Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6659
    • Профил
Совалката Атлантис Кацна За Последен Път

Днес 21-ви юли - четвъртък 2011 година, с кацането на совалката Атлантис след успешна 13 дневна мисия за доставка на провизии и материали до международната космическа станция (МКС), завърши 30 годишната космическа програма "Shuttle" на NASA.

Това беше последния полет на последната изправна космическа совалка "Атлантис". Космическата агенция на САЩ "NASA", построи общо 5 совалки през последните 30 години, две от които претърпяха фатални аварии при които загинаха общо 14 астронавти от различни държави.

Програмата беше закрита за да се освободят ресурси за разработването на нов космически кораб с по-големи възможности. От известно време насам, САЩ лансират идеята, че наследниците на сегашните совалки трябва да бъдат разработени и построени с часттен капитал и минимално участие на правителството или държавна агенция. Дали ще се намерят частни компании, които да съумеят да построят новите модели космически кораби все още е загадка.

В момента единственият транспорт за хора и товари до космоса и до МКС са руските кораби Союз и евентуално европейската ракета Ариана, ако изобщо някой още поддържа програмата.

Фото: НАСА
Статия: публикувана от Yahoo.com
Автор: Irene Klotz | Reuters
Адрес на оригиналната статия: http://news.yahoo.com/astronauts-close-shuttle-doors-last-flight-home-063209748.html