024, 10:49:52 10:49 »
Добри са, но те искат корекция на неравномерностите, като минимум освен филтъра една последователна индуктивност да им изправи подема от около 12 дб за около две октави, отгоре на това ще трябва и кондензатор да върне обратно високите.
Това аз ще го направя, защото преследвам безрезонансен концентричен точков източник, при това ОБ или дипол.
Ти обаче не преследваш такова нещо, затова няма нужда да се мъчиш. Има още два модела планарни GRS. Като гледам и те ще искат да се пипнат...
Нищо де, като трябва ще ги пипнем. Тези моите поне гледах, че стават просто.
Иначе на звук не смея да се изказвам след слушане на голи неравномерни говорители.
Интересни са определено и потенциала е голям.
Леко усетих разликата с класическа мембрана, при това хубава и разсвирена. Ами мембраната изяжда много работи.

Но освен другото, диполното излъчване е излишен параметър за теб, така че ето нещо линейно, просто за филтриране и затихване, което ще пасне добре с мидбас или СЧ: https://exproject-bg.com/bg/govoriteli/visokotonovi/lentovi/hivi-rt13we.html че е и по-евтино.
« Отговор #12 -: Юни 12, 2024, 12:25:05 12:25 »
Събота направо ще отскокна до магазина да ги грабна. Аз се сетих къде е. И друг път съм ходил при тях.

Неактивен Toshko

*
  • 6696
    • Профил
« Отговор #13 -: Юни 14, 2024, 05:13:58 05:13 »
Не забравяй, че ти трябват и СЧ:
https://exproject-bg.com/bg/govoriteli/crednotonovi/konusni/sb-acoustics-sb12mnrx-25-4.html

Мисля, че комбинацията е чудесна!

Даже тези СЧ с резонанс 65 херца и както ще са в отделен обем, може да се направи вариант на свързване към ресивър, даваш му, че предните колони са малки и от колко херца, примерно между 65 и 100 и отделно вземаш сигнал за стерео субове и захранваш НЧ с отделен усилвател
И това всичкото го прекарваш през корекция с микрофон по АЧХ и закъснение.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1491
    • Профил
« Отговор #14 -: Юни 17, 2024, 12:00:04 12:00 »
И накрая от Амфитона останаха едни басове.  ;D
Нема начин да нема начин!