Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
Има Ли Автомобилисти У Нас?
« -: Август 06, 2011, 04:10:35 16:10 »
Не зная от къде да започна, защото има няколко еднакво важни аспекта на проблема.
Проблема е че у нас Автомобилисти няма! Има някакви некадърни, безогледни и егоистични мърлячи без мозък! Влаченето със 70 км/ч с 25 годишен гнилоч със стиснати кранчета на газовото и летенето из града със самоубийствена скорост са две прояви на един и същи проблем. Просто сме много прости!
На влачещото се говедо с кривия гнилоч не му пука, че за разлика от него ти имаш да караш 5 часа на някъде и шофьорската му агония ти създава много проблеми.

Летящите самозабравени посерковци са в постоянно състояние на престъпна самонадеяност. Те не са автомобилисти, защото автомобилистите знаят, че Аертон Сена изпадна в ситуация в която и Аертон Сена не можеше да го спаси, просто се случва. Автомобилиста знае, че автомобила на Михаел Шумахер претърпя такава авария в такава ситуация, че най-титулувания пилот за всички времена просто си счупи крака в челен удар. Практически всички големи пилоти от всички моторни спортове са претърпявали тежки инциденти.
Тези неща Автомобилистите ги знаят!
Аз самият имам няколко "съприкосновения" с други участници в движението. Веднъж Корса без стопове просто спря в дъжда пред мен, подпрях го отзад, щети нямаше, защото карах с 40 и очаквах да стане нещо такова. Друг път, при един от малкото случаи в които се опитах да вляза в забранена улица, от нея изскочи Сузуки Суифт, беше мокро, аз получих изкривен номер и счупен датчик на парктроника, той получи счупен фар, удара беше с около 10 км/ч. Най-сериозната ми катастрофа се случа, когато един ясен и слънчев летен ден точно в 15.00 часа стоях с включен мигач за обратен завой и изчаквах около минута един автобус да се махне от спирката за да направя обратен завой. На пътя нямаше нито една друга кола! Когато отзад долетя Ауди и се нацепи в багажника ми с такава сила, че ми отнесе половината кола, а аз с останалата част се озовах на 15 метра завъртян на 270 градуса... в средата на автобусната спирка... на която нямаше нито един човек, защото автобуса ги беше прибрал всичките... Последното ми постижение е че си пуснах 2 метра жълта стружка отдясно от бронята на едно такси, което много удобно спря насред кръстовището докато един трамвай се засилваше срещу нас, щетите бяха практически нулеви за него и минимални за мен. Още преди да взема книжка запознах една от джантите си с вкуса на циментов бордюр...
Общо взето това са премеждията на шофьор с 15 годишен стаж, който навърта по над 50.000 километра на година.
Всички описани произшествия са станали през лятото с изключение на сблъсъка със сузукито, който стана през декември. Виновен съм за сблъсъка със сузукито и за одраскването с таксито.
Всичките ми останали премеждия с изключение на случая при който аудито ме торпилира и одраскването с таксито са станали на мокро!

Легендите за водачи с 20-30 годишен стаж и без катастрофи са именно това, легенди! Тези хора или не карат, или случаите в които са спорили с мантинели, бордюри, дървета и други подобни просто не са документирани. Който кара се блъска! Въпроса е колко и как!

Като дете бях много запален по картинг, бях в картинг кръжок и там карахме състезателни картинги със спирачки на всички колела, подредени скороссти и съединител на волана. Слабите машини бяха с по 30-35 коня.
Всеки който е имал някакъв допир с пистовото каране, знае че няма начин да не излетиш от пистата, да не се блъснеш в нещо или да не се удариш с друг състезател. Понякога всичко наведнъж. И това не става веднъж-два пъти докато се изгражда даден състезател, това става непрекъснато. Търсенето на най-доброто време и най-доброто представяне минава през тревата. Точка по въпроса!
На пътя е невъзможно да се научиш да караш състезателно. Трагедията се състои в това, че много съвременни коли развиват впечатляващи състезателни скорости, по права линия или по германски аутобан. С кого зад волана? С посерко дето си няма и понятие от състезателно каране, защото ако си имаше, щеше да знае, че дори спортните коли за по пътищата нямат нищо общо дори с нисък клас състезателна кола. Разбирайте, че Порше с шосейни гуми и спирачки ще падне с много от Х2 или Х3 (не професионално подготвени коли до 1600 и до 2000 см3 - Х е от Хоби Кар - най-достъпния клас на рали шампионата). Да не говорим, че спортната кола няма да издържи повече от няколко обиколки в състезателно темпо преди някоя система да аварира.
С63 АМГ остава без гуми и си пали спирачките за една обиколка на Нюрбургринг, а Ламборгини Мурсиелаго ЛП-600 и незнам колко си стапя предните гуми също за една обиколка. - проверено от пилоти като Нико Розберг за мерцедеса и на официални тестове на журналисти и пилоти за ламборгинито.
У нас на писта Дракон - с. Калояново (която аз изобщо не харесвам, защото е възгордяла се картинг писта с бабуни и обратни наклони), картинката е същата, серийна спортна кола остава без гуми за не повече от 10 обиколки, спирачките отказват и аварират, прегрява хидравличната течност в сервото на волана, често прегрява и самият двигател, шпер диференциала ако има такъв също прегрява. Отделно от това 99% от колите за по улиците имат такъв дизайн на картера за моторното масло, че страдат от не достатъчно мазане когато са изложени продължително време на чести странични ускорения (завой с висока скорост). Всичко това е валидно както за коли от клас "рали около кафенето" - Фиат Купе, Форд Проуб, Мазда МХ-5 така и за Ауди R8, Порше, БМВ М5, и т.н.

На всичко отгоре съвременните коли наистина могат да предизвикват емоции, могат да се движат бързо, спират относително добре и завиват добре. Много е трудно да обясниш на един обезумял от адреналин младеж, колко жалка картинка е лъскавата му "бегачка" на фона дори на скромна състезателна кола струваща наполовина на неговата "гордост".
Още по-жалка картинка се получава, когато "бегачката" попадне в тежка ситуация, не стига че не е нищо повече от серийна кола с претенции, но и зад волана и стои пълен аматьор и за капак няма предпазна клетка. В такива случаи, опитни Автомобилисти казват, че въздушните възглавници служат единствено за да може кофчезите да са с отворени капаци на погребението.
Всички челни удари с над 57 километра в час могат и много често са фатални, както и всички странични удари с над 40 километра в час. - толкова за безопасността. Въздушната възглавница служи за да си по-красив ако така или иначе си щял да оцелееш! Когато нещата се объркат със самоубийствено висока скорост, анти блокиращата система (ABS), тракшън контрола, стабилизиращата система и активните диференциали са устройства, които само мигове по-късно ще последват участта на водача, тоест ще потеглят към моргата, а приноса им е водача да е още по-смутен и объркан в последните си мигове.
Всички тези системи, мощната реклама при която с нормални коли се вършат какви ли не глупости, надъхването по форумите, глупавите компютърни игри и цялостната липса на разяснителни и образователни кампании водят само до едно и то е неподготвени хора със свидетелства за правоуправление каращи в състояние на престъпна самонадеяност!

Всъщност никой не обяснява на младите водачи, че любителската книжка не е Супер Лиценз за управление на Гранд При автомобил (това е книжката за Формула 1), който се взема след 10.000 километра тестове на писта без други автомобили по нея! Преди да имаш супер Лиценз, нямаш право да управляваш Гранд При автомобил докато на пистата има автомобили или хора по трибуните! Нещата са аналогично уредени и при рали състезанията, дори за Х-групите!
Младите убийци, самоубийци и камикадзета тези неща не ги знаят и не щат и да ги знаят! Те нехаят, не познават автомобила и не желаят това да се промени!
Това са борци за слава, борят се за репутацията си сред другите млади камикадзета!

На такъв не можеш да му обясниш, че ако е взел един и същи завой 100 пъти с 80 км/ч, на 101-вия няма да може да го вземе със 160, защото опита който се трупа с любителска книжка е безполезен в екстремни ситуации! Изхода от екстремна ситуация при такива обстоятелства се нарича Exitus Letalis.

Нагоре говоря предимно за оборудването и засягам слабо темата с подготовката, ето сега ще го направя.
Не обичам поговорките, защото това са обобщения, а обобщенията са грозни братовчеди на сляпата статистика. Както и да е, поговорката, че оборудването не прави спортиста в случая важи с пълна сила.
Аз самият имам някакво понятие от състезателно каране, но съм се возил и при професионални пилоти в състезателни коли. Ами техниката на каране е толкова различна, че все едно любителите нямат книжка. Разликата е такава, че любител със състезателна кола ще дава същите времена, които би дал с нормална кола за движение по пътищата, а е много възможно със състезателната кола да даде по-лошо време в сравнение с личната си "бегачка". И нека самонадеяните сред вас не си въобразяват, че всичко е въпрос на това да избереш идеалната крива между и в завоите! Трите педала и волана се използват по толкова различен начин, че просто няма нищо общо с туристическото администриране на превключването на скоростите и подаването на командите "по-бързо" и "по-бавно"! Състезателя борави по такъв начин с контролните уреди, че може да накара шасито и окачването да натиснат точно определено колело в точно определен момент, като същевременно намалят сцеплението на друго и запазят това на останалите две.
Тия красиви танци дего ти показват в популярни в интернет поредици като японските "Бест Моторинг" дават много слаба и даже никаква или дори грешна представа за нещата. Японците карат по идеално равни писти с широки отворени виражи, каквито няма дори във Формула-1. При такива условия най-доброто окачване е най-твърдото окачване. Това снема от пилота нуждата да се грижи за разпределението на тежеста и натиска между отделните колела. Колите по улицата имат около 20 сантметра ход на окачването, а масовите коилоувъри са лоша комбинация от твърди пружини и меки амортесьори с къс ход при които се разчита да има и много твърди стабилизиращи щанги и стават само за наистина равни писти. Твърде високата скорост с нормална, дори тунингована кола по нормални пътища с дупки, шахти, бабуни и т.н.. води до загуба на контакт с пътя. - който не го знае влиза в черната хроника, а понякога и при това често взема и невинни със себеси.
Твърде неразумно е да мислиш, че като можеш да задаваш скоростта и посоката на движение вече си в състояние да контролираш нещата. Това е престъпната самонадеяност за която говоря през цялото време. Любителската техника на водене на автомобила не подлежи на усъвършенстване. И в един момент самонадеяният водач поради липса на правилна преценка се поставя в ситуация в която не може да се оправи и вече става очевидно, че той е повече пътник отколкото водач на автомобила.

Ето какво натвориха камикадзетата в последните 48 часа. Отбележете си че всички катастрофи са без други участници освен самите катастрофирали, това се нарича самокатастрофиране.

Цитат
Трима души са загинали при две катастрофи в столицата, съобщи за Дарик Иван Златанов от КАТ-София.

Единият инцидент е станал на булевард „България" около 01.00 часа. Автомобил „Ауди", управляван от 23-годишен младеж, се е ударил в БМВ, управлявано от момче на 21 години. От силния удар колите са излетели от пътното платно и са помели движещи се по тротоара двама души - 34-годишен мъж и 39-годишна жена. Ранените пешеходци са откарани в болница, където по-късно са починали от травмите си.

Изясняват се причините за тежкия инцидент. По първоначална информация младите водачи са карали с голяма скорост, а и пътното платно е било мокро и хлъзгаво заради падналия дъжд.

При друг инцидент, станал на Ботевградско шосе, преди кръстовището със Сухата река,
лек автомобил „Форд Мустанг" е излязъл от пътното платно и се е блъснал във входа на пешеходния подлез. При инцидента е починал 37-годишен мъж.

Иван Златанов от КАТ-София посъветва водачите да бъдат внимателни, когато шофират, тъй като пътните настилки са мокри и хлъзгави заради валежите.
Оригинална статия: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=758184

Цитат
През изминалото денонощие на територията на страната са станали 26 тежки катастрофи. Загинали са четирима души, 37 са ранени, от които един е с опасност за живота, съобщават от СБА. За района на София са станали 86 леки и шест тежки катастрофи с трима загинали и девет ранени.

От началото на месеца 114 са тежките катастрофи със 17 загинали и 147 ранени, от които 9 са с опасност за живота. От началото на годината са станали 3653 тежки катастрофи, 374 са загиналите, ранените са 4536.
Оригинална статия: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=758696

Цитат
Идеята на 16-годишни да се издават шофьорски книжки не е добра, защото голяма част от катастрофите се извършват именно от млади шофьори. Това каза на брифинг директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов във връзка с двете тежки катастрофи от тази нощ, при които загинаха двама пешеходци и шофьор.

Йорданов апелира към водачите да карат разумно, съобразно пътните условия. Той коментира инцидента с убитите на спирка пешеходци с думите: „Едно такова избиване на хора на територията на София и в страната е нещо много лошо".

Началникът на КАТ главен инспектор Богдан Милчев уточни, че в момента на катастрофите е валял силен дъжд, а пътната настилка е била мокра. И при двете произшествия участници са мощни автомобили - "Форд Мустанг" с над 700 коня, „Ауди" и БМВ, каза още Милчев.

В катастрофата на бул. „България" водачите на БМВ и „Ауди" се блъснаха и прегазиха пешеходците на тротоара. Единият има книжка от над 2 години, а другият - над 3 години. До произшествието се е стигнало поради малкия опит, недобрите преценка и подготовка на младите шофьори.

Единият водач има само две отнети точки, а другият - 4 за маловажни нарушения.
Те са на 21 и 23 години. В момента се прави автотехническа експертиза.

Води се досъдебно производство и повече информация не може да бъде дадена, казаха още участващите в брифинга. Работи се по версията за гонка, но няма данни водачите да са се познавали. Двамата водачи все още не са задържани, защото не са употребили алкохол. Те са установени, с постоянен адрес, но досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител. Разпитват се свидетелите, чака се техническа експертиза.

Директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов подчерта, че все още в Закона за движение по пътищата няма санкция за гонки.

Обсъжда се вариант - възстановяването на точки да бъде не повече от веднъж годишно, а когато става въпрос за тежко ПТП и движение с несъобразена скорост срокът да бъде удължен на две години.

При другото произшествие - на бул. „Ботевградско шосе" във форда са се возили трима души, умира един от тях. Предполага се, че това е водачът. Той има книжка от 1992 година, но оттогава досега има 33 нарушения - причиняване на ПТП по негова вина или превишена скорост. Три пъти през годините си е възстановявал точките.

„Ще правим анализ - при какви условия трябва да се прави възстановяването на точки.
Възстановяването трябва да се прецизира във времето - изтъкна началникът на КАТ. - Тепърва ще обсъждаме тази идея".

И по двата случая се водят досъдебни производства.
Оригинална статия: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=990437

Цитат
От полицията коментираха, че общото между двете катастрофи са мощните автомобили, с които са станали инцидентите и мокрият път след дъжда паднал над столицата. Двамата шофьори предизвикали катастрофата на бул. България са с малък опит зад волана. Все още не е ясно кой от двата автомобила е премазал пешеходците. Разследващите са установиле, че ударът между "Ауди"-то и "БМВ"-то е страничен, което говори, че двата автомобила са се движили успоредно един на друг в съседни ленти. Една от версиите на разследващите е за гонка между двата автомобила.

Богдан Милчев, началник на отдел "Пътна полиция" - СДВР: - Работим и по тази версия, но няма данни водачите да са се познавали помежду си, нямам показания свидетелски до този момент, че са правили гонка, но не изключваме тази възможност, работим и по тази версия.
Оригинална статия: http://bnt.bg/bg/news/view/58022/brifing_na_kat_za_katastrofite

Цитат
Заради тежка катастрофа тази сутрин движението от София за Бургас беше отбито от пътен възел "Петолъчката" през Средец, а от Бургас към столицата - през Сунгурларе, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в Ямбол Татяна Павлова, цитирана от БТА.

Движението беше възстановено няколко часа по-късно, но преминаващите се пропускат в интервал от 30 минути в двете посоки.

Двама души са загинали на място след челен удар между микробус и товарен камион около 10.30 часа днес в отсечката между селата Лозенец и Венец на главния път от София за Бургас. Микробусът, който се е движил в посока към Бургас, е навлязъл в насрещното платно и се е блъснал в идващия насреща товарен камион "ДАФ", допълни Павлова. Починалите са шофьорът на микробуса и пътник в него.

При инцидента леко са пострадали и два от преминаващите автомобили. Разследването на случая продължава.

Само за изтеклото денонощия жертвите на пътни инциденти в страната бяха пет, сред които двама пешеходци, вървели по тротоара край бул. "България" в столицата.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/08/06/1134872_zaradi_tejka_katastrofa_vremenno_beshe_otbito/

Същата тема е пусната и в тунинг.бг в раздела "Адреналин" "Street Racing" на адрес: http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=1&t=213817

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
Re:Има Ли Автомобилисти У Нас?
« Отговор #1 -: Август 15, 2011, 09:03:53 09:03 »
КАТ бил проверил събралите се на Бояна:
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/292405458-Aktsiya_sreshtu_gonkite_KAT_prikleshti_avtomaniatsite_v_Sofia.html

Аз пък помня как преди повече от 10 години, КАТ провери всички събрали се на правата пред резиденцията и същевременно наби почти всички, арестува половината и отнесе и няколко коли пътьом. Тази предишната акция беше охладила страстите за няколко години и беше отказала доста хора от това занимание.

От друга страна, това е масово гражданско неподчинение. Какво може да се направи с голяма група хора, които искат да използват пътя не по предназначение?

Неактивен bdd

*
  • 537
    • Профил
« Отговор #2 -: Август 22, 2011, 11:20:49 23:20 »
Има ли автомобилисти у нас?
Ако автомобилист не означава състезател - да,има!Но това са само тези,които са уравновесени зад волана,правят реална предценка на ситуацията,предвиждат евентуалната опасност и карат в зоната на спирачния си път.
Според мен повечето катастрофи с млади шофьори стават поради две основни причини - първата е тръпката,която им доставя високата скорост;втората е,че така някои се чувстват забелязани и вероятно си мислят,че са голяма работа в очите на другите,което си е комплекс за малоценност.Убеден съм,че повечето младежи са седнали зад волана доста преди да си изкарат книжка и ако не настъпват педала,а си карат нормално може би няма и да катастрофират.Проблема не е в неопитността,всички сме били такива,а е в надменността (мислиш си,че си нещо над другите и те нямат глас пред теб),безхаберието и липсата на чувство за отговорност към другите.От катастрофите,които съм виждал малка част са от незнание на правилата или недовиждане (заблял се по голи кълки например).

Надменност,безхаберие и липса на отговорност!Много пъти ми се е случвало отсреща някой да започне изпреварване още преди да сме се разминали.Така на платно с две ленти се разминаваме три коли една до друга - аз,изпреварващия и изпреварвания.Защо това е масова практика,когато движението е най-натоварено,през лятото по пътя за морето да речем?Такива изпреварвания не правят само около 20 годишните!В случая основния поток коли се движат със скорост около 100 км/ч,което за мен е нормално.При по-висока скорост трябва вече и да се усмихваме зад волана за да сме по-готини на снимките от камерите по пътя.И да бързаш колко напред ще отидеш в натоварен трафик,колко по-малко ще е времето за пътуване?Елементарна сметка спестява пари за части и гориво,нерви и дори спасява живот.
За мен автомобилисти има,просто тези,които не са такива са страшно много.Проблемно много!
Да си състезател,ама истински,е нещо съвсем различно,поне в моите представи е така,защото И състезателите бяха членове на СБА.
« Последна редакция: Август 22, 2011, 11:42:10 23:42 от bdd »

Неактивен zlatkoo

*
  • 1482
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 13, 2012, 03:43:50 15:43 »
Отдвна се чудя дали да пиша тук или не. За разликата между подготвен рали автомобил, и полу-бегачка съм напълно съгласен, защото един познат кара за известно време Е36 М3 320 к.с. Пробва я и на калояново, еми след това криви дискове, поизпуснали амортесьори, това според мен е просто кола за кеф с малко по големи възможности. Колкото до самата писта дракон, карал съм там два пъти, единя път с рено 19 1.7 73 коня, втория път със сценика 2.0 16v 140 к.с. Коли съвсем всекидневни и неподходящи за писта, но все пак на пистата можеш да поекспериментираш с колата, да и провериш възможностите (и своите). Нещо което на пътя не бих направил. Не че не съм взимл някой завой с ръчна, но това съм го правил на някоя безлюдна пряка, и то с не много висока скорост. Лошото е че доста младежи лгедат клипчета в нета, където дрифта изглежда доста лесен и си мислят че и те могат така, е да ама не.
Нема начин да нема начин!
« Отговор #5 -: Февруари 04, 2012, 09:37:53 09:37 »
Е то в такъв случай проблема е във възраста на водача а не в автомобила ;D ;D ;D ;D Аз лично не съм съгласен с такова опростяване на нещата понеже има доста хора през целия си съзнателен живот вършат нарушения по пътищата съвсем съзнателно без значение със какъв автомобил са .Шофирането не е за всеки и смятам че в България беше заложен огромен проблем през последните 10-15 години .Това е пълното безхаберие и корупция при провеждане на курсовете за водачи.Последиците от това са налице и са неизличими. Мисля че водач който не е придобил навици и умения по правилния начин или въобще няма такива може да се научи на безопасно шофиране в последствие като се разчита само на санкции.Другата язва са техническите прегледи.Поне там нещата са поправими в кратко време.В последните 2-3 години в интерес на истината се вижда напредък но мисля че е по скоро в следствие на общественото недоволство отколкото от осъзната необходимост на администрацията да си изпълнява съвестно задълженията.
Re: Има Ли Автомобилисти У Нас?
« Отговор #6 -: Май 03, 2019, 01:32:06 01:32 »
Доста стара тема, по времена създаването и съм получил лиценз за професионален пилот. Тогава още имаше изпити и се учеше правилник, сега само се плаща кеф. По темата - професионални пилоти в България в момента няма. Всички са/сме професионални аматьори. За мен професионалния пилот трябва да е само и единствено пилот, трябва карането да му е работа. Трябва сезанът му да започва януари и да завършва ноември, трябва да кара през седмица, не може да има друга работа. В България в момента всички "професионални пилоти" са хоби пилоти. Карат на няколко ралита/планински/писти през годината, през другото време си хоодят на редовната работа, ходят от време на време в гаража и това е. Може би има 1-2ма, които се доближават до работата на професионалния пилот. За да си такъв в момента в България трябва родителите ти да са много заможни хора и да са достатъчно луди да искат да те направят пилот.
Иначе камикадзета на пътя винаги ще има. На един му се раздава газ, друг е некъдърен, трети е генетично разсеян...пресен случай от днес, карам зад кола на евро07, колата рязко тръгва към мантинелата, добре, че бордюра беше малък. Качи се с двете гуми на бордюра и слез.....изпревавих го да го видя какво прави - въпреки ситуацията младежът отново си гледаше телефона.
Мен лично ме успокоява това (донякъде), че повечето младежи ги е страх да раздават газ в градовете и по завои. Повечето се качват на магистралата и юркат колата, това е доста по безопасно. За съжаление има и такива, които карат като камикадзета в градовете. Винаги ще има самонадеяни, които си мислят, че нищо не може да им се случи и искат да летят по завоите. Важното е, да са разумни и да сведат риска от това да блъснат някой друг на пътя до минимум. Аз например няколко дена след като взех лиценза си за провоуправление отидох на една класическа рали отсечка (преди години се ползваше на рали Албена/Златни) и се метнах да карам....да, но не мисля, че съм застрашил някого. Отидох вечер, видя ли фарове насреща намалях и се разминавах с отсрещния напълно нормално. За това и винаги давам такива насоки когато ме попитат - да карат вечер, когато се виждат отдалеч фаровете на отсрещния. Ако на един човек му се раздава газ той ще си я раздава, по-добре е да я дава там, където няма коли и тогава, когато колите се виждат от далеч. Не мисля, че има смисъл да се обяснява на такива хора, че не е добре да карат бързо с необезопасена кола по необезопасено трасе, защото те просто няма да разберат. Истината е, че трябва да порастнат за да разберат.  Помня как караха някои от приятелите ми на 18г, виждам ги как карат и сега на 30г. Сигурно има и такива, на които акълат им не идва цял живот, но те са малко.

Неактивен ivan93

*
  • 115
    • Профил
« Отговор #7 -: Май 08, 2019, 09:39:19 21:39 »
То че си е до акъл си е до акъл ама няма никакъв контрол над шофьорските курсове и най-вече върху водачите.Днес КАТ решават, че трябва да изкарат Х пари или да напишат Х актове за стакмистиката и това е.Виждал съм как се заяждат за няма нищо и как пропускат разни откачалки без да им мигне окото.Контрола е нулев, а органите са идиоти, особено след като напуснаха по-старите идиоти и взеха на кило разни безработни шапшали с конкурс по бързата процедура.
Както казва един приятел "всички двойкаджии от моя клас станаха полицай".Да не говорим, че познавам 2-3 които нямат книжки(взети са за алкохол) и си карат спокойно навсякъде, да те имат и други привилегии.Друга част от хора нарушават правилата само защото им е писнало от всичко.Проблема е комплексен и се поражда не само от едно нещо.

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
« Отговор #8 -: Май 09, 2019, 10:01:58 10:01 »
Аз съм по-доволен от младите полицаи и оперативни работници.
Старото поколение бяха невероятно принципни.
Само дето принципа е един и е същия като на служителка в община или министерство пред пенсия, без рушвет или далавера да не си мърдат пръста.
Освен това ги обучават доста повече от старите, които бяха забравили всичко.
Може да са били тройкаджии, тройкаджията е състояние на духа, което не е отречено. После обаче са минали обучение в школа и евентуално академия. Теста е много тежък, един приятел два пъти го късаха, влезе от третия.
Повечето полицаи имат и втора легална работа, като сервиз, магазин, селско стопанство, хотелче и т.н., което възпитава много положителни качества. На практика те бачкат като американци.
Полицейската работа не е само на пътя.
Ако говорим за хулигани рецидивисти, то е въпрос и на сигнал и оплакване от някого.

Неактивен ivan93

*
  • 115
    • Профил
« Отговор #9 -: Май 12, 2019, 11:01:31 23:01 »
Може да са били тройкаджии, тройкаджията е състояние на духа, което не е отречено. После обаче са минали обучение в школа и евентуално академия. Теста е много тежък, един приятел два пъти го късаха, влезе от третия.
Теста изобщо не е тежък.Да влезнеш в академията трябваха връзки или кинти, друг шанс нямаше.Около преди 2 години, когато избягаха голяма част от органите се направиха доста конкурси.В полицейското в Пазарджик се минаваше един супер елементарен физически тест, после два психо, като втория е с психолог и там е добре ако имаш човек, който го познава.Финалната фаза е пред комисия, там вече си трябва пак човек,иначе не става.
Защо избягаха, заради скандалите с увеличаването на пенсионната възраст, намалянето на бюджета и някой други неща...от нези по-скритите.
Тогава се получи един недостатък на кадри(може би умишлен) и се взеха такива на кило, млади, тъпи и най-важното послушни.
Темата отиде в друга посока и спирам да пиша.

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
« Отговор #10 -: Май 14, 2019, 03:05:39 15:05 »
Качеството на ченгетата е свързано с автомобилистите.
Може би по Пазарджишко са по-зле, но в София и Бургаско, където имам наблюдения полицаите са по-скоро читави и по-скоро подготвени, като отделни полицаи и разследващи са блестящи.
Мога да ти кажа, че за престъпник е много по-страшно да попадне в ръцете на млади полицаи отколкото на стари катили. Това е както мое наблюдение от практиката, така и разсъждение. Казваш, че новите имат повърхностна и кратка подготовка. Старите и това нямат. Новите са изградени при условията на пазар в който малко или много периода на първоначално натрупване на капитали е приключил, съответно степента им на поквара е много по-ниска, просто защото действителността е много по-проста и плоска и законността на улицата и на битово ниво е много по-висока. Стария катил освен, че няма и двете седмици или двата месеца подготовка на младите, е ял и пил с всички мутри и престъпници от окръга. Дъртите ченгета бяха толкова вупиющо неграмотни, че актовете им падаха, защото за 20-30 години не можеха да се научат да ги попълват. Като студент обжалването на актове на близки и далечни познати ми беше и работа и хоби. Напоследък няма за какво да се хванеш. Това обаче са дребни неща.
Днешните полицаи знаят как грамотно да събират доказателства. Само преди 10-20 години, тоест по време на демокрацията ТОП полицаи и следователи държаха оръжия от убийства по чекмеджета, вадеха нокти на заподозряни и правеха гафове, които струваха живота на техни колеги, отделно хилядите изпуснати престъпници от неграмотност. Ако качеството на юристите в правораздаването е константно или пада, качеството на кадрите в правоохранителната сисема се вдига. Дъртите шкембелий в униформи не можеха да се оправят със сбивания, побои, грабежи и хулиганства, можеха евентуално да убият някой, който им е неудобен или да пребият някой нещастник, но не и да разрешат елементарни житейски ситуации или да окомплектоват една преписка за дребно престъпление. Даже направо отказваха да се занимават. Трябваше да е много тежко престъпление и на всяка крачка да им стоят на главата прокурор и следовател за да свършат евентуално нещо.
Сбиеш ли се и дойдат ли млади полицаи, направо сключвай споразумение.
Новите "неграмотници" вече ги възпитава и обучават какви са целите на полицията и знаят какви са основните права на човека и точно защо не трябва да размазват от бой всеки заподозрян. Аз като стажант следовател съм слизал на долния етаж при оперативните да им казвам да не блъскат арестантите с чекмеджета, защото пречат на следователите да си вършат работата. Такива простотии само няма и 15 години по-късно вече няма, а осъдените, заловените и разкритите са много повече.
Старото така наречено следствие разследваше кражба на водомер да 10 лева 10 години, лично приключих делото.
Най-важното, новите знаят, че всички ходещи на два крака с лична карта са хора и имат човешки права и как се събират доказателства.

Неактивен ivan93

*
  • 115
    • Профил
« Отговор #11 -: Май 14, 2019, 09:29:05 21:29 »
Ами те в Пазарджик идват от цяла България за преквалификация и подобни.Хватката е да станеш просто някакъв и после опитваш да се издигнеш.
Иначе тук в града са пълни олигофрени, дори рутинно спиране на автомобил е трагедия.Нито се представят, светят ти в очите по половин минута с фенерче, задават ти глупави въпроси от рода на "къде си тръгнал" "кога последно си пушил трева" и подобни.Веднъж отиваме да ритаме и по пътя ни спират в движение, взеха ни личните карти за проверка и след това ни питаха дали сме имали проблеми с полицията, ми бай *** нали за това я взимаш тая карта...
Само да уточня, че нито аз нито хората с които съм бил са имали някакви проблеми с които и да било.
За другите градове не знам, но тук първо бият.Не мога да се заяждам много с тях, понеже съм с друг двигател, колата ми е модифицирана и това би ме вкарал в голям проблем.Иначе със удоволствие бих ги подигравал.